ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Μας εξαθλίωσαν: Οι μισοί Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν λογαριασμούς ή να αγοράσουν τρόφιμα!

Εκτύπωση E-mail
<><><>
21-04-2012 07:49:13
24
Image
Στα όρια της εξαθλίωσης κινούνται πλέον οι Έλληνες, εξαιτίας των σκληρών μέτρων λιτότητας που έχει επιβάλει η τρόικα. Τα στοιχεία πανευρωπαϊκής έρευνας για τη φτώχεια αποτελούν κόλαφο για τη χώρα μας και φανερώνουν με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο τις δύσκολες ώρες που βιώνει η ελληνική κοινωνία.
Σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες αδυνατεί πλέον να αγοράσει τρόφιμα ή να πληρώσει λογαριασμούς, κάτι που αποτελεί θλιβερή πρωτιά για τη χώρα μας. Παράλληλα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας το 97% των Ελλήνων διαπιστώνει ότι η φτώχεια αυξήθηκε στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 72% των Ελλήνων εκτιμά ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει το 2012.
Όπως διαβάζουμε στο koutipandoras.gr, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά το 51% των Ελλήνων που εργάζονται πιστεύει ότι κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς δουλειά τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 80% πιστεύει ότι, αν απολυθεί, θα δυσκολευτεί να ξαναβρεί εργασία.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων (63%) δυσκολεύεται πια να καλύψει τις δαπάνες περίθαλψης των ιδίων ή των συγγενών τους, ενώ το 79% πιστεύει ότι στο επόμενο διάστημα θα δυσκολευτεί ακόμη και με τα έξοδα φροντίδας των παιδιών.
Περισσότερο από κάθε άλλο Ευρωπαίο, οι Έλληνες φοβούνται ότι στο επόμενο διάστημα θα μείνουν πίσω στην πληρωμή των δόσεων του στεγαστικού δανείου ή του ενοικίου τους. Μάλιστα, ένας στους δέκα (11%) φοβάται ότι τελικά θα χάσει το σπίτι του.
Όσον αφορά τέλος το θέμα των συντάξεων, οκτώ στους δέκα ανησυχούν ότι η σύνταξή τους δεν θα επαρκεί για μια αξιοπρεπή ζωή στα γεράματα (το 28% το φοβάται και το 52% είναι σχεδόν πεπεισμένο).

Ρήτρα δραχμής ζητά για τα δάνεια η Ευρωπαϊκή Τράπεζα!!!

Εκτύπωση E-mail
<>
21-04-2012 10:32:15
28
Ο κόσμος το 'χει... τούμπανο κι εμείς... κρυφό καμάρι για το τι πρόκειται να συμβεί στη χώρα μας τους επόμενους μήνες. Για του λόγου το αληθές, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ζητάει στις νέες δανειακές συμβάσεις με τις ελληνικές επιχειρήσεις εξασφαλίσεις για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δηλαδή "ρήτρα δραχμής" και υπαγωγή στο αγγλικό δίκαιο, κάτι που έχει ήδη διαμηνύσει στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες!
Αυτή την αποκάλυψη κάνει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή» σημειώνοντας ότι η αρχή έγινε με τη ΔΕΗ, όταν προ 15ημέρου η διοίκηση της επιχείρησης άρχισε διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ για την υπογραφή ενός δανείου ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση του νέου σταθμού φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη.
Η πλευρά της ΕΤΕπ έθεσε για πρώτη φορά στη ΔΕΗ δύο νέους όρους για τη σύναψη του δανείου: Ο πρώτος αφορούσε την πρόβλεψη για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος με το επιχείρημα είτε της αποχώρησης της χώρας από την ευρωζώνη είτε της διάλυσης της ευρωζώνης και ο δεύτερος την υπαγωγή της στο αγγλικό δίκαιο για την περίπτωση αθέτησης της αποπληρωμής!
Πηγές από την ETEπ υποστηρίζουν ότι η ρήτρα αλλαγής νομίσματος θα συμπεριληφθεί σε όλες τις συμβάσεις με τις χώρες που εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή προγράμματα σταθερότητας (Eλλάδα, Πορτογαλία και Iρλανδία) [σσ. δηλαδή σε όλες τις χώρες που έχουν πάρει... στο λαιμό τους!]


[Εμείς τι άλλο να προσθέσουμε; Να παραπέμψουμε τους αναγνώστες μας στα επανειλλημένα άρθρα και σχόλια; Από την πρώτη στιγμή που υπεγράφησαν αυτές οι καταστροφικές για την πατρίδα μας συμφωνίες με τους ξένους δανειστές ξεσκεπάζαμε την κοροϊδία των κυβερνώντων απέναντι στους Έλληνες πολίτες που δεν έπαυαν να τους καθησυχάζουν για την "επιτυχία" των μνημονίων που μας επέβαλαν διαδοχικά, ενώ στην ουσία μετέτρεπαν άνευ όρων τη χώρα σε αποικία της ΕΕ.
Όταν διαπίστωσαν ότι μας πείθουν όλο και λιγότερο, άρχισαν να μας εκβιάζουν και να μας τρομοκρατούν με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, κάτι που θα συμβεί ούτως ή άλλως! Είναι απλώς θέμα χρόνου και συγκυριών...]

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει με ξεδιαντροπιά και αδιαφορία...

Εκτύπωση E-mail
<>
20-04-2012 09:50:15
Image
Δέκα εκατομμύρια ευρώ μοιράζονται εκτάκτως στα κόμματα με απόφαση της διακομματικής επιτροπής. Τώρα, τι να πει κανείς; Ότι είναι γαϊδούρια; Ότι είναι χοντρόπετσοι; Ότι για άλλη μία φορά αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνοι είναι; Αυτοί θα μας σώσουν; Αυτοί το μόνο που έχουν μάθει είναι να μοιράζουν τα χρήματα του κράτους. Άλλη δουλειά δεν έμαθαν τόσα χρόνια, παρά μόνο πως να ξεσκίζουν τις σάρκες του ελληνικού δημοσίου.
ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι βάζουν χέρι στα δημόσια ταμεία στο όνομα της Δημοκρατίας. Ούτε ένας από αυτούς δεν βρέθηκε να πει «όχι ευχαριστώ». Να αρνηθεί την «έκτακτη βοήθεια» στο όνομα της αλληλεγγύης του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού.
Μην τολμήσει κανείς να μας κατηγορήσει για... λαϊκισμό. Πότε, δηλαδή, θα πρέπει κανείς να διαμαρτυρηθεί; Είναι δυνατόν Γιάννης να κερνάει και Γιάννης να πίνει; Είναι δυνατόν να είναι τόσο ξεδιάντροποι;
Λένε ότι έχουν δημιουργηθεί ανάγκες λόγω της προεκλογικής περιόδου. Τι μας λένε; Ξέρουν, άραγε, πόσες ανάγκες έχουν δημιουργηθεί σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανέργους λόγω της κρίσης; Μόνο και μόνο για χάρη τους δεν θα έπρεπε καν να σκεφτούν μία τέτοια ρύθμιση. Είναι πρόκληση.
Όπως πρόκληση είναι η δανειοδότησή τους από το τραπεζικό σύστημα. Η αδιαφάνεια που κυριαρχεί στα οικονομικά τους, τα σκάνδαλα δωροδοκίας από μεγάλες εταιρείες, η ατιμωρησία που έχει γίνει κανόνας για τους δωρολήπτες.
Πρόκληση είναι ότι αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση μας βγάζουν την γλώσσα κοροϊδευτικά, όταν αποφασίζουν να μοιράσουν στους εαυτούς τους και μόνο λεφτά που ΔΕΝ υπάρχουν. Και δεν είναι μόνο τα δύο κόμματα εξουσίας. Είναι όλοι τους. Όλοι τους θα πάρουν τα λεφτά και την σχετική απόφαση την πήραν και πάλι όλοι μαζί. Τα θερμά μας συγχαρητήρια...
[Άρθρο με τίτλο "Δεν μας φτύνουν σύντροφε. Ψιχαλίζει..." του Θανάση Μαυρίδη, από την στήλη Σιωπητήριο του capital.gr]

Δικομματισμός φαύλος και εντελώς ανίκανος! (άρθρο)

Εκτύπωση E-mail
<>
19-04-2012 00:08:18
10
Image
Μην ρωτήσετε αν το πολιτικό προσωπικό της χώρας έχει αλλάξει στάση απέναντι στα πράγματα και εξαιτίας της κρίσης. Η καθημερινή εμπειρία δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν έχουν πάρει μυρωδιά απ’ ό,τι έχει συμβεί τα τελευταία τρία χρόνια και έχει συνταράξει την ζωή δέκα εκατομμυρίων Ελλήνων. Τους φτύνουν και νομίζουν ότι βρέχει. Εξακολουθούν και συμπεριφέρονται σαν να ζουν στην Ελβετία και όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα να είναι μακρινή μουσική στα αυτιά τους...
Είναι απίστευτο, αλλά οι άνθρωποι αποδεικνύουν με κάθε ευκαιρία ότι είναι παντελώς ακατάλληλοι για τα πάντα. Θα ήταν προτιμότερο για το Έθνος να τους πλήρωνε δια βίου με αντάλλαγμα την απόσυρσή τους από την πολιτική ζωή, παρά να τους εμπιστευτεί την επίλυση ακόμη και των πλέον απλών και καθημερινών ζητημάτων.
Την ώρα που ο κόσμος είναι εξαγριωμένος από τα έργα και τις ημέρες τους, οι ίδιοι φροντίζουν με κάθε ευκαιρία και με αφορμή την προεκλογική περίοδο να δικαιώσουν ακόμη και τα πιο ακραία στοιχεία στην έντονη κριτική που τους ασκούν. Η παλαιοκομματική τους αντίληψη αποτελεί κόκκινο πανί για έναν λαό που νιώθει προδομένος και εγκλωβισμένος στην δίνη της κρίσης.
Το κυριότερο όλων είναι το γεγονός ότι αυτό το πολιτικό προσωπικό δεν πείθει ότι είναι σε θέση να οδηγήσει την χώρα στην έξοδο από την κρίση. Τα δύο μεγάλα κόμματα δεν μπορούν να πείσουν τον λαό. Ο κόσμος έχει την αίσθηση ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ δεν έχουν αλλάξει στο ελάχιστο και έτσι θεωρεί ότι το ατύχημα είναι βέβαιο και ανεξάρτητα από το αν στις εκλογές κερδίσουν οι ευρωπαϊστές ή οι αντίπαλοί τους.
Με άλλα λόγια, ο ελληνικός λαός θα ήθελε να θυσιάσει αρκετά στον βωμό της Ευρώπης, αλλά πιστεύει ότι οι ιερείς του ευρωπαϊκού ονείρου είναι ανίκανοι και φαύλοι, σε τέτοιον βαθμό που είναι πιθανότερο να εξοργίσουν από ό,τι να εξευμενίσουν την θεότητα που δήθεν υπηρετούν.
Όσο περνούν οι ημέρες και πλησιάζουμε στην ημέρα των εκλογών, τόσο αυξάνεται ο φόβος του ατυχήματος. Κι αυτό διότι το «ατύχημα» το προκαλούν τα δύο μεγάλα κόμματα με τον λόγο τους και την συμπεριφορά των στελεχών τους. Το ατύχημα, λοιπόν, δεν θα συμβεί επειδή οι αντιμνημονιακές δυνάμεις έχουν πράγματι πείσει για την ορθότητα των επιχειρημάτων τους. Θα συμβεί διότι το μόνο που μπορούν να εγγυηθούν αυτή τη στιγμή τα δύο αστικά κόμματα είναι η διαιώνιση της φαυλοκρατίας...
Οι άλλοι δεν είναι ανάγκη να κάνουν κάτι για να κερδίσουν. Είναι αρκετό να εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε σιγή ασυρμάτου. Κι αυτό κάνουν, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ συναγωνίζονται ποιος θα δείξει το χειρότερο προσωπείο του και θα τρομάξει έτσι περισσότερο το κοινό...
Μεταξύ των δύο ατυχημάτων, δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το πιο ανώδυνο, αν θα μπορούσε ποτέ ένα ατύχημα να είναι ανώδυνο. Ο κόσμος, πάντως, πιστεύει ότι ίσως είναι προτιμότερο εκείνο της καταδίκης των δύο μέχρι πρόσφατα μεγάλων κομμάτων. Λέει, δηλαδή, ότι αν είναι να χαθεί έτσι ή αλλιώς, ας χαθεί έχοντας τουλάχιστον τιμωρήσει τους βασικούς υπαίτιους της σημερινής του τύχης...
[Άρθρο του Θανάση Μαυρίδη με τίτλο "Ακατάλληλοι για τα πάντα!" το οποίο αναδημοσιεύουμε από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" και το capital.gr]

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Ηλεκτρονικό φακέλωμα για όλους!

Εκτύπωση E-mail
<>
 
26
Image"Μεγάλος Αδελφός" για όλους ετοιμάζεται από το ΥΠ.ΟΙΚ κρίμα που δε ζει ο Τζωρτζ Όργουελ για να μας πει αν ξεπέρασαν το μυθιστόρημά του.

Ενα ηλεκτρονικό φακέλωμα θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που αφορούν στις συναλλαγές των φορολογούμενων με τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες πιστωτικών καρτών, κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης καθώς και όλα τα στοιχεία για τα δάνεια που έχουν λάβει. Από τον έλεγχο δεν θα ξεφύγουν ούτε οι δαπάνες για νοσοκομεία και θεραπευτήρια, που επίσης θα συλλέγονται και θα διασταυρώνονται.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, ζητά από τις εταιρίες κινητής, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ κλπ να αποστείλουν μέχρι τις 20 Αυγούστου τα σχετικά στοιχεία με ηλεκτρονικό αρχείο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει: "Τα μέτρα θα τα εφαρμόσετε όποια κυβέρνηση κι αν έχετε"

Εκτύπωση E-mail
<>
18-04-2012 08:14:34
Image
«Τα μέτρα δημοσιονομικής εξισορρόπησης είναι μέρος του προγράμματος. Απαιτούνται διότι τα έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. Δεν έχει να κάνει με πολιτικές επιλογές σε καμία περίπτωση», τονίζει ο Διευθυντής του Τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ Κάρλο Κοταρέλι, απαντώντας σε ερώτηση του 24h.gr για την επίπτωση του αποτελέσματος των εκλογών της 6ης Μαϊου σε Ελλάδα και Ευρωζώνη.
«Το πρόγραμμα που εφαρμόζουν οι ελληνικές αρχές δεν είναι βασισμένο μόνο στη δημοσιονομική προσαρμογή. Υπήρξε σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή το 2010 και κάποια το 2010. Κοιτώντας μπροστά, η σημασία της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι τόσο σημαντική όσο στο παρελθόν, αυτό που είναι σημαντικό είναι τα μέτρα που έχουν ήδη παρθεί για να στηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανόμενης της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας. Αυτό πρέπει να γίνει ανεξάρτητα από το ποιος έχει την εξουσία, δηλαδή ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών», δηλώνει χαρακτηριστικά το στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Πάντως, παρά την μετριοπαθή αναφορά του Κοταρέλι το ΔΝΤ εξακολουθεί να ζητά την αισθητή μείωση της απασχόλησης στο Ελληνικό Δημόσιο, τη μείωση των συντάξεων, τον περιορισμό των δαπανών υγείας, καθώς και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Το Ταμείο εστιάζει στη μείωση κατά 22% του κατώτατου ημερομισθίου και στο τριετές πάγωμα των μισθών.
Τέλος, βάρος δίνεται στη δέσμευσή των ελληνικών Αρχών για μια διατηρήσιμη μεσοπρόθεσμα δημοσιονομική πολιτική, κάτι στο οποίο βοηθά και η επιχείρηση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Νέο σύνταγμα στην Ισλανδία, και η συνωμοσία της σιωπής ...

Η Ισλανδία έκλεισε το 2011 με αύξηση 2,1% του ΑΕΠ της που θα πρέπει,σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,να ανέλθει στο ποσοστό του 2,7% το 2013, χάρη κυρίως στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η Ισλανδία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που απέρριψε με δημοψήφισμα τη διάσωση των ιδιωτικών τραπεζών της, αφήνοντας να καταρρεύσουν μερικές από αυτές και δικάζοντας πολλούς τραπεζίτες για τα οικονομικά εγκλήματα τους, αλλά περιέργως τα γαλλικά και τα ευρωπαϊκά μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν το αναφέρουν, η το αναφέρουν ελάχιστα...

Δεν υπάρχει επίσημη λογοκρισία στα μέσα ενημέρωσης, στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση, αλλά οι δημοσιογράφοι και οι εμπειρογνώμονες από όλους τους ορίζοντες, τόσο πρόθυμοι για να μιλήσουν για το τι συμβαίνει στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και τη Συρία, δεν λένε απολύτως τίποτα για το τι συμβαίνει στην Ισλανδία. Μήπως μίλησαν για αυτό στις πολλές πολιτικές συζητήσεις για τις προεδρικές εκλογές; Μήπως είδαμε καμιά εικόνα στην τηλεόραση; Φυσικά όχι, γιατί οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να έχουν την κακή ιδέα να εμπνευστούν από αυτά...

Στην Ισλανδία, ο λαός ανάγκασε σε παραίτηση μια κυβέρνηση στο σύνολό της. Οι μεγάλες τράπεζες κρατικοποιήθηκαν και αποφασίστηκε να μην πληρωθεί το χρέος που είχαν συνάψει με τράπεζες στη Βρετανία και την Ολλανδία, χρέος που πρόεκυψε από την σφαλμένη χρηματοπιστωτική πολιτική τους.

· 2008: Οι τράπεζες Glitnir, Kaupthing και Landsbankinn εθνικοποιήθηκαν, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία τους παρά να συνεισφέρουν άνευ όρων δημόσια κεφάλαια, όπως στην Ισπανία ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το σύνολο του χρέους της Ισλανδίας ισούταν με 9 φορές το ΑΕΠ της. Το νόμισμα κατέρρευσε και το χρηματιστήριο ανέστειλε τις δραστηριότητες του μετά από μια πτώση 76%.
· 2009: Το ΔΝΤ, ως συνήθως, απαίτησε, σε αντάλλαγμα των λεγομένων μέτρων «προσαρμογής» την περικοπή των κοινωνικών δαπανών που προκάλεσε την οργή του πληθυσμού, την πτώση της κυβέρνησης και την κήρυξη πρόωρων εκλογών.

Η αριστερά κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία, προκαλώντας την κατάρρευση του Κόμματος της Ανεξαρτησίας, ένα συντηρητικό κόμμα, που ήταν ανέκαθεν η κυρίαρχη δύναμη στη χώρα που διατήρησε μόνο το 23,7% των ψήφων. Η Johanna Siguroardottir επιλέχτηκε να ηγηθεί της κυβέρνησης μαζί με τους σοσιαλδημοκράτες και τους αριστερούς οικολόγους.

Η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας εξακολουθούσε να υφίστατο. Μέσω ενός νόμου, προτάθηκε στη Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία την αποπληρωμή του χρέους και τη πληρωμή 3.500 εκατ. ευρώ, ποσό που έπρεπε να καταβληθεί σε μηνιαίες δώσεις από όλες τις οικογένειες της Ισλανδίας για 15 χρόνια με επιτόκιο 5%. Αλλά ο λαός πάλι κατέβηκε στο δρόμο και απαίτησε τον νόμο να τεθεί σε δημοψήφισμα.

· Ιανουάριος 2010: Ο Πρόεδρος αρνήθηκε να κυρώσει αυτόν το νόμο και ανακοίνωσε την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία
· Μάρτιος 2010: Το δημοψήφισμα έλαβε χώρα και το Όχι στην αποπληρωμή του χρέους κέρδιζε με το 93% των ψήφων.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση προσπαθούσε να ρυθμίσει νομικά τις ευθύνες για τη κρίση. Άρχισαν οι συλλήψεις αρκετών τραπεζιτών και ανωτέρων στελεχών. Η Ιντερπόλ ξεκίνησε έρευνα και όλοι οι τραπεζίτες που εμπλέκονταν αναχώρησαν από τη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο κρίσης, εκλέχτηκε μία συνέλευση με αποστολή να συντάξει ένα νέο σύνταγμα για να αντικαταστήσει το υπάρχον που ήταν απλό αντίγραφο του δανικού συντάγματος.

Για αυτό το σκοπό, έγινε άμεση προσφυγή στον κυρίαρχο λαό ο οποίος έκλεξε 25 πολίτες χωρίς πολιτική συγγένεια μεταξύ των 522 υποψηφίων που παρουσιαστήκαν (προϋπόθεση: να είναι ενήλικας και να έχει λάβει την υποστήριξη τουλάχιστον 30 ατόμων).

· Σεπτέμβριος 2010: Ο πρώην πρωθυπουργός Geir Haarde ενάγεται για αμέλεια στη διαχείριση της κρίσης. Η Ιντερπόλ εξέδωσε επίσης διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του πρώην προέδρου της Sigurdur Einarsson.
· Φεβρουάριος 2011: Η Συντακτική Συνέλευση άρχισε τις εργασίες της για να παρουσιάσει, από τις γνώμες που συλλέχτηκαν από διάφορες συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, ένα σχέδιο ενός Μεγάλου Χάρτη (Magna Carta).
· Μάρτιος 2011: Μετά από ορισμένες κριτικές σχετικά με το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής (36%) για τον διορισμό των μελών της Συντακτικής Συνέλευσης, ο Πρωθυπουργός, σε συνεννόηση με τους ηγέτες των κυριοτέρων κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, συγκροτεί μια συμβουλευτική επιτροπή για να συνεχίσει την αναθεώρηση του συντάγματος. Η τελευταία προτείνει στο Κοινοβούλιο να διορίσει ένα «Συνταγματικό Συμβούλιο» από 25 μέλη της διαλυμένης Συνταγματικής Συνέλευσης.
· Απρ. 2011: Οι πολίτες λένε εκ νέου Όχι σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την αποπληρωμή του χρέους, μετά την άρνηση του Ισλανδού Πρόεδρου Olafur Ragnar Grimsson να υπογράψει το νόμο της 16ης Φεβρουαρίου 2011 (γνωστός ως «τρίτος νόμος Icesave »). Η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση δήλωνε πράγματι ότι είχε εξασφαλίσει νέα συμφωνία Icesave που ήταν καλύτερη από την προηγούμενη, αλλά ο λαός της Ισλανδίας εξακολούθησε να αρνηθεί να συμμετάσχει στην χρεοκοπία των τραπεζών που κρίθηκαν ως ανεύθυνες.
· Ιούλιος 2011: Με βάση τις εκθέσεις της Συνταγματικής Επιτροπής και του Εθνικού Φόρουμ (πολίτες), το Συνταγματικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα ένα σχέδιο συντάγματος που υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο στις 27 Ιουλίου. Το τελευταίο, υπεύθυνο για την τροποποίηση του σχεδίου, ασχολήθηκε με αυτή την εντολή το φθινόπωρο του 2011 και οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Οι κύριες προτάσεις του νέου Συντάγματος

Από το σύνολο των 114 άρθρων και εννέα κεφαλαίων, μπορούμε να σημειώσουμε συγκεκριμένα:
· Άρθρο 15: Δικαίωμα στην πληροφόρηση. Οι πληροφορίες και τα έγγραφα που κατέχουν οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να είναι διαθέσιμα χωρίς καμία εξαίρεση και η πρόσβαση του κοινού σε αυτά τα έγγραφα θα πρέπει να διασφαλίζεται από το νόμο.
· Άρθρο 63: Δημιουργία Επιτροπής Επίβλεψης της ευθύνης της κυβέρνησης. Μια έρευνα σχετικά με τις δράσεις και τις αποφάσεις της κυβέρνησης μπορεί να ζητηθεί από το ένα τρίτο των μελών της Αλθίνγκι (ισλανδικό κοινοβούλιο).
· Άρθρο 65: Δικαίωμα στην άμεση προσφυγή σε δημοψήφισμα. Το 10% των ψηφοφόρων μπορούν να ζητήσουν εθνικό δημοψήφισμα για τους νόμους που ψηφίζει η Αλθίνγκι.
· Άρθρο 66: Δυνατότητα άμεσης προσφυγής κατά της Αλθίνγκι. Το 2% των ψηφοφόρων μπορεί να υποβάλει μια ερώτηση στο Κοινοβούλιο και να υποβάλει νομοσχέδιο εάν υποστηρίζεται από το 10% των ψηφοφόρων.
· Άρθρο 90: Διορισμός του πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός διορίζεται από το Κοινοβούλιο.
· Άρθρο 99: Ανεξαρτησία των δικαστηρίων. Η ανεξαρτησία των δικαστηρίων πρέπει να είναι εγγυημένη από το νόμο.
· Άρθρο 105: Αυτονομία των τοπικών κοινωνιών. Οι πηγές εσόδων της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι εγγυημένες από το νόμο, όπως και το δικαίωμά καθορισμού της χρήσης αυτών των πόρων.

Το νέο σύνταγμα θα πρέπει να υποβληθεί σε δημοψήφισμα πριν από την ψηφοφορία από το Κοινοβούλιο. Θα πραγματοποιηθεί μάλλον στις 30 Ιουνίου, σε συνδυασμό με τις προεδρικές εκλογές ή το φθινόπωρο.

Η Ισλανδία δεν είναι σίγουρα παρά μια μικρή χώρα με 320.000 κατοίκους, όμως, δίνει ένα μάθημα δημοκρατίας στα μεγάλα κράτη της Ευρώπης και του κόσμου.
Σκεφτείτε για παράδειγμα ότι στη Γαλλία, η συνταγματική μεταρρύθμιση του 2008 γράφτηκε ολόκληρη στα Ηλύσια και ότι οι βουλευτές την ενέκριναν μόνο με δύο ψήφους διαφορά, αφού είχαν υποστεί για εβδομάδες τις ακραίες απαράδεκτες πιέσεις από τον αρχηγό του κράτους ...
 

Παραδοχή από το ΔΝΤ ότι κατέστρεψαν οικονομικά την Ελλάδα!

Εκτύπωση E-mail
<>
17-04-2012 16:56:44
8
ImageΜε δεδομένα που διαψεύδονται συνέχεια από την πραγματικότητα, επί τω δυσμενέστερω φυσικά, οι δυο εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δόθηκαν πριν από λίγο στη δημοσιότητα προβλέπουν ύφεση στο 4,7% του ΑΕΠ για εφέτος, ενώ για το 2013 αναμένει μηδενική ανάπτυξη ανεργία στο 19,4%, ποσοστό που δεν προβλέπεται να υποχωρήσει αλλά θα παραμείνει αμετάβλητο και το 2013.
Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ανέργων (χωρίς τους ημιαπασχολούμενους) σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία δεν θα υποχωρήσει κάτω από το 1.000.000.
Την στιγμή που η ανεργία είναι ήψη στο 1.080.000 και προβλέπεται αύξηση στο 1.200.000 ανέργους το 2012!

Πετσοκόβουν τους μισθούς, «ανοίγουν» τις απολύσεις

 

i
1 Votes
Quantcast

Πετσοκόβουν τους μισθούς, «ανοίγουν» τις απολύσεις

Τι προβλέπει το προσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα μέτρα ύψους 11 δισ. ευρώ που θα πάρει η νέα κυβέρνηση.

Το τελευταίο 10ήμερο του Μαΐου θα οριστικοποιηθούν οι προτάσεις για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να επιτευχθεί ο πρώτος μεγάλος στόχος της επόμενης κυβέρνησης, που θα προκύψει από τις εκλογές της 6ης του μηνός.

Ποιος είναι αυτός;

Η διασφάλιση περίπου 11,5 δις ευρώ, κατά την κρίσιμη διετία 2013 – 2014, η οποία θεωρείται και είναι η κρισιμότερη του Μνημονίου 2.

Ο υπουργός Οικονομικών της επόμενης κυβέρνησης, μάλιστα, όταν θα πάει να αναλάβει τα επόμενα καθήκοντα του, θα βρει επάνω στο γραφείο του και την σχετική έκθεση του ΚΕΠΕ, που θα του έχει αφήσει παρακαταθήκη ο απερχόμενος κ. Φίλιππος Σαχινίδης.

Το σχετικό κείμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στην τελική φάση της επεξεργασίας του και θα παραδοθεί στον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου ενδεχομένως και πριν από το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Σημαντικές εκπλήξεις, ως προς το περιεχόμενο του, πάντως, δεν θα προβλέπει.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για περικοπές στις δαπάνες, οι οποίες θα προέλθουν κυρίως από νέες μειώσεις σε μισθούς, επιδόματα και ενδεχομένως συντάξεις, ενώ μεγάλο «μαχαίρι» προβλέπεται στους οργανισμούς του δημοσίου, όπου θα αρχίσουν να μπαίνουν τα πρώτα λουκέτα.

Ο στόχος είναι δι αυτού του τρόπου να ξεκινήσει και η διαδικασία της μείωσης των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Έκπληξη, ενδεχομένως, θα μπορούσε να θεωρηθεί το γεγονός ότι παρεμβάσεις και μάλιστα σημαντικές, αναμένονται και στο κομμάτι τωνΟργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι δεν βρίσκονταν αρχικά στις προτεραιότητες.

Φαίνεται όμως ότι πέρασαν, οπότε το κεφάλαιο αυτό αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τώρα, καθώς, πέραν όλων των άλλων εκτιμάται ότι θα προκαλέσει και πολύ μεγάλες αντιδράσεις.

Φορολογικός Γολγοθάς για τους πολίτες!

 

i
1 Votes
Quantcast

Φορολογικός Γολγοθάς για τους πολίτες!

Έρχεται η λυπητερή για τους φορολογούμενους μετά τις εκλογές – Οκτώ ραβασάκια από την εφορία.

Φορολογικός Γολγοθάς περιμένει τους φορολογούμενους μετά τις εκλογές του Μαΐου.

Τρείς μέρες μετά τις εκλογές , οι φορολογούμενοι αναμένεται να ξεκινήσουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου. Φέτος, θα τις υποβάλουν ηλεκτρονικά (e- taxis), υποχρεωτικά, και οι μισθωτοί με εισόδημα από 12.000€ και πάνω.

Μετά τις εκλογές λοιπόν έρχονται συνολικά 8 ραβασάκια από την εφορία:

1. Φόρος εισοδήματος

2. Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης

3. Τέλος επιτηδεύματος

4. ΕΤΑΚ 2009

5. Έκτακτη εισφορά ακινήτων

6. ΦΑΠ 2010

7. ΦΑΠ 2011

8. Ειδικό τέλος ακινήτων (χαράτσι) για το 2012
Όσον αφορά την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης αυτή θα είναι διπλή. Μια θα αφορά στα εισοδήματα του 2012, η οποία, από τον Ιανουάριο, παρακρατείται κάθε μήνα από το μισθό και άλλη μια θα αφορά τα εισοδήματα του 2011 και θα μας έρθει με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης.

Η εξόφλησή της θα γίνει με τον φόρο εισοδήματος και μπορεί να καταβληθεί έως και σε 3 δόσεις.
Αυξημένος είναι φέτος το τέλος επιτηδεύματος, αφού σχεδόν 1 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν 500€ (από 300 πέρυσι).

Το τέλος επιτηδεύματος συνοδεύει το… εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης.
Τα σημειώματα του ΕΤΑΚ είναι εδώ και καιρό έτοιμα, αλλά 270.000 πολίτες θα τα παραλάβουν μετά τις εκλογές, αφού ακόμη δεν έχει δοθεί εντολή αποστολής τους. Από το ΕΤΑΚ του 2009, η κυβέρνηση ελπίζει να βάλει στα ταμεία της 100 εκατ. ευρώ.

Θα το πληρώσουν και οι άγαμοι που από την 1η Ιανουαρίου του 2009 είχαν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 100.000€ και οι έγγαμοι που η αξία των ακινήτων τους ξεπερνά τις 200.000€.
Όσοι από τον Ιανουάριο του 2009 είχαν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000€, με το ΕΤΑΚ του 2009 θα πληρώσουν και έκτακτη εισφορά μεγάλης ακίνητης περιουσίας (κλιμακωτά, με συντελεστές από 0,1% έως 0,9%).
Πάνω από 100.000 φορολογούμενοι που η ακίνητη περιουσία τους ξεπερνούσε τον Ιανουάριο του 2010 στις 400.000€, θα λάβουν και τη… λυπητερή του φόρου ακίνητης περιουσίας για το 2010, ενώ ο ΦΑΠ του 2011 απευθύνεται σε 600.000 φορολογούμενους, με περιουσία άνω των 200.000€.
Τέλος το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ θα ενσωματωθεί στους λογαριασμούς και η εξόφλησή του θα γίνει σε διμηνιαίες δόσεις (μάξιμουμ πέντε).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας