ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Με παχυλά εισοδήματα αφορολόγητα και απαιτεί "θυσίες"!

Εκτύπωση E-mail
<>
29-04-2012 07:36:12
Σοκαριστική όσο και άκρως εξοργιστική είναι η αποκάλυψη ότι ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος φορολογείται ελάχιστα για τα παχυλά εισοδήματά του. Και μάλιστα στη χειρότερη δυνατή συγκυρία για τη χώρα, κατά την οποία ο ίδιος και το επιτελείο του με καθοδηγητή την τρόικα επιβάλλουν απανωτά χαράτσια στους Έλληνες πολίτες απαιτώντας από αυτούς να σηκώσουν το βάρος μιας
Τα εκκαθαριστικά της εφορίας που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα Το Παρόν, αποδεικνύουν ότι ο κ. Παπαδήμος, από το 2004 έως το 2011 εισέπραξε ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συνολικά 2.238.484,09 ευρώ και πλήρωσε φόρο μόλις 511 ευρώ.
Βέβαια νομίμως ο κ. Παπαδήμος δεν πληρώνει φόρο καθώς η ΕΕ έχει θεσπίσει για τους υπαλλήλους της ΕΕ οι αποδοχές τους να είναι αφορολόγητες (!!!)
Σημειώνεται ότι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, ως ακαδημαϊκός, για έξοδα παραστάσεως παίρνει 1.400 ευρώ το μήνα που είναι κι αυτά αφορολόγητα.
Ερευνητέο είναι αν και η σύνταξη που παίρνει ως πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είναι και αυτή αφορολόγητη...


Ισχύει λοιπόν και εδώ μια χαρά το σύνθημα ενός αισχρού και άθλιου πολιτικού συναφιού που υποστηρίζει: "Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό..." Σε περίπτωση που κάποιος πιστεύει ότι έχει βελτιωθεί κάτι ως προς αυτό το συγκεκριμένο συνάφι ή το θα αλλάξει ποτέ προς το καλύτερο, ας το ξεχάσει...

Άδικες οι θυσίες των Ελλήνων - Τσάκισαν τον κόσμο αλλά δεν έπιασαν φόρους...

Εκτύπωση E-mail
<>
28-04-2012 12:36:48
33

Ξεζούμισαν τον κόσμο, προκάλεσαν ύφεση 13% σε τρία χρόνια, επίσημη ανεργία 21% καταστροφή της οικονομίας και έβαλαν δεκάδες χιλιάδες λουκέτα σε ελληνικές επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες. Kαι τι πέτυχαν; Ούτε 2% δεν αύξησαν τα έσοδα, παρά το τρομακτικό ξεζούμισμα. Μέτρα χωρίς τέλος, αλλά αποτέλεσμα ουδέν!

Όσους φόρους και αν βάλανε όμως, όσα εισπρακτικά μέτρα και αν πήραν οι κυβερνήσεις της εποχής της κρίσης από το 2009 ως σήμερα, περισσότερα λεφτά στα ταμεία δεν μπήκαν, αποδεικνύοντας εν τέλει και πως … «δεν υπήρχαν» (τουλάχιστον από εκεί που τα ζήτησαν...). Το σοκ που προκάλεσαν τα ατελείωτα μέτρα πάγωσε την αγορά όπως δείχνουν τα στοιχεία της ίδιας της ΕΛΣΤΑΤ. Το ΑΕΠ της χώρας βούλιαξε, αλλά οι κρατικές εισπράξεις δεν αυξήθηκαν. Την ίδια ώρα όμως αυξάνονταν και οι τόκοι που πλήρωνε το κράτος, οι οποίοι «κατάπιαν» και τα όποια επιπλέον κονδύλια είχε εισπράξει δια των φόρων το κράτος, χωρίς να ξεχνάμε τους ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ και τις τεράστιες αμοιβές ημετέρων...

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελ.Στατ. την τελευταία τριετία οι εισπράξεις από φόρους αυξομειώνονταν «συν-πλην» 1% μόλις.

Όλο και περισσότεροι Έλληνες δεν αγοράζουν φάρμακα/δεν κάνουν εξετάσεις ρισκάροντας την υγεία τους

Εκτύπωση E-mail
<>
28-04-2012 09:04:23
10
Image
Εννέα στους δέκα Έλληνες δυσκολεύονται να αγοράσουν τα φάρμακά τους και συχνά εξαναγκάζονται να διακόψουν τη αγωγή που τους συνέστησε ο γιατρός. Μάλιστα το 70% των ασθενών δηλώνει ότι το μηνιαίο εισόδημά του δεν επαρκεί για να πληρώσει τα φάρμακά του ή για να κάνει τις απαιτούμενες διαγνωστικές εξετάσεις.
Όπως διαβάζουμε στο real.gr, η τραγική αυτή κατάσταση αποτυπώνεται σε έρευνα που διενήργησε το τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών ,με θέμα την επίπτωση της οικονομικής κρίσης στην συμπεριφορά των ασθενών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 59,5% των ασθενών δεν πραγματοποίησε τις παρακλινικές εξετάσεις(αίματος, υπερήχους,αξονικές κ.τ.λ.) που συνέστησε ο γιατρός του ενώ το 55,4% είτε δεν αγόρασε καθόλου τα φάρμακά του είτε παράλειψε κάποια δόση.

«Οι ασθενείς βρίσκονται πλέον σε αδιέξοδο», επισημαίνει ο υπεύθυνος της έρευνας οικογενειακός γιατρός Γιώργος Ματζουράνης και εξηγεί: «Ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών δεν έχουν πλέον χρήματα για να πληρώσουν τη θεραπεία τους ή να κάνουν τις εξετάσεις τους. Μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν οι ηλικιωμένοι, οι συνταξιούχοι και οι χρόνιοι πάσχοντες. Πολλοί ασθενείς που έπασχαν από χρόνια νοσήματα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης,η υπέρταση και η χοληστερίνη δήλωσαν ότι εξαναγκάστηκαν να διακόψουν τη θεραπεία γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν την συμμετοχή».
Σύμφωνα με τον κ. Ματζουράνη τις περισσότερες φορές οι ασθενείς νιώθουν ντροπή ν αποκαλύψουν στο γιατρό ότι δεν έχουν χρήματα ν ακολουθήσουν την αγωγή που τους έχει συστήσει.
Παίρνουν μόνοι τους το ρίσκο και σηκώνουν το ψυχολογικό βάρος με αποτέλεσμα σε ποσοστό που ξεπερνά το 80% να παρουσιάζουν άγχος και κατάθλιψη. Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του ΙΚΑ Υμητού κ. Χρονόπουλος επισημαίνει ότι βλέπουν καθημερινά ασθενείς που παραλείπουν δόσεις ή δεν έρχονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα να γράψουν τα φάρμακά τους.

«Πολλές φορές οι ασθενείς μας λένε ότι δεν έχουν αρκετά χρήματα για να παίρνουν καθημερινά την ενδεδειγμένη αγωγή τους και παραλείπουν δόσεις. Σε πολλές περιπτώσεις τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία και η ζωή τους. Για παράδειγμα ένας υπερτασικός που δεν παίρνει τα χάπια του μπορεί ανά πάσα στιγμή να πάθει σοβαρή επιπλοκή που θα του στοιχίσει τη ζωή του ή θα τον οδηγήσει σε αναπηρία»,εξηγεί.

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις όπως είναι ο καρκίνος. Οι καρκινοπαθείς για να ξεκινήσουν ακτινοβολίες θα πρέπει να πληρώσουν ένα σημαντικό ποσό για μία σειρά απαραίτητων εξετάσεων που δεν καλύπτονται εξ ολόκληρου από το νοσοκομείο.

«Όλο και περισσότεροι ασθενείς δεν έχουν τα χρήματα να κάνουν τη θεραπεία τους», εξηγεί η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Περσεφόνη Μήττα. «Η πολιτεία καταδικάζει σε θάνατο όσους καρκινοπαθείς δεν έχουν να πληρώσουν. Πρόσφατα μία 40χρονη γυναίκα απειλούσε ότι θα πηδήξει από το μπαλκόνι στα γραφεία του Συλλόγου μας εάν δεν της δίναμε χρήματα να κάνει τη θεραπεία της. Είναι ντροπή αλλά τα νοσοκομεία διώχνουν τους απελπισμένους αυτούς ασθενείς», καταλήγει η κ.Μήττα.

Εκβιασμός από διεθνή ΜΜΕ: Μνημόνιο η έξοδος από ευρώ

Εκτύπωση E-mail
<>
28-04-2012 20:44:12
7
ImageΤα διεθνή ΜΜΕ απροκάλυπτα προσπαθούν να εκβιάσουν τη συνείδηση των ψηφοφόρων ώστε να τους αναγκάσουν να ψηφίσουν όπως ο διεθνής παράγοντας θα ήθελε. Πρώτη και καλύτερη η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, έσπευσε να παρέμβει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας διαχωρίζοντας μάλιστα τα ελληνικά κόμματα σε «υπεύθυνα και περιθωριακά».

«Οι εκλογές είναι μια στιγμή κατά την οποία τα υπεύθυνα κόμματα πρέπει να φανούν γενναία και να πουν την αλήθεια στον κόσμο. Το να καταφύγει κανείς σε περιθωριακά κόμματα που λαϊκίζουν δεν θα ήταν σοφή επιλογή από πλευράς του ελληνικού λαού» είπε.

Επικίνδυνες, χαρακτήρισε από την πλευρά του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και διοικητής της Κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Έβαλντ Νοβότνι, τις ελληνικές εκλογές: «Βλέπω κινδύνους σε πολιτικό επίπεδο» είπε και εξέφρασε το φόβο του «πως δεν θα υπάρξει μία ισχυρή πλειοψηφία που θα συνεχίσει το ισχύον οικονομικό πρόγραμμα».

Εκεί που γίνεται όμως το «μεγάλο πάρτι» είναι στον γερμανικό Τύπο. Οι Γερμανοί …φίλοι μας φαίνεται ότι ασχολούνται πιο πολύ και από εμάς τους ίδιους με τις ελληνικές εκλογές, φοβούμενοι όμως στην πραγματικότητα μήπως και τελικά χάσουν τα λεφτά τους.

«Η 6η Μαΐου ενδέχεται να αποδειχθεί μοιραία ημέρα για το ευρώ», έγραψε το γερμανικό περιοδικό Focus προσθέτοντας ότι «οι ελληνικές εκλογές, απειλούν να μετατρέψουν την προσπάθεια διάσωσης του ευρώ σε φιάσκο».

Τις γερμανικές προθέσεις καθιστά ακόμη ποιο σαφείς η Die Welt σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ σε 12 μήνες».

Όπως ανέφερε στο δημοσίευμα της, η Ελλάδα έχει δύο επιλογές: «Η μία είναι τρομακτική και παραπέμπει στην τήρηση των γερμανικών υπαγορεύσεων. Η άλλη είναι επίσης τρομακτική αλλά παραπέμπει στο «παίρνουμε την τύχη μας στα χέρια μας». Δηλαδή παραδέχεται η εφημερίδα ότι οι Έλληνες ή θα ψηφίσουν με γνώμωνα την ελευθερία τους ή με βάση το συμφέρον των δανειστών.

«Θα διαλυθεί στις 6 Μαΐου το ευρώ;» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Focus - Online που παρατηρεί ότι η ημερομηνία αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία για το κοινό νόμισμα.

«Τα δύο μεγάλα κόμματα που τάσσονται υπέρ του προγράμματος λιτότητας δεν έχουν πλέον την πλειοψηφία. Ακόμη και από το απόλυτο μίνιμουμ ενός ποσοστού γύρω στο 36% βρίσκονται μακριά τα δύο κόμματα, επισημαίνει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας ότι «είναι μεγάλη η δυσαρέσκεια των Ελλήνων για τις επιβαλλόμενες περικοπές».

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Μάχη επιβίωσης δίνει ένα στα πέντε δημόσια νοσοκομεία

Ένα στα πέντε δημόσια νοσοκομεία της χώρας δίνει μάχη να κρατηθεί στο ΕΣΥ. Η συγκράτηση των δαπανών σε συνδυασμό με την αύξηση εξετάσεων, χειρουργείων και νοσηλειών στο... ΕΣΥ αποδεικνύεται μια πολύ δύσκολη εξίσωση για αρκετούς αξιωματούχους της υγείας.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι δυσοίωνα σε ό,τι αφορά την επιβίωση αρκετών δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων για το ερχόμενο έτος.

Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε σε… «μαυρογιαλούρικα» νοσοκομεία, που παραπέμπουν στον δημοφιλή κινηματογραφικό πολιτικό Μαυρογιαλούρο και τα προεκλογικά αλλά όχι αναγκαία έργα που τον χαρακτήριζαν.

«Ο δικός μου προσανατολισμός, σε αντίθεση με αυτόν που είχαν άλλοι συνάδελφοι στο παρελθόν, ήτανε να συγκρατήσω τις δαπάνες αλλά και να προσπαθήσω να κρατήσω τα νοσοκομεία ανοιχτά. Δεν ήτανε ο στόχος μου να κάνω "μαυρογιαλούρικα" νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα –διότι έχει γεμίσει η Ελλάδα υποδομές Υγείας αλλά δεν έχει το προσωπικό να τους καλύψει…» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, μιλώντας για τον τιτάνιο αγώνα που δίνει το υπουργείο να κρατήσει όρθιο το ΕΣΥ.

Οι δύο βασικές παράμετροι που μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αρμοδίων σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των νοσοκομείων είναι οι δαπάνες και η πληρότητα του νοσοκομείου, ενώ κατά περίπτωση συνυπολογίζονται οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, πχ νησιά, δυσπρόσιτες περιοχές κα.

Έτσι, από την ανάλυση των στοιχείων του ESYnet προκύπτει ότι τα νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης – περιλαμβάνει 15 νοσοκομεία, της Θεσσαλονίκης αλλά και του Κιλκίς, της Δράμας, της Ξάνθης, της Κομοτηνής, της Αλεξανδρούπολης κα.- είχαν το χαμηλότερο ποσοστό κάλυψης πανελλαδικά: το 2011 έκλεισε με πληρότητα κλινών 63%.

Την ίδια στιγμή, όμως μόνο πέντε εξ αυτών πέτυχαν να μειώσουν τις δαπάνες τους: πρόκειται για το ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και τα νοσοκομεία Σερρών, Γουμένισσας, Κομοτηνής.

Στην Κρήτη, όπου βρίσκονται δέκα νοσοκομεία και 15 Κέντρα Υγείας της 7η ΥΠΕ, καταγράφεται η μεγαλύτερη μείωση στις επισκέψεις πολιτών στα Κέντρα Υγείας, της τάξεως του 19%. Την ίδια στιγμή, σε όλα τα ΚΥ της χώρας υπάρχει αύξηση των επισκέψεων, από 10% έως 46%.

Μάλιστα, το… top 10 των Κέντρων Υγείας με τις περισσότερες επισκέψεις για το 2011 περιλαμβάνει τα ΚΥ Αιτωλικού, Διαβατών, Ορεστιάδας, Μαδύτου, Φαρσάλων, Αμφιλοχίας, Περάματος, Ελασσόνας και Αρχαγγέλου Ρόδου.

Εκτός αρνητικής λίστας βρίσκονται επίσης και τα νοσοκομεία που σημείωσαν αριθμό –ρεκόρ στον αριθμό των επισκέψεων από πολίτες στο πλαίσιο λειτουργίας των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων.

Πρώτο πανελλαδικά με 177.000 επισκέψεις για το 2011 βρίσκεται το νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης και ακολουθεί το Ιπποκράτειο επίσης στην ίδια πόλη, με 170.000 επισκέψεις ασθενών. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει ακόμη ένα νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας, το Παπανικολάου, με 118.000 επισκέψεις.

Ακολουθούν το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων, το Αττικόν, το Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης, το Βενιζέλειο Ηρακλείου, το Παίδων «Αγία Σοφία», ο Ευαγγελισμός, και το ΑΧΕΠΑ.
onlarissa.gr

Σχέδιο Β με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ετοιμάζουν οι δανειστές

Εκτύπωση E-mail
<>
26-04-2012 13:22:27
Image«Σχέδιο Β» για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την επιστροφή της σε εθνικό νόμισμα επεξεργάζονται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δανειστές, με τις διάφορες πλευρές της τρόικας να εξετάζει η καθεμία τα δικά της σενάρια.

Όπως δημοσιεύει σήμερα το περιοδικό «Επίκαιρα», ο λόγος που διερευνούν τον πλέον «αναίμακτο» τρόπο για την εγκατάλειψη του ενιαίου νομίσματος από τη χώρα μας είναι η εκτίμηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα «δεν βγαίνει». Δεν πρόκειται, δηλαδή, για θεωρητικές ασκήσεις, αλλά για προετοιμασία διαχείρισης μιας, κατά τη γνώμη τους, επερχόμενης κατάστασης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όπως αναφέρει το περιοδικό, στο ΔΝΤ εξετάζεται ένα μοντέλο μεταβατικής περιόδου, κατά την οποία για ένα χρονικό διάστημα θα κυκλοφορούν και τα δύο νομίσματα, ευρώ και δραχμή, σε αναλογία αξίας αντίστοιχα δύο προς ένα.

Η πύκνωση των προβλέψεων για αδυναμία παραμονής της Ελλάδας στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα οφείλεται στην παραδοχή εκ μέρους των δανειστών ότι το μνημόνιο έχει οδηγήσει την οικονομία σε αδιέξοδο και πως ο συνδυασμός ακραίας περιοριστικής πολιτικής και ευρώ, με μόνη δυνατότητα υποτίμησης την εσωτερική, δεν δημιουργεί προϋποθέσεις ανάκαμψης. Παρότι αξιωματούχοι της τρόικας αποφεύγουν για ευνόητους λόγους να παραδεχτούν κάτι τέτοιο δημόσια, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους όπου αναλύεται το ελληνικό πρόβλημα ειπώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι Έλληνες θα έπρεπε να έχουν καταγγείλει το μνημόνιο και να έχουν επιστρέψει στη δραχμή εδώ και καιρό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκτίμηση της τρόικας για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές είναι ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το 2028!

Το φάσμα της χρεοκοπίας

Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι το πιθανότερο είναι να επέλθει κανονική χρεοκοπία κάποια στιγμή το επόμενο διάστημα, αν όντως η Ελλάδα αδυνατεί να παρουσιάσει σημάδια ανάκαμψης, απ’ ότι να συνεχιστεί η δανειοδότησή της για τα επόμενα… δεκαέξι χρόνια, από μια Ευρώπη που δεν γνωρίζει αν θα υπάρχει το ευρώ τον επόμενο χρόνο.

Με την Ισπανία και την Ιταλία να… φλερτάρουν με την είσοδό τους στο μηχανισμό, την Πορτογαλία να βρίσκεται προ των πυλών μνημονίου 2 και τη Γαλλία και την Ολλανδία να ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση, τα σχέδια για επιστροφή της Ελλάδας σε εθνικό νόμισμα δεν κάνουν εντύπωση. Ίσως λιγότερη απ’ όση θα κάνει η απώλεια των ΑΑΑ από την Ολλανδία.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί κάτι σημαντικό: Η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν σχετίζεται με το όποιο επερχόμενο εκλογικό αποτέλεσμα και την επικράτηση μνημονιακών ή αντιμνημονιακών δυνάμεων. Θα σχετίζεται, αν υπάρξει τέτοια εξέλιξη, με την αποτυχία του προγράμματος της τρόικας και με την εξάντληση των αντοχών των Ελλήνων, οι οποίοι εθνοκτονούνται στο βωμό μιας πολιτικής που δεν έχει αντίκρισμα. Υπ’ αυτή την έννοια, η διασύνδεση του διλήμματος «ευρώ ή δραχμή» με το αποτέλεσμα των εκλογών είναι άτοπη, διότι το δίλημμα θα κριθεί κυρίως από άλλους παράγοντες: τη ρεαλιστική ή μη προσδοκία συνέχισης εφαρμογής του μνημονίου, τα μέτρα του οποίου δεν έχουν τέλος, και τις αποφάσεις και εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο σε σχέση με την κατάσταση άλλων χωρών και της Ευρωζώνης συνολικά.

Εκτιμήσεις και παραινέσεις για έξοδο
Στο κλίμα που διαμορφώνεται στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα εντείνονται δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο αλλά και εκτιμήσεις – παραινέσεις παραγόντων, που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις εξελίξεις, για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Προ ημερών, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προκειμένου να χορηγήσει δάνειο, να θέσει για πρώτη φορά στη διοίκηση της ΔΕΗ «ρήτρα δραχμής» – πρόβλεψη, δηλαδή, επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος – δημιούργησε εύλογες εντυπώσεις και προκάλεσε νέο γύρο συζητήσεων μεταξύ επιχειρηματικών κύκλων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει στη διάθεσή του στοιχεία για δάνεια της ΕΤΕπ σε επιχειρήσεις με «ρήτρα δραχμής», τα οποία και υπόκεινται στο αγγλικό Δίκαιο. Παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα τουλάχιστον οι συζητήσεις γίνονται «κεκλεισμένων των θυρών», προκειμένου να μην διαταραχθεί το προεκλογικό κλίμα, στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ το σενάριο εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ προετοιμάζεται επιμελώς. Στο πλαίσιο αυτό είναι αξιοσημείωτη η σχετική προετοιμασία της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.

Σε έκθεσή του στις 14 Μαρτίου, ο ελβετικός τραπεζικός οίκος UBS προεξοφλεί ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέα αναδιάρθρωση του χρέους της εντός του 2013, καθώς, όπως εκτιμά, η πρόσφατη αναδιάρθρωση δεν μείωσε το χρέος στα επίπεδα που αρχικά είχαν προβλεφθεί. Ο ελβετικός τραπεζικός οίκος προβλέπει, μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται, ελληνική αποχώρηση από το ευρώ.

Πριν από μία εβδομάδα σε άρθρο γνώμης στις οικονομικές σελίδες των New York Times αναφερόταν μεταξύ άλλων: «Είναι η ώρα να σκεφτούμε το αδιανόητο: Έπειτα από δέκα χρόνια παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ μπορεί να επιστρέψει στην παλιά της ισοτιμία, τη δραχμή».

Πόσο κοντά ή μακριά μπορεί να βρίσκεται από τα σχετικά σενάρια που συζητούνται διεθνώς το ελληνικό πολιτικό σύστημα; Οι απαντήσεις στο σχετικό ερώτημα προβάλλουν ανάγλυφα από τις κατά καιρούς αναφορές στο ζήτημα, καθώς όλο και περισσότεροι ξένοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι το πρόγραμμα «σκοτώνει» την Ελλάδα. Ίσως γι’ αυτό πίσω από τις γραμμές των δηλώσεων στελεχών της τρόικας διακρίνεται εσχάτως η προσπάθεια να αποδοθούν ευθύνες στην ελληνική πλευρά για αποτυχημένη εφαρμογή του μνημονίου.

"Πάρτε τα λεφτά από τις τράπεζες πριν τα αρπάξει η τρόϊκα"!

Εκτύπωση E-mail
<>
26-04-2012 12:05:11
44
Σε μία 100% αντισυνταγματική απόφαση προχωρά η τρόϊκα με το να δώσει εντολή στο υπουργείο Οκονομικών να δεσμεύει τους τραπεζικούς λογαρισμούς των πολιτών σε περίπτωση που κριθεί από την εφορία ότι ότι φορολογούμενος φοροδιαφεύγει!
Το αντισυνταγματικό έγκειται στο ότι δεν θα ενημερώνεται καν ο φορολογούμενος, αλλά θα κατάσχονται αυτόματα οι τραπεζικοί του λογαριασμοί. Πρόκειται για μια απόφαση που καθαρά παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφού για πρώτη φορά το κράτος ανεξέλεγκτα θα μπορεί να δεσμεύει τις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών χωρίς καν να τους ενημερώνει.
Και όταν μιλάμε για κράτος και την ποιότητα του κράτους της τρόϊκας, είναι εύκολα αντιληπτό το τι εννοούμε "Να εντοπιστεί φοροδιαφυγή": Θα αρπάζουν όσα τους λείπουν.
Σε όποιον κρίνουν ότι δεν τους αρέσει ή ότι πρέπει να τον τιμωρήσουν, του κατάσχουν τα χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό χωρίς καν να δίνουν εξηγήσεις για ποιο λόγο γίνεται αυτό πριν του αρπάξουν τις οικονομίες!
Πρόκειται για μία φασιστικής έμπνευσης κίνηση, μια απόφαση που υπογράφηκε από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, στενό συνεργάτη του Ε.Βενιζέλου και αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου.
Συγκεκριμένα, οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν να προχωρούν σε κατάσχεση των καταθέσεων, "για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του Δημοσίου" που αυτοί θα κρίνουν ποια είναι, χωρίς την παρέμβαση της δικαστικής εξουσίας και εν συνεχεία εντός 15 ημερών θα επιδίδουν στον υπόχρεο κλήση προς επιγενόμενη ακρόαση για τις διαπιστώσεις που καταγράφηκαν στην Ειδική Έκθεση Ελέγχου.

Με την κλήση ο υπόχρεος καλείται, εντός δέκα ημερών, να παράσχει εγγράφως τις απόψεις του επί των διαπιστώσεων της Ειδικής Εκθεσης Ελέγχου, προσκομίζοντας και κάθε αποδεικτικό στοιχείο των ισχυρισμών του. Και όποτε θέλουν και αν θέλουν θα του δίνουν κάποια από τα λεφτά του πίσω.
Μόνη λύση και αντίδραση σε αυτή το "οργουελικό" μέτρο είναι η άμεση απόσυρση των χρημάτων των πολιτών από τις τράπεζες και η διοχέτευσή τους στο εξωτερικό ή σε καλά φυλασσόμενα μέρη. Σε διαφορετική περίπτωση, ότι τους λείπει, θα το παίρνουν άμεσα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς "επί δικαίων και αδίκων"!

Έκθεση ΟΑΣΑ: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη μείωση μισθών από τη φορολογία!

Εκτύπωση E-mail
<>
26-04-2012 09:38:14
5

Image
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, με την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση του εισοδήματος από την εργασία.
Όπως διαβάζουμε στο news24.gr, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού, στην Ελλάδα έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη μείωση στα εισοδήματα των εργαζομένων.
Πιο συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι τα εισοδήματα των Ελλήνων έχουν υποχωρήσει κατά 25,3% το 2011. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των χωρών μελών του Οργανισμού, με την Κορέα να ακολουθεί με μείωση εισοδημάτων 6,3% και την Αγγλία με πτώση 4,3%.
Στη μελέτη αναφέρεται ότι για έναν παντρεμένο εργαζόμενο με δύο παιδιά η φορολόγηση φθάνει στο 37,8% το 2011 και είναι υψηλότερη κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

“Ξαφνικός θάνατος” σε καταθέσεις και λογαριασμούς όσων έχουν χρέη ή φοροδιαφεύγουν

-

Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και για να μην μπαίνει στις καλένδες η υπόθεση με προσφυγές και νομικά παράθυρα όταν το ΣΔΟΕ ή η εφορία εντοπίζει παραβάσεις πριν καν κληθεί σε ακρόαση όπως προβλέπεται ο φορολογούμενος θα δεσμεύονται λογαριασμοί, καταθέσεις και όλα τα περιουσιακά του στοιχεία μέχρι την τελική έκδοση απόφασης.
Σύμφωνα με τη “Ναυτεμπορική” για να μην εκδίδονται όμως απορριπτικές για τον τυπικό αυτό λόγο (της μη προηγούμενης ακρόασης) δικαστικές αποφάσεις, η αρμόδια για την εφαρμογή των μέτρων φορολογική αρχή οφείλει να επιδίδει με απόδειξη στον υπόχρεο, σε βάρος του οποίου εφάρμοσε τα μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου, κλήση προς επιγενόμενη ακρόαση για τις διαπιστώσεις που καταγράφηκαν στην Ειδική Εκθεση Ελέγχου, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 15 ημερών από την ημερομηνία εφαρμογής των μέτρων.
Επισημαίνεται μάλιστα ότι σε περίπτωση μη τήρησης της ανωτέρω διαδικασίας εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας για την κλήση του ενδιαφερόμενου, η ενέργεια διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου παύει αυτοδικαίως να ισχύει, δηλαδή αίρονται στο σύνολό τους όλα τα σε βάρος του εφαρμοσθέντα μέτρα, χωρίς να χρειάζεται άλληενέργειατου αρμοδίου για την εφαρμογή των μέτρων αυτών οργάνου.
Για τη διευκόλυνση των αρμοδίων φορολογικών αρχών, η κλήση για ακρόαση δύναται να επιδοθεί ταυτόχρονα με την ενέργεια εφαρμογής των μέτρων.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με την εν λόγω κλήση ο υπόχρεος καλείται εντός προθεσμίας 10 ημερών, η οποία αρχίζει από την επομένη ημέρα της ημέρας επίδοσης, προκειμένου να παράσχει εγγράφως τις απόψεις του επί των διαπιστώσεων της ως άνω Ειδικής Εκθεσης Ελέγχου, προσκομίζοντας και κάθε αποδεικτικό στοιχείο των ισχυρισμών του.
Μάλιστα οι υπηρεσίες έχουν πλέον τη δυνατότητα για να μην μπορεί όποιος διαφεύγει να βρει… παράθυρο να επιδίδουν την κλήση σε ακρόαση ταυτόχρονα με τη δέσμευση
Να σημειωθεί ότι η προθεσμία για κλήση του φορολογούμενου δεν επηρεάζει την προθεσμία άσκησης προσφυγής, ενώ παραμένει η δυνατότητα στο φορολογούμενο να απευθυνθεί με αίτησή του στον αρμόδιο υπουργό για την ολική ή μερική άρση των μέτρων.
Ωστόσο ακόμη και εαν υπάρξει δικαστική απόφαση για ακύρωση των μέτρων εναντίον του πολίτη οι αρχές έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν και νέα μέτρα.

Φτου και από την αρχή το Μνημόνιο με νέα μέτρα!

Εκτύπωση E-mail
<>
26-04-2012 07:38:04
1

Τρόικα προ των πυλών οσονούπω και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τα νέα βάσανα που μας περιμένουν και δη αμέσως μετά τις κάλπες, έτσι όπως το "φρόντισαν" με την άθλια πολιτική τους οι κυβερνώντες, οι ελεγκτές των δανειστών που καταφτάνουν στις 20 Μαΐου στην Αθήνα (για να μην νομίζουμε ότι δεν θα επιστρέψουν επειδή δεν τους πολυαναφέρουμε τον τελευταίο καιρό...) θα απαιτήσουν να «ξαναγράψουν» το Μνημόνιο, με νέα πρόσθετα μέτρα!
Μετά την "ψυχρολουσία" που επεφύλαξε στο κυβερνητικό επιτελείο η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για το τρέχον έτος, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έχουν αρχίσει ήδη να λένε ότι «Αν η ύφεση το 2012 είναι τελικώς πάνω από 4,7%, τότε αναπόφευκτα θα χρειαστούν και άλλα μέτρα». Εννοώντας φυσικά, πρόσθετα μέτρα, πέραν των 11,6 δισ. που προβλέπονται για φέτος, πέραν των 3,5 δισ. ευρώ που αν δεν εξασφαλιστούν από πάταξη της φοροδιαφυγής θα πρέπει να προέλθουν από νέα μέτρα λιτότητας, πέραν και των αστοχιών του 2012 που θα πρέπει να καλυφθούν (ήδη αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα στο α΄τρίμηνο τους έτους).
Είναι κοινό μυστικό δε στο υπουργείο Οικονομικών πως λόγω των εκλογών «πάγωσαν» όλες οι εισπράξεις φόρων. Στο β΄εξάμηνο του 2012 όμως θα πέσουν όλα τα βάρη μαζεμένα και δεν θα εισπράττεται τίποτε, αφού για τότε προβλέπεται πιο μεγάλη ύφεση.
Πού οδηγούν όλα αυτά; Σε πιέσεις για ακόμη μεγαλύτερες περικοπές προσωπικού στο δημόσιο! Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που καταρτίζεται, προβλέπονται δραστική μείωση των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ ακόμα και μετά το 2015 που λήγει το Μνημόνιο (σσ. δηλαδή σε... διαιώνιση των επιταγών του Μνημονίου!)
Σύμφωνα με τα σχέδια κατάρτισης του Μεσοπρόθεσμου, οι μειώσεις προσωπικού θα πρέπει να «τραβήξουν» μέχρι και το 2016 τουλάχιστον. Αυτό αφορά και τους αορίστου χρόνου που βαρύνουν τη μισθοδοσία, και τους συμβασιούχους έργου. Το βασικό σενάριο, που είναι το πιο «αισιόδοξο» στο Μεσοπρόθεσμο, στηρίζεται σε συνταξιοδοτήσεις και μείωση των προσλήψεων ενώ –αναλόγως και των προβλέψεων για την πορεία των εισπράξεων και των ζημιών των ΔΕΚΟ- ανακύπτει και η ανάγκη για ταχύτερες απομακρύνσεις προσωπικού και απαγόρευση ακόμα των προσλήψεων.

Δεν υπάρχει έλεος, μόνο ένας κύκλος σκοτεινός και αδιέξοδος...

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι πατριώτης – Την Ελλάδα την πούλησε!

 

i
Rate This
Quantcast

Νέες αποκαλύψεις “φωτιά και λάβρα” από τον ομογενή Ρώσο βουλευτή Ιβάν Σαββίδη κατά του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για τα όσα διαδραματίστηκαν στην Μόσχα το Φεβρουάριο του 2010, όταν κατά την διάρκεια της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Β. Πούτιν ο Ρώσος πρωθυπουργός του είχε προτείνει την χρηματοδότηση των ομολόγων που έληγαν το Μάϊο των 15 δισ. ευρώ, με χαμηλότοκο δάνειο ύψους 25 δισ. ευρώ.

Σε συνέντευξή του στην Κρήτη ο Ιβάν Σαββίδης μεταξύ άλλων αποκάλυψε ότι είχε προταθεί στον Γιώργο Παπανδρέου η έκδοση ομολόγων στη Ρωσία για να χρηματοδοτηθεί το ελληνικό χρέος και αυτός ούτε καν απάντησε, αλλά προτίμησε να βάλει τη χώρα στο ΔΝΤ!…

Ο Ιβάν Σαββίδης αναφερόμενος στην περίεργη συμπεριφορά του τότε πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου κατά το ταξίδι του στη Μόσχα, δεν δίστασε να πει ότι «Πατριώτης ήταν ο πατέρας του, ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αυτός (ο Γ. Παπανδρέου) δεν ήταν. Έκανε ό,τι του έλεγαν οι Αμερικάνοι και οι Γερμανοί», ενώ όπως συμπλήρωσε στην συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό κανάλι ΚΡΗΤΗ TV, «στην Ελλάδα η κυβέρνηση σήμερα είναι των Γερμανών και η Μέρκελ πέτυχε ό,τι δεν είχε πετύχει ο Χίτλερ, για να την κατακτήσει και να πάρει τα πετρέλαια που έχει η νότια Κρήτη».

Για να δώσει έμφαση για το ρόλο που έπαιξε ο Γ. Παπανδρέου στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, ο Ιβάν Σαββίδης δε δίστασε να πει ότι, ακόμα και χωρίς κανένα επιτόκιο δανεισμού από τη Ρωσία, πάλι θα έμπαιναν εμπόδια στη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τη χώρα αυτή, καθώς ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ήθελε αποκλειστικά και μόνο να αποφύγει τον εξαιρετικά χαμηλότοκο δανεισμό από τους Ρώσους για να κάνει το χατίρι στους Αμερικανούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση και να μη δυσαρεστήσει έτσι και τους Μέρκελ και Σαρκοζί.

Επιπλέον ο Ιβάν Σαββίδης αποκαλύπτει μία ακόμη άγνωστη πτυχή του ελληνικού οικονομικού δράματος, αφού σύμφωνα με τον Ρώσο βουλευτή η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε ακόμα και την έκδοση ομολόγων από τους Έλληνες της διασποράς στη Ρωσία: «Δεν είπε ο Γ. Παπανδρέου ξεκάθαρα το “όχι” στα ομόλογα. Απλά δεν απάντησε ποτέ !», ενώ σημείωσε ότι η αρνητικότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για οτιδήποτε αφορούσε την Ρωσία ήταν τέτοια που μέχρι και στο αίτημά τους για αγορά των ελληνικών εργοστασίων ζάχαρης η τότε ελληνική κυβέρνηση απάντησε αρνητικά.

Αναφορικά με το μέλλον των ελληνο-ρωσικών σχέσεων ο Ιβάν Σαββίδης ανέφερε ότι «η Ελλάδα
έχει χάσει την ευκαιρία που είχε τότε».

Όπως είπε στη συνέχεια, «σήμερα υπάρχει ακόμα δυνατότητα να γυρίσει η Ελλάδα στο κύκλο των επενδυτικών συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας» παρά το γεγονός ότι είναι γνωστό πως στη δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει η Ελλάδα περιέχει περιορισμούς για τη σύναψη συμφωνίας οικονομικής χρηματοδότησης με τρίτους.

Σχολιάζοντας μάλιστα τις εξελίξεις στις γαλλικές εκλογές και την ήττα Σαρκοζί, είπε ότι η εξέλιξη αυτή θα είναι προς όφελος της Ελλάδας. Όσον αφορά τις εκλογές ο Ιβάν Σαββίδης τόνισε ότι θα πρέπει ο ελληνικός λαός να αναδείξει πατριωτική κυβέρνηση που να προχωρήσει σε συνεργασία με τη Ρωσία και τότε η Ελλάδα θα έχει μεγάλο κέρδος. Όμως ξεκαθάρισε ότι τα περιθώρια που υπάρχουν για μια τέτοια συμφωνία δεν είναι μεγάλα, αφού δεν ξεπερνούν τον ενάμιση χρόνο.

Για να μην ξεχνιόμαστε προ της κάλπης: Στα όρια της φτώχειας ο ένας στους τέσσερις Έλληνες!

Εκτύπωση E-mail
<>
25-04-2012 13:25:31
Image
Στα όρια της φτώχειας ή και κάτω από αυτά διαβιώνει τουλάχιστον ένας στους τέσσερις Έλληνες και ο εφιάλτης στα χρόνια της κρίσης μετατοπίζεται από την ομάδα των ηλικιωμένων στην ομάδα των νεότερων ζευγαριών με παιδιά αλλά και στους νέους εργαζομένους. Με την αύξηση της ανεργίας και από τα στοιχεία που αποτυπώνονται στην έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει η θλιβερή πραγματικότητα.
Όπως αναφέρει το star.gr, σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό των παιδιών ηλικίας μέχρι 15 ετών που ζουν κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας αυξήθηκε σε 22,3% το 2010 ( Ε.Ε 27 : 20,2%) από 19,3% το 2005 και είναι υψηλότερο κατά δύο και πλέον εκατοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.
Στην έρευνα του 2010, το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας για ένα μονομελές νοικοκυριό ήταν 7.178 ευρώ το έτος ενώ για ένα τετραμελές νοικοκυριό με δύο ενήλικες και δύο παιδιά ήταν 15.073 ευρώ. Σήμερα, για ορισμένους Έλληνες τα ποσά αυτά έχουν φτάσει να φαντάζουν… σημαντικά εισοδήματα.
Το 2010 το μέσο διαθέσιμο εισόδημα του συνόλου των νοικοκυριών της χώρας ήταν 24.244 ευρώ.
Τα δεδομένα του 2010 δείχνουν ότι η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών (δυσκολία ικανοποίησης βασικών αναγκών, ανεπαρκείς συνθήκες στέγασης, αδυναμία πληρωμής δόσεων δανείων και λογαριασμών κ.ά.) δεν αφορά μόνο το φτωχό πληθυσμό αλλά και σημαντικό μέρος του μη φτωχού πληθυσμού.
Για παράδειγμα το ποσοστό του πληθυσμού που διαμένει σε κατοικία με στενότητα χώρου ανέρχεται σε 25,5% για το σύνολο του πληθυσμού, είναι 23,2% για το μη φτωχό πληθυσμό και 34,7% για το φτωχό πληθυσμό.
Επίσης το 27,8% του μη φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι επιβαρύνεται πάρα πολύ από τις συνολικές δαπάνες στέγασης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το φτωχό πληθυσμό είναι 50,6%.
Καλό είναι λοιπόν να μην ξεχάσουμε μεταξύ άλλων και όλα τα εφιαλτικά νούμερα που μαθαίνουμε και που ξεσκεπάζουν πολλούς "εθνοσωτήρες", τη στιγμή που θα ρίχνουμε την πολύτιμη ψήφο μας...

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

72 εκατ. ευρώ το "μάρμαρο" που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι για τις εκλογές!

  Εκτύπωση E-mail
<>
25-04-2012 07:53:14
Image
Εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, το κόστος που θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και κατά συνέπεια τους Έλληνες φορολογούμενους, για την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου αναμένεται να αγγίξει τα 72 εκατ. ευρώ!
Παρότι η τρόικα επέβαλλε «κούρεμα» κατά 80 εκατ. ευρώ στις τρέχουσες προεκλογικές δαπάνες σε σχέση με τις δαπάνες του 2009 που άγγιξαν τα 130 εκατ. ευρώ, τα χρηματικά ποσά που θα λάβουν τα πολιτικά κόμματα τελικώς κυμαίνονται σε ρυθμούς «προ κρίσης».
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής υπό τον υπουργό Εσωτερικών, Τάσο Γιαννίτση,  «η εκλογική ενίσχυση των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό θα διατηρηθεί ακέραια στο ύψος που ήταν και το 2009, χωρίς καμία περικοπή λόγω οικονομικής κρίσης». Έτσι, βάσει της Υπουργικής Απόφασης που υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και ο υπουργός Επικρατείας Παντελής Καψής, η εκλογική χρηματοδότηση των κομμάτων θα ανέλθει περίπου στα 12 εκατομμύρια ευρώ!
Μάλιστα, με βάση την υπ αρ. 15085 απόφαση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Εσωτερικών καθορίζονται και τα ανώτατα όρια των εκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο βουλευτή σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Έτσι, το όριο των εκλογικών δαπανών κυμαίνεται από 18.000 ευρώ στις μονοεδρικές περιφέρειες, έως και 135.000 ευρώ στη Β' Αθήνας, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας. (Δείτε εδώ τη σχετική υπουργική απόφαση)
Πέραν των ποσών που θα διατεθούν στα κόμματα, κονδύλι ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, αποδεσμεύεται, σύμφωνα πάντα με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, για την πληρωμή των εκλογικών επιδομάτων που δικαιούνται δημόσιοι υπάλληλοι και δικαστικοί.
Πρόκειται για τα εκλογικά επιδόματα τα οποία θα λάβουν μεταξύ άλλων υπάλληλοι Δήμων, Περιφερειών, υπουργείου Εσωτερικών, Εθνικού Τυπογραφείου, Γ.Γ. Επικοινωνίας, διεύθυνσης δημοσιονομικού ελέγχου κ.α. Το εκλογικό επίδομα διαμορφώνεται στα 500 ευρώ (μεικτά) ενώ στις προηγούμενες εθνικές εκλογές ανέρχονταν στα 800 ευρώ. Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών εκλογικό επίδομα θα λάβουν και οι υπάλληλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για τους οποίους η συνολική δαπάνη ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ελληνικές εκλογές και η δυναμική των κομμάτων






Αν οι δανειστές της Ελλάδας μπορούσαν να επιβάλουν την άποψή τους, οι πολιτικοί θα συνέχιζαν τις μεταρρυθμίσεις και δεν θα έχαναν χρόνο και κεφάλαια (30 εκατ. ευρώ) για τη διοργάνωση πρόωρων γενικών εκλογών. Οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι οι εκλογές της 6ης Μαΐου δεν θα οδηγήσουν σε σαφές αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της συντηρητικής Ν.Δ., που συμβιώνουν ανήσυχα εδώ και πέντε μήνες σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, επιθυμούν διακαώς την αντιπαράθεση, ακόμη και αν τα κόμματά τους αναγκαστούν να βρεθούν και πάλι μαζί στην κυβέρνηση.

Οι ψηφοφόροι είναι οργισμένοι με τη Ν.Δ. για την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, που έφερε την Ελλάδα στον δρόμο της καταστροφής, αλλά και με το ΠΑΣΟΚ για την αποτυχία του να κρατήσει τη χώρα μακριά από τον γκρεμό. Η Ν.Δ. διατηρεί μικρό, αλλά επίμονο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου. Ο πρόεδρός της, Αντώνης Σαμαράς, όμως, δεν κατάφερε να ξεπεράσει στις δημοσκοπήσεις τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως «καταλληλότερος πρωθυπουργός».

Πολλοί Ελληνες δεν πρόκειται να ψηφίσουν στις εκλογές του Μαΐου. Αλλοι σχεδιάζουν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους ψηφίζοντας ένα από τα δέκα μικρά κόμματα που διαφωνούν με τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας MRB δίνει 25,4% στη Ν.Δ., ποσοστό ελάχιστα μειωμένο σε σχέση με τον περασμένο μήνα. Το ΠΑΣΟΚ έχει ενισχυθεί αμυδρά, στο 15,8%. Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει έτσι ότι, παρά την απογοήτευσή τους με τον απερχόμενο συνασπισμό, τα δύο τρίτα των Ελλήνων θέλουν να αναδείξουν μία ακόμη τέτοια κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο κ. Σαμαράς επλήγη από την αυτομόληση του Πάνου Καμμένου, του βουλευτή που θα ήθελε η Ρωσία να υποκαταστήσει την Ε.Ε. και το ΔΝΤ ως δανειστής της ύστατης ελπίδας για την Ελλάδα. Το κόμμα του, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, μπορεί να εξασφαλίσει μέχρι και 10% των ψήφων. Η Ν.Δ. αναμένεται επίσης να χάσει ψήφους από τα τέσσερα μικρά σχισματικά κόμματα της Δεξιάς. Ο κ. Σαμαράς, όμως, επιμένει ότι μπορεί να γίνει πρωθυπουργός, υπολογίζοντας στις 50 ε πιπλέον έδρες που προσφέρει ο νέος εκλογικός νόμος στο πρώτο κόμμα. Απειλεί μάλιστα να προκηρύξει κι άλλες εκλογές, αν αποτύχει να συγκεντρώσει βιώσιμη πλειοψηφία.

Ο κ. Βενιζέλος, τέως υπουργός Οικονομίας που ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από τον Γιώργο Παπανδρέου τον περασμένο μήνα, καταβάλλει σκληρές προσπάθειες να επανακτήσει τις ψήφους των κεντροαριστερών ψηφοφόρων. Οι ομιλίες του διακρίνονται για το πνεύμα αυτοκριτικής τους και για την ευαισθησία τους για τους οικονομικά ασθενέστερους Ελληνες. Ο κ. Βενιζέλος έχει πραγματοποιήσει ανοίγματα προς το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, το κομματικό καταφύγιο απογοητευμένων σοσιαλιστών με ποσοστά 9%, του μελίρρυτου Φώτη Κουβέλη. Τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνουν αξιοπρεπή αριθμό νέων προσώπων και ποσοστό-ρεκόρ γυναικών. Με το νέο αυτό ΠΑΣΟΚ να τον στηρίζει, ο κ. Βενιζέλος φιλοδοξεί να εξασφαλίσει πάνω από 20% των ψήφων.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, η διακυβέρνηση της Ελλάδας θα γίνει ακόμη δυσκολότερη. Ο κ. Βενιζέλος λέει ότι δεν θα υπηρετήσει σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, αν και πολλοί σχετικά αποτελεσματικοί σοσιαλιστές έχουν δηλώσει πρόθυμοι να συμμετέχουν σε κυβέρνηση της Ν.Δ. Οι συντηρητικοί συνεχίζουν να αναζητούν κατάλληλο τεχνοκράτη για το υπουργείο Οικονομικών, μία θέση που απαιτεί καλή γνώση της αγγλικής, ικανοποιητική αντίληψη των μακροοικονομικών θεμάτων και προθυμία συνεργασίας με την «τρόικα». Ο Λουκάς Παπαδήμος, πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και σημερινός τεχνοκράτης-πρωθυπουργός, έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να επιστρέψει στις ΗΠΑ για να συνεχίσει την πανεπιστημιακή του σταδιοδρομία. Μπορεί, όμως, να πεισθεί να διατηρήσει την αντιπροεδρία, συνδυάζοντάς τη με το υπουργείο Οικονομικών.

Ανησυχία για την επόμενη ημέρα

Την ανησυχία των Ευρωπαίων ηγετών για την επόμενη ημέρα των ελληνικών εκλογών απηχούν τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου.

- Το χορό των επικρίσεων εγκαινίασε στις αρχές του μήνα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Η κ. Λαγκάρντ, αφού εξέθεσε τις γνωστές απόψεις περί ευρω-χάσματος μεταξύ Βορρά και Νότου, προχώρησε στο θέμα της Ελλάδας, προειδοποιώντας τους Ελληνες ότι «το φάρμακο» κατά της κρίσης δεν έχει τελειώσει και ότι η χώρα τους απειλείται ακόμη με χρεοκοπία. «Οι επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα αποτελούν και αυτές παράγοντα αστάθειας. Η θεραπεία δεν έχει ολοκληρωθεί. Αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή στα κράτη της νότιας Ευρωζώνης», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.

- Την περασμένη εβδομάδα, η ανταποκρίτρια του CNN, αφού εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον ένας συνασπισμός των δύο μεγάλων κομμάτων θα εξασφάλιζε κυβερνητική σταθερότητα, επισήμανε ότι ένας συνασπισμός των μικρότερων κομμάτων θα ήταν επίσης επισφαλής όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων και ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος υπάρχει πάντα κίνδυνος επανάληψης των εκλογών.

- Η σχολιογράφος του Business Spectator παρατηρεί ότι οι εκλογές μπορεί να εξελιχθούν σε επανάσταση της κοινής γνώμης εναντίον των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων κι ότι η αυξανόμενη δημοτικότητα των αντιμνημονιακών -από τους κομμουνιστές μέχρι τους νεοναζί- μπορεί να καταδικάσει την Ελλάδα σε αυξανόμενη πολιτική αστάθεια, η οποία δεν θα της επιτρέψει την εφαρμογή των υπεσχημένων αυστηρών μέτρων λιτότητας.

- Με την αύξηση της δημοτικότητας της Χρυσής Αυγής ως απόρροια της οικονομικής λιτότητας και της ανεξέλεγκτης λαθρομετανάστευσης ασχολήθηκε δημοσίευμα των New York Times της Πέμπτης, επισημαίνοντας ότι ακόμη κι αν αποτύχει να εισέλθει στο Κοινοβούλιο έχει επηρεάσει βαθιά την πολιτική συζήτηση.

Μας "τσακίζουν" και με τρομερές αυξήσεις σε ΔΕΚΟ-συγκοινωνίες μετά τις εκλογές

Εκτύπωση E-mail
<>
24-04-2012 07:33:14
4
Image
Σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου, τα σχέδια για τις δημόσιες επιχειρήσεις περιλαμβάνουν αυξήσεις-σοκ κατά τουλάχιστον 25% στις τιμές των εισιτηρίων σε αστικές συγκοινωνίες και τρένα, αλλά και νέες μειώσεις μισθών και λειτουργικών δαπανών στις ΔΕΚΟ.
Μέσα στην επόμενη τριετία θα πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα των ΔΕΚΟ (κυρίως από αυξήσεις εισιτηρίων και κομίστρων) κατά 240 εκατ. ευρώ ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξοικονομηθούν επιπλέον 362 μέσα από μισθολογικές περικοπές, περιορισμό των λειτουργικών δαπανών κλπ.
Οι αυξήσεις στα εισιτήρια των συγκοινωνιακών φορέων θα πρέπει να γίνουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο το 2013. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο ΟΑΣΑ θα αυξήσει την τιμή του εισιτηρίων των 1,40 ευρώ (για όλα τα μέσα) σε 1,75 ευρώ τουλάχιστον και το αντίστοιχο εισιτήριο για λεωφορεία, τρόλεϊ ή τραμ στο 1,50 ευρώ από 1,20 ευρώ που είναι σήμερα.
Αντίστοιχες αυξήσεις αναμένεται να επιβληθούν και στα μειωμένα εισιτήρια τα οποία πρόκειται να διαμορφωθούν στα 0,90 ευρώ και 0,75 ευρώ αντίστοιχα.
Ακριβότερα κατά 25% θα κοστίζει αντίστοιχα κάθε επιβίβαση στον προαστιακό σιδηρόδρομο και τα τρένα του ΟΣΕ. Στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα πρέπει επίσης να προβλέπεται επιτάχυνση της αποκρατικοποίησης της εταιρείας έως το τέλος του χρόνου, παρά το γεγονός ότι αρχικώς αυτή είχε οριστεί για το 2013.
Και στα τιμολόγια ρεύματος σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει το αργότερο μέχρι και το 2013, να προσεγγίσουν το επίπεδο των (υψηλότερων κατά περίπου 65%) τιμολογίων της χονδρικής, με εξαίρεση μόνο τα τιμολόγια των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Επίσης, το μνημόνιο απαιτεί και αυξήσεις των τιμολογίων για τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, οι οποίες αναμένεται να αποκρατικοποιηθούν περαιτέρω μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Τα τριετή επιχειρησιακά πλάνα που θα καταθέσουν σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ θεωρούνται δεσμευτικά για την επόμενη κυβέρνηση.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας