ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

To νομικό καθεστώς της φορολόγησης των καταθέσεων στην Ελλάδα

Ένα από τα θέματα που συζητιούνται πολύ το τελευταίο διάστημα είναι και η φορολόγηση των καταθέσεων. Ο κατάλογος με τις φορολογικές αλλαγές περιλαμβάνει τον διπλασιασμό του φόρου επί των τόκων από καταθέσεις και γι' αυτό είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστεί το τι ισχύει στη χώρα μας σχετικά με τη διαδικασία φορολόγησης του συγκεκριμένου εισοδήματος.

Ας δούμε, λοιπόν, τι ισχύει σήμερα για χρήματα, που βρίσκονται στην Ελλάδα, με βάση και γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου οικονομικών:

Φορολόγηση τόκων καταθέσεων εσωτερικού

Οι τόκοι από οποιασδήποτε μορφής κατάθεση σε τράπεζα του εσωτερικού φορολογούνται με συντελεστή 10%. Ο φόρος αυτός παρακρατείται από την τράπεζα, κατά την πίστωση του λογαριασμού με τους τόκους ή την καταβολή των τόκων στο δικαιούχο.

Φορολογούνται όλοι οι καταθέτες

Η ιθαγένεια, ο τόπος διαμονής ή κατοικίας του καταθέτη, είναι αδιάφορος για την επιβολή του φόρου 10%. Οι κάτοικοι του εξωτερικού ή οι αλλοδαποί, που έχουν καταθέσεις στην Ελλάδα, δεν απαλλάσσονται.

Καταθέσεις κατοίκων εξωτερικού

Απαλλάσσονται από το φόρο οι τόκοι οποιασδήποτε μορφής κατάθεσης, σε τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα ή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εφόσον η κατάθεση δεν είναι σε ευρώ αλλά σε ξένο νόμισμα και ο δικαιούχος είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΠΡΟΤΥΠΑ ΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

 

i
Rate This
Quantcast

xara-nikopoyloy-dexios

Ως γνωστόν η ανδρεία δεν είναι μόνο ανδρική ιδιότητα αλλά και γυναικεία. Είναι μια υπερβατική ενέργεια που σχετίζεται με το σθένος και την ανυποχωρητικότητα μπροστά στις δυσκολίες, τις φοβίες και τις προκλήσεις της ζωής αλλά και της προσωπικής μας καθημερινής αναμέτρησης με τον εαυτό μας.

Ολοι γνωρίζουμε πόσο καίριο ρόλο διαδραματίζει η μάνα στην διάπλαση και διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών της.

Εκτός από τις κατά φύσιν μάνες, υπάρχουν και οι κατ’ εκπαίδευση και κατά γνώση και χάρη μάνες όπως πρέπει να είναι οι ευσυνείδητες δασκάλες και ιδιαίτερα οι Ελληνίδες δασκάλες που ως πρώτιστο μέλημα πρέπει να έχουν την Ελληνοκεντρική και Χριστοκεντρική εκπαίδευση των Ελληνόπαιδων.



Τέτοια, λοιπόν, λαμπρά παραδείγματα Ελληνίδων θα παρουσιάσουμε σε αυτό το αφιέρωμα.
Θα ξεκινήσουμε, λοιπόν, με την ηρωική Αικατερίνη Χατζηγεωργίου που πυρπολήθηκε ζωντανή από τους φανατικά ανθέλληνες Βούλγαρους συμμορίτες στο χωριό ΓΚΡΙΤΣΙΣΤΑ (ΕΛΛΗΝΟΧΩΡΙ) ΓΕΥΓΕΛΗΣ στην σημερινή δημοκρατία της VARDARSKA.

Η ηρωίδα Αικατερίνη Χατζηγεωργίου αρνήθηκε να σταματήσει να διδάσκει την ελληνική γλώσσα στα παιδιά της Γκρίτσιστας και να προσχωρήσει στην Βουλγαρική Εξαρχία.

Παρά τις επανειλημμένες απειλές των Βουλγάρων έμεινε ακλόνητη στο λειτούργημά της μέχρι την ημέρα που το σπίτι της κυκλώθηκε από συμμορία κομιτατζήδων που πυρπόλησε το σπίτι της και αυτή αντί να φοβηθεί και να υποκύψει έβγαλε το περίστροφο που είχε για να προστατεύει τον εαυτό της από τους βαρβάρους και έπεσε μαχόμενη περνώντας έτσι στο Ελληνικό Πάνθεον των ηρώων, αφού έστειλε πρώτα ουκ ολίγους κομιτατζήδες να συναντήσουν τους προγόνους τους.

Συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας στον ακριτικό Έβρο με τις δύο σύγχρονες Ελληνίδες πρότυπα.

Η μια ζωντανή και η άλλη δικαιωμένη. Ξεκινώντας πρώτα από την κεκοιμημένη να αναφερθούμε ότι πρόκειται για την Βασιλική Λαμπίδου την κυρά των Μαρασίων της οποίας το βλέμμα ακτινοβολούσε Ελληνικό φως σαν το φως της Ουράνιας Πατρίδας μας στην οποία τώρα αναπαύεται.

Δύο ήταν τα χαρακτηριστικά της γλυκιάς αυτής γερόντισσας:

Ηταν μητέρα τεσσάρων τέκνων, τρία εκ των οποίων έχασε νωρίς. Το έτερο άλλο κυριότερο χαρακτηριστικό της ήταν η λατρεία για τον Ελληνικό Στρατό και την μητέρα Ελλάδα.

Διακονούσε με αυταπάρνηση τους στρατιώτες του φυλακίου των Μαρασίων επί πενήντα συναπτά έτη ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών και έκανε κάθε πρωί και βράδυ έπαρση και υποστολή της λατρεμένης της Ελληνικής Σημαίας. Βλέπετε το σπίτι της απείχε μόνο 300 μέτρα από την κατεχόμενη υπό των Τούρκων ανατολική Θράκη.

Η άλλη ηρωίδα της Θράκης και της Ελλάδας μας που επίσης φωτίζεται από το ΕΛΛΑΝΙΟ ΦΩΣ είναι η δασκάλα Χαρά Νικοπούλου. Θα μπορούσε να διάγει βίον ανέμελον και ανέφελον μεταξύ Εκάλης – Κολωνακίου και Μυκόνου – Αραχώβης.

Η ελληνική της συνείδηση όμως και η λατρεία της για την μητέρα Ελλάδα καθώς και η συναίσθηση αποστολής, την έκαναν αυτοβούλως να επιλέξει ένα πόστο μάχης:

Το ακριτικό χωριό Δέρειο (ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΔΕΡΟΣ;) στην ορεινή Ροδόπη και στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα όπου οργιάζει η προπαγάνδα του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής και είναι νωπές οι μνήμες όλων μας από τις επιθέσεις φανατικών ανθελλήνων εναντίον Γαλλικού τηλεοπτικού συνεργείου και λίγο παλαιότερα εναντίον Ελλήνων ηθοποιών που έκαναν ένα απλό γύρισμα για μια τηλεοπτική σειρά ιδιωτικού τηλεσταθμού.

Όλα βέβαια τα παραπάνω γεγονότα έμειναν αναπάντητα από τους ελληνόφωνους πολιτικάντηδες και ιδιαίτερα από τους πελατειακά σκεπτόμενους Ελληνες (;) βουλευτής της Θράκης.

Η αγαπημένη μας Χαρά πάνω στης Θράκης τα βουνά από το 2004 που διορίστηκε εκεί άρχισε να επανελληνίζει τα ζαλισμένα από την μισαλλόδοξη τουρκική προπαγάνδα παιδιά του Μεγάλου Δερείου.

Αυτό δεν άρεσε στο προξενείο της Κομοτηνής που άρχισε να την απειλεί στην αρχή λεκτικά και όταν διαπίστωσε ότι αυτή η τακτική δεν φέρει αποτέλεσμα, δια χειρός μίσθαρνου οργάνου της, προκάλεσε κάταγμα στον βραχίονα της ηρωικής δασκάλας στις 8/2/2008.

Αυτό που δεν κατάλαβαν όμως, οι μισέλληνες του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής είναι ότι μ’ αυτήν τους την κίνηση έσκαψαν μόνοι τους τον λάκκον τους γιατί η Χαρά πείσμωσε και δυνάμωσε περισσότερο και όταν θυμώνει ένας Ελλάνιος Γόνος ξέρουμε τι συμβαίνει μετά…

Να κατηφορίσουμε όμως από την ακριτική Θράκη προς ένα ακόμη σημείο της πατρίδας μας που επιβουλεύεται η πάντα ύπουλη Τουρκία. Μιλάμε για το πανέμορφο Καστελόριζο, το νησιώτικο σύμπλεγμα του οποίου αποτελείται από εννέα νησιά μαζί με αυτό.

Ολοι μας γνωρίζουμε τι δύναμη γεωπολιτική, γεωστρατηγική και ενεργειακή δίνει αυτό το νησί στην πατρίδα μας και πόσο σκληρά πρέπει να το υπερασπιστούμε ανεξαρτήτως θυσιών.

Για να παραμένει, όμως, μέχρι σήμερα το νησί αυτό Ελληνικό μαζί με την συστάδα νησιών γύρω του, σημαντικό ως καίριο ρόλο διαδραμάτισε η Δέσποινα Αχλαδιώτου η επονομαζόμενη Κυρά της Ρω.
Αυτή η Αγνή Δωδεκανήσια Ελληνίδα με την παραδοσιακή αρχοντική της φορεσιά είχε γίνει ένα με την σημαία την Ελληνική την οποία ύψωνε (όπως και η Βασιλική Λαμπίδου) στην νησίδα Ρω από το 1943 έως το 1982, έτος κοιμήσεώς της.

Τι κοινό είχαν και οι δύο αυτές γιαγιάδες; Την Ελληνική Φλόγα μέσα τους που πήγαζε από την πίστη και την λατρεία για την ΜΑΝΑ ΕΛΛΑΔΑ. Υψωνε λοιπόν την σημαία σε μια περίοδο που η πλειοψηφία των κατοίκων του νησιωτικού συμπλέγματος – της Μεγίστης είχαν μεταναστεύσει σε Κύπρο, Μέση Ανατολή, Αίγυπτο, Νότιο Αφρική, Αυστραλία.

Ας κάνουμε όλοι μας τους συσχετισμούς με το σήμερα που το ανθελληνικό σύστημα θέλει να μας διώξει από την θαλασσοφίλητη πατρίδα μας και γιατί με νύχια και με δόντια και μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματος μας πρέπει να γαντζωθούμε πάνω στον ΙΕΡΟΝ ΒΡΑΧΟΝ – ΦΩΤΕΙΝΟΝ ΛΙΘΟΝ που ονομάζεται Ελλάδα.

Την Ελλάδα θέλομεν και ας τρώγωμεν πέτρες έγραφαν οι Κύπριοι Αγωνιστές από το 1931 στην εξέγερση εναντίον του Αγγλικού ζυγού μέχρι την λαμπρήν εποποΐαν της ΕΟΚΑ τα έτη 1955 – 1959 πάλι εναντίον των Αγγλων.

Βέβαια σε λίγο καιρό και στην Ελλάδα και στην Κύπρο θα τρώμε με χρυσά κουτάλια γιατί έχουν αρχίσει οι διαδικασίες εξόρυξης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μας που είναι πλουσιότατες σε πάσης φύσεως μεταλλεύματα, υδρογονάνθρακες και ποιοτική ενέργεια.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΡΑΤΗΘΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΣΑΣ!!!

Αφήστε τους πολιτικάντηδες να φύγουν να πάνε στην αγαπημένη τους Αγγλία απ’ όπου παίρνουν διαταγές και κατευθύνσεις.
Ξεφύγαμε όμως από το θέμα μας και για να συνεχίσουμε με την αγαπημένη μας Κύπρο η οποία έχει γίνει το μήλον της Εριδος για όλες τις υπερδυνάμεις του πλανήτη θα πούμε ότι έχει και αυτή τα παραδείγματά της όσον αφορά την Ελληνίδα Ηρωίδα – Δασκάλα – Μάνα.

Θα ξεκινήσουμε την αναφορά μας με την Ελένη Φωκά την ηρωική δασκάλα του Κατεχόμενου Ριζοκάρπασου με τους εγκλωβισμένους του, της οποίας η συμπαιγνία και η πλεκτάνη που έστησαν ο αγγλόδουλος χειριστής της ROYAL AIR FORCE Γλαύκος Κληρίδης με τον Ραούφ Ντενκτάς της στέρησε την δυνατότητα συνέχισης του έργου της στην Αγία Τριάδα Γιαλούσης Ριζοκάρπασου, όπου διατηρούσε ζωντανή την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσης στα εγκλωβισμένα Ελληνόπουλα εκεί.

Η ιστορία της Ελένης Φωκά μας γεμίζει πόνο, συντριβή, οδύνη και οργή. Αυτή είναι όμως η σημασία των άσχημων βιωμάτων της εν λόγω Δασκάλας: Ότι η ίδια αποτελεί ζωντανή μαρτυρία των φρικτών εγκλημάτων που διέπραξαν, διαπράττουν και θα συνεχίζουν να διαπράττουν οι Τούρκοι εάν δεν τους κόψουμε τα μακριά πιθηκίσια χέρια τους από τον ώμο.

Πρέπει, λοιπόν, η οδυνηρή μνήμη να μας οδηγήσει στην λυτρωτική, απελευθερωτική δράση. Η τελευταία μας αναφορά στις Ελληνίδες πρότυπα των ακριτικών μας περιοχών θα κλείσει με την Καλλιόπη Αβραάμ την επονομαζόμενη γιαγιά της ΕΛΔΥΚ. Η Καλλιόπη Αβραάμ ήταν μητέρα εννέα τέκνων με ταπεινή καταγωγή από ποιμενική οικογένεια.

Αυτό, όμως, δεν την εμπόδιζε να φλέγεται από αγάπη για την μητέρα Ελλάδα και φρόντιζε να το δείχνει αυτό με το να διακονεί φυλάκια της ΕΛΔΥΚ και πτωχούς Ελλαδίτες στρατιώτες. Η προσφορά της αναγνωρίστηκε από την διοίκηση της ΕΛΔΥΚ.

Και έτσι η γιαγιά και η οικογένειά της εντάχθηκαν στο δυναμολόγιο και την σίτιση της ΕΛΔΥΚ της έμπρακτης παρουσίας της ΜΑΝΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ στο νησί.

τά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής και ενώ όλα τα μέλη της οικογένειάς της έφυγαν μακριά από τις εγκαταστάσεις της ΕΛΔΥΚ για να γλιτώσουν από την λαίλαπα του πολέμου η γιαγιά Καλλιόπη ουδέποτε απομακρύνθηκε από το στρατόπεδο και έδωσε κάθε ικμάδα των δυνάμεών της για να περιθάλπτει και να τονώνει ηθικά τους σκληρά μαχόμενους και δοκιμαζόμενους ΕΛΔΥΚΑΡΙΟΥΣ.

Ετσι την ημέρα της κορυφώσεως και σφοδροποίησης της τουρκικής επιθέσεως εναντίον του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ κατά το τριήμερο 14-16/08/1974 και παρ’ όλες τις παροτρύνσεις των στρατιωτών (παιδιών της όπως τα έλεγε) η γιαγιά έπεσε ηρωικά μαχόμενη από τουρκική βόμβα αεροπλάνου στην προσπάθεια της να σώσει τους Ελλαδίτες Στρατιώτες.

Η Αγία Σορός της βρέθηκε σε προστατευτική στάση πάνω από τους στρατιώτες που σκοτώθηκαν μαζί της, σκέποντας έτσι τους Ελδυκάριους όπως δεν σκέπασαν οι ηγέτες της μεταπολίτευσης την αγαπημένη μας Κύπρο αφήνοντάς την αβοήθητη στις ορδές του Αττίλα. (Τ’ ακούτε εθνάρχα;).

Όταν στην έναρξη των επιχειρήσεων οι συγγενείς της είπαν να φύγει μαζί τους, αυτή τους απάντησε: Αυτοί οι λεβέντες δεν φοβούνται να πεθάνουν και θα φοβηθώ εγώ η παλιόγρια.
ΑΙΩΝΙΑ ΣΑΣ Η ΜΝΗΜΗ
ΑΘΑΝΑΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ
ΧΑΡΑ ΞΑΝΑ ΣΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΤΑ ΒΟΥΝΑ!

Η Ελλάδα των δανείων, από το 1824 έως και σήμερα- Λες και δεν έχει περάσει ούτε μέρα

 

i
Rate This
Quantcast


Ξέρετε ότι από το πρώτο δάνειο που έδωσε η Αγγλία το 1824 στην επαναστατημένη Ελλάδα κρατήθηκε, από τους δανειστές περισσότερο από το μισό ποσό; Ιδού: Από τις 800.000 λίρες του οίκου Ομπράϊαν αφαιρέθηκε το 59%, δηλαδή 472.000 λίρες και από αυτό προκρατήθηκαν για τόκους δύο ετών 80.000, για χρεολύσια δύο ετών 16.000, για προμήθεια των διαμεσολαβητών 3.200, για πολεμοφόδια 11.900, για πρόβλεψη δεύτερου δανείου 22.000. Σύνολο 139.000. Τελικά στα ταμεία του υποτυπώδους τότε «κράτους» μπήκαν μόνο 298.000 λίρες!

Αυτά και άλλα κωμικοτραγικά στοιχεία περιλαμβάνονται στο βιβλίο του Γιώργου Ρωμαίου «Η Ελλάδα των δανείων και των χρεοκοπιών», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ο δημοσιογράφος- πολιτικός σε 381 σελίδες μας δίνει το πανόραμα της καταχρεωμένης Ελλάδας από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα. Όπως σημειώνει στον πρόλογο ο καθηγητής Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, το βιβλίο είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι οικονομικής και πολιτικής ιστορίας με νηφάλια σκέψη και λιτή γραφή.

Ξεκινάει από τα δάνεια της ανεξαρτησίας με την πρώτη χρεοκοπία του 1828, συνεχίζει με την πτώχευση επί Τρικούπη, την πτώχευση επί Βενιζέλου το 1932, τα αίτια της δικτατορίας του Μεταξά , το Δόγμα Τρούμαν του 1947 και το σχέδιο Μάρσαλ, την υποτίμηση του 1953, την οικονομική ανάταξη του 1950-1960, την πολιτική ανωμαλία του 1965, την οικονομική πολιτική της δικτατορίας, την ένταξη στην ΕΟΚ το 1981, την είσοδο στο ευρώ το 2001, και καταλήγει με την προβληματική δημοσιονομική δεκαετία μέσα στο ευρώ και τα τραγικά οικονομικά γεγονότα των τελευταίων ετών.

Ο συγγραφέας δεν μένει μόνο στους αριθμούς. Δίνει εικόνες, σκιαγραφεί πρόσωπα, καταγράφει στιγμιότυπα, ανθολογεί ομιλίες και στηλιτεύει -μέσα από γεγονότα και πηγές- συμπεριφορές που μας θυμίζουν… το σήμερα.

Ένα από τα σπαρταριστά αποσπάσματα αφορά στα σχόλια ξένων παρατηρητών (Τζον Φίνλεϊ) για τις χλιδάτες φορεσιές των οπλαρχηγών του ΄21, τα πανάκριβα μπιχλιμπίδια των αλόγων τους, τις άχρηστες φρεγάτες που παραγγέλθηκαν και τα προνόμια των ξένων μεσαζόντων.

Και βέβαια στην ιστορία κυριαρχούν οι απαιτήσεις των πιστωτών. Στο πρώτο δάνειο οι ΄Αγγλοι κεφαλαιούχοι ζήτησαν -και τους παραχωρήθηκε- εγγύηση «επί γης και των φθαρτών κτημάτων του Έθνους». Εάν δεν πετύχαινε η επανάσταση θα τα έβρισκαν με τους Τούρκους.

Το τρομερό είναι ότι το πρώτο δάνειο -ποσό υπέρογκο για την εποχή, όπως τονίζει ο Κωνσταντίνος Παπαρηγόπουλος- χρησιμοποιήθηκε στον εμφύλιο πόλεμο, εμφύλιο που, κατά μέγα μέρος, προκάλεσαν αυτά τα δάνεια…

Εξιστορώντας την περίοδο του εμφυλίου ο συγγραφέας παραθέτει την περίφημη έκθεση του απεσταλμένου από τον Αμερικανό πρόεδρο Τρούμαν για να διερευνήσει την πραγματική κατάσταση στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας μας: «Υπάρχει μεγάλη ανομοιομορφία εις το βιοτικόν επίπεδον και τα εισοδήματα ανά την Ελλάδα. Οι κερδίζοντες, δηλαδή οι βιομήχανοι, οι έμποροι, οι κερδοσκόποι και οι μαυραγορίται, διάγουν εν πλούτω και χλιδή. Το πρόβλημα δε αυτό ουδεμία κυβέρνησις το αντιμετώπισεν αποτελεσματικώς. Εν τω μεταξύ αι λαϊκαί μάζαι περνούν μίαν αθλίαν ζωήν».

Στο τελευταίο κεφάλαιο με τίτλο «Οικονομική κηδεμονία» ο Γιώργος Ρωμαίος αναφέρεται συνοπτικά στα τελευταία δύο χρόνια και καταλήγει με την ανάγκη εθνικής συναίνεσης για να αναρρώσει η Ελλάδα…

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

To νέο πρόγραμμα για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

i
Rate This
Quantcast

«Το νέο πρόγραμμα παρέχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης ώστε να τεθούν εκ νέου τα δημόσια οικονομικά και γενικότερα η οικονομία της Ελλάδας σε βιώσιμο δρόμο» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα. Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο.

«Το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το πακέτο μέτρων που αποτελούν τη βάση για το διάδοχο πρόγραμμα. Χαιρετίζουμε επίσης την έγκριση του πακέτου μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο, την περικοπή επιπλέον 325 εκατομμυρίων ευρώ σε δομικές δαπάνες προκειμένου να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό για το 2012, και την παροχή εγγυήσεων από τους ηγέτες των δύο κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος και μετά τις προσεχείς γενικές εκλογές.

Το νέο πρόγραμμα παρέχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης ώστε να τεθούν εκ νέου τα δημόσια οικονομικά και γενικότερα η οικονομία της Ελλάδας σε βιώσιμο δρόμο και ως εκ τούτου ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη συνολικά.

Το Eurogroup έχει πλήρη επίγνωση των σημαντικών προσπαθειών που έχουν ήδη γίνει από τους έλληνες πολίτες, παράλληλα όμως υπογραμμίζει ότι απαιτούνται περαιτέρω σημαντικές προσπάθειες από την ελληνική κοινωνία προκειμένου να επιστρέψει η οικονομία σε έναν δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης.

Η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας είναι οι κύριοι στόχοι του νέου προγράμματος. Η επιτυχία του εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την πλήρη εφαρμογή του εκ μέρους της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει τους φιλόδοξους αλλά ρεαλιστικούς στόχους δημοσιονομικής εξυγίανσης ώστε να επιστρέψει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα από το 2013, να φέρει εις πέρας όλα τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων και να εφαρμόσει τη γενναία ατζέντα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, προκειμένου να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Για τον σκοπό αυτό, κρίνουμε απαραίτητη μια περαιτέρω ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας της Ελλάδας. Καλούμε ως εκ τούτου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχύσει σημαντικά την Ομάδα Δράσης της για την Ελλάδα, πιο συγκεκριμένα μέσω μιας ενισχυμένης και μόνιμης παρουσίας της στην Ελλάδα, για την καλύτερη παροχή και τον συντονισμό της τεχνικής βοήθειας. Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης είναι έτοιμα να παράσχουν εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα ενσωματωθούν στην Ομάδα Δράσης. Το Eurogroup χαιρετίζει επίσης την ισχυρότερη επιτόπια εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να βοηθηθεί η Τρόικα στην αξιολόγηση της συμμόρφωσης των μέτρων που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση, διασφαλίζοντας ως εκ τούτου την έγκαιρη και πλήρη υλοποίηση του προγράμματος.

Το Eurogroup καλωσορίζει επίσης την πρόθεση της Ελλάδας να δημιουργήσει ένα μηχανισμό, ο οποίος θα επιτρέπει να παρακολουθείται καλύτερα ο επίσημος δανεισμός και τα κεφάλαια που δημιουργούνται στο εσωτερικό και προορίζονται για την εξυπηρέτηση του χρέους της Ελλάδας, καταβάλλοντας, υπό την παρακολούθηση της τρόικας, ένα ποσό που αντιστοιχεί στην εξυπηρέτηση του χρέους του επόμενου τριμήνου απ’ ευθείας σ’ ένα χωριστό λογαριασμό. Σ’ αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup καλωσορίζει την πρόθεση των ελληνικών αρχών να εισαγάγουν μέσα στους δύο επόμενους μήνες στο ελληνικό νομικό πλαίσιο μια πρόβλεψη που θα διασφαλίζει ότι θα δίνεται προτεραιότητα στις πληρωμές εξυπηρέτησης του χρέους. Αυτή η πρόβλεψη θα περιληφθεί το συντομότερο δυνατό στο ελληνικό σύνταγμα.

Το Eurogroup αποδέχεται τη συνεννόηση που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τον ιδιωτικό τομέα στους γενικούς όρους της προσφοράς ανταλλαγής για το PSI, που καλύπτει όλους τους κατόχους ομολόγων στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η συνεννόηση προβλέπει ένα ονομαστικό κούρεμα που αντιστοιχεί σε 53,5%. Το Eurogroup θεωρεί ότι αυτή η συμφωνία αποτελεί μια κατάλληλη βάση για να καλέσει για την ανταλλαγή τους κατόχους ομολόγων της ελληνικής κυβέρνησης (PSI). Μια επιτυχημένη επιχείρηση PSI είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένα επόμενο πρόγραμμα. Το Eurogroup προσβλέπει σε μια υψηλή συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην ανταλλαγή του χρέους, η οποία θα προσφέρει μια σημαντική θετική συμβολή στη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.

Το Eurogroup θεωρεί πως τα απαραίτητα στοιχεία υπάρχουν τώρα ώστε τα Κράτη Μέλη να φέρουν σε πέρας τις σχετικές εθνικές διαδικασίες που θα επιτρέψουν στο ΕΤΧΣ να προβλέψει (i) ένα πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών εμπορεύσιμων ομολόγων για τις επιχειρήσεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος, (ii) τη συμβολή της περιοχής του ευρώ στην άσκηση του PSI, (iii) την εξόφληση του τόκου που θα προκύψει από τα ομόλογα της ελληνικής κυβέρνησης και (iv) τη συνεχιζόμενη (μετά το PSI) χρηματοδότηση για το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, περιλαμβανομένης της απαραίτητης χρηματοδότησης για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών σε περίπτωση ανησυχιών για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Το Eurogroup σημειώνει ότι τα ομόλογα της ελληνικής κυβέρνησης που κατέχει το Ευρωσύστημα (ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες), τα κατέχει για λόγους δημόσιας πολιτικής. Το Eurogroup σημειώνει ότι το εισόδημα που δημιουργείται από τα ομόλογα της ελληνικής κυβέρνησης που κατέχει το Ευρωσύστημα θα συμβάλλει στο κέρδος της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Το κέρδος της ΕΚΤ θα διανεμηθεί στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με τους κανονισμούς διανομής κέρδους του καταστατικού της ΕΚΤ. Τα κέρδη των εθνικών κεντρικών τραπεζών θα δοθούν στα κράτη μέλη της περιοχής του ευρώ συμφώνως προς τους κανονισμούς διανομής κερδών του καταστατικού των εθνικών κεντρικών τραπεζών.

* Το Eurogroup συμφώνησε ότι κάποια από τα έσοδα που προέρχονται από τα κέρδη του SMP δύναται να διατεθούν από τα Κράτη Μέλη για την περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Όλα τα Κράτη Μέλη συμφώνησαν σε πρόσθετη αναδρομική μείωση των επιτοκίων της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης έτσι ώστε το όριο να φτάσει στις 150 μονάδες βάσης. Δεν θα υπάρξει πρόσθετη αποζημίωση για υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης. Αυτό θα μειώσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 2,8 μονάδες το 2020 και θα μειώσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες κατά περίπου 1,4 δισ. ευρώ στην περίοδο του προγράμματος. Οι εθνικές διαδικασίες για την επικύρωση αυτής της τροποποίησης στην Ελληνική Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα ώστε να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν.

* Επιπλέον, οι κυβερνήσεις των Κρατών Μελών, των οποίων οι κεντρικές τράπεζες κατέχουν ελληνικά ομόλογα στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια, δεσμεύονται να διαθέσουν στην Ελλάδα ένα ποσό ίσο με κάθε μελλοντικό έσοδο που θα εισρεύσει στην κεντρική τράπεζα από αυτό το χαρτοφυλάκιο έως το 2020. Αυτές οι εισροές εσόδων αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση του χρέους κατά 1,8 μονάδες έως το 2020 ενώ εκτιμάται ότι θα μειώσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες κατά τη διάρκεια του προγράμματος κατά 1,8 δισ. ευρώ.

Οι αντίστοιχες συνεισφορές από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα θα εξασφαλίσουν ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα ακολουθήσει καθοδική πορεία φτάνοντας το 120,5% έως το 2020. Σε αυτή τη βάση, το Eurogroup διαβεβαιώνει ότι τα Κράτη Μέλη της ζώνης του ευρώ είναι έτοιμα να εξασφαλίσουν, μέσω του EFSF και με την προσδοκία ότι το ΔΝΤ θα συμβάλει σημαντικά, πρόσθετο επίσημο πρόγραμμα άνω του ποσού των 130 δισ. ευρώ έως το 2014.

Εννοείται ότι η εκταμίευση των δόσεων του PSI και η τελική απόφαση έγκρισης των εγγυήσεων για το δεύτερο πρόγραμμα εξαρτώνται από την επιτυχή τήρηση της συμφωνίας του PSI και την επιβεβαίωση του Eurogroup βάσει της αποτίμησης της Τρόικας της υλοποίησης από την Ελλάδα όσων έχουν συμφωνηθεί προηγουμένως. Ο δημόσιος τομέας θα αποφασίσει για το ακριβές ποσό της χρηματικής βοήθειας που θα παρασχεθεί στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στις αρχές Μαρτίου οπότε τα αποτελέσματα του PSI θα είναι γνωστά και οι προβλεπόμενες δράσεις θα έχουν υλοποιηθεί.

Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να παράσχουμε την κατάλληλη υποστήριξη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και πέραν αυτού έως ότου η Ελλάδα επανακτήσει την είσοδό της στις αγορές, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί πλήρως τις απαιτήσεις και τους στόχους του διορθωτικού προγράμματος».

“Είμαι χωρίς πατρίδα”.Επιστολή απόγνωσης ενός έφηβου Έλληνα από το Τορόντο


Είμαι Έλληνας έφηβος και από φέτος μόνιμος κάτοικος Καναδά.

Μέσω αυτής της επικοινωνίας θα επιθυμούσα να αφυπνίσω κοιμισμένες συνειδήσεις και να μεταφέρω την πλήρη αντίληψη την οποίαν έχει ένας νεαρός Έλληνας, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Ελλάδα, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην πατρίδα του.

Η κατάθεσή μου θα είναι όσο πιο μακρυά και σοκαριστική μπορεί να αποτυπωθεί, προκειμένου να εκφράσω όλον τον πόνο που κρύβω μέσα μου εδώ και πολλούς μήνες, για να μην πω χρόνια.
Είμαι χωρίς πατρίδα.

Η Ελλάδα με έδιωξε με τον τρόπο της, αφού δεν μπορέσαμε στην οικογένειά μου να αντέξουμε άλλο την κατάντιά της και ο Καναδάς μέχρι στιγμής, δεν νοιώθω πως με έχει αγκαλιάσει. Ακόμα μια οικογένεια αναγκάστηκε να ακολουθήσει το δρόμο της ξενιτιάς.

Ακόμα μια οικογένεια αναγκάστηκε να ξεριζωθεί από το έδαφος που τη γέννησε για να ζήσει σε μια άλλη χώρα.

Στην Ελλάδα, τη χώρα που με γέννησε, με ανάθρεψε και με έκανε αυτό που είμαι, οι Έλληνες κοιμούνται χωρίς να πολυξέρουν πώς θα ξυπνήσουν.

Βγαίνουν το πρωί έξω από τα σπίτια τους κοιτώντας αν θα τους επιτεθεί κάποιος να τους ληστέψει ή ακόμα και να τους σκοτώσει. Υπάρχει μεγάλο μίσος στην Ελλάδα.

Μίσος όλων σε όλους.

Τα οικονομικά, πολιτικά, και κοινωνικά προβλήματα έχουν μετατρέψει την ελληνική κοινωνία σε μια κοινωνία νευρικών ανθρώπων.

Το χειρότερο όμως είναι ότι αυτό το στρες που καλλιεργείται παντού, από τα σχολεία έως μέσα στα σπίτια, μεταφέρεται και στις επόμενες ελληνικές γενιές.

Τα παιδιά μαθαίνουν στη μιζέρια, το άγχος και τον καθημερινό κίνδυνο. Πολλοί φίλοι και φίλες μου είναι καταθλιπτικοί.

Η κατάθλιψη και το άγχος οργιάζουν στις νεανικές κοινωνίες της πατρίδας μου.

Ο λαός μισεί τους πολιτικούς και καταριέται το Κοινοβούλιο, την πηγή της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Οι πολιτικοί πρόδωσαν τον ελληνικό λαό και το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν ιδεολογίες στους νέους της εποχής μου.

Οι λέξεις αριστερός και δεξιός έχουν καταργηθεί στη γενιά μου. Ξέρουμε ότι όποιος και αν είναι στην εξουσία, τα αποτελέσματα θα είναι το ίδιο αρνητικά.

Η οικονομική κρίση έχει πάει την Ελλάδα πάρα πολλά χρόνια πίσω.

Στον Καναδά (και γενικά στο εξωτερικό), μας λυπούνται για την κατάντιά μας. Ένας Έλληνας μπορεί να καταλάβει πως νοιώθω τεράστια ντροπή να λυπούνται την πατρίδα μου.

Οι αναρίθμητοι μετανάστες μπαινοβγαίνουν ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα, και σε λίγο θα είναι πιο πολλοί από τους Έλληνες.

Αυτοί οι άνθρωποι όμως πεινούν.

Στην Ελλάδα, στην οποία πίστευαν ότι θα έχουν καλύτερη τύχη, βρήκαν την μίζερη ελληνική πραγματικότητα. Τέλος, υπάρχει πρόβλημα σχετικά με τα όργανα ασφάλειας, αφού δεν υπάρχει καμία τάξη ή μέριμνα για αυτά.

Η απόδειξη είναι η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου πριν τρία χρόνια και η Αθήνα που καιγόταν επί μέρες λόγω των πολυάριθμων επεισοδίων.
Κάποιοι άνθρωποι ευθύνονται για όλα αυτά τα προβλήματα. Αυτοί, κανείς δεν ξέρει ακριβώς ποιοι είναι. Όλοι όμως ξέρουν ότι θα ήθελαν να τους δουν κρεμασμένους στην Πλατεία Συντάγματος.

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που ευθύνονται και για τα χάλια της Ελλάδας αλλά και της εκπαίδευσης και για το πρόβλημα των μεταναστών και για τον ανύπαρκτο έλεγχο των οργάνων ασφαλείας και για το ότι οικογένειες σαν τη δική μου αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους και τη ζωή τους και να φτιάξουν λίθο-λίθο τη ζωή τους από την αρχή.


Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να τιμωρηθούν με κάποιο τρόπο. Και αυτός ο τρόπος δεν θα είναι σε ουδεμία περίπτωση το αίμα. Αυτός ο τρόπος θα είναι μόνο ο αγώνας του ελληνικού λαού για την καλυτέρευση της ελληνικής πραγματικότητας.
Η ελπίδα πως κάποτε ο Έλληνας θα ξαναλέει ότι είναι Έλληνας με ψηλά το κεφάλι, θα πρέπει να δώσει θάρρος και κουράγιο στον καταπονημένο ελληνικό λαό, που έχει υποφέρει πάρα πολλά.

Όπως είπε ο Γ.Ρίτσος, «Μικρός λαός και πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια, για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι».

Ο μοναδικός τρόπος να γίνει η Ελλάδα κράτος, είναι μόνο μέσω του ίδιου του ελληνικού λαού και όχι μέσω των πολιτικών που πρόδωσαν αυτόν τον τόπο.

Ο λαός της Ελλάδας θα πρέπει να πιστέψει σε αυτό το όνειρο. Το πώς θα γίνει πραγματικότητα αυτό το όνειρο, εγώ δυστυχώς δεν μπορώ να το πω. Άλλωστε, εγώ απλώς εκφράζω το πώς βλέπει η δική μου γενιά τα πράγματα, και όχι κάποιο σχέδιο επίλυσης όλων αυτών των προβλημάτων.

Αυτό δυστυχώς, είναι ευθύνη των πολιτικών. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατον, αλλά όχι τελείως. Αν μπορέσει και πάρει ελπίδα ο βασανισμένος ελληνικός λαός, τότε πολύ σύντομα θα έχουμε μια περήφανη Ελληνική Δημοκρατία.

Μια αληθινή δημοκρατία, στην οποία ο Έλληνας θα χαίρεται να απολαμβάνει τις ήσυχες μέρες του μέχρι το τέλος της ζωής του. Ας αγωνιστούμε για αυτό το όνειρο.

Όλοι οι Έλληνες του κόσμου θα πρέπει να ενωθούν για μια νέα, αληθινή Ελλάδα. Για μια νέα, ειρηνική και περήφανη κοινωνία.
Ιάσονας Ροδόπουλος - 15 χρονών
Τορόντο

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Χρήματα και χρόνος στην Ελλάδα – Και τώρα ανάπτυξη


Ρεν και Γιουνκέρ
Μετά από 12 ώρες κρίσιμων διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για την Ελλάδα.

Σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, ύψους 130 δισ. ευρω, με στόχο τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 121% του ΑΕΠ έως το 2020.

Από την πλευρά τους οι ιδιώτες πιστωτές αποδέχθηκαν απομείωση του χρέους κατά 53, 5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους (έναντι 50% που ήταν η αρχική συμφωνία) γεγονός που αφαιρεί 100 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους από τις πλάτες των επόμενων γενεών ή ποσοστό περίπου 75%.

Όπως ανέφερε ο Γιουνκέρ, «με το νέο πακέτο θα δοθεί στην Ελλάδα ο απαραίτητος χρόνος για να ακολουθήσει την πορεία εξυγίανσης και ανάπτυξης, διατηρώντας τη σταθερότητα στην ευρωζώνη».

Ο επικεφαλής του Eurogroup επεσήμανε ακόμα ότι «καταβάλαμε κάθε προσπάθεια ώστε το πρόγραμμα να είναι επιτυχές, αλλά απαιτεί προσπάθειες από όλες τις πλευρές» και προανήγγειλε ενίσχυση της task force και της τρόικας στην Αθήνα για τον καλύτερο συντονισμό του προγράμματος.

«Επιτέλους φτάσαμε σε μία μακρόπνοη συμφωνία που θα ελαφρύνει σημαντικά το χρέος της Ελλάδας, ώστε να επανέλθει σε ανάπτυξη και απασχόληση», ανέφερε από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν. Ο κ. Ρεν έκανε και αυτός λόγο για αυστηρούς όρους, ενισχυμένη παρακολούθηση του προγράμματος και μόνιμη παρουσία στην Αθήνα, ενώ αναφέρθηκε και στη δημιουργία ειδικού λογαριασμού, ώστε να υπάρχει έλεγχος των κεφαλαίων που εξυπηρετούν το χρέος.

Τέλος, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο για σημαντική συμφωνία και τόνισε ότι θα μεταφέρει όλα τα νέα δεδομένα για την Ελλάδα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

Ποιοι θέλουν νέο ξεριζωμό από την μητέρα Ελλάδα

Ποιοι θέλουν νέο ξεριζωμό από την μητέρα Ελλάδα

Η προκλητική δήλωση της Α. Μέρκελ, να μην είμαστε «προσκολλημένοι με τον τόπο μας», αποκαλύπτει το δόλιο σχέδιο των ιμπεριαλιστών του χρήματος εις βάρος της Πατρίδας και της ιστορίας των Ελλήνων.

Παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, στόχος δεν είναι ούτε η σύνταξη της γιαγιάς, ούτε το οικόπεδο του θείου.

Για άλλη μία φορά το Ελληνικό Έθνος δοκιμάζεται στις δομές της ίδιας του της ύπαρξης, τις πορείας του μέσα στις χιλιετίες.

Η χθεσινή ομολογία της κυρίας Μέρκελ σαφέστατη, κυνική, δεικτική: Σταματήστε πιa να είστε προσκολλημένοι με τον τόπο σας!

Σαν να ήχησαν τα λόγια του Αλάριχου, του Μέτερνιχ και του Κεμάλ στα αυτιά μας. Και όμως, δεν βρέθηκε κανείς εκ των εξουσιαστών να απαντήσει.

Δεν βρέθηκε κανείς από τους χρυσαμοιβόμενους της Βουλής να ορθώσει ανάστημα σε αυτό τον προπομπό γενοκτονίας που ανακοινώθηκε από τη νέα αυτοκρατορία…

Ουδείς από τους ευνοημένους της Πατρίδας, από αυτούς που εκμεταλλεύθηκαν την εμπιστοσύνη του λαού δεν απάντησε στα τύμπανα του νέου Ξέρξη, όπως απάντησε τότε ο Λεωνίδας.

Γιατί η ύψιστη Ύβρις για τον Έλληνα είναι ο ξεριζωμός από τον τόπο του. Από τα χώματα του που πρώτος αυτός τα βάπτισε «Πατρώα Γη», Πατρίδα δηλαδή.

Ο δεσμός του Έλληνα με την Ελλάδα, είναι αιώνιος, μεταφυσικός. Από την Ελληνική μυθολογία, ο Δευκαλίωνας αναγέννησε το Ελληνικό Έθνος εκ της πέτρας. Οι πέτρες της Ελλάδας μεταμορφώθηκαν σε ανθρώπους από τα χέρια του Δευκαλίωνος και της Πύρρας.
Και στην Ορθοδοξία το σκηνικό δεν άλλαξε αφού ο Θεός έφτιαξε τους πρωτόπλαστους από το ίδιο χώμα που πατούσαν.

Ο Αριστοτέλης
Μα και ο φιλόσοφος των αιώνων, ο Αριστοτέλης, ψιθύρισε το μυστικό στον μαθητή του, τον Μέγα Αλέξανδρο: «Γηγενείς», ήταν η μαγική κουβέντα. «Το Γένος της Γης» δηλαδή.


Έως και σήμερα, ο Μέγας Παλαμάς, στο έργο του «Πατέρες», δίνει την υπερβατική σχέση της Πατρώας Γης και του Έλληνα:

Παιδί, το περιβόλι μου που θα κληρονομήσεις,
Όπως το βρεις κι’ όπως το δεις να μη το παρατήσεις.
Σκάψε το ακόμα πιο βαθιά και φράξε το πιο στέρεα…

Όποιος δεν αντιληφθεί αυτή την σχέση, δεν θα καταλάβει ποτέ την θυσία των Σπαρτιατών στις Θερμοπύλες. Δεν θα αντιληφθεί ποτέ το Ζάλογγο, το Αρκάδι και το Κούγκι. Τον Αετό του Πόντου, το Ρούπελ, το Λιοπέτρι της Κύπρου, τον θρύλο του Δημήτρη Αλευρομάγειρου στην φλεγόμενη Λευκωσία…
Οι πρόγονοι της κυρίας Άγκελα Μέρκελ όμως είχαν αντιληφθεί αυτή την σχέση και προσπάθησαν να την ξεριζώσουν. Κανένα έθνος στον πλανήτη πλην του Ελληνικού δεν έζησε τόσους ξεριζωμούς, τόσες γενοκτονίες.

Οι Ούννοι και όλοι οι εισβολείς γνώριζαν πολύ καλά πως έστω και ένας Έλληνας να έμενε, η Γη θα ξαναγινόταν Ελληνική. Γι’ αυτό και η «μεγάλη Γερμανία» ήταν σύμβουλος των Τούρκων σε όλες τις γενοκτονίες. Στην Πόλη ξερίζωναν τα μνήματα, στην Κύπρο έσφαζαν και τα βρέφη.
Ώστε να μην μείνει τίποτα Ελληνικό πάνω στην Γη. Μόνο έτσι θα μπορούσε να υποταχθεί, να μείνει στον εισβολέα…

Μήτηρ της Ευρώπης
Και ξάφνου ο αγώνας γίνεται παγκόσμιος. Οι λαοί αφυπνίζονται από το φως το αιώνιο, το Ελληνικό. Το φως της Λευτεριάς.


«Η Ελλάδα είναι η μητέρα της Ιταλίας και ολόκληρης της Ευρώπης», απαντά ο Ιταλός δήμαρχος στην Μέρκελ. “Αυτή μας έδωσε το Φως και τον πολιτισμό”, λέει ο εκλεγμένος από τους Ιταλούς, προσφέροντας παράλληλα τον μισθό του στην Ελλάδα…

Την ίδια στιγμή που οι 300 ελληνόφωνοι εξουσιαστές δεν τολμούν να αρθρώσουν ούτε λέξη απέναντι στο “μεγάλο αφεντικό”. Αυτοί που βλέπουν τους Έλληνες να γονατίζουν μπροστά στα δεινά και τις προσβολές, φαντάζουν ελάχιστοι μπροστά στον Ιταλό φιλέλληνα. Φαντάζουν ελάχιστοι μπροστά στην ιστορία, μπροστά σε αυτή την πατρίδα που τους τρέφει.

Η Ελλάδα που γέννησε γίγαντες, τώρα πεθαίνει για τους πολιτικούς νάνους, έτοιμους να υπακούσουν σε κάθε εντολή των τοκογλύφων.
Η απάντηση όμως στην κυρία Μέρκελ που θέλει τους Έλληνες χωρίς Ελλάδα, θα έλθει από την αχλύ της ιστορίας. Από τα Μολών Λαβέ και τα μεγάλα ΟΧΙ που ατσάλωσαν την μεταφυσική σχέση λαού και πατρίδας, έτσι όπως την εξομολογείται ο Παλαμάς:

Κι αν είναι κι έρθουνε χρόνια δίσεχτα,
πέσουν καιροί οργισμένοι,
κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα,
για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια,
μη φοβηθείς το χαλασμό. Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!
Ξεσπέρμεψέ το , χέρσωσε το περιβόλι, κόφ’ το,
και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα,
για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα.
Δεν θα καταφέρετε λοιπόν εσείς οι εφήμεροι να σκοτώσετε την καινούρια γέννα του Ελληνικού Έθνους που ήδη μετρά 5.000 χρόνια περήφανης ιστορίας. Μέσα στην στοργική αγκαλιά της Πατρίδας.

Κι όμως η Ελλάδα έχει το μικρότερο χρέος στην Ευρώπη!

H Eλλάδα δεν είναι η αιτία της κρίσης. Eίναι απλώς ένα σύμπτωμα ενός ευρύτερου προβλήματος και η θέση της μέσα σε αυτό είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που δείχνει σήμερα:
αν πλάι στο δημόσιο χρέος συνυπολογιστούν το χρέος των επιχειρήσεων και το χρέος των νοικοκυριών, το πιστοληπτικό προφίλ της χώρας είναι ενδεχομένως το καλύτερο στην Eυρώπη!

Aυτό υποδηλώνουν, χωρίς να είναι η πρόθεσή τους, δυο ξεχωριστές μελέτες για το πρόβλημα του χρέους, οι οποίες δίνουν μια νέα διάσταση στη σημερινή κρίση και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πρώτη χρεοκοπία έχει ήδη λάβει χώρα και αφορά στις τακτικές αντιμετώπισης της κρίσης…

H χρεοκοπία των λύσεων

H πρώτη μελέτη δημοσιοποιήθηκε προ ημερών από τον Γκρέγκορι Kέρτις, πρόεδρο του αμερικανικού επενδυτικού οίκου Greycourt & Co.

O τελευταίος ισχυρίζεται ότι ο πλούτος των εθνών παρέμενε στάσιμος για χιλιάδες χρόνια μέχρι τη Bιομηχανική Eπανάσταση.

Έκτοτε, υποστηρίζει, ο παγκόσμιος πλούτος αυξήθηκε γεωμετρικά χάρη στον πειραματισμό των κυβερνήσεων με τρεις βασικές μεθόδους παραγωγής και αναδιανομής του:

Tον έλεγχο των μέσων παραγωγής.

Tη φορολογία.

Tο δανεισμό.

Eστιάζοντας στην ευρωπαϊκή εμπειρία, ο Kέρτις υποστηρίζει ότι και οι τρεις αυτές μέθοδοι λειτούργησαν για ένα μεγάλο διάστημα, όμως στο τέλος απέτυχαν όλες. O έλεγχος των μέσων παραγωγής οδηγούσε σε υδροκέφαλες, προβληματικές, δημόσιες επιχειρήσεις που έφταναν να λειτουργούν παρασιτικά υπονομεύοντας τη βιωσιμότητα του κράτους. Γι’ αυτό και η Eυρώπη επέλεξε το δρόμο μιας ενιαίας ελεύθερης αγοράς. H αύξηση της φορολογίας περιόριζε την οικονομική ανάπτυξη και στην πιο ακραία της μορφή, όπως στην Eλλάδα σήμερα, βύθιζε κοινωνίες στην ύφεση. Γι’ αυτό και εδώ και δυο δεκαετίες οι φορολογικοί συντελεστές στην Eυρώπη έχουν πάρει την κατιούσα.

Ορια δανεισμού
Πλέον, όμως, και η τρίτη μέθοδος -ο δανεισμός- μοιάζει όχι απλά να έχει φτάσει τα όριά του αλλά να τα έχει ξεπεράσει. Kαι η Eλλάδα δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα. Tουναντίον, ίσως συγκαταλέγεται στα πιο ήπια.

Σε πρόσφατη μελέτη της, η Tράπεζα Διεθνών Διακανονισμών συνέλεξε στοιχεία σχετικά με το χρέος σε 18 χώρες – μέλη του OOΣA για το διάστημα 1980 – 2010 και καθόρισε τα εξής ανώτατα επιτρεπτά όρια για το δανεισμό σε μια κοινωνία: το δημόσιο χρέος δεν πρέπει να περνά το 85% του AEΠ, το χρέος των επιχειρήσεων (πλην του χρηματο-οικονομικού κλάδου) το 90% του AEΠ και το χρέος των νοικοκυριών επίσης το 85% του AEΠ.

H Eλλάδα των τριών «A»
Aν εξετάσει το πιστωτικό προφίλ των οικονομιών της Δύσης μέσα από τα κριτήρια που θέτει η TΔΔ, θα διαπιστώσει ότι οι περισσότερες χώρες τα υπερβαίνουν σε τουλάχιστον δυο από τις τρεις κατηγορίες. Kαμία χώρα δεν βρίσκεται κάτω από τα όρια και στις τρεις κατηγορίες χρέους, ενώ ελάχιστες είναι αυτές που υπερβαίνουν τα όρια μόνο σε μία, μεταξύ αυτών και η Eλλάδα!

H χώρα μας υπερβαίνει το όριο της TΔΔ μόνο στην κατηγορία του δημοσίου χρέους. Όσον αφορά στο χρέος των νοικοκυριών έχει την τέταρτη καλύτερη επίδοση στις 18 δυτικές οικονομίες που εξετάζει η μελέτη, ενώ έχει το χαμηλότερο χρέος επιχειρήσεων ως ποσοστό του AEΠ από κάθε άλλη εξεταζόμενη χώρα!

Tο συνολικό της χρέος δε (δημόσιο, επιχειρήσεων και νοικοκυριών) είναι το τρίτο μικρότερο επί των 18 χωρών. Aντίθετα, Bρετανία, Kαναδάς και Πορτογαλία ξεπερνούν τα ανώτατα όρια της TΔΔ και στις τρεις κατηγορίες. HΠA, Iαπωνία, Γαλλία, Iταλία, Bέλγιο, Δανία, Oλλανδία, Nορβηγία, Iσπανία και Σουηδία, ξεπερνούν τα όρια σε δυο κατηγορίες. H Eλλάδα ανήκει στην κατηγορία των χωρών που ξεπερνούν το όριο μόνο σε μια κατηγορία, μαζί με τις Γερμανία, Φινλανδία, Aυστραλία και Aυστρία. Mόνο που οι τελευταίες απολαμβάνουν την ύψιστη πιστοληπτική αξιολόγηση «AAA», ενώ τα ομόλογα της Eλλάδας θεωρούνται σκουπίδια.

Ομόλογα – «σκουπίδια»
Πρόκειται για ένα οξύμωρο που, σύμφωνα με τον Kέρτις έχει εξήγηση στην άρνηση που έχουν πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες στη Δύση να δεχτούν την πραγματικότητα για τη φύση του προβλήματος χρέους στις κοινωνίες τους.

Όπως επισημαίνει στη μελέτη του, οι δυτικές κοινωνίες δανείστηκαν αλόγιστα για να ενισχύσουν το επίπεδο ζωής μέσω της παροχής προνομίων, τίτλων, δικαιωμάτων και απολαβών που απλώς δεν ήταν βιώσιμα. Tώρα, παρά τη δυναμική αντίσταση της μεσαίας τάξης που απολαμβάνει τα προνόμια και ανεβοκατεβάζει τις κυβερνήσεις, η πραγματικότητα πιέζει προς την αντιστροφή αυτής της τάσης. H Eλλάδα, με τα ομόλογα-«σκουπίδια» της, είναι μόνο η αρχή. Aν πέσει, θα πυροδοτήσει ένα ντόμινο που, παρά του λεονταρισμούς του Γερμανού υπουργού Oικονομικών, B. Σόιμπλε, θα συμπαρασύρει όλες τις χώρες της Δύσης, ακόμα κι αυτές που απολαμβάνουν πιστοληπτική αξιολόγηση «AAA».

Ανησυχία σε ΗΠΑ για Ελλάδα - Φόβοι για "γεωστρατηγικό εκτροχιασμό" λόγω οικονομίας


Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στα ηγετικά πολιτικά κλιμάκια των Ηνωμένων Πολιτειών για την εξέλιξη της "ελληνικής υπόθεσης" καθώς θεωρούν ότι όσο διαρκεί η εκκρεμότητα ρύθμισης του πακέτου Μνημονίου, PSI, δανειακής σύμβασης, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να εκτροχιαστεί η Ελλάδα.¨Αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters.

Με σαφή δήλωσή του προέτρεψε το ΔΝΤ, το οποίο έχει εξελιχθεί σε τροχοπέδη της συμφωνίας "να στηρίξει την αναμενόμενη συμφωνία επί των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα" λέγοντας "Πρόκειται για ένα πολύ σκληρό και δύσκολο πακέτο μεταρρυθμίσεων, που αξίζει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας και του ΔΝΤ". Όλα αυτά σε γραπτή του δήλωση, με αφορμή την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και εκτός από το περιεχόμενο της συμφωνίας είναι σαφής η ανησυχία των ΗΠΑ για πιθανό "γεπολιτικό εκτροχιασμό" της χώρας.

Στις ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι το πακέτο δεν πρόκειται να δώσει οριστικές λύσεις, αφού είναι πολύ πιθανό να ανατραπεί από την μελλοντική κυβέρνηση. Γνωρίζουν την κάθετη αύξηση της δύναμης της αριστεράς και για πρώτη φροά ανησυχούν ότι ο έλεγχος μεγάλων ΜΜΕ και της οικονομικής ελίτ της χώρας ίσως δεν επαρκούν για να κρατήσουν την Ελλάδα στον σημερινό γεωπολιτικό της προσανατολισμό.

Ήδη προ του Μνημονίου έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το αν θα έπρεπε να αποδεχθούμε την κινεζική και ρωσική οικονομική βοήθεια που προσφερόταν τότε. Το γεγονός ότι η Κύπρος εν συνεχεία διασώθηκε με ρωσικά κεφάλαια (το 1/10 των κεφαλαίων που προσέφεραν στην Ελλάδα), χωρίς να αναγκαστεί να προχωρήσει στην ισοπέδωση της κοινωνίας και της αγοράς της, αποτελεί ένα "πολύ κακό προηγούμενο" για κράτη όπως η Ελλάδα που αντιμετωπίζουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα, αλλά ακολούθησαν διαφορετική συνταγή, η οποία έχει αποτύχει παταγωδώς.

Στις ΗΠΑ με απλά λόγια φοβούνται ότι η προϊούσα αποσύνθεση στο εσωτερικό ελληνικό πολιτικό και οικονομικό σκηνικό, όπως το γνωρίζουμε μετά τον Β'ΠΠ, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάδειξη ηγεσιών, πολύ περισσότερο "ανοικτών" σε "γενική συνεννόηση" με την Ρωσία.

Μια Ρωσία που σε 10 ημέρες μπαίνει στον "αστερισμό" του Β.Πούτιν για την επόμενη τετραετία ή και οκταετία, αν υπολογίσουμε ότι δεν υπάρχει σοβαρή πολιτική δύναμη να του αντιπαρατεθεί, πέρα από το κομμουνιστικό κόμμα. Και ο Β.Πούτιν δεν έχει "χωνέψει" ακόμα το πως χάθηκε το παιχνίδι στην Ελλάδα με την ανατροπή της κυβέρνησης Καραμανλή, το 2009, αλλά και με την αναγκαστική απομάκρυνση του ιδίου από την προεδρία, λόγω των εκλογών του 2008.

Πάντως είναι βέβαιο ότι οι ΗΠΑ έχουν έτοιμο "PLan B" για την Ελλάδα σε περίπτωση που συμβούν τα παραπάνω. Σε όλα τα επίπεδα: Οικονομικό, πολιτικό και αμυντικό. Η γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας είναι πολύ μεγάλη και όσοι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντός τους την Ελλάδα, πλανώνται πλάνην οικτράν. Ειδικά τώρα που η Τουρκία έχει πλήρως αυτονομηθεί και η Ελλάδα μπαίνει στον χάρτη των χωρών με υψηλά ενεργειακά αποθέματα.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: "Η Ελλάδα θα μας φέρει χρυσάφι"!

Η Ελλάδα περιγράφεται ως χώρα η οποία μπορεί εύκολα να ανθίσει οικονομικά και να υπάρξουν τεράστια χρυσοφόρα κέρδη για όποιον ελέγχει την οικονομία της καθώς, όπως σημειώνεται, σε εσωτερικό έγγραφο εργασίας που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Die Welt», οικονομολόγοι και επιχειρηματίες διαπιστώνουν σε όλους τους τομείς μεγάλη απόσταση από τις ανεπτυγμένες χώρες, άρα και μεγάλες προοπτικές για ανάπτυξη.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, εάν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στους τομείς της αγοράς εργασίας, της γραφειοκρατίας, των καρτέλ στα ελεύθερα επαγγέλματα, στους τομείς ενέργειας, μεταφορών και επικοινωνιών και στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό, θα μπορούσε η ελληνική οικονομία εντός πέντε ετών να σημειώσει ανάπτυξη 8%.
Πάντως, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, η Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική, λείπει η σχετική υποδομή, ενώ οι μεταρρυθμίσεις «δεν αποτελούν προτεραιότητα» για την Αθήνα.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Φιλιπ Ρέσλερ πριν από λίγους μήνες στην Ελλάδα, η οποία, όπως επισημαίνεται, δεν είχε τα αποτελέσματα που θα ήθελε η γερμανική πλευρά.

«Η υλοποίηση από ελληνικής πλευράς παραμένει ανεπαρκής» σύμφωνα με την αξιολόγηση των συνεργατών του Γερμανού υπουργού, οι οποίοι αναφέρονται ενδεικτικά στην δημιουργία επενδυτικής τράπεζας στο πρότυπο της γερμανικής KfW, οι συζητήσεις για την οποία, όπως λένε, προχωρούν πολύ αργά.

F.Times: "Eλλάδα, η πρώτη αποικία της ευρωζώνης"!

Η ευρωζώνη επιθυμεί και επιδιώκει να επιβάλλει κυβέρνηση της επιλογής της στην Ελλάδα - την πρώτη αποικία της ευρωζώνης» τονίζεται με καυστικό ύφος σε άρθρο της εφημερίδας Financial Times.
Ο αρθρογράφος αναφερόμενος στις παρεμβάσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών στη χώρα μας επισημαίνει ότι «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου η επιτυχία δεν είναι πλέον συμβατή με τη δημοκρατία» και συνεχίζει: «Κατανοώ τον κ. Σόιμπλε. Έχει να λογοδοτήσει απέναντι στη Βουλή του».

«Η δυσπιστία προς την Ελλάδα είναι κατανοητή» αναφέρει το άρθρο, χαρακτηρίζοντας όμως «απίστευτα υπερβολικές» τις διαβεβαιώσεις που ζητούνται από τη χώρα, ενώ υποστηρίζει πως «η ίδια η Γερμανία δεν θα ήθελε να εφαρμόσει αυτά που ζητά από την Ελλάδα».

Ο συντάκτης του άρθρου καταλήγει ότι η ζωή για τους Έλληνες θα γίνει τόσο ανυπόφορη που θα θέλουν οι ίδιοι να χρεοκοπήσουν και να φύγουν από την ευρωζώνη, ενώ σημειώνει ότι "η κ. Μέρκελ δεν θα ήθελε να πιαστεί επ' αυτοφώρω με ένα όπλο που καπνίζει. Είναι μια στρατηγική υποβοηθούμενης αυτοκτονίας και μάλιστα ιδιαίτερα επικίνδυνη και ανεύθυνη".

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ συμμετέχει και τιμά τις εκδηλώσεις των Συλλόγων της περιοχής μας. (Πελοποννήσιοι)


Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ συμμετείχε και στην εκδήλωση του Συλλόγου Πελοποννησίων Ζεφυρίου, που αποδεικνύει συνεχώς με τη μαζικότητα και το δυναμισμό ενός Συλλόγου, ο οποίος φυλάττει Θερμοπύλες σε μια δύσκολη γειτονιά της πόλης και το πληρώνει καθημερινά με τις ζημιές που υφίσταται το γραφείο του, πως ο Πολιτισμός είναι το διαβατήριο μας για την έξοδο από την κρίση.
Να θυμίσουμε πως πριν από λίγο καιρό είχαν κλέψει και από την πλατεία, μπροστά από τα γραφεία του Συλλόγου, την προτομή του Θ. Κολοκοτρώνη...


Το κομμάτι που έκοψε ο επικεφαλής της παράταξης κ. ΣΑΒΒΑΣ Ι.ΣΑΒΒΑΣ το αφιέρωσε στους Πελοποννήσιους της παράταξης με πρώτο τον Ν. Ασημακόπουλο.

Ευχαριστούμε το site: fylarhos.gr
http://www.fylarhos.gr/2012/02/blog-post_8964.html

Έλληνες Ψυχίατροι : Oι πολιτικοί παρουσιάζουν συμπεριφορές που χρίζουν πιθανότατα «θεραπείας»

Στην «πολυθρόνα» των ψυχιάτρων βρέθηκε και εξετάστηκε η οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση. Η γνωμάτευση είναι άκρως ενδιαφέρουσα, καθώς κρίθηκε ότι το πολιτικό σύστημα και οι πολιτικοί μας παρουσιάζουν συμπεριφορές που χρίζουν περαιτέρω εξέτασης και πιθανότατα «θεραπείας».

Ερωτήματα όπως αν το πολιτικό σύστημα έχει καταρρεύσει, αν οι πολιτικοί μας είναι δίγλωσσοι και αλαζόνες, αν κρύβουν την πραγματικότητα και κατασκευάζουν μια δική τους, απαντήθηκαν καταφατικά, στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Επαγγελματιών Ψυχιάτρων Ελλάδας.

«Η χώρα διέρχεται μία πολυεπίπεδη και γενικευμένη κρίση ήθους και αξιών και όχι μόνο οικονομική και πολιτική. Αντίπαλοι δεν είναι μόνο "οι κακοί δανειστές", είναι, κυρίως, όλες εκείνες οι πρακτικές που συνειδητά καθοδήγησαν μία ολόκληρη κοινωνία στο σημερινό αδιέξοδο». Αυτό τόνισε ο Κώστας Αλεξανδρόπουλος, Ψυχίατρος Συντονιστής Διευθυντής Ψυχιατρικού Τομέα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Ο καθηγητής ψυχιατρικής Γιώργος Μουσσάς εκτίμησε, από την πλευρά του, ότι «από ψυχική άποψη το πολιτικό προσωπικό είναι σοβαρά ανεπαρκές και δεν μπορεί να ηγηθεί της κοινωνίας», προσθέτοντας πως «έχει ναρκισσιστική συμπεριφορά, χρησιμοποιεί ξύλινη γλώσσα και αρνείται την πραγματικότητα κατασκευάζοντας δική του».

«Οι πολιτικοί μας παρουσιάζονται αναποτελεσματικοί, παρόλο που είναι ευφυείς και μορφωμένοι διότι χαρακτηρίζονται από διγλωσσία, αλαζονεία και εξωπραγματική θεώρηση της πραγματικότητας» είπε ο κ. Αλεξανδρόπουλος, για να συμπληρώσει ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος που συμμετείχε στη συζήτηση ότι «οι πολιτικοί χρησιμοποιούν τη διγλωσσία για να αποκομίσουν ψήφους». Ακόμα και σε κρίσιμες στιγμές η αλήθεια αποκρύπτεται, είπε ο κ. Ασημακόπουλος και γίνεται επιλεκτική θεώρηση της πραγματικότητας.

«Νοσηρή κατάσταση και χειρότερη ύβρις για έναν πολιτικό είναι να τον χαρακτηρίζει αλαζονεία, διότι τότε παύει να είναι σεμνός και είναι αντιδημοκρατικός, δεν σέβεται νόμους, παρανομεί και καταντά επικίνδυνος για το συμφέρον του κόσμου» τόνισε ο κ. Αλεξανδρόπουλος.

Οι ομιλητές προχώρησαν και στην «εξέταση» των πολιτών και η διάγνωσή τους ήταν ότι φέρουν σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση. Ο καθηγητής της ψυχιατρικής Γιάννης Παπαδάτος τούς επέρριψε ευθύνες γιατί ανέχονται τα «ψέματα των πολιτικών», εκτιμώντας ότι «πρόκειται για κρίση ενός συγκεκριμένου μοντέλου της κοινωνίας, του πελατειακού κράτους και όσων δεν μπορούν να εισπράξουν αυτά που είχαν».

Την ευθύνη των πολιτών επισήμανε και ο κ. Ασημακόπουλος, λέγοντας ότι «αρέσκονται να ακούν ωραία λόγια», κάνοντας παράλληλα λόγο «για αξιακή οπισθοδρόμηση», ενώ ο κ. Μουσσάς μίλησε «για νεποτισμό που αφορά τόσο αυτούς που τον διαπράττουν όσο και αυτούς που τον ανέχονται».

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης «επιβάλλονται δραματικές αλλαγές σε μια πορεία που εκφράστηκε με λαϊκισμό, ανειλικρινή αντιμετώπιση των προβλημάτων, αδιαφορία και εύκολη συγχώρηση των λαθών και των αδικιών. Επιβάλλονται αλλαγές σε συμπεριφορές και πρότυπα που επεβλήθησαν διότι "βόλευαν" βραχυπρόθεσμους στόχους και επιδερμικές φιλοδοξίες» είπε ο κ. Αλεξανδρόπουλος.

«'Αλλο πράγμα να κριτικάρεις την πολιτική και τους πολιτικούς και άλλο να τους απαξιώνεις. Αυτό είναι επικίνδυνο» ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ , ο οποίος τόνισε την ανάγκη να βοηθηθεί το πολιτικό σύστημα για να σταθεί στα πόδια του.

Ολοι συμφώνησαν ότι μείζον ζήτημα αποτελεί η ανάγκη πάταξης της υποκρισίας σε όλα τα επίπεδα, διαπροσωπικό κοινωνικό, πολιτικό.

«Τα πολιτικά προβλήματα δεν τα λύνουν οι ψυχολόγοι. 'Ομως είναι αναγκαίες οι αλλαγές προτύπων που επιβλήθησαν διότι κάποιους εξυπηρετούσαν» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Μουσσάς, ενώ ο κ. Αλεξανδρόπουλος καταλήγοντας τόνισε ότι «για να αλλάξει η κατάσταση πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους αρμοδίους ότι, σε μία ευνομούμενη κοινωνία οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μονάδες και όχι ως μάζα».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας