ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

"KAΛΛΙΚΡΑΤΗΣ 2 " : ΝΕΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Σειρά σημαντικών προβλημάτων του «Καλλικράτη» που έχουν θέσει οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες μέσω των θεσμικών τους οργάνων λύνει, σύμφωνα με...
πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο «Καλλικράτης 2», που επρόκειτο να δοθεί στην ΚΕΔΕ πριν από το Συνέδριο της το οποίο ξεκινάει σήμερα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεις που αφορούν στα οικονομικά και στα θεσμικά της Αυτοδιοίκησης, τις προσλήψεις-μετατάξεις προσωπικού, τους ΦοΔΣΑ αλλά και τις ΔΕΥΑ. Αναλυτικότερα:

Οικονομικά: Νέα έργα 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και ΑΚΣΙΑ

- Κατοχυρώνεται η ομαλή αποπληρωμή των έργων του προγράμματος ΘΗΣΕΑ, ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ, ενώ διασφαλίζονται και περίπου 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για έργα των δήμων που όμως «είναι απολύτως ώριμα».

- Κατοχυρώνεται το Πρόγραμμα «Αυτοδιοίκηση-Κοινωνική Συνοχή-Ισόρροπη Ανάπτυξη» (ΑΚΣΙΑ) στο οποίο εντάσσεται και το πρόγραμμα της αυτεπιστασίας, ύψους σχεδόν 600 εκατ. ευρώ για το 2012 και συνολικά την τριετία 2 δισ. ευρώ.

Θεσμικά: Ενίσχυση Επιτροπών και νησιωτικότητας

- Ενισχύονται όλες οι Επιτροπές που έχουν δημιουργηθεί από τον «Καλλικράτη» σε δήμους και περιφέρειες προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα πολυμελή και δυσκίνητα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, και από την ενασχόληση με γραφειοκρατικά θέματα να περάσουν στην ενασχόληση με πολιτικά.

- Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργούνται Επιτροπές Ποιότητας Ζωής και σε μικρούς δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων.

- Ενισχύονται οι νησιωτικοί δήμοι και περιφέρειες με τη μεταφορά περισσότερων αρμοδιοτήτων στους χωρικούς αντιδημάρχους μικρών νησιών, που εντάσσονται σε μεγαλύτερους δήμους-νησιά, και στους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες. Παράλληλα, καθιερώνεται η συνεδρίαση του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης.


Προσλήψεις-μετατάξεις προσωπικού

- Δίνεται η δυνατότητα ενδοδημοτικών και διαδημοτικών μετατάξεων προσωπικού από δημοτικές κοινότητες ή δήμους που έχουν πλεονάζον προσωπικό σε άλλους που έχουν ελλείψεις.

- Υπό συζήτηση βρίσκεται με τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης πολύ μικροί δήμοι (κυρίως νησιωτικούς) που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τις ελλείψεις προσωπικού να εξαιρεθούν από την εφεδρεία και το πλαφόν 1 προς 10, της αναλογίας δηλαδή προσλήψεων-αποχωρήσεων.

Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΥΑ

- Καθιερώνεται, όπως άλλωστε είχε αναφέρει και ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος πριν από μερικές ημέρες στη Βουλή, κοινωνικό τιμολόγιο και στις ΔΕΥΑ και τίθενται όροι και προϋποθέσεις αντίστοιχοι με αυτούς των εξαιρέσεων στα τέλη της ΔΕΗ, ώστε να χαρακτηριστεί κάποιος άπορος.

Πιο γρήγορα οι περιφερειακοί ΦοΔΣΑ

- Περιγράφεται αναλυτικά ο τρόπος ίδρυσης των περιφερειακών ΦΟΔΣΑ, που ο «Καλλικράτης» παρέπεμπε σε Προεδρικό Διάταγμα, προκειμένου να συντομεύσουν οι σχετικές διαδικασίες. Πρόκειται για μια διάταξη που είναι συνέχεια αυτής για τον ορισμό των διοικητικών συμβουλίων τους, που κατέθεσε χθες στο ν/σ του ΥΠΕΚΑ ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Νέα ρύθμιση χρεών τρίτων προς τους δήμους;

Υπό συζήτηση βρίσκεται και η τροποποίηση διάταξη του Ν. 3979 για την «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση» σχετικά με τη ρύθμιση χρεών τρίτων προς τους δήμους, καθώς λόγω της πολυπλοκότητάς της δεν έχει «περπατήσει». Γίνεται, λοιπόν, προσπάθεια από τη νυν ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να γίνει περισσότερο απλή με βάση και τα σχετικά αιτήματα των δήμων.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

PETITIOΝ -ΑΙΤΗΣΗ

 
 
 
 
 
 
i
 
2 Votes
Quantcast

 


Τον Οκτώβριο του 1940, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να μπεί στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με την απρόκλητη εισβολή των στρατευμάτων του Μουσολίνι στην Ήπειρο. Ο Χίτλερ, για να σώσει τον Μουσολίνι από μία ταπεινωτική ήττα, εισέβαλε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941. Η Ελλάδα λεηλατήθηκε και ερειπώθηκε από τους Γερμανούς όσο καμία άλλη χώρα κάτω από την κατοχή τους. Σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 300.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα-άμεσο αποτέλεσμα της Γερμανικής λεηλασίας.Ο Μουσολίνι παραπονέθηκε στον Υπουργό του των Εξωτερικών, Κόμη Τσιάνο,«Οι Γερμανοί έχουν αρπάξει από τους Έλληνες ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους ».
Η Γερμανία και η Ιταλία επέβαλαν στην Ελλάδα όχι μόνο υπέρογκες δαπάνες κατοχής, αλλά και ένα αναγκαστικό δάνειο (κατοχικό δάνειο) ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.
Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε αναγνωρίσει την υποχρέωση της Γερμανίας να πλήρωσει αυτό το χρέος και είχε δώσει οδηγίες να αρχίσει η διαδικασία πληρωμής του. Μετά το τέλος του πολέμου, η Συνδιάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε στην Ελλάδα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια για πολεμικές επανορθώσεις έναντι της Ελληνικής απαίτησης 14,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 


Η Ιταλία πλήρωσε στην Ελλάδα το μερίδιο της από το κατοχικό δάνειο. Η Ιταλία και η Βουλγαρία πλήρωσαν πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα, και η Γερμανία πλήρωσε πολεμικές επανορθώσεις στην Πολωνία το 1956 και στην Γιουγκοσλαβία το 1971. Η Ελλάδα απαίτησε από την Γερμανία την πληρωμή του κατοχικού δανείου το 1945, 1946, 1947, 1964, 1965, 1966, 1974, 1987, και το 1995.  ! ! !
Παρά ταύτα,η Γερμανία αρνείται συστηματικά να πληρώσει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις. Το 1964, ο Γερμανός Καγκελάριος Erhard υποσχέθηκε την πληρωμή του δανείου μετά την ενωποίηση της Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε το 1990.
Ενδεικτικό της σημερινής αξίας των Γερμανικών υποχρώσεων προς στην Ελλάδα είναι το ακόλουθο: εάν χρησιμοποιηθεί σαν τόκος ο μέσος τόκος των Κρατικών Ομολόγων των ΗΠΑ από το 1944 μεχρι το 2010, που είναι περίπου 6%, η σημερινή αξία του κατοχικού δανείου ανέρχεται στα 163,8 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτή των πολεμικών επανορθώσεων στα 332 δισεκατομμύρια δολάρια.
 
Στις 2 Ιουλίου 2011, ο Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησηςJacques Delpla δήλωσε ότι οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονται σε 575 δισεκατομμύρια δολάρια (Les Echos, Saturday, July 2, 2011).
Ο Γερμανός ιστορικός οικονομολογίας Dr. Albrecht Ritschl συνέστησε στην Γερμανία να ακολουθήσει μία περισσότερο μετριοπαθή πολιτική στην ευρωκρίση του 2008-2011, διότι ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη δικαιολογημένων απαιτήσεων για πολεμικές επανορθώσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Der Spiegel, June 21, 2011,
guardian.co.uk, June 21, 2011).
 
Οι Γερμανοί δεν άρπαξαν από τούς Έλληνες μόνο «ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους».
Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα έχασε 13% του πληθυσμού της. Ένα μέρος αυτού του πληθυσμού χάθηκε στην μάχη, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό χάθηκε από την πείνα και τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών.
Οι Γερμανοί δολοφόνησαν τούς κατοίκους 89 Ελληνικών πόλεων και χωριών, έκαψαν περισότερα από 1700 χωριά και εκτέλεσαν πολλούς από τους κατοίκους αυτών των χωριών. Μετέτρεψαν την χώρα σε ερείπια, και λεηλάτησαν τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς.
 
Ζητούμε από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών.
 

Αγαπητοί φίλοι,
όπως αναφέρεται παρακάτω από το
EΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ  ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:
  
Αυτές τις μέρες διεξάγεται η Δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
για τα θύματα του Ναζισμού και τις Γερμανικές αποζημιώσεις.
 
Παρακαλώ  ζητήσετε  από φίλους και γνωστούς σας να πάνε στο
  
http://www.greece.org/blogs/wwii/
 
και να υπογράψουν το Αίτημα μας που ζητά
 
από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα,
 
πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες,
 
πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών,
 
των εγκλημάτων και των λεηλασιών, που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών…

 

 

EΘΝΙΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ
ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
———————————————————————–
Αυτές τις μέρες διεξάγεται η δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα θύματα του Ναζισμού και τις Γερμανικές αποζημιώσεις.

Η δικαίωση των Ελλήνων θυμάτων του Ναζισμού μέσω των Ιταλικών δικαστηρίων, έχει οδηγήσει την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο προσέφυγε η Γερμανία για να ακυρώσει τις αποζημιώσεις και  το οποίο ξεκίνησε τη σχετική δικαστική διαδικασία τη Δευτέρα 12/09.
Την ίδια ώρα, ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα το μέγα θέμα του ανεξόφλητου αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου της χώρας μας προς τη Γερμανία και των γερμανικών  επανορθώσεων για τις κατοχικές καταστροφές στη χώρα μας, αφού η Ελλάδα είναι η μόνη  χώρα η οποία δεν έχει λάβει ως αποζημίωση ούτε ένα ευρώ.
Η μέχρι τώρα παθητική, δυστυχώς, στάση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, στο μέγιστο αυτό Εθνικό θέμα, ήρθε η ώρα να γίνει ενεργητική.
Είναι απόλυτη ανάγκη, από σήμερα, οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Οικονομικών, τουλάχιστον, να παρακολουθήσουν αυτή την πολυσήμαντη για τα εθνικά μας συμφέροντα δίκη στη Χάγη.
Η παρουσία τους δεν θα είναι τιμή μόνο, για τα θύματα του Ναζισμού, αλλά, επι τέλους θα καταδείξει στους Δικαστές της Χάγης και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, την αποφαστικότητα της Ελληνικής Πολιτείας να στηρίξει δυναμικά τις διεκδικήσεις των συγγενών των ελλήνων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας για ηθική και υλική αποζημίωση.
Αυτή η δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης,στις σημερινές συνθήκες,έχει τεράστια σημασία για το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας.
 
Για το Εθνικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος 
Μανώλης Γλέζος


                        ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ    !!!!!!!!!!!!! 

Με το ζόρι ένταση στα Ίμια θέλουν οι Τούρκοι,λίγες μέρες πριν τη “μαύρη επέτειο”.ΒΙΝΤΕΟ


Με το ζόρι …ένταση επιχειρούν να στήσουν οι Τούρκοι στα Ίμια,με αφορμή την ετήσια “μάχη της τσιπούρας”!

Η ΧΟΥΡΙΕΤ επανέρχεται και προσπαθεί να παρουσιάσει την αυτονόητη και καθ΄ όλα νόμιμη παρουσία ελληνικών αλιευτικών σκαφών σε ελληνικά χωρικά ύδατα…ως εισβολή σε χωρικά ύδατα της Τουρκίας.

Γράφουν οι Τούρκοι -η μετάφραση από τα tourkikanea.gr- της ΧΟΥΡΙΕΤ:

“Σήμερα το πρωί ελληνικό πλοίο του Λιμενικού που συνόδευε Έλληνες ψαράδες μπήκε στα τουρκικά χωρικά ύδατα στις βραχονησίδες Ίμια στα ανοιχτά του δήμου Γκιουμουσλούκ του Μπόντρουμ.

Το ελληνικό πλοίο του λιμενικού που έφτασε μέχρι το νησί Τσαβούς στα δύο μίλια από το Γκιουμουσλούκ, πέρασε μπροστά από ένα τουρκικό αλιευτικό εμποδίζοντας το να κινηθεί προς το Τουργκούτρέις.

Οκτώ ελληνικά αλιευτικά ήρθαν τις πρωινές ώρες για κυνήγι τσιπούρας στις βραχονησίδες Ίμια.

Σκάφος του ελληνικού λιμενικού που συνόδευε τους ψαράδες πέρασε τα Ίμια και έφτασε μέχρι το νησάκι Τσαβούς στα δύο μίλια από το Γκιουμουσλούκ.

Το σκάφος του ελληνικού λιμενικού έκοψε το δρόμο τουρκικού αλιευτικού που ερχόταν από τα ανοιχτά του Ντίντιμ προς το Τουργκούτρέις.

Στρατιώτες μέσα από το ελληνικό σκάφος βγήκαν έξω και απηύθυναν προειδοποιήσεις προς το αλιευτικό. Το τουρκικό αλιευτικό σκάφος γύρισε πίσω προς την κατεύθυνση του Ντίντιμ. Και οι Έλληνες ψαράδες ήρθαν προς το νησάκι Τσαβούς παραβιάζοντας τα τουρκικά χωρικά ύδατα”.
Οι επιπτώσεις της κρίσης των Ιμίων και των γκρίζων ζωνών που επιχειρούν κάθε μέρα να επιβάλουν οι Τούρκοι.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

http://webtv.hurriyet.com.tr/2/27334/0/1/kardak-ta-yine-balikci-krizi.aspx

www.onalert.gr

Για τις αποζημιώσεις - Αίτηση / Petition


Τον Οκτώβριο του 1940, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να μπεί στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με την απρόκλητη εισβολή των στρατευμάτων του Μουσολίνι στην Ήπειρο. Ο Χίτλερ, για να σώσει τον Μουσολίνι από μία ταπεινωτική ήττα, εισέβαλε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941. 

Η Ελλάδα λεηλατήθηκε και ερειπώθηκε από τους Γερμανούς όσο καμία άλλη χώρα κάτω από την κατοχή τους. Σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 300.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα-άμεσο αποτέλεσμα της Γερμανικής λεηλασίας.Ο Μουσολίνι παραπονέθηκε στον Υπουργό του των Εξωτερικών, Κόμη Τσιάνο,«Οι Γερμανοί έχουν αρπάξει από τους Έλληνες ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους ». 


Η Γερμανία και η Ιταλία επέβαλαν στην Ελλάδα όχι μόνο υπέρογκες δαπάνες κατοχής, αλλά και ένα αναγκαστικό δάνειο (κατοχικό δάνειο) ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων. 
Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε αναγνωρίσει την υποχρέωση της Γερμανίας να πλήρωσει αυτό το χρέος και είχε δώσει οδηγίες να αρχίσει η διαδικασία πληρωμής του. Μετά το τέλος του πολέμου, η Συνδιάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε στην Ελλάδα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια για πολεμικές επανορθώσεις έναντι της Ελληνικής απαίτησης 14,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 


Η Ιταλία πλήρωσε στην Ελλάδα το μερίδιο της από το κατοχικό δάνειο. Η Ιταλία και η Βουλγαρία πλήρωσαν πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα, και η Γερμανία πλήρωσε πολεμικές επανορθώσεις στην Πολωνία το 1956 και στην Γιουγκοσλαβία το 1971. Η Ελλάδα απαίτησε από την Γερμανία την πληρωμή του κατοχικού δανείου το 1945, 1946, 1947, 1964, 1965, 1966, 1974, 1987, και το 1995. ! ! !


Παρά ταύτα,η Γερμανία αρνείται συστηματικά να πληρώσει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις. Το 1964, ο Γερμανός Καγκελάριος Erhard υποσχέθηκε την πληρωμή του δανείου μετά την ενωποίηση της Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε το 1990. 


Ενδεικτικό της σημερινής αξίας των Γερμανικών υποχρώσεων προς στην Ελλάδα είναι το ακόλουθο: εάν χρησιμοποιηθεί σαν τόκος ο μέσος τόκος των Κρατικών Ομολόγων των ΗΠΑ από το 1944 μεχρι το 2010, που είναι περίπου 6%, η σημερινή αξία του κατοχικού δανείου ανέρχεται στα 163,8 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτή των πολεμικών επανορθώσεων στα 332 δισεκατομμύρια δολάρια. 
  
Στις 2 Ιουλίου 2011, ο Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησηςJacques Delpla δήλωσε ότι οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονται σε 575 δισεκατομμύρια δολάρια (Les Echos, Saturday, July 2, 2011). 
Ο Γερμανός ιστορικός οικονομολογίας Dr. Albrecht Ritschl συνέστησε στην Γερμανία να ακολουθήσει μία περισσότερο μετριοπαθή πολιτική στην ευρωκρίση του 2008-2011, διότι ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη δικαιολογημένων απαιτήσεων για πολεμικές επανορθώσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Der Spiegel, June 21, 2011, guardian.co.uk, June 21, 2011). 
  
Οι Γερμανοί δεν άρπαξαν από τούς Έλληνες μόνο «ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους». 
Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα έχασε 13% του πληθυσμού της. Ένα μέρος αυτού του πληθυσμού χάθηκε στην μάχη, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό χάθηκε από την πείνα και τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών. 
Οι Γερμανοί δολοφόνησαν τούς κατοίκους 89 Ελληνικών πόλεων και χωριών, έκαψαν περισότερα από 1700 χωριά και εκτέλεσαν πολλούς από τους κατοίκους αυτών των χωριών. Μετέτρεψαν την χώρα σε ερείπια, και λεηλάτησαν τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς. 
  
Ζητούμε από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών. 
 

Αγαπητοί φίλοι, 
όπως αναφέρεται παρακάτω από το
EΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ  ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: 
    
Αυτές τις μέρες διεξάγεται η Δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης 
για τα θύματα του Ναζισμού και τις Γερμανικές αποζημιώσεις. 
  
Παρακαλώ  ζητήσετε  από φίλους και γνωστούς σας να πάνε στο http://www.greece.org/blogs/wwii/ και να υπογράψουν το Αίτημα μας που ζητά από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών, που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών…

 Η δικαίωση των Ελλήνων θυμάτων του Ναζισμού μέσω των Ιταλικών δικαστηρίων, έχει οδηγήσει την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο προσέφυγε η Γερμανία για να ακυρώσει τις αποζημιώσεις και  το οποίο ξεκίνησε τη σχετική δικαστική διαδικασία τη Δευτέρα 12/09. EΘΝΙΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ  ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

Αυτές τις μέρες διεξάγεται η δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα θύματα του Ναζισμού και τις Γερμανικές αποζημιώσεις.

Την ίδια ώρα, ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα το μέγα θέμα του ανεξόφλητου αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου της χώρας μας προς τη Γερμανία και των γερμανικών  επανορθώσεων για τις κατοχικές καταστροφές στη χώρα μας, αφού η Ελλάδα είναι η μόνη  χώρα η οποία δεν έχει λάβει ως αποζημίωση ούτε ένα ευρώ. 


Η μέχρι τώρα παθητική, δυστυχώς, στάση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, στο μέγιστο αυτό Εθνικό θέμα, ήρθε η ώρα να γίνει ενεργητική. 
Είναι απόλυτη ανάγκη, από σήμερα, οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Οικονομικών, τουλάχιστον, να παρακολουθήσουν αυτή την πολυσήμαντη για τα εθνικά μας συμφέροντα δίκη στη Χάγη.

 
Η παρουσία τους δεν θα είναι τιμή μόνο, για τα θύματα του Ναζισμού, αλλά, επι τέλους θα καταδείξει στους Δικαστές της Χάγης και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, την αποφαστικότητα της Ελληνικής Πολιτείας να στηρίξει δυναμικά τις διεκδικήσεις των συγγενών των ελλήνων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας για ηθική και υλική αποζημίωση. 


Αυτή η δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης,στις σημερινές συνθήκες,έχει τεράστια σημασία για το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας. 
  
Για το Εθνικό Συμβούλιο 
Ο Πρόεδρος   
Μανώλης Γλέζος

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Το νέο μνημόνιο για τους μισθούς – Η επιστολή προς την κυβέρνηση.Τρόικα: Καταργήστε 13ο – 14ο μισθό σε ιδιωτικό τομέα και ΔΕΚΟ, τράπεζες – Καταργήστε τη διαιτησία



Το νέο μνημόνιο για τους μισθούς - Η επιστολή προς την κυβέρνηση
Τις ανατροπές στις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ και τα σημεία της εργατικής νομοθεσίας που πρέπει να τροποποιηθούν περιλαμβάνει αναλυτικά το «κείμενο εργασίας» της τρόικας προς την κυβέρνηση.

 Η τρόικα, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, δεν δέχθηκε τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για να μην καταργηθούν ο 13ος και 14ος μισθός παρ΄ότι μια τέτοια απόφαση θα πλήξει βραχυπρόθεσμα τη ζήτηση και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση.

 Κι αυτό γιατί, όπως επισημάνθηκε, το μεγάλο πρόβλημα είναι στις ΔΕΚΟ, στις τράπεζες οι οποίες παρ΄ότι έχουν εκτεθεί στον ανταγωνισμό λειτουργούν με τις συμβάσεις και τους κανονισμούς εργασίας που ίσχυαν όταν ήταν κρατικές, αλλά και στις υπηρεσίες που επηρεάζουν όλη την οικονομία (ΔΕΗ, ΟΤΕ, εταιρείες δικτύων).

 Η ελληνική πλευρά θα επιμείνει να βρεθεί μια «χρυσή τομή» στις αλλαγές εργασιακών σχέσεων και στη μείωση του μισθολογικού κόστους, αλλά η τρόικα επιμένει. Την Πέμπτη ολοκληρώνεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και μέχρι τότε πρέπει να έχουν ληφθεί όλες οι αποφάσεις για τα επόμενα μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία.

 Παρά τις διαψεύσεις ορισμένων παραγόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο κείμενο αναφέρονται σαφέστατα ο 13ος και 14ος μισθός, όπως και οι ωριμάνσεις των μισθών, οι συλλογικές συμβάσεις αλλά και οι περιορισμοί στις απολύσεις και η «ανελαστικότητα» του χρόνου απασχόλησης. Στο κείμενο της τρόικα στο οποίο στηρίχθηκαν όλες οι συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ παρουσιάζονται στο εισαγωγικό μέρος «οι δυσκαμψίες στην ελληνική αγορά εργασίας» και γίνονται σαφείς συστάσεις προς την κυβέρνηση. Τα βασικά σημεία για τα μέτρα που έρχονται, στο έγγραφο που παρουσιάζει σήμετα το «Βήμα» είναι τα εξής:

ΔΕΚΟ 
 Στο στόχαστρο μπαίνουν:
- Οι ωριμάνσεις μισθών (μια εταιρεία αναφέρει ότι δίνει μισθολογικές αυξήσεις 2,2% λόγω ωρίμανσης)
 - Η έλλειψη σύνδεσης των αποδοχών με την επίδοση του εργαζομένου.
 - Οι πολλαπλές παροχές (μια εταιρεία αναφέρει 150 παροχές και μπόνους που εγγράφονται στη συλλογική σύμβαση εργασίας και καταβάλλονται επιπλέον των προβλεπομένων της εθνικής σύμβασης).
 - Η ανελαστικότητα σε ό,τι αφορά τον τόπο εργασίας (μεταφορές προσωπικού).
 - Οι υπερωρίες, που είναι περισσότερες και ακριβότερες από αυτές που χορηγούν οι ανταγωνιστικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.
 - Οι υψηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης (μια εταιρεία αναφέρει εισφορές 36% για τους προσληφθέντες προ του 1993 εργαζομένους, ενώ οι εισφορές για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ είναι 20%) Ιδιωτικός τομέας Στο στόχαστρο μπαίνουν:
- Ο 13ος και ο 14ος μισθός, που είναι νομικά κατοχυρωμένοι στον ιδιωτικό τομέα (οι τράπεζες πληρώνουν ακόμη και 14μιση μισθούς). Στο δημόσιο τομέα περιορίστηκαν. Οπως αναφέρουν ενώ η καταβολή του μισθού σε 14 δόσεις δεν αποτελεί από μόνη της μια διαστροφή του συστήματος, η υποχρεωτικότητα της ρύθμισης προκαλεί δυσκαμψίες.

Προτείνει λοιπόν η Τρόικα την οριζόντα κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, και δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσφέρουν προαιρετικά με τη μορφή μπόνους σε επίπεδο ατομικών συμφωνιών με τους εργαζόμενους.
 - Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ολες οι συλλογικές συμβάσεις που λήγουν μετατρέπονται αυτομάτως σε ιδιωτικές σε περίπτωση που παρέλθουν έξι μήνες και δεν ανανεωθούν.
 - Η ανελαστικότητα του χρόνου απασχόλησης. Οι απαγορεύσεις της υπερωριακής απασχόλησης, της απασχόλησης το Σαββατοκύριακο και των αλλαγών στο ωράριο είναι επιζήμιες στον τουριστικό κλάδο.

Επιπλέον, η μείωση του ωραρίου μέσω της μερικής απασχόλησης πρέπει να γίνεται μόνο μειώνοντας τις εργάσιμες ημέρες και όχι τις ώρες της ημερήσιας απασχόλησης.
 - Οι περιορισμοί στις προσλήψεις και τις απολύσεις. Η πρόσφατη απελευθέρωση της αγοράς (το υψηλότερο όριο ομαδικών απολύσεων) δεν εφαρμόζεται σε όλες τις εταιρείες. Επιπλέον, σε ορισμένες εταιρείες και κλάδους όπου είναι απαραίτητη μια μείωση του εργατικού δυναμικού, η διεύθυνση δεν έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ποιους θα απολύσει.
 - Οι μηχανισμοί μεσολάβησης και διαιτησίας, που είναι αναποτελεσματικοί και χρονοβόροι, καθώς βασίζονται υπερβολικά στους νόμους.
 - Στο στόχαστρο είναι τέλος ο τρόπος λειτουργίας της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Οι δικαστικές διαδικασίες είναι υπερβολικά χρονοβόρες, εκτιμά η τρόικα και προτείνει την υιοθέτηση διαδικασιών που εφαρμόζονται στα ειδικά φορολογικά δικαστήρια.

 Τι αντιπροτείνουν οι κοινωνικοί εταίροι Απέναντι σ΄ αυτές τις προτάσεις κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι αναζητούν τη χρυσή τομή που φαίνεται να βρίσκεται στο «πάγωμα» των αποδοχών του ιδιωτικού τομέα για δύο χρόνια 2013 και 2014.
 Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών και της ΓΣΕΕ – που συναντώνται εκ νέου πιθανότατα την Τετάρτη – υπό το φως πλέον και της επιστολής της τρόικα προβάλουν «ως λύση» το διετές πάγωμα των μισθών (2013, 2014), το οποίο θα αφήσει ανέγγιχτη την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η ΓΣΕΕ δεν δέχεται καμία παρέμβαση στη σύμβαση, ζητώντας να χορηγηθεί η αύξηση του Ιουλίου (περίπου 2,5%) και να μην περικοπούν 13ος και 14ος μισθός.

Τα αιτήματα της ΓΣΕΕ φαίνεται να συμμερίζεται και η Νέα Δημοκρατία, μες τον πρόεδρος της οποίας κ. Αντ. Σαμαρά συναντήθηκε την Δευτέρα το προεδρείο της οργάνωσης. Ο κ. Σαμαράς συμφώνησε με τη ΓΣΕΕ ότι δεν πρέπει να προωθηθεί η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, η μείωση του κατώτατου μισθού και οι οριζόντιες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Από την πλευρά της η τρόικα ζητά μετ’ επιτάσεως την περικοπή δύο μισθών ετησίως από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να βελτιωθεί ο δείκτης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

 Ήδη οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν διατυπώσει τις προτάσεις τους προς την ελληνική κυβέρνηση και αναμένουν την οριστικοποίηση των μέτρων, ώστε να ακολουθήσει η σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης. Μάλιστα, προκειμένου να αποφευχθεί η ένταση γύρω από τα μέτρα που θα οδηγήσουν στο αντίστοιχο οικονομικό αποτέλεσμα, τρόικα αφήνει στην κυβέρνηση το περιθώριο επιλογής τους, αρκεί να οδηγούν σε αντίστοιχες μειώσεις.

 Το υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του, τηρεί στάση αναμονής, αναμένοντας τις διαβουλεύσεις των κοινωνικών εταίρων, χωρίς να θέτει συγκεκριμένη ατζέντα μέτρων, πλην της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους εργασίας.

 Οι προτάσεις μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς και οι αντίστοιχες θέσεις όλων των κοινωνικών εταίρων αφορούν τα εξής:

1. Μείωση των κατώτατων αμοιβών. Το έχει θέσει η τρόικα αλλά με το μέτρο αυτό διαφωνεί το σύνολο των εργοδοτικών και εργατικών φορέων.

2. Περικοπή του 13ου και 14ου μισθού. Διαφωνεί η ΓΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και οι έμποροι, ενώ ο ΣΕΒ φαίνεται να συζητά την περικοπή τους από ένα ύψος μισθού και άνω.

3. Διετές «πάγωμα» μισθών και ωριμάνσεων (τριετίες πολυετίες). Το ζητούν οι εργοδοτικές οργανώσεις – προκειμένου να μειωθεί το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων – αντιδρά η ΓΣΕΕ τόσο για την αύξηση που προβλέπεται στη σύμβαση (2,5% από 1.7.2012), όσο και για τις ωριμάνσεις των κατώτατων αμοιβών.

4. Μείωση του μη μισθολογικού κόστους (εισφορές εργοδοτών – εργαζομένων).Συμφωνούν εργοδότες και εργαζόμενοι, ωστόσο η ΓΣΕΕ θέτει ως προϋπόθεση την αναπλήρωση των εσόδων που θα απολέσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και ο ΟΑΕΔ από την μείωση των εισφορών. Η επιστολή – «κείμενο εργασίας» προς την κυβέρνηση

Αντιευρωπαϊστής γίνεσαι. ΔΕΝ γεννιέσαι...-Του Θοδωρή Τσέλα

Βλέποντας ειδήσεις, μια μελαγχολία και μια θλίψη σε πιάνει και δεν λέει να σε αφήσει. Σαν να έχουν βαλθεί όλοι τους να χαλάσουν μια για πάντα την διάθεσή σου, την ζωή σου, τα όνειρά σου...
Θυμάμαι πρίν λίγο καιρό όλους αυτούς που ζητωκραύγαζαν υπέρ του μνημονίου («αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να το εφεύρουμε», κλπ.), που ηδονίζονταν με την σαρωτική αυτομαστίγωση των Ελλήνων ("φταίμε, μας αξίζει η τιμωρία") και πολλαπλασίαζαν τις δηλώσεις ευγνωμοσύνης προς την κα Μέρκελ και τον Σαρκοζύ, τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Παπακωνσταντίνου που δήθεν μας σώζουν από την καταστροφή ενώ εμείς είμαστε αχάριστοι...

Θυμάμαι τις βαθυστόχαστες αναλύσεις που ανήγαγαν την κακοδαιμονία της χώρας σχεδόν στο DNA των κατοίκων της, συναγωνιζόμενοι σ’ αυτό το γερμανικό Bild και τον Samuel Huntington (και ισοπεδώνοντας όλες τις περιόδους και κυβερνήσεις της χώρας από απαρχής έθνους).

Θυμάμαι τι απαντούσαν όταν η ανεξέλεγκτη αστάθεια του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, οι ασκούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην ευρωζώνη και η έλλειψη ηγεσίας στην Ευρώπη έφερναν αυτά τα αποτελέσματα.

Όταν τροϊκα και ντόπιοι υπηρέτες υποστήριζαν ότι η επιβληθείσα συνταγή είναι η μόνη και η άκρως κατάλληλη ως βιώσιμη λύση οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά. 
Τότε έλεγαν πως με τα χρήματά τους που μας έδωσαν ΩΣ ΝΕΟ ΕΝΥΠΟΘΗΚΟ ΔΑΝΕΙΟ, το έλλειμα θα κλείσει στο 120% του ΑΕΠ και ήδη σήμερα είναι στο 180% χωρίς την νέα δανειακή σύμβαση που ακολουθεί το PSI+. 
Πως θα βγούμε στις αγορές το  2012 και με τα σημερινά στοιχεία είναι ζήτημα αν καταφέρουμε να βγούμε το 2021. 
Πως αν μειώσουμε μισθούς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία έχει φτάσει ήδη κοντά στο 19% . Η επίσημη...Γιατί η ανεπίσημη έχει ξεπεράσει το 25%.

Η πολιτική του μνημονίου ήταν καταστροφική και μας βύθισε και μας βυθίζει παραπέρα στην κρίση, τα χρέη, την ανεργία και την ασήκωτη λιτότητα. Αρχικά οι «μνημονιακοί» συγκέντρωσαν τα πυρά τους και πάλι στην Ελλάδα και τους Έλληνες. Εξίσωναν μάλιστα ως υπεύθυνους τους πολίτες που αντιδρούν, προς την παράλυτη κυβέρνηση Παπανδρέου και τώρα του Παπαδήμου (που είναι ένα χαμένο κεφάλαιο από μόνο του αφού έχασε την ευκαιρία που του δόθηκε να καταφέρει να επιβάλλει άλλους όρους...)

Ήταν η φάση των εκκλήσεων για «τόλμη» στην εφαρμογή του μνημονίου.

Τι κι αν η Ευρώπη κι ο κόσμος όλος βοούσε από την ανικανότητα των ηγετών της να αντιμετωπίσουν την εντεινόμενη κρίση του ευρώ και την ακαταλληλότητα των συνταγών τους;
Οι εδώ ευρωπαϊστές άφηναν στο απυρόβλητο την κα Μέρκελ με τις δηλώσεις της για «τεμπέληδες Έλληνες» και τις πολιτικές της. 

Όμως (δυστυχώς) ο κατήφορος του ευρώ και της χώρας συνεχίστηκε.
Σήμερα πια ούτε και το Bild η το Focus ή το Spiegel δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το ευρώ καταρρέει λόγω των τεμπέληδων Ελλήνων.
Έχει γίνει κοινός τόπος ότι η μεγίστη ευθύνη βρίσκεται στο Βερολίνο που με το στενό εγωισμό του και την έλλειψη ηγετικής ικανότητας δυναμιτίζει την Ευρώπη. 

Πολλαπλασιάζονται οι φωνές που αναγνωρίζουν ότι η απεριόριστη λιτότητα για τις υπερχρεωμένες χώρες αποτυχαίνει παταγωδώς. Έχει ξεσηκωθεί κατακραυγή ενάντια στην αποικιακού τύπου νοοτροπία, του υπό την κα Μέρκελ γαλλογερμανικού διευθυντηρίου. Αυτή η νοοτροπία, που ενίοτε εγγίζει τα όρια του ρατσισμού, καταστρέφει τον βαθύτερο συνεκτικό ιστό της ευρωπαϊκής οικογένειας που με τόσο κόπο οικοδομήθηκε μετά τη λαίλαπα του ναζισμού. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σημερινή διαμάχη περί την εθνική κυριαρχία. Στην Ευρώπη και διεθνώς έχει γίνει αντιληπτό ότι ο δημοκρατικός έλεγχος και νομιμοποίηση είναι το μεγάλο θύμα των ραγδαίων εξελίξεων της παγκοσμιοποίησης και της κρίσης του ευρώ, πράγμα που πλην των άλλων κινδυνεύει να οδηγήσει σε εκρήξεις. 

Οι «αγορές» αντιδρούν πιο γρήγορα από τις δημοκρατίες και δεν είμαι βέβαιος πως οι αριθμοί ως απόλυτα εργαλεία μέτρησης έχουν την δυνατότητα κοινωνικής ευαισθησίας.

Στην Ελλάδα, ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει διεξαχθεί ψηφοφορία ή δημοψήφισμα σχετικά με τα ζητήματα της Ευρώπης, ποτέ δηλαδή έως σήμερα τα ζητήματα αυτά δεν ετέθησαν με ανοικτό και αυτοτελή τρόπο ενώπιον της ελληνικής κοινωνίας. 

Όλες οι κατά καιρούς Συνθήκες της διαδικασίας ευρωπαϊκής ενοποίησης (Μάαστριχ, Άμστερνταμ, Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη), αλλά και όλες οι βασικές πολιτικές - οικονομικές επιλογές που τις συνόδευαν ιστορικά (ένταξη στην ΟΝΕ, ενιαίο νόμισμα, Διεύρυνση της Ε.Ε.), ψηφίστηκαν από το ελληνικό Κοινοβούλιο με μεγάλες πλειοψηφίες, συγκροτούμενες κατά βάσιν από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα διακυβέρνησης στην Ελλάδα, με ελάχιστο έως μηδενικό δημόσιο διάλογο, ακόμα και μεταξύ των βουλευτών. 

Η Ευρώπη έτσι δεν υπήρξε ούτε ορατή ούτε, έστω, ωσεί παρούσα, για τους Πολίτες, αφού αρκέστηκε στον καλλιεργούμενο «φιλοευρωπαϊσμό» της ελληνικής κοινωνίας από φιλοευρωπαιστές πολιτικούς.
Ο φιλοευρωπαϊσμός της ελληνικής κοινωνίας για μια μεγάλη χρονική περίοδο που ξεκινά από την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας το 1974 και φτάνει έως τις μέρες μας, ταυτίζεται με την έννοια και την προσδοκία της οικονομικής ανάπτυξης και την αποβολή των συμπτωμάτων κοινωνικής καθυστέρησης. Αντίθετα συνέβησαν όλα όμως.

Με εντολές της Ευρώπης επιδοτήθηκαν για να φύγουν από την Ελλάδα οι Βιομηχανίες στην Β.Ελλάδα, με εντολές της Ευρώπης και επιδοτήσεις σταμάτησαν την καλλιέργεια καπνού, βαμβακιού, ροδάκινου, ζάχαρης και πολλών άλλων προϊόντων, για να έρθουν και να μας πουν σήμερα πως ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ. 
ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
Από καρφίτσες έως σιτάρι. Είναι αυτά που έχουν γίνει στον αγροτική πολιτική, λογικά για μια χώρα κατ' εξοχήν γεωργική όπως η Ελλάδα; 

'Ενα ακόμη στοιχείο που βρίσκεται στον πυρήνα της τεράστιας κοινωνικής συναίνεσης στην φιλο-ευρωπαϊκή γραμμή είναι επίσης άμεσα συνδεδεμένος με την ανασφάλεια των πολιτών στα ζητήματα που αφορούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την «εξωτερική απειλή της χώρας».

Η ελληνική κοινή γνώμη θεωρεί ότι η Ε.Ε. αποτελεί ουσιαστικά μια «ομπρέλα ασφαλείας» απέναντι στις εξωτερικές απειλές της Τουρκίας.

Είναι όμως έτσι;
Εάν φέρουμε στο μυαλό μας τα Ίμια όχι δεν είναι έτσι.
Εάν φέρουμε στο μυαλό μας τις παραβιάσεις και τις γκρίζες ζώνες της Τουρκίας, τις εθνικιστικές φωνές στα Σκόπια, στην Αλβανία, όχι δεν είναι έτσι.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ...

Η ελληνική κοινή γνώμη παρακολουθεί ελάχιστα τα τεκταινόμενα στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βρίσκεται ελάχιστα ενημερωμένη σε σχέση με αυτά.
Τι ίδιο όμως συμβαίνει και με τους κατοίκους των Ευρωπαϊκών κρατών οι οποίοι όπως απέδειξε και η πρόσφατη οικονομική κρίση μάλλον λειτουργούν εθνικιστικά στην λογική " πως η Ελλάδα είναι η πίσω αυλή της Ευρώπης που πετάει όσα δεν θέλει στην βεράντα της."

Η σημερινή οικονομική κρίση  πρωτίστως είναι κρίση συνείδησης των Ευρωπαίων.
Είναι κρίση πολιτικής συνείδησης, γιατί η σημερινή Ευρώπη είναι πολιτικό πρόγραμμα, όχι αφηρημένες μακρινές πολιτισμικές «ρίζες» και σε καμία περίπτωση το σήμερα δεν αντικατοπτρίζει την Ευρώπη του Μιτεράν του Κολ και των μεγάλων ηγετών που την οραματίστηκαν και αυτό καταγράφηκε και σε δηλώσεις τους πρόσφατα.

Ποιο μέλλον προσφέρουν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες σήμερα στους Ευρωπαίους; Ενα μέλλον δυσπιστίας, περιχαράκωσης, φόβου.

 Το Δημοψήφισμα της 29ης Μαΐου 2005 στη Γαλλία για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη αποτελεί, ίσως, ένα σημείο τομής για την ελληνική κοινή γνώμη ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πολιτικές της.

 Η απόρριψή του από τους Γάλλους πολίτες αποτέλεσε για αυτήν μια ιδιαίτερη έκπληξη και έδωσε το έναυσμα για μια συγκροτημένη εξωτερίκευση πολλών λανθανουσών έως τότε κριτικών στις πολιτικές της Ε.Ε. η προσδοκία της οικονομικής ανάπτυξης που σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη του «φιλοευρωπαϊσμού» φαίνεται ότι εξαντλησε τη δυναμική της.

Η ολοκλήρωση ενός πρώτου ιστορικού κύκλου, με την επίτευξη μιας οικονομικής ανάπτυξης στις δεκαετίες ’80 και ’90, σήμερα μεταβάλλει την «ατζέντα» των κοινωνικών παραστάσεων, αναδεικνύοντας τα θέματα της ανεργίας και κατ’επέκτασιν της κοινωνικής συνοχής ως πρώτα στην λίστα. όμως η Ευρώπη αδυνατεί να τα δει συνολικά ως Ευρώπη. Αντιθέτως τα θέματα αυτά καλείτε κάθε χώρα να τα λύσει μόνη της. Αυτό όμως ποτέ δεν θα οδηγήσει σε μια Ευρώπη που λύνει συνολικά τα θέματά της. Εξαιτίας της Ευρώπης η Γαλλία έχασε το τριπλό ΑΑΑ στις αξιολογήσεις των οίκων. Εξαιτίας της Ευρώπης χρεώθηκαν η Ιρλανδία που στην δεκαετία του 80 ήταν σημείο αναφοράς και ανάπτυξης. Και σήμερα ακόμη χώρες σαν την Ισλανδία, που αντιστάθηκαν στην Ευρώπη της Μέρκελ τα κατάφεραν καλύτερα.

Η ευρωπαϊκή πολιτική συνείδηση, όπως άλλωστε και η ελληνική, αναπτύχθηκε σε έναν άξονα που εξασφάλιζε ευημερία, συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες και δικαιώματα του πολίτη, διεύρυνση της πολιτικής συμμετοχής στις αποφάσεις και κράτος πρόνοιας.
Ενώ σήμερα;

 Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, με τη δήλωσή της περί «αποτυχίας του πολυπολιτισμικού, ευρωπαϊκού μοντέλου», είναι η τελευταία, χρονικά, ηγέτης κράτους που υιοθετεί αυτή την άποψη μετά τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, στη Γηραιά Ηπειρο;

Η ρητορεία της αποτυχίας του πολυπολιτισμού σκοπεύει σε ενίσχυση των διακρίσεων και των ανισοτήτων μόνο απέναντι σε μεταναστευτικές ή μειονοτικές ομάδες ή και στο σύνολο της κοινωνίας;

Η άνοδος της ξενόφοβης Ακροδεξιάς στη Δανία, στην Ουγγαρία, στην Ολλανδία και στη Σουηδία, το πογκρόμ κατά των κατά τα άλλα πολύτιμων, λόγω φθηνής και ανασφάλιστης εργασίας, αλλοδαπών, η γκετοποίηση, η φοβικότητα, η διάρρηξη, ακόμη και σε παραδοσιακά ανοικτές και ανεκτικές κοινωνίες, του ιστού προστασίας και των εστιών διαλόγου ανάμεσα στις διαφορετικές κοινότητες είναι το μέλλον της Ευρώπης ή μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση;

Σε ποια πορεία βρισκόμαστε και τι θα απομείνει από όλα αυτά;

Σαν τι θα μοιάζει η ευρωπαϊκή κοινωνία που ονειρεύονται οι τραπεζίτες που χαράσσουν την πορεία σήμερα;

Για αυτούς τους λόγους και για πολλούς ακόμη που δεν φτάνουν να αναλυθούν εδώ προσωπικά φίλε Πέτρο Βιρβίλη δηλώνω ΑΝΤΙ-Ευρωπαϊστής.

Όταν η Ευρώπη λειτουργήσει σαν Ευρώπη και όχι σαν αντιπροσωπεία της Γερμανίας ή όποιας άλλης χώρας τότε θα δεχτώ να συζητήσω να αλλάξω την γνώμη μου...

Φιλικά, Θοδωρής Τσέλας.

Το τελειότερο εργαλείο που επινόησε ποτε ο ανθρώπινος εγκέφαλος, είναι η Ελληνική γλώσσα. ΣΤΑΜΑΤΕΙΣΤΕ ΤΑ GREEKLISH


Διαδυκτιακοί μου φίλοι, που υιοθετίσατε με περίσσια ευκολία τον τρόπο επικοινωνίας που σας πλάσαραν τα μιάσματα της νέας τάξης πραγμάτων, τα γρεκοαγγλικά, διαπράττετε έγκλημα κατά της χώρας σας, της ιστορίας σας, των προγόνων σας και κυρίως κατά των παιδιών σας.

Τους στερείτε την μεγαλύτερη κληρονομιά που θα μπορούσε να έχει ένας λαός, τους στερείτε αυτό που δικαιωματικά τους ανήκει και που πολλοί λαοί θα ήθελαν.

Τους στερείτε την σκέψη, την αντίληψη, την εξέλιξη, τους στερείτε το μέλλον.

Σταματήστε αυτό το έγκλημα, σταματήστε τα Greeklish...

Ας δούμε τι είπαν για την Ελληνική γλώσσα...

Κικέρων (ο ενδοξότερος ρήτωρ της αρχαίας Ρώμης):
"Ει οι θεοί διαλέγονται, τη των Ελλήνων γλώττι χρώνται"

Huan Azio (Βάσκος γερουσιαστής):
"Διά την διεθνοποίησιν της Ελληνικής γλώσσης μεγάλην έχομεν ευθύνην, ως ουκ ούσαν άλλην γλώσσαν αυτής ανωτέραν".

Errieta Valter (Γαλλίδα γλωσσολόγος):
"Η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη στην Ευρώπη που δεν υπέκυψε σε καμία κατοχή".

Wandruska (καθηγητής Γλωσσολογίας Πανεπ. Βιέννης):
"Οι ευρωπαϊκές γλώσσες φαίνονται ως διάλεκτοι της Ελληνικής".

Sagredo και Puhana (Βάσκοι Ελληνιστές):
"Η Ελληνική γλώσσα και παιδεία αποτελουσι το θεμέλιον του Δυτικού πολιτισμού. Πάντες δε Ευρωπαίοι οφειλέται της Ελλάδος εσμέν".

M. Ventris ('Aγγλος επιστήμων που αποκρυπτογράφησε τη Γραμμική γραφή Β'):
"Η αρχαία Ελληνική γλώσσα ήτο και είναι η ανωτέρα όλων των παλαιοτέρων και νεωτέρων γλωσσών".

U. Wilamowitz (Γερμανός φιλόλογος):
"Η Ελληνική φυλή, ανωτέρα κάθε άλλης, είναι και μητέρα κάθε πολιτισμού".

Βολταίρος (Γάλλος διανοητής):
"Είθε η Ελληνική γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών".

Var. Goeger (Γερμανός σοφός):
"Ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός ξεκινά από την Ελλάδα".

Goethe (ο κορυφαίος Γερμανός ποιητής):
"Η Ελλάδα είναι ο νους και η καρδιά της οικουμένης".

Ακαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔ, "Παγκόσμια Ιστορία":
"Χωρίς τα θεμέλια που έθεσαν οι Έλληνες δεν θα υπήρχε ο νεώτερος ευρωπαϊκός πολιτισμός. Η Ελληνική λογοτεχνία είναι η αρχαιότερη της Ευρώπης".

Hellen Keler (η διάσημη τυφλή Αμερικανίδα συγγραφέας):
"Όπως το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, έτσι και η Ελληνική γλώσσα".

H.F. Kitto ('Aγγλος καθηγητής Πανεπιστημίου):
"Όλοι οι κλάδοι της λογοτεχνίας και της επιστήμης αρχίζουν με τους Έλληνες. Η Ελληνική γλώσσα είναι η πιο καθαρή και η πιο πλούσια στον κόσμο".

Irina Kovaleva (Ρωσσίδα καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μόσχας):
"Η Ελληνική γλώσσα είναι όμορφη σαν τον ουρανό με τ' άστρα".

Maurice Kruaze (Γάλλος Ακαδημαϊκός):
"Οι άνθρωποι θα ανατρέχουν πάντα στις πηγές της Ελληνικής κλασσικής αρχαιότητας για να δροσιστούν".

Furtvengler (καθηγήτρια Πανεπιστημίου Βιέννης):
"Η Ρώμη στάθηκε μία αιώνια πόλη, αλλά η Αθήνα είναι κόσμος ολόκληρος".

Marianne McDonald (η πρωτεργάτις του TLG)
"Η γνώση της Ελληνικής γλώσσας είναι απαραίτητο θεμέλιο υψηλής πολιτιστικής καλλιέργειας".

Karl Marx (ο θεμελιωτής του Μαρξισμού):
"Οι αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού παραμένουν άφθαστα πρότυπα".

Bernard Shaw (Ιρλανδός συγγραφέας):
"Αν στη βιβλιοθήκη σας δεν έχετε έργα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, τότε μένετε σ' ένα σπίτι χωρίς φως".

Martin Heideger (φιλόσοφος):
"Για τους Έλληνες η ύψιστη προίκα τους είναι η γλώσσα τους, στην οποία η παρουσία (φιλοσοφικός όρος) ως τοιαύτη φθάνει στην εκκάλυψη και στην κάλυψη. Όποιος δε μπορεί να δει τη δωρεά ενός τέτοιου δώρου προς τον άνθρωπο και όποιος δε μπορεί ν' αντιληφθεί τον προορισμό ενός τέτοιου πεπρωμένου, καθόλου δε θ' αντιληφθεί τον λόγο περί του προορισμού του είναι, όπως ο φυσικός τυφλός δε μπορεί ν' αντιληφθεί τι είναι το φως και το χρώμα". "Τα αρχαία Ελληνικά δεν είναι μία γλώσσα, αλλά "Η Γλώσσα"".

Werner Heisenberg (Γερμανός φυσικομαθηματικός-φιλόσοφος):
"Η θητεία μου στην Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκησις. Στη γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία μεταξύ της λέξεως και του εννοιολογικού της περιεχόμενου".

Marriane McDonald (η πρωτεργάτις του TLG):
"Η Γλώσσα της Ελευθερίας, ο Ένδοξος θησαυρός της Ελλάδος, η Δόξα της Ελλάδος, ανήκει σε όλους μας και έχει διαμορφώσει την επιστημονική και λογοτεχνική κληρονομιά του Δυτικού Κόσμου. [...] Η ιστορία της Ελληνικής γλώσσας αποτελεί την ιστορία της φιλοσοφικής και πολιτιστικής εξέλιξης του ανθρώπου της Δύσης. Από όλα τα ανθρώπινα δημιουργήματα, η Ελληνική γλώσσα είναι το καταπληκτικότερο. Η γνώση της Ελληνικής γλώσσας, της ζωής και των σχέσεων στις οποίες οι Έλληνες εξέφρασαν τη σκέψη τους και τα αισθήματά τους, είναι ουσιαστικά αντιπροσωπευτικά στοιχεία για έναν υψηλό πολιτισμό. Δεν υπάρχει πιο όμορφη γλώσσα από την Ελληνική. Έχει διατηρήσει την ομορφιά της μέσα στους αιώνες, όχι μόνο με τη μορφή και τους ήχους της, αλλά και με τις ηθικές ιδέες που εκφράζει. [...] Οι Έλληνες μας έδωσαν το χρυσό μέτρο και τη χρυσή τους γλώσσα. [...] Η Ελληνική γλώσσα πρέπει να διαιωνιστεί ως πολύτιμος και ωραίος θησαυρός. [...] Πρέπει να ξεκινήσουμε μία νέα σταυροφορία για την υπεράσπιση της Ελληνικής γλώσσας και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του παρελθόντος. Η Ελληνική γλώσσα είναι ένα γερό κτίσμα όσο ο Παρθενώνας. [...] Ας εργαστούμε όλοι μαζί για να λαμπρύνουμε το θησαυρό της Ελληνικής Γλώσσας και να τον κάνουμε κτήμα προσιτό σε όλον τον κόσμο".

G. Murray (καθηγητής της Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης):
"Η Ελληνική είναι η τελειότερη γλώσσα. Συχνά διαπιστώνει κανείς ότι μία σκέψη μπορεί να διατυπωθεί με άνεση και χάρη στην Ελληνική, ενώ γίνεται δύσκολη και βαριά στην Λατινική, Αγγλική, Γαλλική ή Γερμανική. Είναι η τελειότερη γλώσσα επειδή εκφράζει τις σκέψεις των τελειότερων ανθρώπων".

T.L. Heath (Βρετανός μαθηματικός):
"Η Ελληνική γλώσσα προσφερόταν κατά εξαιρετικό τρόπο ως όχημα της επιστημονικής σκέψεως. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της γλώσσας του Ευκλείδη είναι η θαυμαστή ακρίβεια. Η γλώσσα των Ελλήνων είναι επίσης θαυμασίως περιεκτική. Στον Αρχιμήδη, στον Ήρωνα, στον Πτολεμαίο και στον Πάππο θα βρούμε πραγματικά πρότυπα περιεκτικών δηλώσεων".

Huan Puhana Arza (Βάσκος Ελληνιστής):
"Η της Ελληνικής γλώσσης σαφήνεια, η τελειότης, η ελασιμότης και πλούτος τοσούτοι εισίν ή πάσας άλλας γλώσσας υπερίσχυκε και ικανή του δημιουργείν και αναπτύσσειν τοσούτον πολιτισμόν ή πάσαι άλλαι ήττονές εισίν, αλλ' αφειλέται αυτής".

M. Ventris:
"Η αρχαία Ελληνική γλώσσα είχε ανωτερότητα και εξακολουθεί να έχει απέναντι σε όλες τις νεώτερες γλώσσες και, γιατί όχι, απέναντι σε όλες τις λατινικές, γερμανικές ή σλαβικές. Αυτό το εργαλείο είναι το τελειότερο πνευματικό εργαλείο που σφυρηλάτησε ποτέ η ανθρώπινη νόησις".

Jean Bouffartigue kai Anne-Marie Delrieu (Γάλλοι λεξικογράφοι):
"Μακρινή πηγή του πολιτισμού μας η Ελλάδα, βρίσκεται ζωντανή μέσα στις λέξεις που λέμε. Σχηματίζει κάθε μέρα τη γλώσσα μας. Οι βάσεις και ο εξοπλισμός του επιστημονικού λεξιλογίου ήρθαν από την Ελλάδα, ακόμα και στην αρχαιότητα. Τα δάνεια όμως εξακολούθησαν, και όχι μόνο από συνήθεια. Συνέχισαν, διότι η Ελληνική γλώσσα προσφέρεται με αξιοθαύμαστο τρόπο, πολύ περισσότερο από ό,τι η Λατινική, για την δημιουργία των λέξεων ανάλογα με τις ανάγκες.
Η Ελληνική γλώσσα δεν παρείχε πια αρκετές λέξεις για τον αυξανόμενο αριθμό νέων εννοιών. Παρουσιάστηκε τότε η ιδέα να χρησιμοποιηθούν οι μέθοδοι που εφάρμοζαν οι Έλληνες για να αυξάνουν το λεξιλόγιό τους. Η δομή της γλώσσας τους τούς επέτρεπε να συνθέτουν λέξεις μ' έναν τρόπο απλό και αποτελεσματικό. Τους μιμήθηκαν κατασκεύασαν μία νέα λέξη, την οποία μετέτρεψαν στη γλώσσα τους (γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά). Η μίμηση τις πιο πολλές φορές είναι πετυχημένη, διότι οι κατασκευαστές Ελληνικών λέξεων είναι εξαίρετοι Ελληνιστές".

H.F. Kitto (Βρετανος καθηγητής Πανεπιστημίου Bristol):
"Είναι στη φύση της Ελληνικής γλώσσας να είναι ακριβής, καθαρή και σαφής. Η ασάφεια και η έλλειψη άμεσης ενοράσεως, που χαρακτηρίζει μερικές φορές τα Αγγλικά, καθώς και τα Γερμανικά, είναι εντελώς ξένες στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί με αυτή τη σαφήνεια και τη δημιουργικότητα και τη σοβαρότητα, βρίσκουμε επίσης ευαισθησία και άψογη κομψότητα".

Albert Zursen:
"Δε μπορεί κανείς ν' αναφερθεί στα Ελληνικά γράμματα, χωρίς να αναφέρει ότι και η ίδια η γλώσσα, μία από τις ωραιότερες απ' όσες μίλησαν πoτέ οι άνθρωποι, εξακολουθεί να ζει και σήμερα στην επιστημονική ορολογία της εποχής μας, παρέχοντάς μας μία αστείρευτη πηγή νέων όρων".

W. Thompson (καθηγητής Φυσικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο St. Andrews):
"Υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι τα Ελληνικά δε χρειάζονται. Πράγματι, υπάρχουν άνθρωποι για τους οποίους τα Ελληνικά δε θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Υπάρχουν όμως και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν πολλοί άλλοι, που στην Ελληνική σοφία και στην γλυκιά Ελληνική γλώσσα ανακαλύπτουν κάτι που το έχουν ανάγκη και που χωρίς αυτό θα ένιωθαν στ' αλήθεια φτωχοί: κάτι που είναι σαν ραβδί στο χέρι, φως στο μονοπάτι, φάρος-οδηγός... Και όταν κάποιος τους ρωτήσει για ποιό λόγο ασχολούνται με την Ελληνική γλώσσα, το πιθανότερο είναι ότι θα μείνουν άφωνοι μπροστά στην τερατώδη ύβρη της ερωτήσεως και ο λόγος της αφοσιώσεώς τους θα μείνει για πάντα κρυμμένος από τον ερωτώντα".

Edward Gibbon (Βρετανός ιστορικός):
"Οι Βυζαντινοί εξακολουθούσαν να κατέχουν το χρυσό κλειδί που μπορούσε να ξεκλειδώνει τους θησαυρούς της αρχαιότητος: τη μουσική και την πλούσια Ελληνική γλώσσα που δίνει ψυχή στα αντικείμενα των αισθήσεων και σώμα στις αφηρημένες έννοιες της φιλοσοφίας".

Mary Shelley:
"Η γλώσσα των Ελλήνων, σε ποικιλία, απλότητα, ευλυγισία και πιστότητα ξεπερνά κάθε άλλη".

Johann Wolfgang von Goethe:
"'Aκουσα στον 'Aγιο Πέτρο της Ρώμης το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες. Η Ελληνική ξεχώρισε, άστρο λαμπερό μέσα στη νύχτα".
Φρειδερίκος Νίτσε ("Η Γένεση της Τραγωδίας", κεφ. XV, 1872)
"Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες. Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότι οτιδήποτε κι αν (οι δυτικοευρωπαίοι) δημιουργούσαν, φαινομενικά πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή στη σύγκρισή του με το Ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνότανε, κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα. Έτσι ξανά και ξανά μια οργή ποτισμένη με μίσος ξεσπάει εναντίον των Ελλήνων, εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού έθνους που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικό (για κάθε εποχή) ό,τι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του.
Μα ποιοί, επιτέλους, είναι αυτοί των οποίων η ιστορική αίγλη υπήρξε τόσο εφήμερη, οι θεσμοί τους τόσο περιορισμένοι, τα ήθη τους αμφίβολα έως απαράδεκτα, και οι οποίοι απαιτούν μια εξαίρετη θέση ανάμεσα στα έθνη, μια θέση πάνω από το πλήθος; Κανένας από τους επανεμφανιζόμενους εχθρούς τους δεν είχε την τύχη να ανακαλύψει το κώνειο, με το οποίο θα μπορούσαμε μια για πάντα να απαλλαγούμε από αυτούς. Όλα τα δηλητήρια του φθόνου, της ύβρεως, του μίσους έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή να διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους.
Έτσι, οι άνθρωποι συνεχίζουν να νιώθουν ντροπή και φόβο απέναντι στους Έλληνες. Βέβαια, πού και πού, κάποιος εμφανίζεται που αναγνωρίζει ακέραιη την αλήθεια, την αλήθεια που διδάσκει ότι οι Έλληνες είναι οι ηνίοχοι κάθε επερχόμενου πολιτισμού και σχεδόν πάντα τόσο τα άρματα όσο και τα άλογα των επερχόμενων πολιτισμών είναι πολύ χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τους ηνίοχους (Έλληνες), οι οποίοι τελικά αθλούνται οδηγώντας το άρμα στην άβυσσο, την οποία αυτοί ξεπερνούν με αχίλλειο πήδημα".

Τρόικα "αδειάζει" Παπακωνσταντίνου για την παταγώδη αποτυχία των τεκμηρίων

Οι ελεγκτές της τρόικας είναι το λιγότερο... εξοργισμένοι με την ελληνική κυβέρνηση, για την αποτυχία της στην μάχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. 

Όπως δείχνουν τα στοιχεία που ζήτησαν προκειμένου να ελέγξουν την πρόοδο και την απόδοση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, τα τεκμήρια διαβίωσης που καθιέρωσε το 2010 ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αποδείχτηκαν μια «τρύπα στο νερό».

Η αποτυχία τους ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ τα οποία έλλειψαν από τα κρατικά ταμεία και έτσι, μαζί με τις υπόλοιπες αστοχίες στην οικονομική πολιτική, επέβαλαν τη λήψη πρόσθετων σκληρών μέτρων στα μέσα του 2011, σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων. 

Την ώρα, στα μαλακά έπεφταν από τα μέτρα της κυβέρνησης όσοι δηλώνουν προκλητικά λίγα, αν και ζουν πλουσιοπάροχα...
Αν και από την πρώτη στιγμή που μπήκε η Ελλάδα σε καθεστώς Μνημονίου οι εκπρόσωποι των δανειστών (ειδικά εκείνου του ΔΝΤ) ζήτησαν να ληφθούν πολύ σκληρά μέτρα κατά των φοροφυγάδων, οι ως τώρα έλεγχοι ουδέν απέδωσαν.

Με διαλυμένο τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, στο πρώτο Μνημόνιο ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου περιέλαβε ένα κονδύλι 400 εκατ. ευρώ για το 2011, ως επιπλέον φόρος εισοδήματος που θα προέκυπτε με την διεύρυνση των τεκμηρίων διαβίωσης -που θα "έπιαναν" τα εισοδήματα του 2010 και θα δηλώνονταν το 2011.

Προχωρώντας ένα βήμα περαιτέρω μάλιστα, προέβλεπε πως το 2012 τα τεκμήρια εκείνα θα απέδιδαν στο κράτος 500 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με όσα εισέπραξε το κράτος το 2010. Υποσχέθηκε δηλαδή τους δανειστές μας πως με τα βαριά τεκμηρια που σχεδίασε, το κράτος θα «τσιμπούσε» σχεδόν 1 δισ. ευρώ από «έχοντες και κατέχοντες» που κρύβουν τα εισοδήματά τους από την εφορία.

Τα τελικά στοιχεία όμως που έχει στη διάθεσή της τώρα και η τρόικα δείχνουν πως τα 400 εκατ. ευρώ του 2011 ουδέποτε εισπράχθηκαν. Παρά τις τυμπανοκρουσίες με τις οποίες συνοδεύτηκαν, τα τεκμήρια δεν απέδωσαν παραπάνω από... 75 εκατ. ευρώ. 

Τα μισά σχεδόν μάλιστα τα πλήρωσαν μισθωτοί και συνταξιούχοι -που υπέστησαν και τις μεγαλύτερες θυσίες επειδή δεν βγαίναν «τα νούμερα» στο Μνημόνιο.

Εξετάσεις Ε.Βενιζέλου στο σημερινό Eurogroup με το ερώτημα "Πώς μπορούν οι άλλοι και όχι η Ελλάδα;"

Από εξετάσεις αναμένεται να περάσει o υπουργός Οικονομικών και η ομάδα που τον συνοδεύει στη συνεδρίαση του Εurogroup που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες. 

Το ελληνικό ζήτημα, υπ' αριθμό 1 στην ατζέντα των συζητήσεων πρέπει να κλείσει γρήγορα και πειστικά διότι οι υπόλοιποι 16 του ευρώ έχουν να συζητήσουν δύο φλέγοντα και πιεστικά θέματα: την αντίδραση της ΕΕ στις υποβαθμίσεις των οίκων, και το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο.

Τα δύο θέματα, όπως εξηγούσαν πηγές του Συμβουλίου την Παρασκευή, «κουμπώνουν με το θέμα του προσωρινού και μόνιμου μηχανισμού στήριξης του ευρώ». 

Αυτή τη φορά και υπό τον ούριο άνεμο που της προσδίδουν τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα, η πλευρά της Ιταλίας θα πιέσει για «δραστικές λύσεις», όπως η αύξηση των κεφαλαίων του ESM.

Η Ιταλία τείνει να αποτελέσει «έναν νέο πόλο στην ευρωζώνη μετά από ανυπαρξία τριών τουλάχιστον ετών», σχολίαζε ανώτερος διπλωμάτης χώρας μέλους της ευρωζώνης που ενημέρωσε τον Τύπο προ ημερών.

Η εξέλιξη αυτή βεβαίως, είναι δίκοπο μαχαίρι για την Ελλάδα διότι όσο και αν μειώνεται η ισχύς του Βερολίνου, η Ιταλία αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι «τα προγράμματα δουλεύουν εκεί όπου εφαρμόζονται». 
Η φράση αυτή ακολουθεί την Ελλάδα σε κάθε αναφορά των στελεχών της Κομισιόν. 

Συνεργάτης του Όλι Ρεν, εκθείαζε την Παρασκευή τα αποτελέσματα και τα μέτρα που έλαβε η Κύπρος και η Ιρλανδία σχολιάζοντας «Πώς είναι δυνατόν να μπορούν όλοι οι άλλοι και η Ελλάδα όχι;»
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας