ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Όποιος μιλήσει με αλήθεια και ρεαλισμό θα κερδίσει το λαό

 

 
i
1 Votes
Quantcast

ekloges_iounios

Μετωπικό χρώμα θα πάρει η σύγκρουση για την πρώτη θέση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία θα προσπαθήσουν να συμπιέσουν τα υπόλοιπα κόμματα δημιουργώντας ένα δίπολο σκληρής αντιπαράθεσης.

Η μάχη για την πρωτιά θα είναι σκληρή και αναμένεται ότι τα δύο κόμματα θα ρίξουν στη «μάχη» τα καλύτερα στελέχη τους. Κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης θα δούμε ότι η μεν Συγγρού θα προσθέσει «αντί-μνημονιακό» χρώμα στην πολιτική της φρασεολογία η μεν Κουμουνδούρου θα ρίξει νερό στο «αντί-μνημονιακό» κρασί της.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αμφισβητείται από πολλούς στο κεντροδεξιό στρατόπεδο ως προς την ηγετική του συμπεριφορά, για να έχει ελπίδα πρωτιάς στις εκλογές του Ιουνίου θα πρέπει να προσεγγίσει όλα τα δεξιά και φιλελεύθερα κόμματα, πείθοντάς τα να εισχωρήσουν στην «Μεγάλη Παράταξη». Ήδη η Ντόρα Μπακογιάννη βρίσκεται κοντά στην επιστροφή με όρο τη σαφή φιλελεύθερη στροφή του κόμματος (ελπίζουμε μόνο στην οικονομία και με συγκεκριμένους κανόνες και όρους) και σίγουρα τοποθετήσεις σημαντικών στελεχών της ΔΗΣΥ σε εκλόγιμες θέσεις των ψηφοδελτίων, μιας και στις επερχόμενες εκλογές θα ψηφίσουμε με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης.

Επόμενοι στόχοι του Σαμαρά ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο Στέφανος Μάνος και ο Θάνος Τζήμερος, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζονται θετικοί. Ίσως βέβαια στην πορεία με το μυαλό στον κίνδυνο αριστερής πρωτιάς και στην προοπτική περαιτέρω «σοβιετικοποίησης της ελληνικής οικονομίας», όπως ονομάζουν στη Συγγρού την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι δρομολογήσουν την επιστροφή τους. Πάντως σε περίπτωση που η ΝΔ θέλει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα ποσοστά οφείλει να τους στεγάσει όλους στη Συγγρού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκμεταλλευόμενος το κλίμα φοβίας που καλλιεργεί η ΝΔ, ανεβάζει τα ποσοστά του και ίσως στη Συγγρού να πρέπει να αλλάξουν τακτική, τονίζοντας καλύτερα το οικονομικό τους πρόγραμμα, διότι το όλον θέμα θυμίζει στρατηγική 1981. Η αλήθεια είναι ότι επικοινωνιακά ο Αλέξης Τσίπρας έχει καλυτερεύσει το προφίλ του. Ωστόσο ενώ πριν τις εκλογές εξέφραζε με τον άμεσο πολιτικό του λόγο τη λαϊκή αγωνία (γι’ αυτό άλλωστε ανέβασε τα ποσοστά του ο ΣΥΡΙΖΑ), επιδεικνύει μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου μερική αλαζονεία που δεν θα βοηθήσει ούτε μετά.

Πονοκέφαλος για την Κουμουνδούρου αποτελούν οι πολλές συνιστώσες του κόμματος, εξαιτίας των οποίων ακούγονται πολλές αντικρουόμενες απόψεις σε σχέση με τα οικονομικά, και μερικές μάλιστα στερούνται βάσης και ρεαλισμού. Ίσως λογικές φωνές, όπως του Γιάννη Δραγασάκη που απορρίπτει τις μονομερείς ενέργειες, εκτός και αν υποχρεωθούμε, και τάσσεται υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης καθώς και της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μετώπου, πρέπει να προβληθούν περισσότερο αυτή τη φορά, αν και θα είναι αρκετά δύσκολο να βρεθεί κοινή γραμμή στο κόμμα λόγω πολυφωνίας.

Βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να βγει πρώτο κόμμα, είναι η προσέγγιση αριστερών και οικολογικών κομμάτων. Εξάλλου ο Αλέξης Τσίπρας με το να προτείνει το Γεράσιμο Αρσένη ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό, «έκλεισε το μάτι» στη Νόρα Κατσέλη αλλά και στο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, που όπως έχουμε αναφέρει «ουκ έχει που την κεφαλήν κλίνη» και έχει ευαισθησία στα εθνικά θέματα. Παράλληλα τρέχουν στην Κουμουνδούρου για να μετατραπούν σε ενιαίο κόμμα και να κερδίσουν το μπόνους των 50 εδρών σε περίπτωση νίκης, εκλογικό νόμο που όμως έχουν κατά καιρούς καταγγείλει.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα οφείλουν -αντί να φωνασκούν, όπως στην τελευταία προεκλογική περίοδο- να δώσουν δίκαια και ειλικρινή μάχη αντιπαρατάσσοντας ξεκάθαρες θέσεις μεταξύ άλλων σε ό,τι αφορά:

  1. Στον ρεαλιστικό και ενδεδειγμένο τρόπο που θα μας βγάλει από την πολιτική λιτότητας και θα ενισχύσει την ανάπτυξη

  2. Στα εθνικά θέματα

  3. Στο μεταναστευτικό

  4. Στην παιδεία

  5. Στην υγεία.

Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στους Έλληνες ψηφοφόρους με καθαρό πλέον μυαλό και έχοντας γνώση των πραγμάτων να ψηφίσουν, ώστε να βγει μία, όπως όλα δείχνουν, κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία θα δώσει ανάσα στην οικονομία, θα προασπίζει τα εθνικά συμφέροντα και θα βοηθήσει τη νεολαία ν’ ανθίσει.

Η χώρα δεν πρέπει να μείνει για καιρό ακυβέρνητη.

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Η ελληνική κρίση και οι γεωπολιτικές επιπτώσεις.

          Η σωτηρία της Ελλάδας δεν είναι μόνο οικονομική υπόθεση. Όπως επισημαίνει σωστά σε άρθρο του ο euobserver,οι γεωπολιτικές εξελίξεις που θα προκύψουν από πιθανή κατάρρευση της Ελλάδας,θα είναι τρομακτικές. Το άρθρο επισημαίνει ότι πρέπει άπαντες να σταματήσουν να βλέπουν το πρόβλημα της Ελλάδας λογιστικά και να επικεντρώσουν στη γεωπολιτική θέση της Ελλάδος.

Η ελληνική κρίση και οι γεωπολιτικές επιπτώσεις.
«Ο κίνδυνος έγκειται όχι μόνο στην οικονομική πτυχή της ελληνικής κρίσης, αλλά και σε πιθανές γεωπολιτικές επιπτώσεις της, ιδίως την αποσταθεροποίηση της νοτιοανατολικής πτέρυγας της Ευρωπαικής ένωσης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα αυτα συμβαίνουν πολύ κόντα στα hot spots της Μέσης Ανατολής, κοντά στις Αραβικές χώρες της Βόρειας Αφρικής και κοντά στις ασταθή χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Ελλάδα αποτελεί χωρα διέλευσης ζωτικής σημασίας γαι τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ που προέρχεται απο το λεκανοπέδιο της Μαύρης θάλασσας καθώς και της Κασπίας.
Η Ελλάδα είναι ταυτόχρονα μια χώρα που ευνοείται απο την Ρωσία, όπως έχουμε δεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Όταν πρόσφατα η Ρωσία διέκοψε την παροχή ενέργειας πρός την ΕΕ, την αύξησε πρός την Ελλάδα και μάλιστα πάνω απο την συμβατική ποσότητα. Δεν μπορούμε λοιπόν να αποκλείσουμε το γεγονός ότι σε περίπτωση αδυναμίας ή αναποτελεσματικότητας της ΕΕ η Ρωσία μπορεί να προσφέρει βοήθεια.

Το ίδιο ισχύει και για την Κίνα που είναι ήδη ο ιδιοκτήτης του λιμανιού του Πειραιά.
Η Ελλάδα δεν είναι μόνο μέλος της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ.

Ο στρατός και το ναυτικό της καταναλώνουν το 4.3% του ΑΕΠ της και είναι ένα κρίσιμο συστατικό στο να κρατάνε την ισορροπία στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου.
Η χώρα είναι επίσης ο φύλακας των συνόρων της ΕΕ του χώρου Σένγκεν, το οποίο αντιμετωπίζει ισχυρή πίεση μετανάστευσης από τον Νότο. Αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα θα σήμαινει όχι μόνο την έξοδο από την Ευρωζώνη, αλλά και την έξοδο από το Σένγκεν.




Η αποδυνάμωση της δημοκρατίας στην Αθήνα,με μια πιθανή στρατιωτική εμπλοκή στη διατήρηση της τάξης στην χειρότερη περίπτωση, θα ήταν καταστροφική για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την εικόνα της στην περιοχή -τόσο στον Νότο όσο και στην Ανατολή - καθώς και στον υπόλοιπο κόσμο.
Ειδικότερα, θα έβλαπτε την αντίληψη του ρόλου της ΕΕ ως εγγυήτρια σταθερότητας και δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της έλλειψης της επίλυσης της ελληνικής κρίσης θα προχωρούσε πέρα από τις καθαρά οικονομικές και οικονομικές πτυχές, και θα ήταν σοβαρό και γεωπολιτικά.

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, να αφήσουμε πίσω την επικρατούσα, κατά κύριο λόγο λογιστική προσέγγιση-όπως το ελληνικό χρέος. Χρειαζόμαστε μια πολιτική λύση, με τη γεωπολιτική να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Είτε με το ευρώ είτε με την δραχμή, η Ελλάδα παραμένει ένα θέμα ευρωπαϊκής ευθύνης και αλληλεγγύης. Εάν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο θα μπορούσε πολύ εύκολα να επηρεάσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Αυτό πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής κοστολογικής ανάλυσης καθώς και του στρατηγικού προβληματισμού.
Εδω θα τολμούσαμε, να χρησιμοποιήσουμε την φράση του πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον: Η γεωπολιτική είναι,ηλίθιε!”

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Να κάνουμε εκλογές,όχι “εμφύλιο”.Οι απαντήσεις που πρέπει να δώσουν τα κόμματα



          Δεν έχουν καταλάβει τίποτα! Η χώρα βρίσκεται με δική τους ευθύνη στη χειρότερη στιγμή της μεταπολεμικής της ιστορίας ,με ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ !!!. Κι αυτοί από χθες κιόλας “τρώγονται σαν τα σκυλιά” ,όχι για να πείσουν για τις προτάσεις τους για το πως θα υπάρξει μια αξιόπιστη λύση διάσωσης,αλλά για το ποιος ευθύνεται περισσότερο για τη νέα προσφυγή στις κάλπες!

Απ΄ ότι φαίνεται θα το ζήσουμε κι αυτό. Ψηφοφόροι σε απόγνωση ,εκβιαζόμενοι ανοιχτά από το εξωτερικό και το εσωτερικό για την απόλυτη καταστροφή,θα ζήσουμε μια αντιπαράθεση που θα έχει τη μορφή “εμφύλιου” με κεντρικό θέμα αντιπαράθεσης “ποιος φταίει για τις εκλογές”!

Διαπιστώσεις τέλος!

Στις εκλογές που έρχονται οι πολίτες θέλουν απαντήσεις απ΄ όλους:

•Από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ,από τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο να πείσουν ,γιατί ενώ πριν από τις 6 Μαίου έλεγαν ότι ο δρόμος του μνημονίου έτσι όπως έχει υπογραφεί είναι μονόδρομος και μετά από το εκλογικό αποτέλεσμα κόλαφος …ανακάλυψαν ότι μπορεί και να υπάρχουν και παράδρομοι! Και ποιοι είναι αυτοί.

•Από το ΣΥΡΙΖΑ,να εξηγήσει ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο εξόδου από τη κρίση. Σχέδιο συγκεκριμένο κι όχι συνθήματα και υποσχέσεις.Ο άλλος δρόμος που περιγράφει έχει “πόνο,δάκρυα και αίμα” ,αλλά οι ψηφοφόροι που είπαν όχι στο μνημόνιο δείχνουν έτοιμοι να ακούσουν την πραγματική διαδρομή.Για να μπορέσουν οριστικά να αποφασίσουν αν θα τραβήξουν αυτό το δρόμο ή αν θα παραμείνουν σ΄ αυτόν που τον έβαλαν τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα.

•Από τη ΔΗ.ΜΑΡ  και τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ να αποσαφηνίσουν  την δική τους πρόταση και να επιλέξουν προς τα που θα κινηθουν πολιτικά.

•Το ΚΚΕ να ξεφύγει από τις διαπιστώσεις και τη στάση αναμονής των εξελίξεων και να προτείνει μια ρεαλιστική λύση για την έξοδο από τη κρίση.Αν θέλει βέβαια.....

Και όλοι μαζί να ασχοληθούν όχι με τα ποσοστά τους αλλά με το πως θα συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας συνολικής πρότασης εξόδου της χώρας από τη κρίση που την απειλεί θανάσιμα. Μια λύση που αν είναι δυνατόν θα στηριχθεί απ΄ όλους με τόλμη και αποφασιστικότητα.Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να επιβάλουν αυτή τη λύση σε όσους προσπαθούν με τελεσίγραφα,απειλές και εκβιασμούς να μας δέσουν χειροπόδαρα για πολλές δεκαετίες.

Δεν είμαστε μόνοι μας,όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν γι΄ αυτό. Στην Ευρώπη δεν υπάρχουν μόνο η Μέρκελ,ο Ολάντ,ο Ραχόϊ και οι άλλοι ηγέτες που δείχνουν να είναι “ενσωματωμένοι” στις δυνάμεις της αγοράς.Υπάρχουν και εκατομμύρια πολιτών που και αυτοί πιέζουν για αλλαγή πορείας.Μόνο που εκεί δεν κάνουν εκλογές σε συνθήκες “εμφύλιου”,όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.

Δημαγωγοί, αυτοί οι "ασήμαντοι που παραπλανούν τον λαό & γλιτώνουν την τιμωρία" κατά τον Ευριπίδη...

Εκτύπωση E-mail
<>
16-05-2012 00:44:54
16
Image
«Η δημα­γωγία είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημοκρατία σήμερα. Οι αρχαίοι Έλληνες το είχαν επιση­μάνει σοφά. Και τη δημαγωγία τη βρίσκου­με εκεί όπου ο κόσμος δεν συνεργάζεται πλέον για το κοινό όφελος, αλλά ο καθένας κοιτά μόνο το δικό του συμφέρον» είχε πει σε συνέντευξή της το 2008 η Ζακλίν ντε Ρομιγί, Γαλλίδα κλασική φιλόλογος και φημισμένη Ελληνίστρια.
Δημαγωγία ορίζεται ως η πολιτική ρητορεία που χρησιμοποιώντας κολακείες και υποσχέσεις φορτίζει συγκινησιακά το λαό για να αποφασίσει με βάση το συναίσθημα και όχι τη λογική. Είναι γεγονός πως οι πρώτοι δημαγωγοί έκαναν την εμφάνισή τους στην αθηναϊκή πολιτική σκηνή μετά το θάνατο του Περικλή το 429μ.Χ. Νέες πολιτικές προσωπικότητες εμφανίστηκαν που στηρίζονταν όμως όχι τόσο στις ιδέες του και την πολιτική τους δεινότητα, αλλά στον τρόπο με τον οποίο χειρίζονταν το λόγο παρασύροντας το λαό. Ήδη από εκείνη την εποχή οι τραγικοί ποιητές είχαν στηλιτεύσει αυτούς τους νέους πολιτικούς επικρίνοντας την τάση τους να στηρίζονται στην τέχνη του λόγου προκειμένου να πείσουν.

Ο Ευριπίδης στο έργο του «Ικέτιδες» αναφέρεται σε δύο πολιτεύματα, το τυραννικό και το δημοκρατικό. Στο δεύτερο όμως ο τραγικός ποιητής διακρίνει ως μειονέκτημα την ύπαρξη δημαγωγών για τους οποίους μάλιστα γράφει «Είναι αυτοί οι γλυκομίλητοι, που κάνουν το λαό να χάσκει και τον παρασύρουν πότε από δω και πότε από κει, τον παραπλανούν με δόλο, τον ρίχνουν σε λάθη και στο τέλος ξεφεύγουν και την τιμωρία», ενώ στη συνέχεια προσθέτει «είναι άσχημο για τους καλλίτερους, όταν άνθρωπος ασήμαντος πάρει στην πόλη μια θέση αξιόλογη, κερδισμένη από το λόγο του και μόνο».
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η δημαγωγία συνεχίζει να αποτελεί το βασικό "προσόν" των σύγχρονων πολιτικών που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για να βρουν τα κατάλληλα λόγια για να πείσουν το λαό να τους εμπιστευθεί, παρά για να βρουν και να αναπτύξουν τις σωστές πολιτικές και στρατηγικές...

ιδανική πολιτεία.....

 

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Ρίτσαρντ Πάρκερ: «Ο Παπανδρέου είχε εξετάσει το ενδεχόμενο επιστροφής στη Δραχμή»

Εκτύπωση E-mail
<>
14-05-2012 19:46:12
ImageΤο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είχε εξετάσει η κυβέρνηση Παπανδρέου σύμφωνα με τον πρώην σύμβουλο του Έλληνα πρωθυπουργού Ρίτσαρντ Πάρκερ. Όπως διευκρίνισε ο καθηγητής Οικονομικών του πανεπιστημίου του Χαρβαρντ μια τέτοια κίνηση δεν είχε κριθεί οικονομικά επωφελής με αποτέλεσμα να απορριφθεί.
«Συζητήσαμε τα πάντα και όλες οι επιλογές ήταν στο τραπέζι. Το ζήτημα της εξόδου από την ευρωζώνη είχε εξεταστεί σοβαρά», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός καθηγητής. Η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή είχε προσκαλέσει οικονομολόγους με εμπειρία από επιστροφή μιας χώρας σε εθνικό νόμισμα, συμπεριλαμβανομένων ειδικών από την Αργεντινή.
Το συμπέρασμα ήταν ότι η Ελλάδα δεν θα είχε όφελος από μία ανάλογη κίνηση. Ο Ρίτσαρντ Πάρκερ εκτίμησε επίσης ότι τα οφέλη της επιστροφής στη δραχμή υπερεκτιμώνται από ορισμένους αναλυτές. Σημείωσε ότι οι δύο βασικοί πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός και η ναυτιλία δε θα ωφελούνταν τόσο πολύ από την υποτίμηση του νομίσματος όσο ελπίζουν ορισμένοι.

Εξαιρετικό άρθρο Α.Χάφινγκτον για Ελλάδα και ευρώ

Εκτύπωση E-mail
<>
14-05-2012 14:41:26
Η Ελλάδα, αν δεν της δοθούν περισσότερες επιλογές από τους Ευρωπαίους εταίρους, πέρα από τη λιτότητα, θα επιλέξει ό,τι είναι καλύτερο για τους νέους της, ακόμη και αν αυτό σημαίνει έξοδο από το ευρώ, υποστήριζε η ομογενής πρόεδρος του «The Huffington Post Media Group», Αριάννα Χάφινγκτον, σε άρθρο γνώμης της, το οποίο δημοσιεύτηκε το Σάββατο στη «New York Times».
Η Α.Χάφινγκτον, γράφει στο άρθρο του «Εθνικού Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, παραλληλίζοντας τα παιδικά της χρόνια και την οικογενειακή οικονομική καταστροφή όταν ήταν παιδί, με την πορεία της Ελλάδας μέχρι σήμερα κάνει εκτεταμένη αναφορά και στα προσωπικά της βιώματα.
Γράφει λοιπόν-μεταξύ άλλων-πως η οικογένειά της, όταν για 18 χρόνια έζησε στην Αθήνα και πήγαινε σχολείο στην Πλάκα, θύμιζε ένα «μικρόκοσμο» της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας:
«Είχαμε βαριά χρέη και η προσπάθεια του πατέρα μου να γίνει ιδιοκτήτης μίας εφημερίδας κατέληξε σε αποτυχία και χρεοκοπία. Τελικά, η μητέρα μου, πήρε εμένα και την αδερφή μου και τον άφησε. Δεν ήταν η χρεοκοπία που την έκανε να φύγει, αλλά η άστατη ζωή του», επισημαίνει. «Για να τα βγάλουμε πέρα κάναμε περικοπές, αλλά η μητέρα μου ήταν αδιαπραγμάτευτη μόνο σε ένα πράγμα: θα έκοβε από όλα εκτός από τη μόρφωσή μας και την καλή διατροφή. Είχε μόνο δύο φορέματα και δεν ξόδεψε ποτέ για εκείνη. Ακόμη τη θυμάμαι να πουλά το τελευταίο της ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια».
Η μητέρα της Χάφινγκτον δανείστηκε, όπως λέει η ίδια, από όποιον μπορούσε ώστε οι δυο της κόρες να εκπληρώσουν τα όνειρά τους για καλή μόρφωση. Η Αριάννα στο Κέμπριτζ και η αδερφή της στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου. Εκείνη την εποχή οι Ελληνίδες έπρεπε να έχουν προίκα για να παντρευτούν. «Η μόρφωσή σου είναι η προίκα σου», έλεγε η μητέρα στις κόρες της.
«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανεργία στους νέους είναι στο 54%. Σκέφτομαι τις ιστορίες που υπάρχουν πίσω από τους αριθμούς: όλα τα όνειρα που έχουν συντριβεί, όλες τις υποσχέσεις που δεν εκπληρώθηκαν, αλλά και όλες τις ενοχές, την ντροπή και το φόβο που συχνά συνοδεύουν την ανεργία δίνοντας ελάχιστη ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο», τονίζει στο άρθρο της η κα Χάφινγκτον. «Τα μακροοικονομικά και το αποτέλεσμα των εκλογών, δείχνουν ότι οι Έλληνες δεν θα δεχτούν άλλη λιτότητα. Αντίθετα, θα απαιτήσουν αλλαγή είτε μέσω της κάλπης, είτε με βία στους δρόμους, είτε με κάποιο συνδυασμό των δύο».
Τονίζει, ακόμη, ότι αν η ΕΚΤ δεν εγκαταλείψει την εμμονή της με τη λιτότητα, η Ελλάδα δεν θα έχει επιλογή από το να φύγει από το ευρώ. Αυτό, φυσικά, θα έχει συνέπειες, αλλά η ΕΕ δεν έχει αφήσει πολλές βιώσιμες επιλογές στη χώρα.
«Ναι, οι Έλληνες έδρασαν ανεύθυνα πριν την οικονομική κατάρρευση, όπως ο πατέρας μου στην επαγγελματική και προσωπική του ζωή. Αλλά αυτός δεν είναι λόγος να τιμωρείς τα παιδιά και να καταστρέφεις το μέλλον τους, σαν μέρος μίας θεραπείας για ένα παρελθόν, για το οποίο δεν φέρουν καμία ευθύνη», τονίζει η κα Χάφινγκτον.
Έκανε, επίσης, αναφορά στους αγανακτισμένους στο Σύνταγμα πέρυσι το καλοκαίρι που βρέθηκε εκεί, ενώ σημείωσε ότι παντού στην Ελλάδα, σερβιτόροι, πωλητές, καταστηματάρχες, πελάτες σε εστιατόρια, συζητούσαν το ίδιο θέμα: Έδιναν και δίνουν φωνή σε έναν πόθο για ένα μέλλον με προοπτική, με περισσότερες επιλογές από αυτές που προσφέρει η ΕΚΤ.
«Η Ελλάδα, σαν τη μητέρα μου, πάντα πάνω απ' όλα είναι αφοσιωμένη στα παιδιά της. Όταν το μέλλον των παιδιών της θα γίνει πιο θολό, το μέλλον της χώρας θα θολώσει επίσης», τονίζει-μεταξύ άλλων. «Αν η Ελλάδα παραμείνει σε αυτό το αδιέξοδο μονοπάτι της λιτότητας και της ύφεσης, τα παιδιά θα επαναστατήσουν και οι γονείς θα είναι στο πλάι τους επευφημώντας τα και προστατεύοντας τα. Και αν το να έχουν μέλλον σημαίνει να φύγουν από το ευρώ, οι Έλληνες θα το επιλέξουν. Εφηύραν τη Δημοκρατία και τώρα είναι καιρός να αναζωπυρώσουν αυτό το ελληνικό πνεύμα καινοτομίας και ιδιοφυίας, πριν η οικονομική κρίση προκαλέσει περαιτέρω απελπισία και τους επικίνδυνους «απογόνους» αυτής στους δρόμους και την κάλπη», κατέληξε η Χάφινγκτον.

"Η Ελλάδα έχει άσσο στο μανίκι - Όλοι φοβούνται την έξοδό της"!

Εκτύπωση E-mail
<>
14-05-2012 10:56:38
61

Το πρακτορείο Bloomberg κάνει την ανατροπή, παρουσιάζοντας με ανάλυσή του μια διαφορετική διάσταση στην πρωτοφανή πολιτική και οικονομική κρίση που περνά η Ελλάδα, και η οποία ανάλυση υποστηρίζει ότι, στην πραγματικότητα, όλοι φοβούνται την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ.
Όπως διαπιστώνει η εν λόγω ανάλυση, «η Ελλάδα μπορεί να κρύβει έναν άσσο στο μανίκι της, αν ακούσει την απαίτηση του λαού να επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο με την ΕΕ»!
Το κράτος χρωστά περίπου 400 δισ. ευρώ σε ιδιώτες ομολογιούχους, σε ΔΝΤ και ΕΚΤ και σε άλλους πιστωτές. Σχεδόν 252 δις ευρώ από αυτά προέρχονται από επίσημους οργανισμούς (ΔΝΤ, ΕΚΤ κ.α) που χρησιμοποίησαν το status τους για να αποφύγουν τις απώλειες από την αναδιάρθρωση του χρέους. Σε περίπτωση λοιπόν που η χώρα φύγει από το ευρώ, αυτά τα χρήματα αυτόματα εξανεμίζονται από τις διεκδικήσεις των οργανισμών.
«Η Ελλάδα έχει ακόμα μερικά δυνατά χαρτιά για να επαναδιαπραγματευτεί τη λιτότητα. Όλοι φοβούνται την ελληνική αποχώρηση από ευρώ γιατί θα χάσουν λεφτά και πολιτικά κεφάλαια», υποστηρίζει ο Τζον Γουίτακερ, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αναφέρει το Bloomberg, έχουν «ρίξει» λεφτά στην Ελλάδα, η οποία τους χρωστά συνολικά 80 δις ευρώ, δεδομένου ότι χθες ακόμα 4,2 δις ευρώ μπήκαν στα ταμεία της χώρας από το EFSF.
Επιπλέον και η ΕΚΤ θα χάσει από μια αποχώρηση της Ελλάδας. Κατ’ αρχάς, αγόρασε κυβερνητικά ομόλογα 50 δις ευρώ, προκειμένου να μειώσει τις αποδόσεις και να διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου.
Παράλληλα, το σύστημα Target2, δείχνει ότι η Τράπεζα της Ελλάδας χρωστά στους εταίρους της 104 δις ευρώ. Συνεπώς περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η ΕΚΤ «θα πρέπει να ζητήσει από τα υπόλοιπα μέλη επιπλέον κεφάλαια. Και αυτό θα ήταν καταστροφικό για την ευρωζώνη», υποστήριξε ο οικονομολόγος Ντάρεν Γουίλιαμς της AllianceBernstein Holding LP.
«Θα ήταν ένα σημαντικό χτύπημα. Οπότε, ναι, οι Έλληνες έχουν κάποιο πλεονέκτημα».

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Προειδοποίηση Πρόντι: Χάρτινος πύργος η Ευρωζώνη αν διώξει την Ελλάδα!!!

Εκτύπωση E-mail
<>
13-05-2012 14:36:50
5

Ορίστε που τα λένε και άλλοι και μάλιστα ευρωπαϊστές!!!. Αν μας αφήσουν χωρίς χρηματοδότηση θα πέσουν σαν χάρτινος πύργος, λέει ο Ιταλός Πρόντι. Σε ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ «και άλλες χώρες θα αρχίσουν να καταρρέουν ως χάρτινος πύργος, υπό τα χτυπήματα της κερδοσκοπίας», υπογράμμισε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, σε συνέδριο που οργανώθηκε στην Φλωρεντία.

Σύμφωνα με τον Πρόντι «η Ευρώπη γεννήθηκε με βάση την αλληλεγγύη, για να λαμβάνονται υπόψη τα προβλήματα όλων. Το να εγκαταλειφθεί η ενότητα είναι μια τεράστια οπισθοχώρηση».

Όπως πρόσθεσε «η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόνο το 2% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ, σίγουρα πολύ λίγο. Αν όμως εξέλθει του κοινού νομίσματος, η κερδοσκοπία, αφού καταβροχθίσει την Αθήνα, θα συνεχίσει να πεινάει: θα φτάσει στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην συνέχεια στην Ιταλία και στην Γαλλία».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την προσωπική του εμπειρία ως επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, ο Ρομάνο Πρόντι αναγνώρισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά της».

Τόνισε όμως ότι «όντως η χώρα παραποίησε τα στοιχεία της δημόσιας οικονομίας της, αλλά και οι Γάλλοι με τους Γερμανούς το επέτρεψαν. Όταν ήμουν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τους έλεγα ότι πρέπει να χτίσουμε ένα σύστημα ελέγχου και εκείνοι απαντούσαν, "ούτε κατά διάνοια", είπε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας