ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Ανοίγει ο δρόμος για μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική.

          Ξεμπλοκάρει, όπως όλα δείχνουν, το θέμα της επεξεργασίας απορριμμάτων, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», η οποία σε δημοσίευμά της κάνει λόγο για απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που επιτρέπει για πρώτη φορά την κατασκευή και λειτουργία τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική.
         Οι τέσσερις μονάδες θα μπορούν να διαχειρίζονται 1.354.000 τόνους απορρίμματα.
        Οι δικαστές έκριναν ότι ένας συνδικαλιστικός φορέας, όπως η ΠΟΕ-ΟΤΑ, δεν μπορεί να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη χωρίς να έχει σπουδαίο έννομο συμφέρον.

        ......ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΝΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ.....ΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΤΟΧΟΠΟΙΊΜΕΝΗ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ.

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Mαχαιριά Times: "Οι τραμπούκοι Μερκοζί συκοφαντούν την Ελλάδα"!


Μια ανέλπιστη -όσο και ευχάριστη- υποστήριξη στη χώρα μας εκφράζεται στη μεγάλη αμερικανική εφημερίδα Financial Times μέσω άρθρου του Paul Betts, στο οποίο εξαπολύεται δριμεία επίθεση κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου. Με βαρείς χαρακτηρισμούς, ο συντάκτης αποδίδει στο δίδυμο Μέρκελ-Σαρκοζί τη δαιμονοποίηση της Ελλάδας σε Νο 1 αιτία της ευρωκρίσης και εκτιμά ότι όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει οφείλονται σαφώς στο ότι "έσκασε η φούσκα της ευρωπαϊκής ηγεσίας".
          O Paul Betts επισημαίνει ότι το ευρωπαϊκό δίδυμο μετέτρεψε με μαθηματική ακρίβεια αυτό που θα έπρεπε να είναι ένα σχετικά μικρό και επιλύσιμο πρόβλημα σε πρώτου βαθμού κρίση εμπιστοσύνης για όλο το ευρωπαϊκό έργο, χαρακτηρίζοντάς τους απαξιωτικά ως τους πρώτους και σπουδαιότερους ενόχους, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στα αποσπάσματα του κειμένου που ακολουθούν:
"Αποτυγχάνοντας να επιλύσει το ελληνικό πρόβλημα στην αρχή του, σε συνδυασμό με τις τραμπούκικες τακτικές του, το δίδυμο Μερκοζί έχει οδηγήσει τους πολίτες των 27 μελών της Ε.Ε. σε ένα επίπεδο που δεν φαντάζονταν ούτε στους χειρότερους εφιάλτες τους, πριν 12 μήνες.
Η απόρριψη του αιτήματος της Βρετανίας να επιλέξει μη συμμετοχή στην συνθήκη για το City του Λονδίνου, επειδή οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι είναι εν γένει υπεύθυνοι για την κρίση, από τον Νικολά Σαρκοζί είναι ένα ανησυχητικό σημάδι ότι αυτός και οι σύμμαχοί του δεν έχουν μάθει τίποτα, καθώς σκουντουφλάνε από τη μια Σύνοδο στην άλλη. Θα ήταν μικρό το τίμημα που θα πλήρωναν για χάρη της ενότητας.
Καθώς παρακολουθούμε τον αγώνα των τραπεζών να αποφύγουν την κρατικοποίηση, σίγουρα αξίζει πίσω από τη διαμάχη με τον Κάμερον να αναζητήσουμε την ουσία και το όραμα της συμφωνίας που πέτυχαν οι 26 στις Βρυξέλλες.
Η περιφρόνηση που "λούστηκε" ο Ντέιβιντ Κάμερον, στον οποίο επιδεικτικά επιτέθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, προφανώς θα θύμισε στον Γιώργο Παπανδρέου το σφυροκόπημα που είχε υποστεί ο ίδιος από την ευρωπαϊκή αδελφότητα στη Σύνοδο στις Κάννες.
Οι Βρετανοί, μπορούν να παρηγορηθούν, γιατί η Βρετανία εξακολουθεί να έχει το δικαίωμα να επιλέξει –ορθώς ή εσφαλμένα- να αντιταχθεί στον κανόνα των υπαγορεύσεων, ο οποίος δείχνει να έχει γίνει ο κανόνας στην Ευρωζώνη όσο διογκώνεται η κρίση χρεών, παράλληλα με την διαρκώς αυξανόμενη απελπισία των ηγετών της.
Μπορούν να στραβοκοιτάζουν τη "δικαιοσύνη του νικητή" που ο Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχουν επιβάλλει στην Ελλάδα, αναλογιζόμενοι τα πλεονεκτήματα της στάσης του Ντέιβιντ Κάμερον στις Βρυξέλλες.
Η μοίρα των ελληνικών τραπεζών αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς δεν ήταν η αιτία του ελληνικού προβλήματος.
Οι σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι το άμεσο αποτέλεσμα της δημοσιονομικής δυστροπίας της κυβέρνησης, που επιβλήθηκε επί υπερβολικά μεγάλο διάστημα εξαιτίας της αμέλειας των Βρυξελλών, και που τελικά απέκλεισε την ελληνική κυβέρνηση και κατά συνέπεια τις τράπεζες από τις διεθνείς αγορές.
Βάζοντας αλάτι στην πληγή, οι τράπεζες τιμωρήθηκαν επιπρόσθετα με την υποχρεωτική αποφυγή του ρίσκου και τις επενδύσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία μέχρι τις αρχές του έτους μόλις, θεωρούνταν σχετικά "ασφαλή", δεδομένου του πόσο χαμηλός ήταν τότε ο κίνδυνος να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, πόσο μάλλον η Ευρώπη.
Στις ερχόμενες ημέρες, η BlackRock Solutions, ο διεθνής επενδυτικός οίκος που έχει κληθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος να αποτιμήσει ανεξαρτήτως της ποιότητα των δανειακών βιβλίων της Ελλάδας, θα δώσει τα αποτελέσματά της.
Παράλληλα, οι τράπεζες επίσης εμπλέκονται με το ΔΝΤ, την ΕΕ, την ΕΚΤ και τους διεθνείς επενδυτές στον τελευταίο κύκλο διαπραγματεύσεων που θα καθορίσει τις λεπτομέρειες του προτεινόμενου κουρέματος 50% στα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, που είναι απαραίτητη συνθήκη για την νέα δόση δανείων προς την Αθήνα.
Η κατάληξη όλων αυτών, θα είναι ένα έλλειμμα κεφαλαίων για όλες τις ελληνικές τράπεζες, που, αν δεν καλυφθεί με ειδικά μέτρα όπως άντληση κεφαλαίων και εκποιήσεις, πιθανότατα θα οδηγήσει σε, μεγαλύτερη ή μικρότερη, κρατικοποίηση.
Η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, για την πρόταση έκδοσης προνομιούχων μετοχών 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην ελληνική κυβέρνηση, δείχνει ότι είναι αποφασισμένη να αποφύγει να καταλήξει στα χέρια ενός απαξιωμένου δημοσίου τομέα. Μόνο ο χρόνος θα μπορέσει να πει σε ποιο βαθμό η ΕΤΕ και οι άλλες τράπεζες, θα επιτύχουν.
Στο μεταξύ, οι Έλληνες καταθέτες, έχουν επιδείξει έναν αξιοσέβαστο βαθμό ψυχραιμίας, καθώς κλιμακώνεται η κρίση. Αν και έχουν παρατηρηθεί αισθητές εκροές, δεν έχουν εκδηλωθεί μαζικές αναλήψεις όπως είχαν γίνει στην Northern Rock.
Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών πρέπει να είναι εξαιρετικά εκνευριστική για τις διοικήσεις τους, για να μην πούμε για τους πελάτες, δεδομένου ότι η διολίσθησή τους στην οικονομική άβυσσο παρουσιάζει έναν τέλειο συγχρονισμό με την κακοδιαχείριση της κρίσης της Ευρωζώνης από τους Ευρωπαίους ηγέτες".

Τρόικα: Πρώτα τα μέτρα, μετά η νέα βοήθεια .

         Σημειώνεται πρόοδος στις συζητήσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής του ελληνικού χρέους (PSI), ωστόσο δεν είναι εγγυημένος ούτε ο εθελοντικός χαρακτήρας της συμφωνίας, ούτε το υψηλό ποσοστό συμμετοχής των τραπεζών, δήλωσε στο Reuters, υψηλόβαθμη πηγή της τρόικας. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όροι της νέας δανειακής σύμβασης, που θα περιλαμβάνει και το PSI, πριν το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους, όποτε το Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει ένα σημαντικό ποσό σε ομόλογα που λήγουν.
         Οι επιθεωρητές της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ βρίσκονται στην Αθήνα εδώ και μία περίπου εβδομάδα και διεξάγουν συζητήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη νέα δανειακή σύμβαση και το σχέδιο περικοπής του δημοσίου χρέους. Ο κύκλος των επαφών τους αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή.
         Στόχος της τρόικας είναι οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για το νέο δάνειο να ολοκληρωθούν κατά την διάρκεια της επόμενης επίσκεψής τους που είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Το ίδιο χρονοδιάγραμμα έχει θέσει και η ελληνική κυβέρνηση.
         Το θέμα με το PSI είναι ποια μορφή θα λάβει τελικά, το κόστος που θα επωμιστούν οι τράπεζες, καθώς και το ποσοστό συμμετοχής, το οποίο θα κρίνει και την επιτυχία του προγράμματος.
         "Οι εν εξελίξει συζητήσεις (για το PSI) είναι εποικοδομητικές, είναι χρήσιμες, αλλά σε αυτή τη φάση είναι πολύ νωρίς για να προδικάσουμε το αποτέλεσμα", δήλωσε ο αξιωματούχος που θέλησε να μην κατονομαστεί.
         Η επίτευξη συμφωνίας με τις τράπεζες για την ανταλλαγή ομολόγων ονομαστικής αξίας 206 δις ευρώ με νέα ομόλογα αξίας 70 δισ. ευρώ και 30 δις ευρώ σε μετρητά είναι κρίσιμης σημασίας για την μείωση του χρέους της χώρας, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 160% του ΑΕΠ περίπου, το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη. Στόχος του PSI είναι το χρέος να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και η χώρα να εξοικονομεί ετησίως περίπου 5 δις ευρώ από την εξυπηρέτησή του.
         Ωστόσο, το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, καθώς υπάρχουν διαφωνίες για διάφορα θέματα, όπως το καθεστώς που θα απολαμβάνουν οι τράπεζες, το επιτόκιο που θα φέρουν τα νέα ομόλογα, καθώς και οι εξασφαλίσεις που θα προσφέρει ο επίσημος τομέας.
         Η αποτυχία του προγράμματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, εξέλιξη που με τη σειρά της θα έκρουε των κώδωνα του κινδύνου για ολόκληρη την ευρωζώνη.
         Ερωτηθείς για το αν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος για την Ελλάδα, το στέλεχος είπε:"Στόχος μας παραμένει το πρόγραμμα να έχει εθελοντικό χαρακτήρα. Αν με ρωτήσετε αν υπάρχει εγγύηση ότι η ανταλλαγή θα είναι εθελοντική θα σας πω «Φυσικά, τίποτα δεν είναι εγγυημένο».
         Ο Τσάρος Νταλάρα, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) που ηγείται των διαπραγματεύσεων για το PSI δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν τελικά να επιτύχουν ισότιμη μεταχείριση με τον επίσημο τομέα, δηλαδή τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
        Ο αξιωματούχος είπε ότι αυτό αποτελεί νέο στοιχείο και επ' αυτού δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια συμφωνία.
         "Υπάρχουν διάφορες ιδέες που κυκλοφορούν, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση", δήλωσε το στέλεχος.
         Στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα προσδοκά να λάβει 90 δισ. ευρώ στις αρχές του επόμενου έτους, εκ των οποίων 30 δισ. για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άλλα 30 δισ. ως κίνητρο προς τους ομολογιούχους για την συμμετοχή τους στο PSI, καθώς και κεφάλαια για την αποπληρωμή χρέους που λήγει.
         Πάντως ο αξιωματούχος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το συγκεκριμένο ποσό και δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να μην θεωρεί δεδομένη τη νέα βοήθεια.
        "Τα κράτη - μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ δεν θα είναι πρόθυμα να δώσουν στην Ελλάδα το τεράστιο αυτό ποσό που ανέρχεται σε δεκάδες δισ. ευρώ, χωρίς πρώτα να έχουν πειστεί ότι τα χρήματα θα πιάσουν τόπο", είπε. "Είναι πολύ σημαντικό οι ελληνικές αρχές να το κατανοήσουν αυτό".      

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΦΕΣΗ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 1930.

         Εάν όλες οι χώρες δεν εργασθούν από κοινού για την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης κρίσης χρέους, η ανθρωπότητα κινδυνεύει να διολισθήσει σε μια βαθιά οικονομική ύφεση που θα έχει τα χαρακτηριστικά της δεκαετίας του ’30.
          Για τον κίνδυνο αυτό προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας πως «καμία οικονομία στον κόσμο – ούτε οι χώρες χαμηλού εισοδήματος, ούτε οι αναδυόμενες οικονομίες, ούτε οι χώρες μεσαίου εισοδήματος, ούτε οι μεγάλες οικονομίες, δεν θα μείνουν αλώβητες από την κρίση”.
         Μιλώντας σε εκδήλωση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παρουσία της Χίλαρι Κλίντον, η επικεφαλής του Ταμείου διεμήνυσε τον έντονο σκεπτικισμό που προκαλεί η κόντρα μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, αλλά και ο ενδοευρωπαϊκός διχασμός που σηματοδοτεί η αποστασιοποίηση της Βρετανίας, λέγοντας ότι η απειλή του αυξανόμενου προστατευτισμού και της απομόνωσης αρχίζει να εμφανίζεται απειλητικά στον ορίζοντα.

        “Είναι ακριβώς η περιγραφή αυτού που συνέβη τη δεκαετία του ’30 και αυτό που ακολούθησε δεν είναι κάτι στο οποίο προσβλέπουμε” τόνισε με αφοπλιστική ειλικρίνεια και εμφανή ανησυχία η κα. Λαγκάρντ και αφού ανέφερε ότι η κρίση όχι μόνο εξελίσσεται, αλλά κλιμακώνεται, απηύθυνε δραματική έκκληση προς όλες τις χώρες και περιοχές του πλανήτη να αναλάβουν δράση με στόχο την τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας, σημειώνοντας ότι την αρχή πρέπει να κάνουν τα μέλη της ευρωζώνης με αποφασιστικά βήματα, αλλά έσπευσε να κάνει έκκληση και σε άλλες, χώρες, όπως η Βρετανία, να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
                                                                  Συστημική η κρίση.
         “Οι προοπτικές για τον κόσμο αυτή τη στιγμή δεν είναι ιδιαίτερα θετικές, αντίθετα είναι δυσοίωνες”Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ σχεδιάζει να αντλήσει 200 δισεκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα και με τη σχετική απόφαση της συνόδου κορυφής της Ενωσης την περασμένη εβδομάδα, και στη συνέχεια να ζητήσει από άλλες ισχυρές οικονομίες να συμβάλουν. Στο πλαίσιο αυτό στο Ταμείο αναπτύσσεται προβληματισμός για την αρχική διστακτικότητα, αν και προς το παρόν όχι κάθετη άρνηση, των Ην. Πολιτειών και της Κίνας να συμμετάσχουν ενεργά στη διάσωση της Ευρώπης με το ουσιαστικό επιχείρημα ότι ναι μεν χρειάζεται διεθνής συνεργασία, αλλά εναπόκειται πρωτίστως στα ίδια τα μέλη της “εύπορης γηραιάς ηπείρου” να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους.
         Οι προοπτικές για τον κόσμο αυτή τη στιγμή δεν είναι ιδιαίτερα θετικές, αντίθετα είναι δυσοίωνες, σημείωσε η κα. Λαγκάρντ και επέμεινε ότι πρόκειται για μία συστημική κρίση που δεν μπορεί να επιλυθεί από μία ομάδα κρατών, αλλά από τη δράση που θα αναλάβουν όλες οι χώρες από κοινού, ανεξαρτήτως της κατηγορίας στην οποία τις εντάσσουν οι διεθνείς οργανισμοί.

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Θα φτάσουμε μέχρι την Φορολογία καταθέσεων;;;;


Όπως τονίζει με άρθρο της η εφημερίδα Δημοκρατία το τελευταίο κάστρο ΤΟΥ Έλληνα πολίτη πρόκειται να υποστεί μεγάλη επιδρομή.

Εξετάζεται η αύξηση φορολόγησης των τόκων που μπορεί να φτάνει από το 15% έως και το 45%!

Μετά τους μισθούς, τις συντάξεις, τα ακίνητα και οτιδήποτε κινείται, η κυβέρνηση ετοιμάζεται τώρα να βάλει χέρι και στις καταθέσεις που αποτελούν το τελευταίο αποκούμπι των χειμαζόμενων από την οικονομική κρίση φορολογουμένων.

Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται σενάρια που προβλέπουν την αύξηση της φορολόγησης των καταθέσεων,είτε με αύξηση του σχετικού συντελεστή αυτοτελούς φορολόγησης είτε με προσθήκη του εισοδήματος από τόκους στη φορολογική κλίμακα.

Η αύξηση της φορολόγησης του εισοδήματος από «κεφάλαιο» (ακίνητα, καταθέσεις, κινητές επενδύσεις κ.λπ.) αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της εισπρακτικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, που συνοδεύει την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ως πηγή πρόσθετων εσόδων για τη διετία 2013-2014 την εξίσωση της φορολόγησης του εισοδήματος από «κεφάλαιο».

Πληροφορίες από το υπουργείο αναφέρουν ότι εξετάζονται δύο σενάρια αναφορικά με τη φορολόγηση των καταθέσεων.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει την αύξηση του υφιστάμενου συντελεστή φορολόγησης των τόκων από τις καταθέσεις. Ο συντελεστής σήμερα είναι 10% και εξετάζεται η αύξησή του στο 15%.

Μάλιστα, η αύξηση αυτή εξετάζεται να συνοδευτεί και από θέσπιση αυτοτελούς φορολόγησης με τον ίδιο συντελεστή και στα εισοδήματα από την άλλη μεγάλη μορφή «κεφαλαίου», τα ακίνητα.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη φορολόγηση των τόκων από τις καταθέσεις με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Εφόσον επιλεγεί τελικά αυτός ο τρόπος φορολόγησης, οι τόκοι των καταθέσεων θα φορολογούνται με συντελεστή που θα φτάνει ακόμη και το 45% (για όσους έχουν εισόδημα ύψους άνω των 100.000 ευρώ).

Εφόσον επιλεγεί αυτή η λύση, όπως είναι και το πιθανότερο, τότε θα συνεχίσει να γίνεται η παρακράτηση του φόρου των τόκων από τις τράπεζες και στη συνέχεια ο φορολογούμενος θα λαμβάνει μια βεβαίωση από την τράπεζα την οποία θα υποβάλει στην Εφορία μαζί με τη φορολογική του δήλωση.

Επίσης, θα δηλώνει κανονικά το ποσό των τόκων που εισπράττει και αυτό θα προστίθεται στο συνολικό του εισόδημα.

Εφόσον έχει εισόδημα χαμηλότερο των 5.000 ευρώ ετησίως (όσο είναι δηλαδή το αφορολόγητο όριο), ο φόρος των τόκων που του έχει παρακρατηθεί θα επιστρέφεται.

Αν έχει εισόδημα έως 12.000 ευρώ, τότε δεν θα έχει καμία διαφορά, αφού ο συντελεστής φορολόγησης στο τμήμα του εισοδήματος από τα 5.000 έως τα 12.000 ευρώ είναι 10%.

Αν έχει υψηλότερο εισόδημα, τότε θα πληρώνει επιπλέον φόρο για τους τόκους των καταθέσεών του.

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Παράνοια ΔΝΤ: Ζητούν πλεόνασμα 5% το 2014 & νέα μέτρα 29 δισ.ευρώ!

Καλύτερα να μας πτωχεύσουν από τώρα, παρά να μας ζητάνε αυτό που ζητει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την δανειοδότηση με 2,2 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της 6ης δόσης: Πρωτογενή πλεονάσματα 5% το 2014 και εφεξής και πρόσθετα μέτρα την περίοδο 2013-2014, ύψους 29 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν και την περικοπή συντάξεων, οι οποίες θα είναι στα επίπεδα των 400 ευρώ κατά μέσο όρο περίπου!

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση, οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επανακαθορισθεί και απαιτούν μεγαλύτερες προσπάθειες προσαρμογής για πρωτογενές πλεόνασμα 5% του ΑΕΠ (!) για το 2014 (έναντι πρόβλεψης 2,8% ως τώρα) με την προσδοκία ότι το πλεόνασμα αυτό δεν θα πέσει κάτω από το 4% έως το 2020! Τρελό;

Για το 2012-13, οι συμφωνημένοι στόχοι του προγράμματος θα διατηρηθούν. Ωστόσο απαιτείται σημαντική προσπάθεια από φέτος κιόλας: μέτρα 8% του ΑΕΠ για τους στόχους της διετίας 2011-12 (περίπου 16 δισ. ευρώ) και επιπλέον 6% του ΑΕΠ (άλλα 13 δισ. ευρώ) για την διετία 2013-14, ώστε να επιτευχθεί τότε πρωτογενές πλεόνασμα 5% του ΑΕΠ. Το οποίο το 2011 θα ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ! Πως με συνθήκες απόλυτης ύφεσης θα φτάσουμε σε επίπεδα που ουδέποτε είχαμε φτάσει, αυτό δεν το λένε οι "φωστήρες" του ΔΝΤ

Ποια είναι τα νέα μέτρα του 2011-2012; Η έκθεση περιγράφει τους βασικούς άξονες και από πού θα εξοικονομηθούν τα ποσά:
-    επιπλέον έσοδα 2 δισ. ευρώ για φέτος και άλλα 8 δισ. το 2012, κυρίως από περικοπές φοροαπαλλαγών και περίπου 4 δισ. ως το 2012 από το τέλος ακινήτων της ΔΕΗ (ειδικός φόρος στα ακίνητα).
-    συνολικά 1% του ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ από περικοπή δαπανών συντάξεων (pension spendings) με το βάρος να πέφτει κατά τα 3.4 στις κύριες συντάξεις και δευτερευόντως στις επικουρικές.
Και όλα αυτά σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, με ύφεση 6% το 2011 και 3% 2012 και την ανεργία στο 17% φέτος και στο 19% το 2012!

Στην αγορά εργασίας προβλέπεται επανεξέταση των παραμέτρων του εργασιακού. Πριν το τέλος του έτους, οι αρχές προτίθενται να ανοίξουν διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για την εθνική συλλογική συμφωνία. Η συμφωνία αυτή, η οποία υπογράφεται από τα κύρια συνδικάτα και τους εκπροσώπους των εργοδοτών, αντιπροσωπεύει ένα «πάτωμα» και μια «άγκυρα» (όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται) για τις μισθολογικές συμβάσεις σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα.

Οι συντάκτες της έκθεσης-πλαίσιο τονίζουν ότι «ενώ η διατήρηση ενός ελαχίστου μισθού και βασικών όρων ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους είναι υψίστης σημασίας, το επίπεδο του κατώτατου μισθού -που έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και είναι σχετικά υψηλό- θα πρέπει να επανεξεταστεί». Δηλαδή όποιος παίρνει στην Ελλάδα κατώτατο μισθό "έχει αυξήσει ραγδαία το εισόδημά του"! Και με αυτά τα μυαλά, θέλουν να βάλουν την οικονομία της Ελλάδας στον δρόμο της ανάπτυξης!

Οι συντάκτες της έκθεσης όμως τονίζουν πως απαιτείται να επιτευχθεί συμφωνία και με τους κατόχους ομολόγων για το νέο PSI. Όπως τονίζουν «η προηγούμενη συμφωνία της 21ης Ιουλίου δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει». Ήδη οι εξελίξεις όμως τους διαψεύδουν, όπως έχουν διαψεύσει και όλες τις ρποβλέψεις τους μέχρι τώρα Το δημόσιο χρέος αναμένεται να κορυφωθεί σε 187% του ΑΕΠ το 2013 και να μειωθεί σε 152% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.  Το αμιγώς εξωτερικό χρέος αναμένεται να κορυφωθεί σε 128% του ΑΕΠ το 2012 και να πέσει στο 96% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Όπως τονίζεται, με σχεδόν καθολική συμμετοχή των ιδιωτών σε μια ανταλλαγή χρέους με στόχο το 50%, με ένα «χαμηλό» κουπόνι των νέων ομολόγων και με στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επιτόκιο της τάξης του 4% τοις εκατό, το χρέος θα μπορούσε να φτάσει σε 120% του ΑΕΠ έως το 2020 (το μέγιστο επίπεδο που κρίνεται βιώσιμο για την πρόσβαση της χώρας στην αγορά ομολόγων).

Ωστόσο, αν είναι πιο μικρή η συμμετοχή στην ανταλλαγή χρέους σε καθαρά εθελοντική βάση, το χρέος θα μπορούσε να «κολλήσει» στο 145% του ΑΕΠ το 2020. Για το αν δεν υπάρξει PSI, όπως φαίνεται ήδη ότι θα έχουμε μια τέτοια εξέλιξη.

Έτσι η εξασφάλιση μιας βιώσιμης κατάστασης στο χρέος, θα εξαρτηθεί από το αν οι διαπραγματεύσεις PSI πετύχουν το στόχο για απομείωση 100 δισ. του χρέους, εφόσον υπάρξει καθολική συμμετοχή.

Παροχή μικρών γευμάτων εξετάζει το Υπ. Παιδείας

          Μικρά γεύματα σε μαθητές από χαμηλά οικονομικά στρώματα θα παρέχει το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να ανακόψει το τραγικό φαινόμενο της ασιτίας μαθητών που παρατηρείται όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

          Τέσσερα νέα κρούσματα αποδεδειγμένης ασιτίας – ένα στην Κρήτη και τρία σε σχολεία της Αθήνας- δεν αφήνουν κανένα περιθώρια αμφισβήτησης ότι τα πράγματα για πολλές οικογένειες έχουν φτάσει στα όρια της απελπισίας. Είναι μια νέα πραγματικότητα που ξεπερνά τη φαντασία και αυτός είναι ο λόγος που το Υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνει δράση.

          Οι πρώτες σκέψεις είναι να δίνονται κουπόνια στους μαθητές, με τα οποία θα μπορούν να τρώνε στα κυλικεία του σχολείου. Η αξία των κουπονιών δεν θα ξεπερνά τα 2 ή 3 ευρώ, αλλά με αυτά ο μαθητής θα μπορεί να φάει ένα σάντουιτς και να πιει ένα χυμό ή γάλα στο σχολείο του.

          Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, το πρόγραμμα θα αφορά σχολεία σε περιοχές με υψηλούς δείκτες κοινωνικών ανισοτήτων και υψηλά ποσοστά σχολικής διαρροής που ανήκουν στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας.

«Στην προσπάθεια αυτή, το σχολείο αναλαμβάνει ενεργό ρόλο εποικοδομητικής συνεργασίας µε τις οικογένειες και τους φορείς εκπαίδευσης της τοπικής κοινότητας. Ο ρόλος αυτός είναι πολυσχιδής και εδώ εντάσσεται η πρωτοβουλία για τη διανομή µικρογευµάτων στα σχολεία που το έχουν περισσότερο ανάγκη» σημειώνει η κα Χριστοφιλοπούλου.

         Ήδη έχουν επιλεγεί νηπιαγωγεία και δημοτικά στις περιοχές του Ταύρου, της πλατείας Βάθης, των Εξαρχείων, των Κάτω Πατησίων, των Αχαρνών, αλλά και σχολεία σε Μοσχάτο, Νίκαια, Ασπρόπυργο, Ζεφύρι και Αυλώνα για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Μέτρα φωτιά και το 2012 - Μόνιμο το χαράτσι; - Δείτε αναλυτικά τη λίστα

Blog.gr Facebook
Ολα εξαρτώνται από τις διαπιστώσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στις οποίες θα καταλήξουν οι
επικεφαλής της τρόικας, Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς Κομισιόν και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), ο επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν (αρμόδιος για το ΕΣΠΑ), και ο επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης», Χορστ Ράιχενμπαχ, που βρίσκονται από σήμερα στην Αθήνα, βάζοντας στο «μικροσκόπιο» την πρόοδο των συμφωνηθέντων.
Πάντως η τρόικα βάζει στο «στόχαστρο» ληξιπρόθεσμα χρέη, μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, την είσπραξη του ΦΠΑ καθώς και των φόρων και προστίμων που έχουν βεβαιωθεί στις ΔΟΥ, ενώ δίνει σαφές περίγραμμα των ελέγχων που πρέπει να γίνουν.
Ειδικότερα, έως το τέλος του 2012 η τρόικα υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να έχει καταστεί δυνατή η είσπραξη περίπου 1,8 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμές οφειλές, αλλά και να έχουν διενεργηθεί συνολικά 1.000 έλεγχοι όσον αφορά στην απόδοση του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος.
«Αλλάξτε το φορολογικό σας σύστημα»
Στην έκθεση για την 5η αναθεώρηση του Μνημονίου που έχει ήδη αποστείλει η τρόικα στην κυβέρνηση υπογραμμίζεται, για μια ακόμη φορά, ότι η επίτευξη των όποιων στόχων από μόνη της δεν μπορεί να ανατρέψει την υπάρχουσα κατάσταση, εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην πλήρη αναδιοργάνωση του ισχύοντος φορολογικού συστήματος, όπως αυτό δρομολογείται ήδη πάντως μέσω του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.
Σε κάθε περίπτωση η τρόικα θέτει συγκεκριμένους δέκα «κανόνες» που πρέπει να τηρήσει έως το τέλος του 2012 το οικονομικό επιτελείο και οι οποίοι προβλέπουν τα εξής:
1) Εξονυχιστικό φορολογικό έλεγχο σε 75 υποθέσεις εισοδήματος και 225 υποθέσεις ΦΠΑ, υψηλού οικονομικού ενδιαφέροντος.
2) Είσπραξη 300 εκατ. ευρώ μέχρι να «κλείσει» ο φετινός προϋπολογισμός και 1,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του επομένου έτους από ληξιπρόθεσμες οφειλές.
3) Ολοκληρωμένους φορολογικούς ελέγχους σε 625 μεγάλους οφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας.
4) Ολοκλήρωση του ελέγχου 400 περιπτώσεων «επισφαλών» φορολογούμενων ελευθέρων επαγγελματιών ή εισοδηματιών.
5) Είσπραξη του 20% των βεβαιωμένων οφειλών από ΦΠΑ και πρόστιμα που έχουν επιβληθεί μέσα τρεις μήνες από τη βεβαίωση του φόρο.
6) Είσπραξη του 30% των φόρων και προστίμων, εντός εξαμήνου από την ημερομηνία βεβαίωσής τους.
7) Ολοκλήρωση του ελέγχου σε 6.000 παλαιές υποθέσεις ΦΠΑ και άμεση ολοκλήρωση τουλάχιστον 1.000 ελέγχων που αφορούν σε νεώτερες οφειλές ΦΠΑ.
8) Αύξηση κατά τουλάχιστον 7% του αριθμού των υπόχρεων που υπόκεινται στην καταβολή ΦΠΑ.
9) Ολοκλήρωση 1.700 ελέγχων επικίνδυνων φορολογικά υποθέσεων και φορολογούμενων υψηλού εισοδήματος μέχρι και το τέλος του επόμενου χρόνου.
10) Να εισπραχθεί έως τα μέσα του επομένου έτους τουλάχιστον το 5% από το σύνολο των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών που είναι αποδεδειγμένα εισπράξιμες και οι οποίες υπολογίζονται σε 8 δισ. ευρώ και θα έπρεπε να είχαν ήδη μπει στα ταμεία του Δημοσίου φέτος.
Εκτός όμως από τις συγκεκριμένες δέκα «εντολές», στο πλαίσιο ενίσχυσης των δημόσιων εσόδων από σίγουρες «πηγές», η τρόικα ζητεί ακόμη:
* Να γίνει μόνιμο το ειδικό τέλος που επιβάλλεται στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
* Να ενοποιηθούν οι φόροι στα ακίνητα.
* Να υπάρξει και νέο «κύμα» καταργήσεων - περικοπών στις φοροαπαλλαγές, αφού υπάρχουν ακόμη 876 φορολογικές εκπτώσεις που «κοστίζουν» στον προϋπολογισμό πάνω από 6,19 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον τόμο 545 σελίδων που τον συνοδεύει.
Στο υπουργείο Οικονομικών, πάντως, σχεδιάζουν ήδη να περιορίσουν ακόμη περισσότερο όλες τις εκπτώσεις οικογενειακών δαπανών, που «κοστίζουν» 1,8 δισ. ευρώ και αφορούν σε ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια, δίδακτρα, στεγαστικά δάνεια κ.λπ., αλλά και να περικόψουν τις εκπτώσεις για μεταβιβάσεις, δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές.
Πως θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις
Το θέμα της τόνωσης των επιχειρήσεων τίθεται τελευταία ως προτεραιότητα και από την πλευρά της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Ειδικότερα, στην έκθεση που έχουν συντάξει τα στελέχη της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ υπογραμμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει:
* Να προχωρήσει στην κατάρτιση συγκεκριμένου προγράμματος για την αποπληρωμή των περίπου 6,5 δισ. ευρώ που οφείλει το ελληνικό δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα.
* Να προχωρήσει σε αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος ώστε να επιστρέφονται στην ώρα τους τα χρήματα από τον εξαγωγικό ΦΠΑ.
* Να επιδιώξει ώστε όλα τα υπουργεία να συντάξουν ειδικά προγράμματα αποπληρωμής οφειλετών, τα οποία θα πρέπει να υλοποιήσουν πλήρως μέχρι και τον Απρίλιο του 2012 μη δημιουργώντας νέα ανοίγματα.

Οργή Διώτη: Εγώ συλλαμβάνω τους διάσημους και οι δικαστές τους αφήνουν

Οργή Διώτη: Εγώ συλλαμβάνω τους διάσημους και οι δικαστές τους αφήνουν

 
Δυσφορία, που αγγίζει τα όρια της αγανάκτησης, εκφράζεται από παράγοντες του ΣΔΟΕ για την «ευνοϊκή», όπως τη

 χαρακτηρίζουν, αντιμετώπιση των επώνυμων φοροοφειλετών από τους δικαστές.

Δυσφορία, που αγγίζει τα όρια της αγανάκτησης εκφράζεται από παράγοντες του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας για την «ευνοϊκή», όπως τη χαρακτηρίζουν, αντιμετώπιση των «γκλάμουρους» φοροοφειλετών, από τις δικαστικές Αρχές.
Οι πρόσφατες αποφάσεις ανακριτών και εισαγγελέων, που ούτε προφυλάκισαν ούτε επέβαλαν έστω και ένα ευρώ εγγύηση σε πρόσωπα γνωστά από κοσμικές στήλες και λάιφ στάιλ εκπομπές επειδή δεν απέδωσαν στο κράτος ΦΠΑ εκατομμυρίων ευρώ, έχει φέρει σε αδιέξοδο τους διωκτικούς μηχανισμούς, που μιλάνε πια για «ασυλία των γκλαμουράτων», ενώ αποδίδουν «έλλειψη αναστήματος στους δικαστικούς, που δεν έχουν το σθένος να στείλουν έναν από αυτούς τους επώνυμους στον Κορυδαλλό, έστω για μία εβδομάδα».
Σε μία κουβέντα «έξω από τα δόντια», κύκλοι του ΣΔΟΕ έκαναν λόγο στο «Εθνος της Κυριακής», για «τηλεοπτική δημοκρατία» και για «τηλεοπτικά δικαιώματα, που υπερισχύουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ υποστήριξαν ότι οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις στις περιπτώσεις των συλληφθέντων για αδικήματα κακουργηματικής φοροϋπεξαίρεσης, καταδεικνύουν ότι «η Δικαιοσύνη δεν μένει ανεπηρέαστη από την τηλεοπτική προβολή».
Η άμυνα του «99»
Στον αντίλογο δικαστικών κύκλων, που υπεραμύνθηκαν των αποφάσεων για τους μεγαλοοφειλέτες, με το σκεπτικό ότι εκκρεμεί υπαγωγή των συλληφθέντων στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, βάσει του οποίου δεν μπορεί να προχωρήσει η απόδοση του ΦΠΑ στο Δημόσιο, καθώς η διαδικασία αυτή παρέχει προστασία στον επιχειρηματία και αναστέλλει κάθε διωκτικό μέτρο εναντίον του, οι ίδιες πηγές του ΣΔΟΕ εξαπολύουν νομικά... πυρά!
O επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Διώτης
O επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Διώτης
«Οταν κάποιος κατηγορείται ότι έχει κλέψει ένα εκατομμύριο ευρώ από το Δημόσιο, τον προφυλακίζεις για την πράξη του αυτή, γιατί το αδίκημα της μη καταβολής ΦΠΑ ουσιαστικά είναι κλοπή! Δεν είναι ότι κάποιος δεν δίνει τους φόρους που οφείλει στο κράτος. Είναι κλοπή σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, αφού τα χρήματα του ΦΠΑ, που δεν απέδωσε στο κράτος ο κατηγορούμενος, τα έχει ο ίδιος εισπράξει προηγουμένως από το προϊόν, που εμπορεύεται και τα παρακρατά. Σου παίρνει δηλαδή εσένα το ΦΠΑ 23% και το βάζει στην τσέπη του, αντί να το δώσει στο κράτος. Είναι μια πράξη που έχει ιδιαίτερη κοινωνική απαξία, γιατί διαπράττεται σε βάρος του συνταξιούχου, του μισθωτού, του νοσοκομείου».
Η αντιμετώπιση που είχαν από τη Δικαιοσύνη συλληφθέντες για μεγάλα ποσά ΦΠΑ, γίνεται συχνά -σύμφωνα με πληροφορίες- τον τελευταίο καιρό θέμα συζήτησης στα γραφεία των υπηρεσιών, που εμπλέκονται στο κυνήγι της φοροδιαφυγής:
Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης
Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης
«Δεν μπορεί να τους καθαγιάζουμε, ακούγονται να λένε, επειδή κλέβουν το Δημόσιο. Εάν όλοι αυτοί οι κύριοι είχαν κλέψει από κάνα πλούσιο 500.000 ευρώ -και λέω πλούσιο, γιατί ο φτωχός πού να τα βρει τόσα- τότε θα τον είχανε προφυλακίσει, όπως θα είχαν κάνει, εάν είχε κλέψει 100 χιλιάρικα από τράπεζα...».
Σε ερώτησή μας στις ίδιες πηγές, εάν οι προφυλακίσεις των «επώνυμων» κατηγορουμένων θα είχαν λειτουργήσει παραδειγματικά για κάποιους, που θα έσπευδαν να πληρώσουν, φοβούμενοι μήπως βρεθούν στη φυλακή, η απάντηση ήταν:
Κεραυνοί ΣΔΟΕ για τις «χρυσές αποδράσεις» των επωνύμων
«Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κάποιος από τη Δικαιοσύνη ως παράδειγμα προς αποτροπή, γιατί αυτό παραβιάζει βασικές αξίες του ανθρώπου. Ο λόγος για να προφυλακιστεί κάποιος θα πρέπει να αναζητηθεί μόνο στα κριτήρια που ορίζει ο νόμος (άρθρο 282 ΚΠΔ), ένα εκ των οποίων είναι η βαρύτητα της πράξης και εδώ πρόκειται για υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου. Το άλλο κριτήριο είναι η πιθανότητα, εάν αφεθεί ελεύθερος ο κατηγορούμενος, να τελέσει νέες πράξεις. Και εγώ αναρωτιέμαι, ο επιχειρηματίας, που συνελήφθη για μη καταβολή ΦΠΑ, αφού αφέθηκε είναι ελεύθερος, τι τον εμποδίζει να ξανακάνει το ίδιο με άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητές του, εμφανείς ή συγκεκαλυμμένες;».
Διακρίσεις
Οι διώκτες του οικονομικού εγκλήματος αναφερόμενοι «στην αναλογικότητα του δικαίου», κατέληξαν:
«Δεν μπορείς να προφυλακίζεις το "βαποράκι" και να αφήνεις ελεύθερο τον κατηγορούμενο για σοβαρές μορφές οικονομικού εγκλήματος σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Η απονομή της δικαιοσύνης δεν είναι δογματική. Πρέπει να παρακολουθεί τις κοινωνικές τάσεις, τις κοινωνικές αντιλήψεις και τη συγκυρία. Ε, σε μια τέτοια συγκυρία, όπου κόβεται το ρεύμα στον συνταξιούχο, ο οποίος δεν οφείλει στο κράτος, δεν μπορεί να αφήνονται ελεύθεροι κάποιοι, επειδή είναι επώνυμοι, ή ''γκλαμουράτοι''»!
Ο νόμος για ΦΠΑ
Το αδίκημα της μη καταβολής ΦΠΑ αντιμετωπίζεται ως υπεξαίρεση κακουργηματικής μορφής, επειδή ο συγκεκριμένος φόρος προεισπράττεται.
Σύμφωνα με τον νόμο (282 ΚΠΔ) οι δικαστικές Αρχές μπορούν να επιβάλουν προσωρινή κράτηση -να προφυλακίσουν δηλαδή- τον κατηγορούμενο για κακούργημα, όταν κρίνεται ύποπτος φυγής ή κρίνεται «ύποπτος» να διαπράξει και άλλα εγκλήματα, «όπως προκύπτει από ειδικά μνημονευόμενα περιστατικά της προηγούμενης ζωής του ή από τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης για την οποία κατηγορείται».
Ο δρόμος της δεσμευσης
Με δέσμευση, απαγόρευση εκποίησης περιουσιακών στοιχείων και δήμευση περιουσίας, κινδυνεύουν όσοι κατηγορηθούν και καταδικαστούν για φορολογικές παραβάσεις σε βαθμό κακουργήματος, όπως είναι η μη καταβολή ΦΠΑ, πλαστά - εικονικά τιμολόγια, φοροδιαφυγή, σε συνδυασμό με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (κοινώς ξέπλυμα). Ο νόμος καλύπτει περιπτώσεις από τον Απρίλιο του 2010 και μετά και σκοπός είναι να καταφέρει το κράτος να εισπράξει τα οφειλόμενα, εάν μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση δεν έχουν καταβληθεί από τον υπαίτιο.
Κρύβουν μέσω offshore τις βίλες
Το... παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι παίζουν τον τελευταίο καιρό οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, στην προσπάθειά τους να βρουν περιουσιακά στοιχεία μεγαλοοφειλετών και να τα δεσμεύσουν, όπως ορίζει ο νόμος, προκειμένου το Δημόσιο να καταφέρει να εισπράξει μέρος από τα τεράστια ποσά που οφείλονται.
Μέχρι τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δεκαπέντε τέτοιες περιπτώσεις έχουν μπει στο στόχαστρο της υπηρεσίας, «τα μεγάλα ψάρια», όπως αποκαλούν οι διώκτες της φοροδιαφυγής αυτούς που κατηγορούνται για οφειλές ΦΠΑ εκατομμυρίων ευρώ, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν ήδη συλληφθεί και είναι υπόδικοι.
Η βίλα σε κοσμικό νησί των Κυκλάδων ενός από τους προσφάτως συλληφθέντες από το ΣΔΟΕ, κότερα και ακίνητα σε ακριβές περιοχές, άλλων, που επίσης οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη, εξετάζονται στενά από το επιτελείο του ΣΔΟΕ, προκειμένου να διαπιστωθεί το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς και κυρίως το «πόθεν έσχες», ώστε εάν τους ανήκουν να κινηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία δέσμευσης.
«Ο νόμος προβλέπει δέσμευση περιουσιών και στη συνέχεια και δήμευση, αλλά αυτό δεν είναι μια απλή διαδικασία», τονίζουν στο «Εθνος της Κυριακής» κύκλοι του ΣΔΟΕ.
Τα κόλπα
Ο εντοπισμός των περιουσιακών στοιχείων είναι η κυριότερη δυσκολία, όπως εξηγεί, επειδή όλοι αυτοί έχουν ήδη λάβει τα μέτρα τους και δεν είναι αφελείς για να τα έχουν στο όνομά τους. «Ακολουθούμε τη διαδρομή του χρήματος», τονίζουν, «αλλά ο δρόμος μέχρι στιγμής είναι δύσβατος».
Πολλοί έχουν φροντίσει να μεταβιβάσουν σε offshore εταιρείες ακίνητα ή άλλα περιουσιακά τους στοιχεία, όπου η πολυδαίδαλη νομοθεσία, η οποία καλύπτει το καθεστώς των υπεράκτιων εταιρειών, είναι ένα από τα «αγκάθια» που βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους οι διωκτικοί μηχανισμοί.
Περίπου τις ίδιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και στις περιπτώσεις που οι συλληφθέντες είναι μεγαλομέτοχοι ανώνυμων εταιρειών, όπου δεν μπορούν να δεσμευτούν τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των μετόχων.
Μετά κάθε σύλληψη ξεκινάει ένα «κρυφτό» μεταξύ του μεγαλοοφειλέτη και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Ωστόσο, οι τρόποι για να φτάσουν οι διωκτικές υπηρεσίες στο ζητούμενο υπάρχουν!
Η έρευνα του ΣΔΟΕ επικεντρώνεται στο ποιοι κρύβονται πίσω από τα εταιρικά σχήματα.
Οπως λένε στο «Εθνος της Κυριακής» και τη Μαίρη Μπενέα στελέχη του ΣΔΟΕ, όταν βρεθούν τα φυσικά πρόσωπα, στα οποία έχουν καταλήξει τα υπό διερεύνηση περιουσιακά στοιχεία, τότε καλούνται στην υπηρεσία όπου τους ζητούνται εξηγήσεις για το πώς απέκτησαν τα σπίτια, τις βίλες, τα κότερα, τα μετρητά και, επίσης, εάν έχουν καταβάλει τους αναλογούντες φόρους κ.λπ.
Εάν δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν, ασκούνται ποινικές διώξεις για φοροδιαφυγή, που είναι κακούργημα για ποσά πάνω από 150.000 ευρώ, ενώ κατά περίπτωση απαγγέλλονται κατηγορίες και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

.......ΚΑΙ Η ΚΟΡΟΊΔΙΑ ΠΑΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ......ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΟΦΕΙΛΕΤΕΣ....

           Μία ακόμη τρύπα στο νερό και μάλιστα σε βάρος της ανοχής των φορολογούμενων πολιτών: Οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου που... έκαναν παρέλαση στους τηλεοπτικούς δέκτες τους τελευταίους μήνες με χειροπέδες στα χέρια, αφέθηκαν όλοι τους ελεύθεροι χωρίς ούτε ένα ευρώ εγγύηση!
           Η οικονομική αστυνομία και το ΣΔΟΕ εκφράζουν αγανάκτηση για το γεγονός ότι αυτοί οι οφειλέτες αντιμετωπίζονται ευνοϊκά απο τις δικαστικές αρχές. Σύμφωνα με το "Εθνος της Κυριακής", οι διωκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται σε αδιέξοδο που μιλάνε πια για “ασυλία των γκλαμουράτων”, ενώ αποδίδουν “έλλειψη αναστήματος στους δικαστικούς, που δεν έχουν το σθένος να στείλουν έναν από αυτούς τους επώνυμους στον Κορυδαλλό, έστω για μία εβδομάδα”.

         Μάλιστα κύκλοι του ΣΔΟΕ μιλώντας στην εφημερίδα κάνουν λόγο για “τηλεοπτική δημοκρατία” και “τηλεοπτικά δικαιώματα, που υπερισχύουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, ενώ υποστήριξαν ότι οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις στις περιπτώσεις των συλληφθέντων για αδικήματα κακουργηματικής φοροϋπεξαίρεσης, καταδεικνύουν ότι “η Δικαιοσύνη δεν μένει ανεπηρέαστη από την τηλεοπτική προβολή”.
         Σύμφωνα με το "Βήμα της Κυριακής", το γεγονός οτι κανείς απο τους συλληφθέντες δεν προφυλακίστηκε ενθάρρυνε και άλλους οφειλέτες να µην τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, είκοσι από τους επιχειρηµατίες που συνελήφθησαν για φοροδιαφυγή επικαλέστηκαν την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του νέου Πτωχευτικού Κώδικα και αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς καµία συνέπεια, άλλοι εξακολουθούν να εφαρµόζουν παρελκυστικές τακτικές, ενώ στο ποινικό µέρος οι περισσότερες υποθέσεις έχουν παραπεµφθεί στις ελληνικές καλένδες. Το χειρότερο: σχεδόν κανένας από τους επιχειρηµατίες οι οποίοι συνελήφθησαν στην Αθήνα για χρέη προς το ∆ηµόσιο δεν έχει προχωρήσει σε διακανονισµό των οφειλών του.

Προς πώληση τα δημόσια νοσοκομεία

        Πλήρη ανατροπή όσων γνωρίζαμε μέχρι σήμερα στον χώρο της Υγείας και ειδικότερα στο ΕΣΥ και στα δημόσια νοσοκομεία, σχεδιάζει η κυβέρνηση.

       Αύριο, αναμένεται να παραδοθεί στους εκπροσώπους της τρόικα πόρισμα 500 σελίδων που έχουν συντάξει «σοφοί» του υπουργείου Υγείας, στο οποίο προτείνονται ριζικές ανατροπές, αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

          Ουσιαστικά εισειγούνται την επιβολή ενός «υγειονομικού μνημονίου» στο ΕΣΥ, με μέτρα που θα αλλάξουν το δημόσιο χαρακτήρα του, αλλά και τη σχέση εργασίας των γιατρών και του προσωπικού.

          Μεταξύ άλλων, η επιτροπή θα θέσει προς έγκριση στην τρόικα και την κυβέρνηση ακόμη και την πώληση δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων καθώς και την παραχώρηση ολόκληρων κλινικών σε ιδιώτες!

         Εκτός αυτού, θα θέσει υπ' όψιν των τροϊκανών και την αναθεώρηση του θεσμού του γιατρού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ενώ θα προτείνει ακόμη και την εφαρμογή ειδικού «ποινολογίου» για όσους γιατρούς και νοσηλευτές δεν είναι αποδοτικοί και οι οποίοι θα υποχρεούνται να πληρώνουν πρόστιμα!

ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ρεπορτάζ : Μάρνυ Παπαματθαίου
(από το Βήμα της Κυριακής)


Στην αρχή θεωρήθηκε λαϊκισµός. 
Στη συνέχεια δηµοσιογραφική υπερβολή. 

Τα στοιχεία ωστόσο είναι πλέον αµείλικτα. Το ένα περυσινό κρούσµα ασιτίας µαθητή σε σχολείο της πρωτεύουσας δεν έµεινε εκεί. Τέσσερα νέα κρούσµατα αποδεδειγµένης...
ασιτίας – ένα στο Ρέθυµνο της Κρήτης και τρία σε σχολεία της Αθήνας – καταγράφηκαν εφέτος, χωρίς φυσικά να µπορεί να υπολογιστεί ο «σκοτεινός» αριθµός εκείνων που αντιµετωπίζουν το πρόβληµα αλλά δεν το έχουν ακόµη εκδηλώσει. Μπροστά σε αυτή τη νέα πραγµατικότητα το υπουργείο Παιδείας αναλαµβάνει δράση. Τα «νέα συσσίτια» παίρνουν σύντοµα µορφή και φέρνουν στη µνήµη τη δεκαετία του ’60, όταν οι µαθητές έπιναν στα σχολεία τους γάλα σε σκόνη και έτρωγαν κίτρινο τυρί προκειµένου να τονωθεί η εύθραυστη υγεία τους.

Μια σύγχρονη µορφή συσσιτίων, µε τη µορφή µικρογευµάτων, θα προσφέρεται από τη νέα χρονιά στα σχολεία της χώρας, σε περιοχές όπου φοιτούν µεγάλα ποσοστά µαθητών από χαµηλότερα οικονοµικά στρώµατα, µετανάστες και Αθίγγανοι. Και βέβαια στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας που στην πλειονότητά τους θα ενταχθούν στο σχετικό πρόγραµµα. Οι λεπτοµέρειες του προγράµµατος σχεδιάζονται αυτές τις ηµέρες.

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες του «Βήµατος», το υπουργείο Παιδείας θα δίνει κουπόνια στους µαθητές περιοχών µε χαµηλούς οικονοµικούς και κοινωνικούς δείκτες και µε αυτά θα µπορούν να τρώνε στα κυλικεία των σχολείων. Τα κουπόνια θα είναι του επιπέδου των 2 ή 3 ευρώ, αλλά µε αυτά τα χρήµατα ένας µαθητής θα µπορεί να φάει ένα σάντουιτς και να πιει έναν χυµό ή γάλα στο σχολείο του.

Τα δεδοµένα των τελευταίων εβδοµάδων πάντως απέδειξαν ότι η επέµβαση του κράτους στο πρόβληµα είναι αναγκαία.

«Πριν από λίγες ηµέρες ένας µαθητής της Α΄ Γυµνασίου λιποθύµησε» εξοµολογείται στο «Βήµα» καθηγήτρια κεντρικού σχολείου στην περιοχή της Νίκαιας. «Δεν καταλάβαµε στην αρχή τι συµβαίνει. Νοµίζαµε ότι ήταν άρρωστος. Ωστόσο, όταν του δώσαµε µια πορτοκαλάδα, συνήλθε. Τελικά µας εξοµολογήθηκε ότι δεν είχε φάει τίποτε από το πρωί γιατί στο σπίτι δεν είχε γάλα. Ο πατέρας του µαθητή είναι από πέρυσι άνεργος αλλά δεν µπο ρέσαµε να τον ρωτήσουµε πολλά σεβόµενοι το πρόβληµά του και τη δυσκολία του να µας µιλήσει γι’ αυτό».
Οι περιοχές που ξεκινούν
Η σκηνή αυτή φαίνεται να επαναλαµβάνεται συχνά και µε τραγικό τρόπο στις σχολικές αυλές. Πολλοί εκπαιδευτικοί µιλούν πια για κρούσµατα ασιτίας στα σχολεία τους. Κάποιοι µάλιστα ήδη δραστηριοποιούνται σε επιτροπές και οµάδες που συγκροτούνται για να στηρίξουν τους µαθητές τους και να τους εξασφαλίσουν ρούχα ή τρόφιµα. Ωστόσο πρώτη φορά σχεδιάζεται έλεγχος του προβλήµατος σε κεντρικό επίπεδο.

Οι δράσεις του υπουργείου Παιδείας θα ενταχθούν στα προγράµµατα των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) που αφορούν τη στήριξη περιοχών µε µαθητές που έχουν ανάγκη κοινωνικής και εκπαιδευτικής στήριξης. Ηδη έχουν επιλεγεί νηπιαγωγεία και δηµοτικά στις περιοχές του Ταύρου, της πλατείας Βάθης, των Εξαρχείων, των Κάτω Πατησίων, των Αχαρνών, αλλά και σχολεία σε Μοσχάτο, Νίκαια, Ασπρόπυργο, Ζεφύρι και Αυλώνα για να ενταχθούν στο πρόγραµµα.

«Στόχος µας είναι να διασφαλίσουµε την ισότιµη ένταξη των µαθητών στο εκπαιδευτικό σύστηµα στις περιοχές µε χαµηλούς εκπαιδευτικούς και κοινωνικοοικονοµικούς δείκτες» λέει στο «Βήµα» η αρµόδια για θέµατα Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Στην προσπάθεια αυτή το σχολείο αναλαµβάνει ενεργό ρόλο εποικοδοµητικής συνεργασίας µε τις οικογένειες και τους φορείς εκπαίδευσης της τοπικής κοινότητας. Ο ρόλος αυτός είναι πολυσχιδής και εδώ εντάσσεται η πρωτοβουλία για τη διανοµή µικρογευµάτων στα σχολεία ΖΕΠ γι’ αυτές ακριβώς τις περιοχές που το έχουν περισσότερο ανάγκη» συνεχίζει.

Ανήσυχοι δάσκαλοι και εθελοντές
Και οι κοινωνικές υπηρεσίες του ∆ήµου Αθηναίων έχουν δεχθεί αιτήµατα. Οπως ανέφερε η πρόεδρος του Βρεφοκοµείου Αθηνών και υπεύθυνη των δηµοτικών σταθµών κυρία Μαρία Ηλιοπούλου , τα µηνύµατα που παίρνει τον τελευταίο καιρό είναι πραγµατικά ανησυχητικά. «Ερχονται κάθε ηµέρα στο Βρεφοκοµείο αιτήµατα από διευθυντές δηµοτικών σχολείων από όλη την Αθήνα για να τους στείλουµε µερίδες φαγητού, καθώς πολλά παιδιά δεν φέρνουν τρόφιµα από το σπίτι σε όσα σχολεία είναι ολοήµερα. Δίνουµε µερίδες φαγητού σε 70 σχολεία κάθε ηµέρα. Ενα ποσοστό σχολείων µπορούµε να καλύψουµε αλλά σίγουρα όχι πάρα πολλά».

Στο ερώτηµα τι προτείνει για την αντιµετώπιση παρόµοιων προβληµάτων η κυρία Ηλιοπούλου τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει ένας συντονισµός φορέων: «Για παράδειγµα, πολλά εστιατόρια στα οποία περισσεύει φαγητό θα µπορούσαν να το προσφέρουν. Πρέπει όµως να είµαστε σεµνοί και ταπεινοί στον τρόπο που βοηθάµε τους γύρω µας γιατί οι άνθρωποι έχουν αξιοπρέπεια».

«Τα κρούσµατα µαθητών που έρχονται στο σχολείο το πρωί και φεύγουν το µεσηµέρι χωρίς να έχουν φάει τίποτα ή δεν έχουν τα κατάλληλα παπούτσια για τη γυµναστική είναι καθηµερινά πλέον» λέει ο δάσκαλος σε σχολείο των Αµπελοκήπων κ. Δ. Μαργιόλης. «Αυτά δεν είναι παρά ακραία γεγονότα που αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου σε µια κατάσταση που βιώνουµε καθηµερινά. Βλέπεις να σε κυκλώνει η εξαθλίωση ανθρώπων που ως χθες δεν διανοούνταν ότι δεν θα µπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους τα απαραίτητα είδη. Είναι καθήκον µας να βοηθήσουµε όλοι» καταλήγει.

τρεις επώνυμοι θυμούνται
Γάλα, κίτρινο τυρί και βούτυρο...
Ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης ανασύρει από τη µνήµη του σκηνές «συσσιτίων» από την παιδική του ηλικία. «Θυµάµαι γύρω στο ’54-’57 στα συσσίτια που γίνονταν στο σχολείο µας µάς έδιναν γάλα, ένα κίτρινο τυρί σαν ένταµ και ένα πολύ νόστιµο αυστριακό βούτυρο. Μας έδιναν οι γονείς µας ένα σακουλάκι µε το όνοµά µας που περιείχε και ένα κυπελλάκι και πηγαίναµε στο σχολείο µας. Το γάλα εκείνο ήταν πραγµατικά αηδιαστικό, εγώ δεν το έπινα, ούτε έτρωγα το τυρί, τα έδινα σε συµµαθητές µου, που µε τη σειρά τους τα έδιναν σε άλλους. Παίζαµε το σπασµένο τηλέφωνο µε το συσσίτιό µας...» σχολιάζει χαριτολογώντας.

Τα συσσίτια που πρόσφερε το κράτος ωστόσο σε περιόδους κρίσης είχαν σώσει και γενιές. «Εγώ επέζησα από τα συσσίτια στη διάρκεια της µεγάλης πείνας» εξοµολογείται ο επίτιµος πρόεδρος της Ν∆ κ. Κ. Μητσοτάκης. «Τα συσσίτια ήταν πολύ σηµαντική υπόθεση. Δεν πρέπει τα παιδιά να πεινούν και να υποσιτίζονται. Τώρα έχουν αρχίσει πάλι να λειτουργούν τα συσσίτια. Αρχισαν µάλιστα να λειτουργούν και στον στρατό. Συνέστησα ακόµη και στα ιδρύµατα να κάνουν το ίδιο. Και ιδρύµατα, όπως π.χ. το Ιδρυµα Νιάρχου, αλλάζουν πολιτική στην οικονοµική κρίση και δίνουν χρήµατα για στέγαση και σίτιση. Πρέπει να κινητοποιηθούν οι πάντες» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

«Στο δηµοτικό σχολείο της Καρυάς Λευκάδας µάς έστελνε τρόφιµα µια οργάνωση του ΟΗΕ. Γάλα σε σκόνη και ένα κίτρινο τυρί που πρώτη φορά φάγαµε και κολλούσε στα δόντια, το ολλανδικό» αναφέρει ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαµάνης. «Εµείς προτιµούσαµε το άσπρο τυρί. Μας έδιναν και ψωµί µε σταφίδες. Το 1964 θυµάµαι, µε πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου και υφυπουργό Παιδείας τον Λουκή Ακρίτα, εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πρωινό ρόφηµα του παιδιού και το µεσηµεριανό. Μας πήγαιναν όµως και κατασκήνωση και προσπαθούσαν µε τον καθαρό αέρα να τονώσουν την υγεία µας» θυµάται.

Και οι βουλευτές θέλουν… τα αναδρομικά τους


Προκλητικές είναι οι οικονομικές αξιώσεις συνολικά 117 πρώην βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου, οι οποίοι ζητούν αναδρομικά πολλών εκατομ-μυρίων ευρώ και μάλιστα με τον τόκο! 

Το πιο αξιοπρόσεκτο της υπόθεσης που προκαλεί το δημόσιο αίσθημα είναι ότι στη λίστα συμπεριλαμβάνονται ονόματα προσώπων που εμπλέκονται σε σκάνδαλα και για τα οποία δεν έχει ακομη αποφανθεί η Δικαιοσύνη.

Την ώρα δηλαδή που τα μέτρα λιτότητας πλήττουν όλους τους πολίτες, φορείς του Δημοσίου να βάζουν λουκέτο λόγω ανεπάρκειας κονδυλίων και χιλιάδες εργαζόμενοι να οδηγούνται καθημερινά στην ανεργία, κάποιοι κρατικοδίαιτοι πέραν των βουλευτικών προνομίων, διεκδικούν τα… αναδρομικά τους, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, με πρόσχημα τις αυξήσεις που δόθηκαν στους δικαστικούς λειτουργούς.

Ανάμεσά τους φιγουράρουν ονόματα πρώην βουλευτών που φέρονται να εμπλέκονται σε σκάνδαλα επί των ημερών τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ, τα οποία εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη. Μεταξύ αυτών που έχουν προσφύγει είναι οι Άκης Τσοχατζόπουλος, Τάσος Μαντέλης, Γ. Ανωμερίτης, Γ. Δρυς, Ελ. Παπαζώη, Εμμ. Κεφαλογιάννης, Π. Δούκας, Ελ. Ζαγορίτης, Αν. Καραμάριος, Θ. Κασίμης, Ν. Κατσαρός, Π. Τατούλης, Αντ. Φούσας και άλλοι.

Συνολικά 42 πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και 52 της Ν.Δ. είναι αυτοί που με αγωγές τους διεκδικούν αναδρομικά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη. Για παράδειγμα: Ένας ο οποίος διετέλεσε βουλευτής 37 μήνες (τρία χρόνια και κάτι) διεκδικεί διαφορές βουλευτικής αποζημίωσης ύψους 240.196 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους. Επιπλέον, όλοι σχεδόν διεκδικούν από το ελληνικό δημόσιο και χρηματική ικανοποίηση ύψους 10.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστησαν, από τη μη αναπροσαρμογή των αποδοχών τους.

Ποιοι παραιτήθηκαν από τις αποζημιώσεις

Στον αντίποδα, από τις διεκδικήσεις τους, παραιτήθηκαν οι πρώην βουλευτές της Ν.Δ. Μ. Λιάπης και Λ. Τζανής, καθώς και η χήρα του Π. Κοσιώνη.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι το ακριβές ποσό που ζητούν οι πρώην βουλευτές με τις αγωγές τους στα Διοικητικά Δικαστήρια δεν μπορεί με ακρίβεια να προσδιοριστεί. Και αυτό γιατί οι διεκδικήσεις τους αφορούν τα χρόνια θητείας του καθενός βουλευτή.

Υπάρχουν, ωστόσο και κάποιοι που έφτασαν στο σημείο να καταθέτουν δύο αγωγές για διαφορετικές βουλευτικές περιόδους, όπως οι Ι. Βαϊνάς, Μ. Ζορμπά, Εμμ. Λουκάκης και Σ. Στολίδης. Ενδεικτικό είναι ότι βουλευτής επί 37 μήνες ζητεί διαφορές βουλευτικές αποζημίωσεις που φτάνουν τα 240.196 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους.

Κοινό σημείο στις διεκδικήσεις τους είναι το ποσό των 10.000 ευρώ που ζητούν σχεδόν όλοι από το ελληνικό Δημόσιο ως χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη που όπως ισχυρίζονται υπέστησαν λόγω της μη αναπροσαρμογής των αποδοχών τους.

Οι πρώτες αγωγές αναμένεται να συζητηθούν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, ενώ ήδη έχει αναβληθεί η εκδίκαση ορισμένων εξ αυτών για το Φεβρουάριο του 2012. Μικρός αριθμός αγωγών εκκρεμούν και στο Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας ενώ άλλες στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει εν μέρει δεκτές δύο αγωγές από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, για τις οποίες το ελληνικό δημόσιο έχει ασκήσει έφεση, ενώ μία τρίτη απορρίφθηκε.

Οι πρώτες προσφυγές...

Οι 52 πρώην και συνταξιούχοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που κατέθεσαν αγωγές και διεκδικούν αναδρομικά διαφορές αποδοχών είναι: Αλ. Ακριβάκης, Ιωαν. Ανθόπουλος, Ελ. Ανουσάκη, Π. Αντωνακόπουλος, Γ. Ανωμερίτης, Μ. Αρσένη, Ιωαν. Βαθειάς, Ιωάν. Βαίνας, Β. Βασιλακάκης, Ηλ. Βλαχόπουλος, Χρ. Βοσνάκης, Αλ. Βούλγαρης, Δ. Γεωργακόπουλος, Ιωαν. Γιαννακόπουλος, Μ. Γικόνογλου, Γκ. Ζορμπά (ευρωβουλευτής), Χρ. Θεοδώρου, Ιωαν. Θωμόπουλος, Λ. Κανελλόπουλος, Θ. Κατσανέβας, Ν. Κατσέλη - Καλογεροπούλου, Ιωαν. Καψής, Θ. Κολιοπάνος, Ευτ. Κοντομάρης, Β. Κοντογιαννόπουλος (1974-1993 ΝΔ και 1996-2000 ΠΑΣΟΚ), Σ. Κοσμίδης, Θ. Κοτσώνης, Δ. Κουλουριάνος (ευρωβουλευτής), Φλ. Κωνσταντίνου, Εμμ. Λουκάκης, Αν. Μαντέλης, Αλ. Μπαλτάς, Αθ. Μπάτσος, Φρ. Παπαδέλλης, Ελ. Παπαζώη, Ηλ. Παπαηλίας, Βασ. Παπανικόλας, Χρ. Σμυρλής - Λιακατάς, Ιωαν. Σουλαδάκης, Σ. Στολίδης, Λ. Τζανής, Ιωαν. Τσακλίδης, Π. Τσερτικίδης, Β. Τσιλίκας, Απ. Τσοχατζόπουλος, Π. Φωτιάδης, Αλ. Χρυσανθακόπουλος και Αν. Χωρέμης.

Από την πλευρά της ΝΔ, οι 62 πρώην βουλευτές που κατέθεσαν αγωγές είναι: Ν. Αγγελόπουλος, Π. Αδρακτάς, Θ. Αναγνωστόπουλος, Απ. Ανδρεουλάκος, Ιωαν. Βαληνάκης, Δ. Γαλαμάτης, Στ. Δαϊλάκης, Γ. Δεικτάκης, Θ. Δημοσχάκης, Π. Δούκας, Ελ. Ζαγορίτης, Σ. Καλαντζάκου, Ηλ. Καλλιώρας, Γ. Καλός, Κρ. Κανελλοπούλου, Αν. Καραμάριος, Αντ. Καρπούζας, Θ. Κασίμης, Ν. Κατσαρός, Θ. Κατσίκης, Στ. Κελέτσης, Κεφαλογιάννης, Αθ. Κόρκα - Κώνστα, Β. Κορκολόπουλος, Ιωαν. Κοσμίδης (ευρωβουλευτής), Αν. Κουτσούμπας, Γ. Κωνσταντόπουλος, Θ. Λεονταρίδης, Μ. Λιάπης, Αν. Λιάσκος, Λ. Λυμπερακίδης, Αρ. Μανούσου-Μπινοπούλου, Π. Μαντούβαλος, Π. Μελάς, Αντ. Μπέζας, Μ. Μπεκίρης, Ν. Νικολόπουλος, Γ. Ορφανός, Β. Παππάς, Αρ. Παυλίδης, Ιωαν. Πλακιωτάκης, Αδ. Ρεγκούζας, Γ. Σαλαγκούδης, Δ. Σαμπαζιώτης, Π. Σκανδαλάκης, Θ. Σολδάτος, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, Αρ. Σταθάκης, Ν. Σταυρογιάννης, Α. Σταύρου, Π. Τατούλης, Ιορδ. Τζαμτζής, Ν. Τσιαρτσιώνης, Κ. Τσιπλάκης, Αρ. Τσιπλάκος, Σ. Τσιτουρίδης, Γ. Τσούρνος, Π. Φουντουκίδου - Θεοδωρίδου, Αντ. Φούσας, Χρ. Φώλιας, Ηλ. Φωτιάδης και Ευγ. Χαϊτίδης.

Ακόμη, αγωγή έχει καταθέσει η χήρα του Παναγιώτη Κοσιώνη, βουλευτή του Συνασπισμού ('89-'93) και του ΚΚΕ ('93-'04), Ιουλία Κοσιώνη και ο τέως ευρωβουλευτής του ΔΗΚΚΙ, Εμμ. Μπακόπουλος.

Επίσης, έχει καταθέσει αγωγή και ο πρώην βουλευτής Γεώργιος Παπαγεωργίου για τον οποίο όμως δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα ανήκει, καθώς τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ υπήρξαν βουλευτές με το ίδιο ονοματεπώνυμο.

Εκκρεμούν αγωγές και στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλος αριθμός ανάλογων βουλευτικών αγωγών εκκρεμούν και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Συγκεκριμένα, το αρμόδιο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει δικαιώσει συνταξιούχους βουλευτές, κρίνοντας ότι με βάση το Ζ' Ψήφισμα της Βουλής του 1975, οι αυξήσεις στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών συμπαρασύρουν και τις αποδοχές των βουλευτών.

Να σημειωθεί πάντως, ότι παραιτήθηκε από την αγωγή που είχε καταθέσει ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου η χήρα του βουλευτή του Σπ. Πλασκοβίτη.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας