ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Στη μέγγενη των περικοπών εκατομμύρια Έλληνες πολίτες


Με την ολοκλήρωση των νομοθετικών παρεμβάσεων τις προηγούμενες μέρες 2,5 εκατομμύρια μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα 1,8 εκατομμύρια συνταξιούχοι και 270.000 επιδοτούμενοι άνεργοι μπαίνουν στην πρέσα των περικοπών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το protothema.gr, ο νέος κατώτατος μισθός διαμορφώθηκε στα 586 ευρώ με απόφαση της κυβέρνησης και όχι μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η περικοπή κατά 22% θα είναι βαριά για 360.000 Έλληνες που αμείβονται με τα κατώτατα όρια καθώς ακόμα και μετά από 3 τριετίες ο μισθός δε θα είναι μεγαλύτερος από 808 ευρώ . Η συρρίκνωση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει το επίδομα ανεργίας – που διαμορφώνεται στα 360 ευρώ - και άλλα 13 επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ (μητρότητας , οικογενειακό, εποχικό).

Βαριά ήττα θα υποστούν και οι κλαδικοί μισθοί μετά την εκπνοή της τρίμηνης μετενέργειας στις 14 Μαΐου. Πολλές κατηγορίες εργαζομένων θα χάσουν παχυλά επιδόματα αφού διασώζονται μόνο 4 (ωρίμανση, τέκνων, σπουδών και επικινδυνότητας) με αποτέλεσμα το εισόδημά τους να συρρικνωθεί πάνω από 25%. Σε δεύτερη φάση αν ο εργοδότης κάνει χρήση του δικαιώματός του να κατεβάσει το μισθό κάτω από τα όρια του εισαγωγικού κλιμακίου της κλαδικής σύμβασης μέσω ατομικής σύμβασης την οποία ο εργαζόμενος θα κληθεί να υπογράψει υπό την απειλή της απόλυσης, τότε οι απώλειες μπορεί να φτάσουν και το 40% αφού το τελευταίο ανάχωμα που συγκρατεί την ελεύθερη πτώση τους είναι τα κατώτατα όρια των 586 ευρώ ..

Βεβαίως σε πολλές περιοχές της Ελλάδας που μαστίζονται από την ανεργία αυτό το ύψος των αποδοχών δεν είναι πρωτόγνωρο. Με τα τετραήμερα, την εκ περιτροπής εργασία και την μερική απασχόληση οι μηνιαίες αποδοχές για πολλούς εργαζόμενους δεν ξεπερνούν τα 430 ευρώ. Οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές για τα έσοδα των ταμείων. Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας οι απώλειες στα έσοδα των ταμείων από την ανεργία και τη μείωση μισθών το 2012 θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ.

Οι μισθωτοί χάνουν επίσης το δικαίωμα στο εξής να κάνουν χρήση των παροχών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας για τα οποίες κατέβαλαν εισφορές για χρόνια , μετά την κατάργηση του έργου των δύο οργανισμών ( πλην της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών) και τη συγχώνευση τους στον ΟΑΕΔ.

Οι αιματηρές περικοπές για το 2012 δεν έχουν λάβει τέλος. Τον Ιούλιο θα συζητηθεί η αναμόρφωση της Εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και δεν αποκλείεται να τεθεί και πάλι στο τραπέζι το θέμα της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.

Την ίδια περίοδο το Υπουργείο Εργασίας ,βάσει του μνημονίου , θα εξετάσει νέες περικοπές στα εφάπαξ έως 30% ενώ το Σεπτέμβριο η βαθιά ύφεση θα οδηγήσει και σε νέες περικοπές των συντάξεων. Νωρίτερα, οι συνταξιούχοι θα δουν τις κύριες και τις επικουρικές τους συντάξεις –βάσει του εφαρμοστικού νόμου – να μειώνονται αναδρομικά από τον Ιανουάριο αρχής γενομένης από τη σύνταξη του Μαΐου. Από 10% έως 20% θα περικοπούν οι επικουρικές άνω των ευρώ 200 ενώ 12 % θα είναι η μείωση στις κύριες άνω των 1300 ευρώ . Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου οι περικοπές στις κύριες συντάξεις αφορούν κατά 42% συντάξεις του δημοσίου κατά 62,9% ΟΤΕ, κατά 76,5% ΔΕΗ κατά 56,9% ΗΣΑΠ και μόνο κατά 4,4% αφορούν τον « καθαρό » ιδιωτικό τομέα.

Τι προβλέπει το τελικό κείμενο της συμφωνίας Ελλάδας – SiemensΗ γερμανική εταιρεία ζητάει συγνώμη από το ελληνικό Δημόσιο και δηλώνει ότι θα στηρίξει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα

 

i
Rate This
Quantcast

Τι προβλέπει το τελικό κείμενο της συμφωνίας Ελλάδας - Siemens

Συγγνώμη από τη Siemens, 700 νέες θέσεις εργασίας, 170 εκ. ευρώ (και 100 υποτροφίες) περιλαμβάνει η συμφωνία του ελληνικού κράτους με τη γερμανική εταιρεία, που αποκαλύπτει «Το Βήμα». Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία «έκλεισε οριστικά» την Πέμπτη το βράδυ.

Το τελικό κείμενο θα εγκριθεί από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο για να εισαχθεί στο υπουργικό συμβούλιο. Στη συνέχεια θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές στο πολυσέλιδο κείμενο της συμφωνίας κατέληξαν αργά το βράδυ της Πέμπτης από την ελληνική πλευρά ο κ.κ. Ευγένιος Γιαννακόπουλος νομικός και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, η κυρία Χ. Μανωλοπούλου (σύμβουλος Βενιζέλου) και η πρέσβης κυρία Μαρία Θεοφίλη.

Από τους Γερμανούς παρόντες ήταν οι κ.κ. Ρ. Σικέλλης, νομικός σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα, Φ. Γκλόκνερ (από το νομικό τμήμα στη Γερμανία) και άλλο μεγαλοστέλεχος της Siemens, που βρίσκεται αμέσως μετά τον Π. Σόλμσεν, Σ. Μπρέχαρτ. Όλα τελείωσαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις της τελευταίας στιγμής.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο στο πρώτο κεφάλαιο η γερμανική εταιρεία ζητάει συγνώμη από το ελληνικό Δημόσιο για όσα δημιουργήθηκαν στα πλαίσια των δικογραφιών και κυρίως για την ανάρμοστη συμπεριφορά ενάντια στους κανόνες διαφάνειας αξιωματούχων της σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δηλώνει ότι παρά την οικονομική κρίση της Ελλάδας πιστεύει ότι η χώρα θα ανακάμψει και καλεί «τους επενδυτές από όλο τον κόσμο να έρθουν και να στηρίξουν τη χώρα…» Δηλώνει ακόμη ότι θα στηρίξει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα.

Δεσμεύεται επίσης πως θα ενισχύσει μέσα στο 2012 με 100 εκατ. ευρώ μετρητά την Siemens Ελλάδος, προκειμένου η εταιρεία, των 600 εργαζομένων, να ανακάμψει.

Όπως αποκάλυψε «Το Βήμα» η εταιρεία θα δώσει στη χώρα μας παροχή-αποζημίωση 90 εκατ. ευρώ υπό μορφήν εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χρηματοδοτήσεις κρατικών φορέων ενάντια στη διαφθορά και 100 μεταπτυχιακές υποτροφίες σε γερμανικά πανεπιστήμια.

Παράλληλα παραιτείται από απαιτήσεις 79.450.000 ευρώ από έργα σε νοσοκομεία, ΟΣΕ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και άλλα. Δεσμεύεται, επίσης, για τη δημιουργία εργοστασίου στην Ελλάδα, που θα δώσει 700 νέες θέσεις εργασίας.

Το ελληνικό κράτος παραιτείται από αστικές απαιτήσεις, αλλά και διοικητικά πρόστιμα κατά της εταιρείας και στελεχών της και σε αυτή την παραίτηση περιλαμβάνονται και οι απαιτήσεις οργανισμών του ελληνικού Δημοσίου.

Ρητώς αναφέρεται ότι παραιτείται και από τις απαιτήσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Το ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει από την πλευρά του ότι η εταιρεία είναι αξιόπιστη με την έννοια της ευρωπαϊκής εταιρείας, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την περαιτέρω συνεργασία των δυο πλευρών.

Δημιουργείται εποπτικό συμβούλιο για τη διαφάνεια από τρεις έλληνες και τρεις εκπροσώπους από τη γερμανική εταιρεία. Επικεφαλής θα είναι Έλληνας. Η συμφωνία, αν υπάρξουν διαφορές, θα κριθεί από το Διεθνές διαιτητικό Δικαστήριο στη Γενεύη.

Για να κλειστεί η συμφωνία συναντήθηκαν οι δυο πλευρές περίπου 15 φορές μετά τις 21η Δεκεμβρίου 2011. Όλα άρχισαν από την συνάντηση του Π. Σόλμσεν, αντιπροέδρου της Siemens, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευαγ. Βενιζέλο στις 15 Δεκεμβρίου.

Εκείνος είχε εξουσιοδοτηθεί από το υπουργικό συμβούλιο για την πραγματοποίηση εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Η συζήτηση των δυο ανδρών σηματοδότησε και την έναρξη των συνομιλιών.

Πληροφορίες επιμένουν ότι το θέμα είχε συζητηθεί και μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και του έλληνα πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.

Για πολλούς ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση και της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης με δεδομένο ότι έξι δικογραφίες εκκρεμούν ακόμα στη δικαιοσύνη, ενώ η έρευνα στη χώρα μας ξεκίνησε το 2005!

Την ίδια ώρα εκκρεμούν αποφάσεις για πολλούς εμπλεκόμενους για τους οποίους δεν έχει εντοπιστεί κάτι επιλήψιμο, παρότι εμφανίζονταν ως πρωταγωνιστές του σκανδάλου.

Στον αντίποδα άνθρωποι, που διακίνησαν εκατομμύρια ευρώ κινούνται ελεύθερα, χωρίς καμία επίπτωση… Και όλα αυτά όταν η γερμανική Δικαιοσύνη έχει εκκαθαρίσει την υπόθεση εδώ και τρία χρόνια!

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Τέλος στο τέλος ακινήτων στο λογαριασμό της ΔΕΗ!

Tέλος στη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους καταναλωτές δεν πληρώνουν το χαράτσι στη ΔΕΗ βάζει με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο ωστόσο δέχεται ότι είναι συνταγματική η επιβολή του τέλους ακινήτων.
Η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αργά το βράδυ της Παρασκευής ολοκλήρωσε την κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψή της που αφορούσε την συνταγματικότητα ή μη του ειδικού τέλους ακινήτων και έκρινε πως είναι αντισυνταγματική η σύνδεσή του με λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Οι σύμβουλοι της Επικρατείας -σύμφωνα με πληροφορίες- έκριναν ότι το επίμαχο τέλος είναι συνταγματικό καθώς πρόκειται για έκτακτο και όχι για μόνιμο φόρο που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες.

Ωστόσο, οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί έκριναν με εντελώς διαφορετικό τρόπο το κρίσιμο ζήτημα που αφορά στη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν το χαράτσι.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δικαστές προτάσσοντας την προστασία των καταναλωτών, σχεδόν ομόφωνα, έκριναν ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση που το ειδικό τέλος δεν πληρωθεί μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ όπως προβλέπει ο νόμος.

Πως θα γίνουν οι προσλήψεις ανέργων στους Δήμους - Οι ειδικότητες

 

02/03/2012, Τομέας:ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Blog.gr Facebook

Εγκύκλιο στην οποία περιγράφονται η εφαρμογή και οι διαδικασίες
για το πρόγραμμα της αυτεπιστασίας στους δήμους, αλλά και οι ειδικότητες που μπορούν να προσληφθούν, εξέδωσε η υπουργός Εσωτερικών Φώφη Γεννηματά.
Η αυτεπιστασία είναι ένα πρόγραμμα για άνεργους που μπορούν να εργαστούν με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε δημοτικά έργα.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, με τις διατάξεις του ν. 4024/2011 προβλέπεται, για πρώτη φορά, η άντληση έκτακτου προσωπικού αυτεπιστασίας από τον Ετήσιο Κυλιόμενο Πίνακα Κατάταξης Ανέργων, που καταρτίζεται για το σκοπό αυτό από τον ΟΑΕΔ έπειτα από δημόσια πρόσκληση και υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, και με επιλογή βάσει σαφώς καθορισμένων και μοριοδοτούμενων κριτηρίων.
Οι ειδικότητες από τις οποίες δύναται να επιλέξουν προσωπικό οι φορείς είναι οι εξής: ΔΕ Ηλεκτρολόγων, ΔΕ Οδηγών, ΔΕ Τεχνιτών Οικοδόμων, ΔΕ Τεχνιτών Ελαιοχρωματιστών, ΔΕ Τεχνιτών Σιδεράδων, ΔΕ Υδραυλικών, ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων Έργων και ΥΕ Εργατών Γενικών Καθηκόντων.
Σύμφωνα επίσης με την εγκύκλιο, ο φορέας πρόσληψης (ΟΤΑ) είναι αρμόδιος για τον έλεγχο των προβλεπόμενων δικαιολογητικών, ενώ εφόσον τα δικαιολογητικά είναι πλήρη, ο φορέας υποχρεούται να προβεί στην πρόσληψη των επιλεγέντων εντός προθεσμίας 15 ημερών από την ημερομηνία ενημέρωσής του από τον ΟΑΕΔ. Προστίθεται ότι το προσωπικό απολύεται αυτοδικαίως μόλις περατωθεί το έργο ή λήξει η διάρκεια της σύμβασής του, χωρίς καμία αποζημίωση για την αιτία αυτή και χωρίς διαπιστωτική πράξη.
Στην εγκύκλιο δεν διευκρινίζεται με ποιον τρόπο θα πληρώνονται όσοι απασχοληθούν στην αυτεπιστασία, δηλαδή αν θα λαμβάνουν την αμοιβή τους από τον ΟΑΕΔ ή από τους δήμους. Συγκεκριμένα εγκύκλιος αναφέρει: «Οι αποδοχές καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν.1876/1990, όπως ισχύει. Οι δαπάνες για την αμοιβή του και για τις σχετικές εργοδοτικές επιβαρύνσεις καταβάλλονται από τις διατιθέμενες για το έργο πιστώσεις».
Διαβάστε επίσης: 120.000 προσλήψεις στους Δήμους

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Οι βουλευτές απέρριψαν την άρση του απορρήτου τους .....ΤΡΟΊ΄ΚΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ..........

 



Στο «συρτάρι» παραμένει προς το παρόν η τροπολογία που κατέθεσαν 90 βουλευτές από... ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για άρση του απορρήτου σε περίπτωση έρευνας περιουσιακών στοιχείων πολιτικών προσώπων, την ώρα που τα νομοσχέδια που αφορούν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ψηφίζονται με διαδικασίες εξπρές.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε με τον «άγνωστο... βουλευτή που έβγαλε στο εξωτερικό 1 εκατομμύριο ευρώ» και τις δηλώσεις του επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος κ. Παναγιώτη Νικολούδη ότι «δεν μπορούσε να αποκαλύψει το όνομα του προσώπου γιατί δεσμεύεται από το απόρρητο», 90 βουλευτές από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ αλλά και ανεξάρτητοι βουλευτές με επικεφαλής τον κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο έσπευσαν να καταθέσουν τροπολογία με την οποία ζητούσαν για τα πολιτικά πρόσωπα να «μην ισχύουν καθ' οιονδήποτε τρόπο οι διατάξεις περί απορρήτου και περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κατά τις έρευνες που αφορούν την περιουσιακή τους κατάσταση και τη γενικότερη οικονομική τους δραστηριότητα».

Η τροπολογία, η οποία κατατέθηκε εκπρόθεσμα, εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τη «δίκαιη δίκη» που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη το απόγευμα αλλά δεν έγινε τελικά δεκτή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαιωάννου.

Ο κ. Παπαιωάννου παρέπεμψε το ζήτημα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου, όπως ανέφερε, απ' την εκεί συζήτηση να προκύψει μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση, αντί να υιοθετήσει μια τροπολογία συνταχθείσα «εν θερμώ».

«Δεν μπορώ να δεχθώ να πάμε σε αποσπασματικές ρυθμίσεις γιατί υπάρχει αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Πρέπει αυτό το ζήτημα να γίνει αντικείμενο συζήτησης στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, γιατί είναι ένα θέμα λεπτό. Πρέπει να καταλήξουμε σε βελτιώσεις για ένα πιο αποτελεσματικό νόμο παρά να δεχθούμε τώρα μία τροπολογία που σε πολλές περιπτώσεις έχει κυρίως να κάνει με την εικόνα και λιγότερο με την ουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαιωάννου.

"Είμαστε υπό το άγρυπνο βλέμμα των πολιτών που ζητούν διαφάνεια και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις", είπε ο κ. Χάρης Καστανίδης, ο οποίος έχει καταθέσει αντίστοιχη τροπολογία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με εξαίρεση τον Χάρη Κοτσανίδη κανένας άλλος βουλευτής από εκείνους που κατέθεσαν την τροπολογία δεν εμφανίστηκε στην ολομέλεια για να αναπτύξει την πρότασή του.

Έτσι άδειαζαν τα ταμεία του κράτους . ΤΡΟΊ΄ΚΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ..........


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012, 19:13


Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός

Οι σοβαρές παθογένειες του ανωτάτου ελεγκτικού μηχανισμού της χώρας, που είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο της νομιμότητας των δαπανών αλλά και του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, προκύπτουν από τον φάκελο του «σκανδάλου» στον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.) που ανοίγει από σήμερα η zougla.gr.
Μία δεκαετία μετά την αποκάλυψη για την ύπαρξη κυκλώματος επίορκων κρατικών υπαλλήλων οι οποίοι (την περίοδο 1997-2002), σε συνεργασία με γόνους πολιτικών οικογενειών και πρώην γενικούς διευθυντές κομμάτων, «λεηλάτησαν» εκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια ταμεία και τα κοινοτικά κονδύλια, τα οποία, αντί να καταλήξουν σε πληρωμές για ώρες εκπαιδευτικής διδασκαλίας, κατέληξαν στην τσέπη ιδιωτών για μαθήματα-μαϊμού σε ΙΕΚ και σεμινάρια τα οποία ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν, το Ελεγκτικό Συνέδριο… αδυνατεί να δρομολογήσει την επιστροφή των χρημάτων, αποδίδοντας οικονομικές ευθύνες στους εμπλεκομένους!
Ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, που συμμετείχαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου, φθάνουν στο σημείο να καταγγέλλουν -εγγράφως- απροκάλυπτες απόπειρες συγκάλυψης της υπόθεσης για τον λόγο ότι ανάμεσα στους εμπλεκομένους βρίσκονται στελέχη του δημόσιου βίου της χώρας, πολιτικά πρόσωπα αλλά και υπάλληλοι του ίδιου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Από τον γιο του Αρσένη μέχρι και τον πρώην γενικό διευθυντή του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Με αφορμή τις πορισματικές αναφορές που συνέταξαν, κατόπιν δειγματοληπτικού ελέγχου, οι οικονομικοί επιθεωρητές από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ασκήθηκαν διώξεις εναντίον 34 συνολικά προσώπων. Η λίστα των κατηγορουμένων είναι μεγάλη, όπως μεγάλη είναι και η βαρύτητα των ονομάτων που εμπλέκονται και κατηγορούνται σήμερα για κακουργήματα. Ανάμεσά τους βρίσκονται οι:
- Διονύσιος Αρσένης, γιος του πρώην υπουργού Παιδείας, Γεράσιμου Αρσένη
- Ιωάννης Παπακωνσταντίνου, πρώην αντιπρόεδρος του Ο.Ε.Ε.Κ. και γενικός διευθυντής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
- Πολυτίμη Βαμβύλη-Παπακωνσταντίνου, σύζυγος του πρώην γενικού διευθυντή του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
- Λαμπρινή Βαμβύλη, κουνιάδα του κ. Παπακωνσταντίνου
- Αικατερίνη Κουμλίδου, διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του πρώην υπουργού Παιδείας (περίοδο 2000-2004) Πέτρου Ευθυμίου
- Γεράσιμος Σαπουντζόγλου, πρώην πρόεδρος του Ο.Ε.Ε.Κ.
- Παναγιώτης Μαΐστρος, πρώην πρόεδρος του Ο.Ε.Ε.Κ.
- Γεώργιος Κοκοβός, πρώην διευθυντής Οικονομικού στον Ο.Ε.Ε.Κ. (η σύζυγός του είναι στέλεχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου)
- Θόδωρος Χρονόπουλος
- Ευθύμιος Πατσούρης
- Γεώργιος Χαραλαμπίδης, πρώην αναπληρωτής διευθυντής Οικονομικού στον Ο.Ε.Ε.Κ.
- Μαρία Λουρίδα, πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια Οικονομικού του Ο.Ε.Ε.Κ.
- Δημήτριος Καραχάλιος.
Εκτός από τους προαναφερθέντες, κατηγορούνται, επίσης, και οι: Ολύμπιος Δαφέρμος, Σπυριδούλα Καπώνη, Νικόλαος Πρίντεζης, Κώστας Μυστριώτης, Δημ. Τσελεπής, Νικολέτα Σακολιά, Κώστας Τσολακίδης, Λουκάς Ζαχείλας, Βασίλης Αναγνωστόπουλος, Αικατερίνη Ντασκαγιάννη, Όλγα Καφετζοπούλου, Παναγιώτης Αντωνίου, Κώστας Κατσίμπας, Γεώργιος Στρατηγάκης, Χρίστος Γαρδικλής, Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, Αφροδίτη Αναγνωστοπούλου, Μαρία Μαρινοπούλου και Άννα Σταμούλου, κ.τ.λ..
Οι διώξεις για εννέα πρόσωπα αφορούν στα αδικήματα της απάτης από κοινού και κατ' εξακολούθηση για ποσό που υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ και ψευδή βεβαίωση από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούνται για άμεση συνέργεια στις ανωτέρω πράξεις. Αυτές τις ημέρες, κατόπιν βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, η τέταρτη ειδική ανακρίτρια Αθηνών διεξάγει περαιτέρω ανάκριση, για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι προαναφερθείσες πράξεις τελέστηκαν από κοινού, ενώ εξετάζεται και ο ρόλος και άλλων κρατικών στελεχών, όπως του κ. Γιώργου Χανιωτάκη, πρώην επιτρόπου του Συνεδρίου στον Ο.Ε.Ε.Κ. και μετέπειτα γενικού συντονιστή επιτροπών του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Αυτά σε ό, τι αφορά στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης, καθ' όσον σε ό, τι αφορά στο οικονομικό σκέλος και τον καταλογισμό συγκεκριμένων ευθυνών, το Ελεγκτικό Συνέδριο φαίνεται ότι κωλυσιεργεί επιδεικτικά.
Οι εκπαιδευτές- «φαντάσματα»
Ο κ. Γιώργος Μπούτος είναι ο εκ των οικονομικών επιθεωρητών (ο άλλος είναι ο κ. Π. Κουτελάκης) που αποκάλυψε τις προκλητικές περιπτώσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Λεφτά που δόθηκαν σε «ημετέρους» οι οποίοι βαπτίστηκαν «εκπαιδευτές», διδάσκοντας ακόμη και ιατρικά επαγγέλματα, παρά το γεγονός ότι ήταν απόφοιτοι λυκείου. Αλλά και αρκετούς ακόμη οι οποίοι δίδασκαν σε Ι.Ε.Κ. μέσω «διακτινισμού», καθώς διαπιστώθηκε ότι τις συγκεκριμένες ημερομηνίες ταξίδευαν στο εξωτερικό. Φυσικά, πληρώνονταν κανονικά από τα ταμεία του Οργανισμού.
Οι διαπιστώσεις των πορισμάτων που συνέταξε προκαλούν σοκ.
Είναι ενδεικτικό ότι η κυρία Πολυτίμη Βαμβύλη, σύζυγος του πρώην γενικού διευθυντή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ιωάννη Παπακωνσταντίνου, είχε υπογράψει συμβάσεις με δημόσια Ι.Ε.Κ. για διδασκαλία 10 διαφορετικών μαθημάτων που απαιτούσαν κατοχή αντίστοιχων τίτλων πανεπιστημιακού επιπέδου. Μοναδικό της προσόν, βέβαια, ήταν το απολυτήριο Λυκείου. Ωστόσο, μεταξύ άλλων δίδασκε από θεωρία Πορσελάνης της ειδικότητας Οδοντοτεχνικής Πορσελάνης μέχρι και Μηχανογραφημένη Λογιστική της ειδικότητας Φοροτεχνικού Γραφείου. Μάλιστα, αποζημιωνόταν για μηνιαία απογευματινή διδασκαλία 164 ωρών!
Δείτε το έγγραφο


Ο δε Διονύσιος Αρσένης, την περίοδο υπουργίας του πατέρα του, ήταν ειδικός σύμβουλος του πρώην προέδρου του Ο.Ε.Ε.Κ. και νυν κατηγορούμενου Γεράσιμου Σαπουντζόγλου. Το ίδιο διάστημα, όμως, εμφανιζόταν να απασχολείται σαν εκπαιδευτής και στα Ι.Ε.Κ. Χαλανδρίου και Νέας Ιωνίας, διδάσκοντας από ηλεκτρονικά της ειδικότητας «χειριστής Ηλεκτρονικής Συνάρμοσης Εικόνας» μέχρι και «Αργυροχρυσοχοΐα- Ωρολογοποιΐα». Ο ίδιος, βέβαια, έχει σπουδάσει Οικονομολόγος! Στα συμπεράσματά τους οι οικονομικοί επιθεωρητές αναφέρουν: «… Δεν προκύπτει ότι διέθετε τα απαιτούμενα προσόντα για τη διδασκαλία των μαθημάτων που αναφέρονται ανωτέρω και ως εκ τούτου κατά την άποψή μας ήταν αδύνατον να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους».
Δείτε το έγγραφο


Η πολυθεσίτισσα διευθύντρια του κ. Ευθυμίου
Εντυπωσιακή ήταν και η επαγγελματική πολυδιάσπαση της κυρίας Αικατερίνης Κουμλίδου. Λίγο αφότου ο κ. Πέτρος Ευθυμίου διαδέχθηκε τον Γεράσιμο Αρσένη στο Υπουργείο Παιδείας, η κυρία Κουμλίδου ορίστηκε διευθύντρια του πολιτικού του γραφείου. Από την 1 Ιουλίου του 2000 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου λάμβανε 500.400 δρχ. τον μήνα και 156.890 αποζημιώσεις υπερωριών, ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2001 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2001 λάμβανε 516.040 και 162.120 αντίστοιχα.
Οι οικονομικοί επιθεωρητές διαπίστωσαν από τον έλεγχο ότι η κυρία Κουμλίδου είχε πλήρη απασχόληση στο γραφείο του κ. Ευθυμίου, όπου εργαζόταν και τις Κυριακές και τις εξαιρέσιμες ημέρες. Τουλάχιστον για αυτά πληρωνόταν. Παράλληλα, από τον Νοέμβριο του 2000 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2002 απασχολούνταν και στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων, από το οποίο πήρε ετήσια αποζημίωση 1,4 εκατ. δρχ. (το 2000) και 2.641 ευρώ το 2001.
Παράλληλα, η κυρία Κουμλίδου διορίσθηκε και στη θέση του ειδικού συμβούλου του Οργανισμού, με απόφαση του κ. Παναγιώτη Μαΐστρου, (Σεπτέμβριος 2000), ενώ ένα μήνα νωρίτερα είχε ορισθεί και διευθύντρια στο Ι.Ε.Κ. Σίνδου! Πανταχού παρούσα, με το πόρισμα να αναφέρει ότι «ήταν και χρονικά αδύνατη η απασχόλησή της στον Ο.Ε.Ε.Κ».
Δείτε το έγγραφο


Καταγγέλλουν κουκούλωμα

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση της zougla.gr. Είναι ενδεικτικά για το πού κατέληγαν τα χρήματα του Οργανισμού. Υπάρχουν δεκάδες, ακόμη, εξόφθαλμες περιπτώσεις εικονικών μαθημάτων ή σεμιναρίων που κόστισαν χρυσάφι, συρρικνώνοντας το απόθεμα των δημόσιων ταμείων και διασπαθίζοντας τα κοινοτικά κονδύλια. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον δειγματοληπτικό, μόνο, έλεγχο που πραγματοποιήθηκε παρουσιάζεται ζημία ύψους έξι εκατ. ευρώ.
Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι ακόμη και σήμερα το Ελεγκτικό Συνέδριο φέρεται να αδυνατεί να καταλογίσει συγκεκριμένες οικονομικές ευθύνες, τη στιγμή που στην υπόθεση έχει εμπλακεί και ο ευρωπαϊκός οργανισμός OLAF που διερευνά την ενδοκοινοτική απάτη.
Άξιο αναφοράς είναι ότι οι δύο πρώτοι κατασταλτικοί έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν καταλόγιζαν ευθύνες σε κανέναν από τους εμπλεκομένους. Και οι δύο έλεγχοι ακυρώθηκαν κατόπιν παρεμβάσεως του κ. Μπούτου, με αποτέλεσμα να διαταχθεί και τρίτος έλεγχος!
Ακόμη όμως και ο τρίτος έλεγχος μένει «κρυφός», καθώς, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο οικονομικός επιθεωρητής, παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματά του για διαβίβαση της Πορισματικής Έκθεσης, οι επικεφαλής του Ελεγκτικού Συνεδρίου αρνούνται να του κοινοποιήσουν τα αποτελέσματα της έκθεσης ή έστω να τον ενημερώσουν εάν προτείνουν τη διενέργεια καταλογισμών εις βάρος συγκεκριμένων προσώπων.
Το παράδοξο της υπόθεσης είναι -κατά τον οικονομικό επιθεωρητή- ότι η «άρνηση» του Ελεγκτικού Συνεδρίου – με την πρόφαση του απορρήτου- για χορήγηση της έκθεσης έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική που ακολουθήθηκε στις δύο προηγούμενες εκθέσεις, οι οποίες -μεταξύ άλλων- είχαν κοινοποιηθεί ακόμη και στους κατηγορουμένους και χρησιμοποιήθηκε για την «υπεράσπισή» τους σε ποινικό επίπεδο.
Σημειώνει χαρακτηριστικά ο οικονομικός επιθεωρητής: «Η προηγούμενη ηγεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε αναγνωρίσει το ειδικό έννομο συμφέρον μου για την υπόθεση και μου είχε κοινοποιήσει τις δύο προηγούμενες Εκθέσεις Κατασταλτικού Ελέγχου, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί με τις ανωτέρω αναφορές μου η προκλητική και ταυτόχρονα απροκάλυπτη απόπειρα των συντακτών των δύο πρώτων εκθέσεων να μη διενεργηθούν καταλογισμοί και να τεθεί η υπόθεση στο Αρχείο…». Και συνεχίζει: «… με βάση το προηγούμενο ιστορικό μπορεί να αποδειχθεί για μία ακόμη φορά ότι και η έκθεση αυτή πάσχει ή ακόμα χειρότερα επιδιώκει τη συγκάλυψη όσων με παράνομες πράξεις και με τις ευλογίες των επιτρόπων του Ε.Σ. λεηλάτησαν τον προϋπολογισμό του Ο.Ε.Ε.Κ.», ενώ χαρακτηρίζει αδιανόητο το ενδεχόμενο «ο Πρόεδρος του Ε.Σ. να επιθυμεί να παράσχει κάλυψη σε κατηγορούμενους για απάτη σε βάρους του Δημοσίου, εξαιτίας του γεγονότος ότι στην υπόθεση της απάτης έχουν ενεργό συμμετοχή και στελέχη του ίδιου του Ε.Σ.».

Liberation:”Ο Έλληνας αν και χτυπημένος μέχρι θανάτου,πάντα σηκώνεται”!Άρθρο-ύμνος για την Ελλάδα

 

i
Rate This
Quantcast



Όχι, αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, αν και δραματικό, δεν είναι μια καταστροφή.

Είναι επίσης μια ευκαιρία.

Γιατί η δύναμη του χρήματος έχει, για πρώτη φορά, υπερβεί με ένταση το ρυθμό της μέχρι τότε σταδιακής, σχολαστικής και προσεκτικά οργανωμένης καταστροφής του δημόσιου συμφέροντος και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Και σε μια χώρα τόσο διάσημη για τη φιλοσοφία της ζωής, στον αντίποδα του αγγλοσαξονικού μοντέλου, και διάσημη για την ακούραστη αντίσταση που έχει φέρει στις πολλαπλές μορφές καταπίεσης που προσπάθησαν να τη χαλιναγωγήσουν.

Ο Έλληνας δεν χορεύει και δε θα χορέψει ποτέ στο ένα πόδι, ούτε θα σκύψει δουλικά, ανεξάρτητα από τα καθεστώτα που θέλουν να του επιβάλλουν.

Χορεύει με τα χέρια του, σαν να θέλει να πετάξει προς τα αστέρια. Γράφει στους τοίχους αυτό που θα του άρεσε να διαβάσει κάπου αλλού.

Καίει μια τράπεζα όταν δεν του αφήνουν πλέον την πολυτέλεια να ψήσει στην παραδοσιακή του ψησταριά.

Ο Έλληνας είναι τόσο ζωντανός, όσο η ιδεολογία της απειλής θανάσιμη.

Και ο Έλληνας αν και χτυπημένος μέχρι θανάτου, στο τέλος πάντα σηκώνεται.
Ναι, η Ευρώπη της οικονομίας ήθελε να δημιουργήσει ένα παράδειγμα.

Αλλά μες τον εκνευρισμό της να χτυπήσει τη χώρα που φαινόταν η πιο αδύναμη στη ευρωζώνη, μέσα στην υπερβολική της βία, η μάσκα της έπεσε.

Είναι τώρα περισσότερο από ποτέ, η ώρα να καταδείξουμε το αληθινό της πρόσωπο:αυτό του ολοκληρωτισμού.

Γιατί πρόκειται πραγματικά περί αυτού.

Και υπάρχει μόνο μία απάντηση στον ολοκληρωτισμό: ο αγώνας, επίμονος και ανυποχώρητος, μέχρι τη μάχη, αν χρειαστεί, καθώς διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη.

Έχουμε έναν κόσμο, μια ζωή, και αξίες να υπερασπιστούμε.

Παντού στους δρόμους, είναι τα αδέλφια μας, οι αδελφές μας, τα παιδιά μας, οι γονείς μας, οι οποίοι έχουν πληγεί μπροστά στα μάτια μας, ακόμα και αν είναι μακριά.

Πεινάμε, κρυώνουμε και πονάμε μαζί τους.

Όλα τα χτυπήματα που δέχονται μας τραυματίζουν εξίσου.

Κάθε παιδί στην Ελλάδα που λιποθυμά στο σχολείο του, μας καλεί στην αγανάκτηση και στην εξέγερση.
Για τους Έλληνες, είναι καιρός να πούνε όχι, και, για όλους εμάς, ήρθε ο καιρός να τους υποστηρίξουμε.

Επειδή ο ελληνικός λαός σήμερα ηγείται της μάχης κατά του οικονομικού ολοκληρωτισμού, που καταστρέφει παντού τη δημόσια περιουσία, απειλεί την καθημερινή επιβίωση, διαδίδει την απόγνωση, το φόβο και την αποχαύνωση μέσα από έναν πόλεμο όλων εναντίον όλων.
Πέρα από έναν συναισθηματικό θυμό που εκτονώνεται με την καταστροφή των συμβόλων της καταπίεσης, αναπτύσσει έναν διαυγή θυμό, των αγωνιστών που αρνούνται να στερηθούν την ίδια τους τη ζωή προς όφελος της τραπεζικής μαφίας και της λογικής της, αυτής του “τρελού χρήματος”.

Με τις συνελεύσεις της άμεσης δημοκρατίας, το κίνημα της πολιτικής ανυπακοής, το κίνημα “Δεν πληρώνω” και τις πρώτες εμπειρίες της αυτοδιαχείρισης, μια νέα Ελλάδα αναδύεται αυτή τη στιγμή, που απορρίπτει την τυραννία της αγοράς για λογαριασμό των ανθρώπων.

Δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα πάρει για τους ανθρώπους να ελευθερωθούν από την εθελοντική δουλεία τους, αλλά είναι βέβαιο ότι, αντιμετωπίζοντας τη γελοιότητα της πελατειακής πολιτικής, των διεφθαρμένων δημοκρατιών, τον τραγελαφικό κυνισμό του κράτους των banksters (τραπεζική μαφία), θα έχουμε μόνο την επιλογή -ενάντια σε κάθε εκβιασμό- να διαχειριστούμε τις υποθέσεις μας εμείς οι ίδιοι.
Η Ελλάδα είναι το παρελθόν μας.
Είναι επίσης το μέλλον μας.
Ανακαλύψτε την ξανά μαζί της!
Το 2012 ας γίνουμε όλοι Έλληνες!

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Κριστίν Λαγκάρντ: Ηγέτες της ΕΕ ήθελαν την Ελλάδα εκτός ευρώ

 

29/02/2012, Τομέας:ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Blog.gr Facebook

Την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ήθελαν κάποιοι από
τους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την σύνοδο των G20 στις Κάννες τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ σε αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό, περιγράφοντας την συνεδρίαση των G20 στις Κάννες που έγινε στις 3 και 4 Νοεμβρίου του 2011, η γ.γ του ΔΝΤ υποστήριξε πως υπήρξαν πιέσεις από ορισμένες χώρες προκειμένου η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ.
Η κα. Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι υπήρξαν φωνές και από ευρωπαϊκές χώρες για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αλλά πρόσθεσε ότι οι περισσότερες ζητούσαν να παραμείνει με την προϋπόθεση να τηρήσει το πρόγραμμα και με την προϋπόθεση ότι θα δείξει σοβαρότητα στην υλοποίηση του προγράμματος.
Ανέφερε δε ότι πρέπει να ανοίξει η οικονομία και ότι η αγορά εργασίας πρέπει να γίνει περισσότερο ευέλικτη όπως επίσης και να ενισχυθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Σε άλλο σημείο, η Λαγκάρντ επισήμανε ότι «για πολλά χρόνια, οι ελληνικές Αρχές δεν έδιναν σημασία στην ανταγωνιστικότητα· ήταν εφησυχασμένες για πολλά θέματα».
Στην συνέχεια η επικεφαλής του ΔΝΤ υποστήριξε πως η Ελλάδα για να τα καταφέρει, θα πρέπει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση από τους εταίρους αλλά και να μείνει η χώρα πιστή στην εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος.
Η κα Λαγκάρντ, που θα βρεθεί στις Βρυξέλλες αύριο για την συνεδρίαση του Eurogroup, προήδρευσε νωρίτερα σήμερα σε μία δίωρη συνεδρίαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, η οποία χαρακτηρίστηκε από εντάσεις και από σκληρή στάση από εκπροσώπους χωρών όπως η Ρωσία, η Ελβετία και η Βραζιλία, οι οποίοι εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για την χορήγηση νέας βοήθειας στη χώρα μας.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας