ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Έτσι άδειαζαν τα ταμεία του κράτους . ΤΡΟΊ΄ΚΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ..........


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012, 19:13


Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός

Οι σοβαρές παθογένειες του ανωτάτου ελεγκτικού μηχανισμού της χώρας, που είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο της νομιμότητας των δαπανών αλλά και του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, προκύπτουν από τον φάκελο του «σκανδάλου» στον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.) που ανοίγει από σήμερα η zougla.gr.
Μία δεκαετία μετά την αποκάλυψη για την ύπαρξη κυκλώματος επίορκων κρατικών υπαλλήλων οι οποίοι (την περίοδο 1997-2002), σε συνεργασία με γόνους πολιτικών οικογενειών και πρώην γενικούς διευθυντές κομμάτων, «λεηλάτησαν» εκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια ταμεία και τα κοινοτικά κονδύλια, τα οποία, αντί να καταλήξουν σε πληρωμές για ώρες εκπαιδευτικής διδασκαλίας, κατέληξαν στην τσέπη ιδιωτών για μαθήματα-μαϊμού σε ΙΕΚ και σεμινάρια τα οποία ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν, το Ελεγκτικό Συνέδριο… αδυνατεί να δρομολογήσει την επιστροφή των χρημάτων, αποδίδοντας οικονομικές ευθύνες στους εμπλεκομένους!
Ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, που συμμετείχαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου, φθάνουν στο σημείο να καταγγέλλουν -εγγράφως- απροκάλυπτες απόπειρες συγκάλυψης της υπόθεσης για τον λόγο ότι ανάμεσα στους εμπλεκομένους βρίσκονται στελέχη του δημόσιου βίου της χώρας, πολιτικά πρόσωπα αλλά και υπάλληλοι του ίδιου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Από τον γιο του Αρσένη μέχρι και τον πρώην γενικό διευθυντή του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Με αφορμή τις πορισματικές αναφορές που συνέταξαν, κατόπιν δειγματοληπτικού ελέγχου, οι οικονομικοί επιθεωρητές από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ασκήθηκαν διώξεις εναντίον 34 συνολικά προσώπων. Η λίστα των κατηγορουμένων είναι μεγάλη, όπως μεγάλη είναι και η βαρύτητα των ονομάτων που εμπλέκονται και κατηγορούνται σήμερα για κακουργήματα. Ανάμεσά τους βρίσκονται οι:
- Διονύσιος Αρσένης, γιος του πρώην υπουργού Παιδείας, Γεράσιμου Αρσένη
- Ιωάννης Παπακωνσταντίνου, πρώην αντιπρόεδρος του Ο.Ε.Ε.Κ. και γενικός διευθυντής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
- Πολυτίμη Βαμβύλη-Παπακωνσταντίνου, σύζυγος του πρώην γενικού διευθυντή του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
- Λαμπρινή Βαμβύλη, κουνιάδα του κ. Παπακωνσταντίνου
- Αικατερίνη Κουμλίδου, διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του πρώην υπουργού Παιδείας (περίοδο 2000-2004) Πέτρου Ευθυμίου
- Γεράσιμος Σαπουντζόγλου, πρώην πρόεδρος του Ο.Ε.Ε.Κ.
- Παναγιώτης Μαΐστρος, πρώην πρόεδρος του Ο.Ε.Ε.Κ.
- Γεώργιος Κοκοβός, πρώην διευθυντής Οικονομικού στον Ο.Ε.Ε.Κ. (η σύζυγός του είναι στέλεχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου)
- Θόδωρος Χρονόπουλος
- Ευθύμιος Πατσούρης
- Γεώργιος Χαραλαμπίδης, πρώην αναπληρωτής διευθυντής Οικονομικού στον Ο.Ε.Ε.Κ.
- Μαρία Λουρίδα, πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια Οικονομικού του Ο.Ε.Ε.Κ.
- Δημήτριος Καραχάλιος.
Εκτός από τους προαναφερθέντες, κατηγορούνται, επίσης, και οι: Ολύμπιος Δαφέρμος, Σπυριδούλα Καπώνη, Νικόλαος Πρίντεζης, Κώστας Μυστριώτης, Δημ. Τσελεπής, Νικολέτα Σακολιά, Κώστας Τσολακίδης, Λουκάς Ζαχείλας, Βασίλης Αναγνωστόπουλος, Αικατερίνη Ντασκαγιάννη, Όλγα Καφετζοπούλου, Παναγιώτης Αντωνίου, Κώστας Κατσίμπας, Γεώργιος Στρατηγάκης, Χρίστος Γαρδικλής, Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, Αφροδίτη Αναγνωστοπούλου, Μαρία Μαρινοπούλου και Άννα Σταμούλου, κ.τ.λ..
Οι διώξεις για εννέα πρόσωπα αφορούν στα αδικήματα της απάτης από κοινού και κατ' εξακολούθηση για ποσό που υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ και ψευδή βεβαίωση από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούνται για άμεση συνέργεια στις ανωτέρω πράξεις. Αυτές τις ημέρες, κατόπιν βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, η τέταρτη ειδική ανακρίτρια Αθηνών διεξάγει περαιτέρω ανάκριση, για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι προαναφερθείσες πράξεις τελέστηκαν από κοινού, ενώ εξετάζεται και ο ρόλος και άλλων κρατικών στελεχών, όπως του κ. Γιώργου Χανιωτάκη, πρώην επιτρόπου του Συνεδρίου στον Ο.Ε.Ε.Κ. και μετέπειτα γενικού συντονιστή επιτροπών του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Αυτά σε ό, τι αφορά στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης, καθ' όσον σε ό, τι αφορά στο οικονομικό σκέλος και τον καταλογισμό συγκεκριμένων ευθυνών, το Ελεγκτικό Συνέδριο φαίνεται ότι κωλυσιεργεί επιδεικτικά.
Οι εκπαιδευτές- «φαντάσματα»
Ο κ. Γιώργος Μπούτος είναι ο εκ των οικονομικών επιθεωρητών (ο άλλος είναι ο κ. Π. Κουτελάκης) που αποκάλυψε τις προκλητικές περιπτώσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Λεφτά που δόθηκαν σε «ημετέρους» οι οποίοι βαπτίστηκαν «εκπαιδευτές», διδάσκοντας ακόμη και ιατρικά επαγγέλματα, παρά το γεγονός ότι ήταν απόφοιτοι λυκείου. Αλλά και αρκετούς ακόμη οι οποίοι δίδασκαν σε Ι.Ε.Κ. μέσω «διακτινισμού», καθώς διαπιστώθηκε ότι τις συγκεκριμένες ημερομηνίες ταξίδευαν στο εξωτερικό. Φυσικά, πληρώνονταν κανονικά από τα ταμεία του Οργανισμού.
Οι διαπιστώσεις των πορισμάτων που συνέταξε προκαλούν σοκ.
Είναι ενδεικτικό ότι η κυρία Πολυτίμη Βαμβύλη, σύζυγος του πρώην γενικού διευθυντή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ιωάννη Παπακωνσταντίνου, είχε υπογράψει συμβάσεις με δημόσια Ι.Ε.Κ. για διδασκαλία 10 διαφορετικών μαθημάτων που απαιτούσαν κατοχή αντίστοιχων τίτλων πανεπιστημιακού επιπέδου. Μοναδικό της προσόν, βέβαια, ήταν το απολυτήριο Λυκείου. Ωστόσο, μεταξύ άλλων δίδασκε από θεωρία Πορσελάνης της ειδικότητας Οδοντοτεχνικής Πορσελάνης μέχρι και Μηχανογραφημένη Λογιστική της ειδικότητας Φοροτεχνικού Γραφείου. Μάλιστα, αποζημιωνόταν για μηνιαία απογευματινή διδασκαλία 164 ωρών!
Δείτε το έγγραφο


Ο δε Διονύσιος Αρσένης, την περίοδο υπουργίας του πατέρα του, ήταν ειδικός σύμβουλος του πρώην προέδρου του Ο.Ε.Ε.Κ. και νυν κατηγορούμενου Γεράσιμου Σαπουντζόγλου. Το ίδιο διάστημα, όμως, εμφανιζόταν να απασχολείται σαν εκπαιδευτής και στα Ι.Ε.Κ. Χαλανδρίου και Νέας Ιωνίας, διδάσκοντας από ηλεκτρονικά της ειδικότητας «χειριστής Ηλεκτρονικής Συνάρμοσης Εικόνας» μέχρι και «Αργυροχρυσοχοΐα- Ωρολογοποιΐα». Ο ίδιος, βέβαια, έχει σπουδάσει Οικονομολόγος! Στα συμπεράσματά τους οι οικονομικοί επιθεωρητές αναφέρουν: «… Δεν προκύπτει ότι διέθετε τα απαιτούμενα προσόντα για τη διδασκαλία των μαθημάτων που αναφέρονται ανωτέρω και ως εκ τούτου κατά την άποψή μας ήταν αδύνατον να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους».
Δείτε το έγγραφο


Η πολυθεσίτισσα διευθύντρια του κ. Ευθυμίου
Εντυπωσιακή ήταν και η επαγγελματική πολυδιάσπαση της κυρίας Αικατερίνης Κουμλίδου. Λίγο αφότου ο κ. Πέτρος Ευθυμίου διαδέχθηκε τον Γεράσιμο Αρσένη στο Υπουργείο Παιδείας, η κυρία Κουμλίδου ορίστηκε διευθύντρια του πολιτικού του γραφείου. Από την 1 Ιουλίου του 2000 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου λάμβανε 500.400 δρχ. τον μήνα και 156.890 αποζημιώσεις υπερωριών, ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2001 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2001 λάμβανε 516.040 και 162.120 αντίστοιχα.
Οι οικονομικοί επιθεωρητές διαπίστωσαν από τον έλεγχο ότι η κυρία Κουμλίδου είχε πλήρη απασχόληση στο γραφείο του κ. Ευθυμίου, όπου εργαζόταν και τις Κυριακές και τις εξαιρέσιμες ημέρες. Τουλάχιστον για αυτά πληρωνόταν. Παράλληλα, από τον Νοέμβριο του 2000 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2002 απασχολούνταν και στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων, από το οποίο πήρε ετήσια αποζημίωση 1,4 εκατ. δρχ. (το 2000) και 2.641 ευρώ το 2001.
Παράλληλα, η κυρία Κουμλίδου διορίσθηκε και στη θέση του ειδικού συμβούλου του Οργανισμού, με απόφαση του κ. Παναγιώτη Μαΐστρου, (Σεπτέμβριος 2000), ενώ ένα μήνα νωρίτερα είχε ορισθεί και διευθύντρια στο Ι.Ε.Κ. Σίνδου! Πανταχού παρούσα, με το πόρισμα να αναφέρει ότι «ήταν και χρονικά αδύνατη η απασχόλησή της στον Ο.Ε.Ε.Κ».
Δείτε το έγγραφο


Καταγγέλλουν κουκούλωμα

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση της zougla.gr. Είναι ενδεικτικά για το πού κατέληγαν τα χρήματα του Οργανισμού. Υπάρχουν δεκάδες, ακόμη, εξόφθαλμες περιπτώσεις εικονικών μαθημάτων ή σεμιναρίων που κόστισαν χρυσάφι, συρρικνώνοντας το απόθεμα των δημόσιων ταμείων και διασπαθίζοντας τα κοινοτικά κονδύλια. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον δειγματοληπτικό, μόνο, έλεγχο που πραγματοποιήθηκε παρουσιάζεται ζημία ύψους έξι εκατ. ευρώ.
Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι ακόμη και σήμερα το Ελεγκτικό Συνέδριο φέρεται να αδυνατεί να καταλογίσει συγκεκριμένες οικονομικές ευθύνες, τη στιγμή που στην υπόθεση έχει εμπλακεί και ο ευρωπαϊκός οργανισμός OLAF που διερευνά την ενδοκοινοτική απάτη.
Άξιο αναφοράς είναι ότι οι δύο πρώτοι κατασταλτικοί έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν καταλόγιζαν ευθύνες σε κανέναν από τους εμπλεκομένους. Και οι δύο έλεγχοι ακυρώθηκαν κατόπιν παρεμβάσεως του κ. Μπούτου, με αποτέλεσμα να διαταχθεί και τρίτος έλεγχος!
Ακόμη όμως και ο τρίτος έλεγχος μένει «κρυφός», καθώς, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο οικονομικός επιθεωρητής, παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματά του για διαβίβαση της Πορισματικής Έκθεσης, οι επικεφαλής του Ελεγκτικού Συνεδρίου αρνούνται να του κοινοποιήσουν τα αποτελέσματα της έκθεσης ή έστω να τον ενημερώσουν εάν προτείνουν τη διενέργεια καταλογισμών εις βάρος συγκεκριμένων προσώπων.
Το παράδοξο της υπόθεσης είναι -κατά τον οικονομικό επιθεωρητή- ότι η «άρνηση» του Ελεγκτικού Συνεδρίου – με την πρόφαση του απορρήτου- για χορήγηση της έκθεσης έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική που ακολουθήθηκε στις δύο προηγούμενες εκθέσεις, οι οποίες -μεταξύ άλλων- είχαν κοινοποιηθεί ακόμη και στους κατηγορουμένους και χρησιμοποιήθηκε για την «υπεράσπισή» τους σε ποινικό επίπεδο.
Σημειώνει χαρακτηριστικά ο οικονομικός επιθεωρητής: «Η προηγούμενη ηγεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε αναγνωρίσει το ειδικό έννομο συμφέρον μου για την υπόθεση και μου είχε κοινοποιήσει τις δύο προηγούμενες Εκθέσεις Κατασταλτικού Ελέγχου, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί με τις ανωτέρω αναφορές μου η προκλητική και ταυτόχρονα απροκάλυπτη απόπειρα των συντακτών των δύο πρώτων εκθέσεων να μη διενεργηθούν καταλογισμοί και να τεθεί η υπόθεση στο Αρχείο…». Και συνεχίζει: «… με βάση το προηγούμενο ιστορικό μπορεί να αποδειχθεί για μία ακόμη φορά ότι και η έκθεση αυτή πάσχει ή ακόμα χειρότερα επιδιώκει τη συγκάλυψη όσων με παράνομες πράξεις και με τις ευλογίες των επιτρόπων του Ε.Σ. λεηλάτησαν τον προϋπολογισμό του Ο.Ε.Ε.Κ.», ενώ χαρακτηρίζει αδιανόητο το ενδεχόμενο «ο Πρόεδρος του Ε.Σ. να επιθυμεί να παράσχει κάλυψη σε κατηγορούμενους για απάτη σε βάρους του Δημοσίου, εξαιτίας του γεγονότος ότι στην υπόθεση της απάτης έχουν ενεργό συμμετοχή και στελέχη του ίδιου του Ε.Σ.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας