ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Ανοίγει ο δρόμος για την φορολόγηση ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία

     Εσπευσμένα προς ψήφιση το Πρωτόκολλο Ελλάδας – Ελβετίας. Θα γίνει αύριο στην Βουλή πριν διακόψει τις εργασίες της για τις γιορτές.

     Επισπεύδεται λόγω «επειγουσών συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας μας», οι οποίες λήγουν στα τέλη του τρέχοντος έτους, η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου για την κύρωση του Πρωτοκόλλου μεταξύ Ελλάδας-Ελβετίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος. Η ψήφιση του πρωτοκόλλου προγραμματίστηκε για αύριο Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου, δηλαδή λίγο πριν διακόψει τις εργασίες της η Βουλή για λίγες ημέρες λόγω Χριστουγέννων.Σήμερα, εξάλλου, κυρώθηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και όπως είπε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου, το Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, ανοίγει το δρόμο για την επίτευξη μιας καλύτερης συμφωνίας για την φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία, ενώ θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση και στις διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για την φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων σε ελβετικά τραπεζικά ιδρύματα. Και αυτό, όπως εξήγησε, διότι εξειδικεύει τις διατάξεις για τη διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών για τη φορολόγηση αποκρυβέντων εισοδημάτων.

     «Μπορούμε να αξιοποιήσουμε το Πρωτόκολλο και να έχουμε και λεφτά και ονόματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου, σημειώνοντας πάντως ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν πολύ υψηλές προσδοκίες για την συμφωνία. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα έλθει προς συζήτηση άλλη συμφωνία για τον εντοπισμό της φορολογητέας ύλης που διαφεύγει στην Ελβετία και ότι ανάλογη διαπραγμάτευση υπάρχει και με την Κύπρο. Όπως είπε η συμφωνία αυτή θα κινηθεί στο πλαίσιο των αντίστοιχων συμφωνιών της Ελβετίας με την Γερμανία και την Βρετανία, καθώς, «η κεντρική ιδέα των συμφωνιών αυτών είναι ή ονόματα ή λεφτά -στο βαθμό βέβαια που το επιτρέπουν οι συσχετισμοί δυνάμεων».

     Πάντως δεν φαίνεται να έπεισε τον βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Μαγκούφη ο οποίος δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το εν λόγω νομοσχέδιο διότι δεν γνωρίζει τα ονόματα όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, καθώς δεν διασφαλίζεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων τους από την συμφωνία αυτή, αλλά και επειδή μειώνεται η φορολόγηση των τόκων. Επιφυλάξεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας αυτής διατύπωσε και ο βουλευτής κ. Δ. Κουσελάς, επισημαίνοντας ότι δεν λύνει το πρόβλημα με τις καταθέσεις στην Ελβετία.

     Έντονη κριτική άσκησαν τα κόμματα της Αριστεράς, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Π. Κουρουμπλής. Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία «ετεροβαρή συμφωνία προς όφελος του οικονομικά ισχυρού», ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δ. Παπαδημούλης τόνισε σχετικά με την μείωση της φορολόγησης των καταθέσεων (από 10% σε 7%), ότι ο ανάλογος φορολογικός συντελεστής στη Γερμανία και την Βρετανία κυμαίνεται από 20% έως 34% επί του συνολικού ποσού. Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης διερωτήθηκε αν «οι καταθέτες στην Ελβετία είναι οι αναξιοπαθούντες και πρέπει να τους μειώσουμε τον φόρο». Όσον αφορά την πρόνοια για ανταλλαγή πληροφοριών, ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι ασαφής και μπορεί να παρακαμφθεί.

     Τέλος, ο κ. Κουρουμπλής κάλεσε την κυβέρνηση «να πει ποιοι έβγαλαν λεφτά έξω και ποια δεν έχουν φορολογηθεί».

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Κάθε βο(υ)λευτής μας κοστίζει κατά μέσο όρο 1.583 € την ημέρα!

Αναλογιζόμενοι τις δηλώσεις των μελών της Κυβέρνησης «σωτηρίας» και την προτροπή τους να «βάλουμε πλάτη», αρκεί να… ρίξουμε μια ματιά στα όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2012 για τους «300» εκλεκτούς και θα καταλάβουμε, πως δυστυχώς πάλι μόνο εμείς θα «βάλουμε πλάτη». Ο νέος προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 27 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με εκείνον του 2011.
Την ίδια στιγμή, όμως, σε 2,17 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι συνολικές περικοπές στους βουλευτές. Ειδικότερα, στα 2.125.000 ευρώ η μείωση για την συμμετοχή τους στις επιτροπές, στα 39.400 ευρώ το ψαλίδισμα του επιδόματος γραφείου και στα 10.500 ευρώ η περικοπή των εξόδων κίνησης. Ωστόσο μία προσεκτική ανάγνωση όλων των κονδυλίων ανά κωδικό αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού φανερώνει τα ακριβή ποσά που πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι για μία σειρά από παροχές προς τους 300.
- Επίδομα οργάνωσης γραφείου βουλευτών 8.146.900 ευρώ
- Έξοδα κίνησης βουλευτών 1.705.100 ευρώ
- Συμμετοχή σε επιτροπές 2.875.000 ευρώ
- Δαπάνες χρηματοδοτικής μίσθωσης ( αυτοκίνητα ) 3.800.000 ευρώ
- Μετακινήσεις στο εσωτερικό 1.555.000 ευρώ
- Μετακινήσεις στο εξωτερικό 950.000 ευρώ
Σε ό,τι έχει να κάνει με τους συνεργάτες τους, κοστίζουν ετησίως 12.786.600 και το απίστευτο ποσό των 5.581.100 ευρώ αγγίζει η απασχόλησή τους, πέραν του κανονικού ωραρίου (βλέπετε υπερωρίες).
Αναφορικά με τα λειτουργικά έξοδα της Βουλής, καταβάλλεται ετησίως για:
- ΕΥΔΑΠ 100.000 ευρώ
- ΔΕΗ 1.250.000 ευρώ
- Φυσικό αέριο 180.000 ευρώ
- Δαπάνες κινητής τηλεφωνίας 650.000 ευρώ
- Προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών 400.000 ευρώ
- Είδη καθαριότητας 85.000 ευρώ
Δηλαδή, κάθε βο(υ)λευτής μας κοστίζει κατά μέσο όρο (αφού οι αποδοχές τους επηρεάζονται από τα έτη βουλευτικής παρουσίας και άλλους παράγοντες) 569.906,66 ευρώ το χρόνο ή αν προτιμάτε 47.492,17 ευρώ τον μήνα ή 1.583 ευρώ την ημέρα!!! Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθούμε στο ότι, τόσο στην Πορτογαλία, όσο στην Ισπανία και στην Ιρλανδία, από τους πρώτους που έκαναν περικοπές οι βουλευτές ήταν στους ίδιους τους εαυτούς τους και… πιστέψτε μας… ήταν περικοπές, ειδικά στην Πορτογαλία!!!

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΕΛΙΚΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ Δ.Ε.Η

Η κυβέρνηση κατέληξε σχετικά με το περιβόητο τέλος ακινήτων σχετικά με το ποιοι δικαιούνται απαλλαγή αλλά και σε πόσες δόσεις αναμένεται να καταβληθεί.

Με εντολή των προϊσταμένων των κατά τόπους εφοριών θα μειώνεται το «χαράτσι» επί των ακινήτων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και σε όσους βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, ενώ η πληρωμή του φόρου το 2012 θα γίνει σε 5 ισόποσες δόσεις μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Σε περίπτωση που το ετήσιο τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών έχει υπολογιστεί λάθος, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να το πληρώσουν κανονικά εφέτος και ο συμψηφισμός θα γίνει στις 31 Μαρτίου 2012.

Η διαφορά του φόρου θα επιστραφεί στον φορολογούμενο με τον επόμενο λογαριασμό. Αυτό προβλέπεται σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στις 16 Δεκεμβρίου 2012.

Επίσης στο Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν υπουργική απόφαση βάσει της οποίας θα συσταθούν ειδικές επιτροπές οι οποίες θα εισηγούνται κατά περίπτωση στον προϊστάμενο της εφορίας για το αν οι ιδιοκτήτες ακινήτων δικαιούνται μείωση του φόρου ή πλήρη απαλλαγή.

Οι τριμελείς επιτροπές κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελούνται μόνο από εφοριακούς και υπαλλήλους των Δήμων και αυτό διότι οι αστυνομικοί εξαιρέθηκαν από την εν λόγω διαδικασία.

Στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία περιλαμβάνει κατεπείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 και του Κρατικού Προϋπολογισμού έτους 2011 προβλέπεται ακόμη παράταση για ένα έτος η ισχύς της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να προστατευθούν, ενόψει της συνεχιζόμενης κρίσης και ύφεσης της οικονομίας, οι δανειολήπτες που δεν δύνανται να αντιμετωπίσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Το ποσό του χρέους μέχρι το οποίο μπορούν να εξαιρεθούν ανέρχεται σε 200.000 ευρώ.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΡΤΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΕ 431 ΜΚΟ!

Στο φως για πρώτη φορά όλα τα ντοκουμέντα

  • Το αποκαλυπτικό πόρισμα των ορκωτών λογιστών

  • Μόνο από το υπουργείο Εξωτερικών πήραν 115.388.814 ευρώ! 

  • Πολτοποιήθηκαν τα παραστατικά της περιόδου Σημίτη 

  • Δεν ξέρει τίποτα για τα μυστικά κονδύλια, λέει ο Πάγκαλος σε επιστολή του προς τον Θαν. Τσούρα 

Πάρτι εκατομμυρίων, που μοίραζε το υπουργείο Εξωτερικών για δέκα ολόκληρα χρόνια σε πλήθος ΜΚΟ, προκύπτει από τους πίνακες που αποκαλύπτουμε και τους οποίους επιβεβαιώνει η έκθεση του ορκωτού λογιστή που έστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Η εξωφρενική κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου, με τις χρηματοδοτήσεις «προγραμμάτων» διαφόρων ΜΚΟ που συνεχίζεται μάλιστα και σήμερα που η χώρα ασφυκτιά υπό το βάρος του Μνημονίου.

Συνολικά στα δέκα χρόνια, από το 2000 μέχρι το 2010, δόθηκαν σε 431 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) 115.388.814 ευρώ (κάπου ΤΕΣΣΕΡΑ δισ. δραχμές). Τα περισσότερα δόθηκαν το 2003, ήτοι 18.095.076 ευρώ! Τώρα το πού πήγαν, τι έργο έγινε, κανένας δεν ξέρει… Και βέβαια κανένας δεν μπήκε στον κόπο να ερευνήσει…

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσά που αφορούν την περίοδο 2000-2010 θα εμφανίζονταν σημαντικά μεγαλύτερα αν οι φάκελοι της πρώτης τριετίας δεν είχαν πολτοποιηθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο!

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι ο ρόλος των ΜΚΟ, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, κάθε άλλο παρά διαφανής είναι. Όπως και οι «σκοποί» που εξυπηρετούσαν…

Και δεν έχουν άδικο εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πίσω από αυτό το… εφεύρημα βρίσκονται επιδιώξεις και προθέσεις «χειραγώγησης», «επηρεασμού» αλλά και… νόμιμης χρηματοδότησης διαφόρων «δραστηριοτήτων» και ο νοών νοείτω.

Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι οι ΜΚΟ είναι η… μετεξέλιξη εκείνων των «Ιδρυμάτων», όπως π.χ. του Ιδρύματος Φουλμπράιτ που επιχορηγούσε προγράμματα και έδινε υποτροφίες… Τώρα μέσω των ΜΚΟ… νομιμοποιούνται χρηματοδοτήσεις που θα ξαναπούμε κανείς δεν ξέρει πού πάνε και πού αποβλέπουν αυτές οι ΜΚΟ. Πέραν του ότι οι κατέχοντες μια ΜΚΟ έχουν εξασφαλίσει μόνιμο… μισθό!

Η έκθεση ήρθε στα χέρια των μελών της Επιτροπής στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την περασμένη εβδομάδα, ενώ μετά τις γιορτές θα κληθεί να την ενημερώσει και ο ίδιος ο υφυπουργός.

Το θέμα άνοιξε πριν από το καλοκαίρι, με επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θανάσης Τσούρας στον Γιώργο Παπανδρέου, ζητώντας να διερευνηθούν οι χρηματοδοτήσεις των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Ο ίδιος είχε αναλάβει πρωτοβουλία, κατόπιν ομόφωνης εντολής των μελών της Θεσμών, να γίνει έλεγχος στα μυστικά κονδύλια όλων των υπουργείων.

Στο πλαίσιο αυτό ο Θ. Τσούρας έστειλε επιστολή στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο -που είχε πει ότι θα αναλάβει να επικοινωνήσει με τους υπουργούς πριν γίνει η αλλαγή της κυβέρνησης- και τον καλούσε να πάρει πρωτοβουλία απευθυνόμενος στα υπουργεία, ώστε να δοθούν τα στοιχεία..

Μετά την αλλαγή ο κ. Πάγκαλος είπε προφορικά ότι δεν είναι δικό του θέμα . Στην απαντητική του επιστολή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δηλώσε εν ολίγοις ότι ο ίδιος δεν ξέρει από αυτά και ότι δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο πρέπει να πάρει πάνω του το θέμα. Αναφέρει επί λέξει, απευθυνόμενος στον κ. Τσούρα:

Έχει άγνοια…

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, διάβασα με προσοχή την επιστολή που κάνατε την τιμή να μου στείλετε. Δυστυχώς, δεν έχω καμία σχέση με τα μυστικά κονδύλια και δεν διαθέτω ανάλογες πιστώσεις.

Επομένως, δεν βλέπω με κανέναν τρόπο πώς μπορώ να συμμετάσχω αποτελεσματικά σε μια τέτοια συζήτηση.

Νομίζω ότι οι υπουργοί που έχουν την ευθύνη υπουργείων που διαθέτουν απόρρητες δαπάνες, πρέπει να έρθουν σε επαφή με την Επιτροπή. Θα παρακολουθήσω με μεγάλο ενδιαφέρον τις εργασίες σας και αν δω ότι σε κάποιο σημείο υπάρχει η δυνατότητα να σας απευθυνθώ, θα έρθω σε επαφή μαζί σας»…

Οι πίνακες που ακολουθούν περιλαμβάνουν τα στοιχεία των πληρωμών του υπουργείου Εξωτερικών, κατόπιν διασταύρωσής τους με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και αφορούν την περίοδο από το 2000 μέχρι το 2010.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η αξιολόγηση των χρηματοδοτήσεων αυτών, η σκοπιμότητα των προγραμμάτων και η επιλεξιμότητα των συγκεκριμένων δράσεων δεν αποτέλεσαν αντικείμενο της εργασίας των ορκωτών λογιστών και ότι η δική τους ευθύνη συνίσταται στην επεξεργασία, ταξινόμηση και ταυτοποίηση των στοιχείων που παρεδόθησαν από τις υπεύθυνες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών.

Συνεπώς δεν έχει διενεργηθεί οποιοσδήποτε άλλος έλεγχος οικονομικός, διαχειριστικός ή τήρησης διαδικασιών, αλλά και η αποτελεσματικότητα της χρηματοδότησης και ο σκοπός που επιβεβαιώνουν απόλυτα αυτά που επισημαίνουμε παραπάνω.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν οι ορκωτοί λογιστές στο γεγονός της παρόδου μεγάλου χρονικού διαστήματος από τα πρώτα έτη της δεκαετίας που ελέγχθηκε, όπου ενδεικτικά αναφέρεται ότι για τα τρία πρώτα έτη της περιόδου αυτής (2000-2002) οι φάκελοι των παραστατικών των προγραμμάτων έχουν πολτοποιηθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο…

Πρώην στελέχη της ΥΔΑΣ, εξάλλου, από τα οποία θα μπορούσαν να αντληθούν πληροφορίες, έχουν πλέον συνταξιοδοτηθεί ή μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες! Και αυτό σημαίνει ότι ο έλεγχος δεν είναι πλήρης, από την στιγμή που δεν εξετάσθηκαν οι υπάλληλοι που είχαν χειριστεί τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ.

Να σημειωθεί ότι στο πόρισμα του ορκωτού λογιστή Ευαγγέλου Κοσμάτου καταγράφονται «ως ανασταλτικοί παράγοντες για την συγκέντρωση του συνόλου των πληροφοριών και συναφών στοιχείων, τεσσάρων παραγόντων».

Ο ένας είναι ο παραπάνω (ότι έχουν φύγει τα στελέχη που χειρίστηκαν αυτές τις υποθέσεις), ο δεύτερος η πολτοποίηση των στοιχείων της περιόδου Σημίτη (2000-2002), ο τρίτος η αδυναμία διαπίστωσης των στοιχείων που βρίσκονται σε διαφορετικές υπηρεσίες… και ο τέταρτος, η μη ορθή και ολοκληρωμένη παρακολούθηση των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων! Δηλαδή, γύρευε τι ακριβώς έχει συμβεί, τι μεγάλο φαγοπότι έχει πέσει…

Μεγάλες αποκλίσεις…  Και αυτό επιβεβαιώνεται απόλυτα από τις διαπιστώσεις του ορκωτού λογιστή, ο οποίος επισημαίνει ότι στα προγράμματα ΜΚΟ, που χρηματοδοτήθηκαν τα έτη 2000-2002, «εντοπίζονται μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των καταγραφέντων ποσών και των πραγματικών πληρωμών.

Οι αποκλίσεις αυτές στη στατιστική βάση της ΥΔΑΣ εμφανίζονται στα στοιχεία που αφορούν τα έτη 2000 έως και 2008. Για τα έτη 2009-2010 δεν σημειώνονται αποκλίσεις». Σ’ άλλο σημείο του πορίσματος, σημειώνεται ότι «εμφανίζονται να έχουν λάβει πολύ μεγαλύτερα ποσά οι εμπλεκόμενες ΜΚΟ»! Κάτι επίσης που είναι χρήσιμο να τονιστεί, γιατί δείχνει ότι έχουν αφήσει ολάνοιχτη την πόρτα για «ενισχύσεις» κατά το δοκούν, είναι η… δυνατότητα για προγράμματα επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας ή χρηματοδότησης να μπορεί να φτάσει στο 100%(!) του συνολικού κόστους… Που βέβαια, όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, μπορεί να το ανεβάσουν όπου θέλουν…

Μ. Χρυσοχοΐδης: Έπρεπε να αποφύγουμε το μνημόνιο

«Η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να μείνει όσο χρειάζεται», τονίζει ο υπουργός Ανάπτυξης

          «Η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να μείνει όσο χρειάζεται», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι». Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να παραμείνει όσο χρειαστεί για να κλείσει την συμφωνία της 26ηςΟκτωβρίου.           

         Ακόμη, ο κ. Χρυσοχοΐδης ταυτίζει τη συμφωνία για κούρεμα του ελληνικού χρέους με την οικονομική σταθερότητα της χώρας σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εάν δεν υπάρχει οικονομική σταθερότητα, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα».        

         Ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό, ο κ. Χρυσοχοΐδης κάνει λόγο για «ανεύθυνη στάση», σημειώνοντας ότι οι υπουργοί που χρειάζεται για να σταθεροποιηθεί οικονομικά η χώρα και να εκλείψει ο κίνδυνος της δραχμής, θα πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους.

     <<  Όσο για το ενδεχόμενο νέων μέτρων τον Ιανουάριο, ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε ότι «ό,τι δεσμεύσεις έχει λάβει η χώρα πρέπει να τις πραγματοποιήσει. Οτιδήποτε δημιουργήσει και πάλι αναξιοπιστία είμαι βέβαιος ότι θα οδηγηθούμε στο μοιραίο, στην καταστροφή, στην δραχμή».

         Λάθος το μνημόνιο. Κάνοντας έναν απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «έπρεπε να αποφύγουμε το μνημόνιο, να εξασφαλίσουμε το γρήγορο δανεισμό της χώρας για να μην οδηγηθούμε σε αυτού του είδους τις εξελίξεις». Ο υπουργός επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση Παπανδρέου, καθώς -όπως σημειώνει- «από την στιγμή που μπήκαμε στο μνημόνιο δε διαπραγματευτήκαμε σωστά και βέβαια αποδειχθήκαμε πλήρως ανίκανοι στην διαχείριση των υποχρεώσεων που είχαμε αναλάβει». Ακόμα, ο κ. Χρυσοχοΐδης παραδέχεται ότι χρησιμοποίησε υψηλό τόνο και σκληρά λόγια σε πρόσφατες τοποθετήσεις του για τον Γιώργο Παπανδρέου, σημειώνει όμως ότι αυτό έγινε «γιατί σκληρά ζουν οι άνθρωποι σήμερα, είναι σκληρή η πραγματικότητα». «Δεν πρέπει να ξαναγίνει τέτοιο κακό που έγινε στον τόπο, όπως έγινε τα προηγούμενα δύο χρόνια», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης συνεχίζοντας την κριτική του ενώ απέδωσε λάθη της κυβέρνησης Παπανδρέου σε ένα μεγάλο μέρος της κυβέρνησης που αποτελούνταν – όπως είπε – «από πολιτικούς, οι οποίοι ήταν τελείως άπειροι, δεν ήταν εκλεγμένοι, ήταν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου».

         Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξήγησε ακόμη ότι κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης Παπανδρέου διατυπώθηκαν και απόψεις «που έλεγαν να δώσουμε αυξήσεις, αντί να μαζέψουμε τα δημόσια οικονομικά, που σημαίνει ότι υπήρχε πλήρης άγνοια της πραγματικότητας και των κινδύνων που αντιμετώπιζε η χώρα». 

         Για το ΠΑΣΟΚ «Το ΠΑΣΟΚ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα αλλάξει. Πρέπει να απευθυνθούμε στην ευρύτερη Δημοκρατική παράταξη. Πρέπει να επανιδρύσουμε το ΠΑΣΟΚ. Είχα κάνει μια πρόταση πριν από 10 χρόνια, να τα αλλάξουμε όλα. Εάν το κάναμε τότε, σήμερα το ΠΑΣΟΚ θα ήταν και πάλι στην εξουσία», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης. http://www.skai.gr/

Μάριο Ντράγκι: Ο πρόεδρος της ΕΚΤ μίλησε για ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης


         Στο υψηλό τίμημα διάσπασης της ευρωζώνης αναφέρεται σε συνέντευξή του σε έγκυρη βρετανική εφημερίδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
          Όπως τονίζει, σε περίπτωση που χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα εγκατέλειπαν το ενιαίο νόμισμα θα αντιμετώπιζαν ακόμα πιο μεγάλο οικονομικό πόνο. Με υποτιμημένο εθνικό νόμισμα θα αποκτούσαν υψηλό πληθωρισμό χωρίς να αποφεύγουν την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, βρισκόμενες όμως σε πολύ πιο μειονεκτική θέση. Όσο για τις χώρες που θα παρέμεναν στην ευρωζώνη, κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελίσσονταν τα πράγματα, από τη στιγμή που το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είχε παραβιαστεί.
        Ο Ιταλός αξιωματούχος επιχειρεί επίσης να μετριάσει τις προσδοκίες των αγορών για το ρόλο της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Τονίζει τα μέτρα της ευρωπαϊκής Τράπεζας, όπως την προσφορά για απεριόριστο τριετή δανεισμό στις τράπεζες της ευρωζώνης, αλλά ξεκαθαρίζει ότι εναπόκειται στις κυβερνήσεις να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Αυτό θα γίνει με τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την πλήρη λειτουργία του EFSF, όπως λεει.
         Ο Μάριο Ντράγκι εμφανίζεται φειδωλός ως προς το ρόλο της ΕΚΤ στην αγορά κρατικών ομολόγων. Όπως επισημαίνεται στη βρετανική εφημερίδα, η μαζική αύξηση αυτών των αγορών αποτελεί για πολλούς οικονομολόγους και πολιτικούς τη μοναδική λύση στην κρίση. Ο κ. Ντράγκι υπενθυμίζει την απαγόρευση της ΕΕ στη χρηματοδότηση κυβερνήσεων από τη Φρανκφούρτη και αποφεύγει να απαντήσει αν αυτό θέτει όρια στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, λέγοντας ότι χρειάζεται εμπιστοσύνη προς τις κυβερνήσεις ότι μπορούν να εφαρμόσουν δημοσιονομική πειθαρχία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
         Ως προς το υπάρχον πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, λέει ότι δικαιολογείται όσο τα κανάλια των χρηματοπιστωτικών αγορών μέσω των οποίων οι αποφάσεις για τα επιτόκια μεταφέρονται στην πραγματική οικονομία «παραμένουν διαταραγμένα».
        Ο Μάριο Ντράγκι αφήνει επίσης να εννοηθεί ότι αντιτίθεται στη θέσπιση ορίων στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, σχολιάζοντας ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Απορρίπτει επίσης την πιθανότητα ποσοτικής χαλάρωσης ακόμη και σε περίπτωση βαθιάς ύφεσης, σχολιάζοντας ότι το σημαντικό είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη και ότι αυτό δε θα επιτευχθεί με τη διάλυση της αξιοπιστίας της ΕΚΤ.
         Σε ό,τι αφορά το EFSF σημειώνει ότι από τον Ιανουάριο η ΕΚΤ θα μπορεί να λειτουργεί ως εκπρόσωπός του στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Εκφράζει επίσης την ελπίδα ότι οι πόροι του EFSF θα αυξηθούν μετά από την επανεξέτασή του το Μάρτιο.
         Η προθυμία του κ. Ντράγκι να συζητήσει ένα θέμα το οποίο ο προκάτοχός του Ζαν Κλοντ Τρισέ απέρριπτε ως «άτοπο», το ενδεχόμενο διάσπασης της ευρωζώνης και τις επιπτώσεις του, δείχνει το μέγεθος της κρίσης στην ευρωζώνη, σχολιάζει η εφημερίδα.

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

"ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ...ΓΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗ.......

          Ακούγεται απίστευτο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Εκατοντάδες άνθρωποι, που έχουν δει τη ζωή τους να αλλάζει δραματικά το τελευταίο διάστημα, ψάχνουν τρόπους για να κάνουν εισαγωγή σε κάποιο νοσοκομείο προσποιούμενοι τους ασθενείς, με μοναδικό σκοπό να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό και ένα καταφύγιο για να κοιμηθούν.
          Είναι οι σύγχρονοι «άθλιοι» , άνθρωποι ανήμποροι που στην απόγνωσή τους φθάνουν στο σημείο να υποκριθούν τους πάσχοντες, ακόμα και τους ψυχικά διαταραγμένους, για να πετύχουν ολιγοήμερη νοσηλεία.
          Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος της Κυριακής κάποιοι δεν διστάζουν να στήσουν έως και ψεύτικους καβγάδες έξω από τα αστυνομικά τμήματα, πολλές φορές μαζί με τους συγγενείς τους, έτσι ώστε με εισαγγελική παρέμβαση να εξασφαλίσουν την εισαγωγή τους για εγκλεισμό στο Δρομοκαΐτειο ώστε να βρουν, στην κυριολεξία, ένα κομμάτι ψωμί και ένα κρεβάτι να κοιμηθούν!

Μένουμε ή φεύγουμε από την Ευρωζώνη στις 20 Μαρτίου 2012 - Τι θα συμβεί τότε


          Μετά το σχετικό προ μηνός «επεισόδιο» με τον ταξιδιωτικό οργανισμό TUI, τώρα το σενάριο επιστροφής της Ελλάδας στο προ της ένταξής της στη ζώνη του ευρώ, νόμισμα, τη δραχμή, αποκτά σάρκα και οστά, μέσω πολλών γερμανικών και ολλανδικών επιχειρήσεων. Οι οποίες έχουν εμπορικές σχέσεις με ελληνικές, εξαγωγικές κατά βάση, επιχειρήσεις.
         Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, προερχόμενες από εγχώριες επιχειρήσεις, που παραδοσιακά εξάγουν προϊόντα τους σε αγορές της Γερμανίας (Μόναχο κ.λπ.) και της Ολλανδίας (Άμστερνταμ κ.λπ.), με εύσχημο πλην σαφή τρόπο, καλούνται να είναι έτοιμες από τώρα, για την αλλαγή των συμβολαίων τους από ρήτρες ευρώ, που ισχύουν σήμερα, σε ρήτρες δραχμής! Και αυτό όχι σε αόριστο χρόνο, αλλά σε πολύ συγκεκριμένο. Από τις 20 Μαρτίου 2012 και μετά!
         
Εταιρείες και μεγάλοι παραγωγοί, από την Κρήτη μέχρι και τον Έβρο, αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα και προσέτρεξαν σε δικηγορικά γραφεία και τράπεζες, ζητώντας συμβουλές και επεξηγήσεις, ώστε να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν αυτή την ανατρεπτική, για τους ίδιους, αλλά, πολύ περισσότερο, για τη χώρα, κατάσταση.
         Παρόμοιες «ειδοποιήσεις» λέγεται ότι έλαβαν και αρκετά τοπικά καταστήματα τραπεζών, μέσω των οποίων διεκπεραιώνονται οι εξαγωγές και εισαγωγές προϊόντων. Αποστολείς, τα αντίστοιχα καταστήματα τραπεζών των δύο χωρών -Γερμανίας και Ολλανδίας- με τα οποία συνεργάζονται οι εκεί επιχειρήσεις τους για τις συναλλαγές τους.
        Το γεγονός δεν επιβεβαιώνεται, φυσικά, από πλευράς τραπεζών. Παράγοντες όμως της αγοράς, εξαγωγικοί φορείς, και πολιτικοί παράγοντες, δεν θεωρούν καθόλου τυχαίο ότι πρωτοστατούν στο γεγονός αυτό γερμανικές (καταρχήν) επιχειρήσεις και ολλανδικές, για τις οποίες, έτσι κι αλλιώς, ουδόλως εκπλήσσονται.
         Άλλωστε, οι Ολλανδοί, σε κάθε ευκαιρία και συνήθως απροκάλυπτα, καταφέρονται εναντίον της Ελλάδος. Ενώ είναι πάρα πολύ συχνά τα επεισόδια ακόμα και με στελέχη και υπαλλήλους της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες.
         Γιατί στις 20 Μαρτίου?
     Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, έχει να κάνει με την ημερομηνία, η οποία αναφέρεται στις προειδοποιήσεις αλλαγής των συμβολαίων από γερμανικές και ολλανδικές επιχειρήσεις, προς τις συνεργαζόμενες ελληνικές εταιρείες. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνεται από πολιτικές και τραπεζικές πηγές, στις 20 Μαρτίου λήγουν ελληνικά ομόλογα αξίας 14,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα αδυνατεί να αποπληρώσει η χώρα μας, αν δεν λάβει την (7η παλαιά, ή 1η νέα) δόση των 88 δισ. από την τρόικα.
        
Η οποία, για να δοθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου, το αργότερο, θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία με τους ιδιώτες ομολογιούχους για το PSI+, για να μην εκδηλωθεί «πιστωτικό γεγονός», και, συνεπώς, χρεοκοπία για την Ελλάδα.
         Πέραν βεβαίως, των άλλων δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο. Αλλά και σε σχέση με το αν και πότε θα διεξαχθούν εκλογές, ή αν θα υπάρξουν έκτακτα και δυσάρεστα γεγονότα, που θα ανατρέψουν όλα τα σχέδια, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στο σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης.
         Σημειώνεται, επίσης, ότι οι ξένες τράπεζες, που προειδοποιούν τα εδώ κατά τόπους τραπεζικά καταστήματα, προφορικά αναφέρουν ότι για τις «οριστικές ισοτιμίες» θα ειδοποιηθούν σχετικά, λίγες ημέρες πριν από την 20ή Μαρτίου, ώστε να συνταχθούν τα τελικά συμβόλαια!
         Με απλά λόγια, προκύπτει ότι δεκάδες γερμανικές και ολλανδικές επιχειρήσεις θεωρούν βέβαιη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, και την επιστροφή της στη δραχμή. Και προετοιμάζονται, και προετοιμάζουν από τώρα τις συνεργαζόμενες ελληνικές εταιρείες. Η βεβαιότητά τους αυτή, δεν μπορεί παρά να απορρέει από την πληροφόρηση «από πρώτο χέρι», που απολαμβάνουν από τις κυβερνήσεις τους, τις τράπεζές τους και τις πολιτικές τους ηγεσίες.
         Από πλευράς των ελληνικών επιχειρήσεων, πάντως, διατυπώνεται έντονος προβληματισμός για τις κινήσεις αυτές, των συνεργαζόμενων ξένων εταιρειών, αλλά και αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι με τα προϊόντα τους. Κι αυτό γιατί η αναζήτηση νέων αγορών, εκτός της ζώνης του ευρώ, αυτή ειδικά την περίοδο φαντάζει δύσκολη, έως αδύνατη.

Πρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου: "Ανίδεοι & συμφεροντολόγοι οι Έλληνες πολιτικοί"

          Στον απολογισμό του τριήμερου συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρός του, Γιάννος Γραμματίδης, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα εναντίον των Ελλήνων πολιτικών, λέγοντας χαρακτηριστικά:
          «Οι πολιτικοί μας δεν πρόκειται να καταλάβουν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και λειτουργούν για το προσωπικό και κομματικό τους συμφέρον το οποίο θεωρούν ότι προηγείται του εθνικού συμφέροντος».

Ο πραγματικός αριθμός ανέργων θα αγγίξει τη νέα χρονιά τα 1,4 εκατομμύρια

         Δραματικές διαστάσεις έχει πάρει η ανεργία, με την κατάσταση να είναι εφιαλτική στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το ποσοστό όσων αναζητούν δουλειά ξεπερνά το 20%. Η ραγδαία αύξηση των απολύσεων και το μπαράζ λουκέτων στις επιχειρήσεις εκτινάσσουν το ποσοστό της ανεργίας και είναι χαρακτηριστικό πως στην Αττική 250.000 άτομα είναι εκτός αγοράς εργασίας με βάση τα επίσημα στοιχεία (στην πράξη ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος).
         Για επιστροφή στη δεκαετία του 1950 όσον αφορά τα ποσοστά ανεργίας κάνει λόγο ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης. Μιλώντας στο «Εθνος» επισημαίνει πως το 2012 η ανεργία με βάση τα στατιστικά στοιχεία θα είναι στο 23% (αν συμπεριληφθεί και η εφεδρεία).
         Ωστόσο, υπογραμμίζει πως στην πραγματικότητα το ποσοστό της ανεργίας θα φτάσει τη νέα χρονιά το 28% (υπολογίζονται και όσοι απασχολούνται μία ή δύο ώρες την εβδομάδα, όσοι απογοητεύτηκαν και σταμάτησαν να αναζητούν εργασία κ.ά.). Αυτό σημαίνει πως τη νέα χρονιά ο πραγματικός αριθμός των ανέργων θα αγγίξει τα 1,4 εκατομμύρια.
          Αρκεί να αναφερθεί πως μέσα σε μία πενταετία έχουν διπλασιαστεί τα ποσοστά της ανεργίας, με το πρόβλημα να είναι έντονο κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε συγκεκριμένους κλάδους (π.χ. στο εμπόριο, στην οικοδομή).
          Την ίδια στιγμή που οι απολύσεις εργαζομένων πολλαπλασιάζονται, η απλήρωτη εργασία και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατρέπονται σε τετράωρης ή εκ περιτροπής εργασίας, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα νέες μορφές «ανταλλακτικής» οικονομίας εμφανίζονται, με επιχειρήσεις να προτείνουν πληρωμή μισθών ή και δώρου Χριστουγέννων σε... είδος.Να θυμήσουμε ότι τέτοιου είδους πληρωμές έλαβαν χώρα στη Ρωσία τη δεκαετία του 90 όταν η χώρα διαλυόταν από το (ΔΝΤ), τυχαίο;Δεν νομίζουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας