ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

ΧΥΤΑ Φυλής: Η δημόσια υγεία ΔΕΝ είναι λεπτομέρεια! Ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου για τα προβλήματα υγείας στο Δήμο Φυλής


Το θέμα της επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων του Δήμου Φυλής φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος. 

Σε ερώτηση του, επισημαίνει την ενδεχόμενη συσχέτιση μεταξύ της λειτουργίας του ΧΥΤΑ και σοβαρών προβλημάτων υγείας των κατοίκων.   
Παρά τις εξαγγελίες του ΥΠΕΚΑ, δεν έχει ακόμα διενεργηθεί κανένας έλεγχος στα ρυπασμένα εδάφη για σημειακές πηγές παραγωγής επικίνδυνων αποβλήτων, για παράνομες αποθέσεις ή για ανίχνευση μεγάλου αριθμού τοξικών ουσιών (διοξίνες, βαρέα μέταλλα κλπ), που ενδέχεται να υπάρχουν στο περιβάλλον (έδαφος, νερό, αέρας κλπ) της περιοχής. Παράλληλα, η αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής απάντησε σε σχετικό αίτημα των κατοίκων ότι αδυνατεί να διενεργήσει μελέτη νοσηρότητας που θα οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα και θα αποτελέσει εργαλείο βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων. 

Κι όλα αυτά τη στιγμή που δρομολογούνται στην ίδια περιοχή νέες κολοσσιαίες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων που θα διαιωνίσουν το υπάρχον αδιλέξοδο.  
 
«Tο υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που ακολουθείται χρόνια, καθώς και οι κακές συνθήκες λειτουργίας στο ΧΥΤΑ Φυλής έχουν αναμφισβήτητα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε επανηλλημμένα διατυπώσει ολοκληρωμένς προτάσεις εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων που διαφέρουν ριζικά από τα σχέδια που προωθούνται τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη χώρα. Ανεξαρτήτως αυτού όμως, στο θέμα της διασφάλισης της δημόσιας υγείας δεν χωρούν εκπτώσεις από κανένα. Είναι αναγκαίο να διασφαλίσουμε τα κονδύλια που απαιτούνται για να γίνει συστηματική καταγραφή της ρύπανσης στην περιοχή του Δήμου Φυλής όπου συγκεντρώνεται ένα τεράστιο ποσοστό των απορριμμάτων που παράγονται στη χώρα. Είναι όμως ακόμα σημαντικότερο, το Υπουργείο Υγείας να ασχοληθεί σοβαρά με τις καταγγελίες των κατοίκων και να προχωρήσει στη διενέργεια επιδημιολογικής μελέτης καθώς και συστηματικής φροντίδας της υγείας τους.»       
 
(Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης)
 
Θέμα: Επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων του Δήμου Φυλής από την παρουσία ΧΥΤΑ
στην περιοχή
 
Στο Δήμο Φυλής λειτουργεί πολλά χρόνια Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων όπου καταλήγει το σύνολο σχεδόν των απορριμμάτων της Αττικής, που αποτελούν το 40% των απορριμμάτων της Ελλάδας. Επιπροσθέτως, εγκρίθηκαν πρόσφατα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), οι περιβαλλοντικοί όροι για δύο νέες μεγάλες μονάδες Βιολογικής Ξήρανσης και Μηχανικής Ανακύκλωσης, συνολικής δυναμικότητας 4000 τόνων/ημέρα που θα λειτουργήσουν στην ίδια περιοχή [1,2]. Παρά τις εξαγγελίες του ΥΠΕΚΑ , δεν έχει ακόμα διενεργηθεί κανένας έλεγχος στα ρυπασμένα εδάφη για σημειακές πηγές παραγωγής επικίνδυνων αποβλήτων, για παράνομες αποθέσεις ή για ανίχνευση μεγάλου αριθμού τοξικών ουσιών (διοξίνες, βαρέα μέταλλα κλπ), που ενδέχεται να υπάρχουν στο περιβάλλον (έδαφος, νερό, αέρας κλπ) της περιοχής. Τοπικές πρωτοβουλίες πολιτών διαμαρτύρονται για εκτεταμένα σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας στο Δήμο Φυλής . Σε σχετικό αίτημα για επιδημιολογική μελέτη νοσηρότητας με στόχο τη διερεύνηση της πιθανής σχέσης μεταξύ αύξησης κρουσμάτων καρκίνου και της παρουσίας ΧΥΤΑ στην περιοχή, η αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής απάντησε ότι αδυνατεί να διενεργήσει τέτοια μελέτη .
 
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Θεωρεί επιλέξιμη για συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε., μελέτη για εντοπισμό ρυπασμένων εδαφών και σημειακών πηγών επικίνδυνων αποβλήτων καθώς και για μεταφορά παράνομων αποθέσεων σε χώρους ασφαλούς διάθεσης;
2. Θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε διενέργεια μελέτης νοσηρότητας με στόχο τη διερεύνηση της πιθανής σχέσης μεταξύ αύξησης κρουσμάτων καρκίνου και της παρουσίας ΧΥΤΑ στην περιοχή;
3. Σε τι περαιτέρω ενέργειες προτίθεται να προβεί σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία των πολιτών;
 
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/4%CE%919%CE%9E0-%CE%9B
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/4%CE%919%CE%9E0-%CE%A8
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni=1009&language=el-GR
Καταγγελία-αίτημα του Χ. Μαρμάρου (Α/Π 1543/08.06.2011 ΕΓΕΠΕ)
Περιφέρεια Αττικής, Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ ΤΩΝ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΞΕΝΙΟΣ 94,3 FM

Με το παρόν υπόμνημα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε και να ζητήσουμε την παρέμβασή σας, για τα τεκταινόμενα στον Ρ/Σ ΞΕΝΙΟ 94,3 FM-Δημοτική Ραδιοφωνία Άνω Λιοσίων.

Στις 2 Μαρτίου 2011, είχαν κλαπεί τα μηχανήματα εκπομπής του σταθμού, από τις εγκαταστάσεις της κεραίας στην περιοχή Ζαχαρίτσας του Ποικίλου όρους, με αποτέλεσμα ο ΞΕΝΙΟΣ 94,3 FM, να είχε σιγήσει, μέχρι το απόγευμα της 30ης Σεπτεμβρίου όταν βγήκε και πάλι στον αέρα το σήμα και μουσικό πρόγραμμα του σταθμού. Φυσικά και δεν αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα που είχαν κλαπεί. 

Απλώς η Δημοτική Αρχή Φυλής, (όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Μπουραίμης, σε Δημοτικό Συμβούλιο) αποφάσισε να εκπέμψει ο σταθμός μέσω link, από τις εγκαταστάσεις του KISS FM στον Υμηττό, έναντι ενοικίου 2.500 ευρώ μηνιαίως!

Οι 52 εργαζόμενοι του ραδιοφωνικού σταθμού, (16 δημοσιογράφοι, 16 τεχνικοί, 20 διοικητικοί) παραμένουμε απλήρωτοι, και βρισκόμαστε σε επίσχεση εργασίας, από τα μέσα Ιουλίου του 2010!!!

Ο Δήμαρχος του νέου Καλλικράτειου Δήμου Φυλής (μετά τη συνένωση των δήμων Άνω Λιοσίων, Φυλής και Ζεφυρίου) κ. Δημήτρης Μπουραίμης, δεν φέρεται διατεθειμένος να δώσει λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων του σταθμού, σχετικά με την εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών, που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση του κ. Χρήστου Παππού.

Προκλητικά δηλώνει, ότι δεν είναι υποχρεωμένος, να αναγνωρίσει τις οφειλές της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.

Απειλεί με υπαγωγή του σταθμού στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα (όταν ήδη οφείλει εκτός του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και τις εισφορές στα Ασφαλιστικά Ταμεία), ενώ κάποια στιγμή σε ανύποπτο χρόνο είχε αναφερθεί στη μεταφορά του προσωπικού (βλ. μετατάξεις) στο Δήμο.

Ήδη, η Δημοτική Αρχή Φυλής διόρισε, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τεχνικό σύμβουλο εξυγίανσης, τον κ. Γιώργο Νικητάκη, έναντι αμοιβής 20.000 ευρώ! Παράλληλα ο κ. Μπουραίμης, θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να είχαν σταματήσει τις κινητοποιήσεις, από τη στιγμή, που
ανέλαβε ο ίδιος το Δήμο!

 Είχε έρθει ο Μεσσίας και δεν το καταλάβαμε;
Λύθηκαν τα προβληματά μας και δεν το πήραμε χαμπάρι;
Εκ των υστέρων και αφήνοντάς μας απλήρωτους ο Δήμαρχος ισχυρίζεται ότι δεν μας πληρώνει επειδή δεν δουλεύουμε!

Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει κ. Μπουραίμη!
Ούτε πιάνεται κορόϊδο με όσα χρήματα δίνετε κατά καιρούς. Εξοφλείστε κ. Μπουραίμη, και κάντε ότι
θέλετε το σταθμό, τον οποίο θέλετε αλλά από ότι φαίνεται, χωρίς τους εργαζόμενους. Υπογράψτε συμφωνία με τα σωματεία, για την καταβολή των οφειλομένων και εμείς εδώ είμαστε και θα επιστρέψουμε στην εργασία μας.
Το τσάμπα πέθανε προ πολλού κ. Δήμαρχε.

Θυμίζω ότι ο κ.Μπουραίμης έχει πει επίσης ότι δεν μπορεί να πληρώνει τους εργαζόμενους του σταθμού,παράνομα (όπως έχει κάνει μέχρι τώρα!), από τη στιγμή που η επιχείρηση, δεν διαθέτει ασφαλιστική (από ΙΚΑ) και φορολογική ενημερότητα.

Πως να εμπιστευθούν οι εργαζόμενοι έναν Δήμαρχο από τη στιγμή που δεν έχει βρεί τρόπο για να πληρώνονται νομιμότατα (όπως και ο ίδιος λέει ότι θέλει) Παράλληλα, ο Δήμαρχος Φυλής έχει τονίσει ότι από την 1η Ιουλίου η μισθοδοσία και των εργαζομένων του ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM, (όταν αυτή καταβληθεί!) θα γίνεται με βάση, το Δημόσιο Λογιστικό, δηλαδή θα πληρωνόμαστε, σύμφωνα με τη
μισθοδοσία των εργαζομένων του Δήμου! Οι εργαζόμενοι μαζί με τους εκπροσώπους τους, (σε συνάντηση μετά από πρωτοβουλία της ΠΟΕΣΥ), ενημέρωσαν το γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Αθανάσιο Ξηρό, για τα όσα συμβαίνουν στον ΞΕΝΙΟ 94,3 FM.

Αναμένουμε ακόμη, σχετική ενημέρωση από τον κ. Ξηρό για τις θέσεις του Δημάρχου κ. Μπουραίμη . Παράλληλα οι εργαζόμενοι (πάλι με πρωτοβουλία της ΠΟΕΣΥ) είχαν συνάντηση (2 φορές) και με το Δ.Σ. του ΕΣΡ.

Την πρώτη φορά οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν το Δ.Σ. του ΕΣΡ για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο σταθμός, ενώ η Δημοτική Αρχή Φυλής μέσω του νομικού συμβούλου του σταθμού, ζήτησε αναβολή ακρόασης, την οποία και πήρε για μία εβδομάδα.

Τη δεύτερη φορά, στο Δ.Σ. του ΕΣΡ, πάλι δεν εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Φυλής κ. Δημήτρης Μπουραίμης, καθώς εκτός του νομικού συμβούλου του σταθμού, στη συγκεκριμένη συνάντηση, τον
εκπροσώπησε ο τεχνικός σύμβουλος εξυγίανσης του ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM, κ. Γιώργος Νικητάκης.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι της ΠΟΕΣΥ, της ΕΤΕΡ και οι εργαζόμενοι του σταθμού, ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του ΕΣΡ κ. Ιωάννη Λασκαρίδη, για το τι ειπώθηκε νωρίτερα από την εργοδοτική πλευρά του ΞΕΝΙΟΥ 94,3FM, κατά τη διάρκεια της ακροάσεως. Ο τεχνικός σύμβουλος κ. Γ. Νικητάκης, σύμφωνα με τα όσα μας μετέφερε ο πρόεδρος του ΕΣΡ:

α)Μίλησε για τις δυσκολίες στην εκταμίευση χρημάτων, που αντιμετωπίζει ο Δήμος Φυλής (ωστόσο οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του Δήμου πληρώνονται κανονικά),
β)Αποκάλυψε ότι ο σταθμός βρίσκεται σε προ-πτωχευτική διαδικασία (βλ. άρθρο 99),
γ)Υποστήριξε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις εάν έμπαινε η τρόϊκα(!) στον ΞΕΝΙΟ 94,3 FM, δεν θα έμεναν ούτε 10 εργαζόμενοι στη θέση τους, και
δ)Τέλος ζήτησε εξάμηνη(!) διορία από το ΕΣΡ, προκειμένου να προχωρήσει το πλάνο της
Δημοτικής Αρχής για το σταθμό.

Όπως μας τόνισε στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του ΕΣΡ δόθηκε τελικώς, ένας μήνας διορία στη Δημοτική Αρχή Φυλής και ανανέωσαν το <<ραντεβού>>, για τα τέλη του επόμενου μήνα (δηλ. Οκτωβρίου).

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργαζομένων του ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM, με τον τεχνικό σύμβουλο εξυγίανσης του σταθμού, κ. Γιώργο Νικητάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι έχει την εντολή από τη Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι να οδηγήσει το σταθμό στο <<λιμάνι>> της εξυγίανσης, εξασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και ρυθμίζοντας τις υποχρεώσεις του σταθμού, προς τους εργαζόμενους (αποπληρωμή οφειλομένων), το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους προμηθευτές.

Θεωρεί τα μέχρι και σήμερα οφειλόμενα <<παλιές οφειλές>> τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο θα επιδιώξει να τα εξοφλήσει με ρύθμιση, σε 24 δόσεις, όπως προβλέπει (υποστήριξε ο κ. Νικητάκης) για αυτές τις περιπτώσεις, ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ!!!

Για το λόγο αυτό θα ετοιμάσει σχετική έκθεση (σχέδιο βιωσιμότητας), την οποία θα παραδώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο και το ΕΣΡ, περί τα τέλη Οκτωβρίου. Έκανε λόγο, για χρονοδιάγραμμα τρίμηνης-τετράμηνης διάρκειας, προκειμένου να γίνουν οι σχετικές ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία,
ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και να ξεκινήσουν να καταβάλλονται παράλληλα με και οι τρέχοντες μισθοί στους εργαζόμενους, εφόσον όπως τόνισε έχουν διασφαλιστεί τα ποσά!!!

Δηλαδή, κατά τον τεχνικό σύμβουλο εξυγίανσης λεφτά, πάλι από Γενάρη του 2012 και βλέπουμε!!! Στο σημείο αυτό οι εργαζόμενοι αντέδρασαν υποστηρίζοντας, ότι δεν θα αντέξουν απλήρωτοι, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο τεχνικός σύμβουλος εξυγίανσης, υποσχέθηκε να μεταφέρει, το σχετικό αίτημα στο Δήμαρχο Φυλής κ. Δημήτρης Μπουραίμης, μήπως και βρεθεί τρόπος(;) να μας καταβληθούν κάποια χρήματα.

Τελικώς μας καταβλήθηκε άλλος ένα μήνας και έχει ο Θεός! Εν τω μεταξύ, ο τεχνικός σύμβουλος εξυγίανσης του ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM, τόνισε ότι θα προχωρήσει στην κατάθεση αίτησης υπαγωγής του σταθμού στο άρθρο 99, μετά την εκπομπή σήματος και μουσικού προγράμματος, στα ερτζιανά (δηλ. λειτουργεί-εκπέμπει πλέον ο σταθμός), καθώς υποστήριξε ότι αυτό μπορεί να γίνει (δηλ. να υπαχθεί ο
ΞΕΝΙΟΣ 94,3 FM στο άρθρο 99) μετά την αναθεώρηση του σχετικού άρθρου, σύμφωνα με το νόμο 4013 (ΦΕΚ 204 / Α/ 15-09-2011) <<Σύσταση ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων - Αντικατάσταση του έκτου κεφαλαίου του ν. 3588/2007 (πτωχευτικός κώδικας)- Προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης και άλλες διατάξεις>>.

Σας έχω επισυνάψει, τον συγκεκριμένο νόμο, για να τον μελετήσει η νομική υπηρεσία, εάν φυσικά, δεν τον γνωρίζει. Οι εργαζόμενοι του σταθμού έχουν καταθέσει μηνύσεις, ασφαλιστικά μέτρα
και αγωγές, στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

Οι δημοσιογράφοι αναμένουν εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, να καθαρογραφεί η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων. Όταν αυτό συμβεί, θα ζητήσουμε την οικονομική συνδρομή-βοήθεια της ΕΣΗΕΑ, για να προχωρήσουμε στην κατάθεση αγωγή, όπως έχουν ήδη κάνει οι τεχνικοί και οι διοικητικοί υπάλληλοι.

Βρισκόμαστε στα όριά μας: απλήρωτοι με οφειλόμενες αποδοχές που αγγίζουν τον ένα χρόνο, εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνταν αποκλειστικά στο Δημοτικό ραδιόφωνο των Άνω Λιοσίων,
χωρίς άλλη απασχόληση.

Απαξιωμένοι και ως δημοσιογράφοι, καθώς στερούμαστε της δυνατότητας, να εργαζόμαστε (και να πληρωνόμαστε), εδώ και ένα χρόνο.

Αρνούμαστε την ομηρία και τον εκβιασμό. Να σας υπενθυμίσουμε ότι η συχνότητα του ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM είναι δημόσιο αγαθό και όχι ιδιοκτησία του εκάστοτε Δημάρχου.

Και μέσα σε όλα αυτά, σύμφωνα με την κατάσταση, (την οποία σας έχω επισυνάψει, ως FOREIS.pdf με Α.Π. 2/οικ.68484/0094, 30/09/2011), της 39ης διεύθυνσης φορέων γενικής κυβέρνησης, της γενικής διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού, της γενικής γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής, του υπουργείου Οικονομικών, δεν υπάρχει πουθενά στον τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ (Δ.Ε.Ρ.Α.Λ.) - ΞΕΝΙΟΣ 94,3 FM.

Όπως αντιλαμβάνεστε, όχι μόνο δεν έχουν αποσταλεί στοιχεία της επιχείρησης, αλλά δεν υπάρχει στη σχετική λίστα ο σταθμός.
Ωστόσο, στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται, ο 9,84 (Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας Αθήνας), που
έχει στείλει στοιχεία, το Κανάλι 1 (δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά) τα Δημοτικά ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης καθώς και η Δημοτική επιχείρηση ειδικού σκοπού "Δημοτικό Ραδιόφωνο Βόλου" που επίσης δεν έχουν αποστείλει στοιχεία, ενώ δεν υπάρχει στην κατάσταση και το Δημοτικό Ραδιόφωνο
Ηρακλείου-Επικοικωνία FM.

Τα νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, που περιλαμβάνονται στην Κεντρική Κυβέρνηση, τους Ο.Τ.Α. και τους Ο.Κ.Α., προσδιορίζονται από το μητρώο Γενικής Κυβέρνησης, που
τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (άρθρο 50, του Ν. 3943/2011).

 Η συγκεκριμένη λοιπόν κατάσταση, (σύμφωνα με το έγγραφο που επίσης σας έχω επισυνάψει), επέχει θέση βεβαίωσης και αποτελεί δικαιολογητικό για την καταβολή επιχορήγησης και ισχύει μέχρι τις 31/10/2011.

Εν τω μεταξύ, μικτή επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ που επεξεργάζονται (σύμφωνα με τον υπουργό κ. Χάρη Καστανίδη) και το ζήτημα των Δημοτικών Ραδιοφώνων, όπως και τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του νόμου του <<Καλλικράτη>>, έτσι ώστε να
γίνουν οι ανάλογες διορθώσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών ισχυρίζεται, ότι σύντομα θα έχει στα χέρια του, ολοκληρωμένη και βιώσιμη πρόταση για τα δημοτικά ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, από τη μικτή αυτή επιτροπή ΥΠ.ΕΣ. - Κ.Ε.Δ.Ε.

Αλήθεια, τι ολοκληρωμένη και βιώσιμη πρόταση για τα Δημοτικά ΜΜΕ θα είναι αυτή, χωρίς να περιλαμβάνει την άποψη των εργαζομένων;

Πηγή:
http://e-tetradio.gr/ar6005el_ypomnimatwnergazomenwnstonksenio943.html

Πεζοπορία οργανώνει την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, ο Σύλλογος της Ζωφριάς

Ένωση Συλλόγων Γονέων Άνω Λιοσίων: Εκδήλωση με τίτλο - «Επιλέγω δρόμους εκπαίδευσης για την επαγγελματική μου σταδιοδρομία»

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Άνω Λιοσίων, σας προσκαλεί στην εκδήλωση Αγωγής Σταδιοδρομίας που διοργανώνεται, με σκοπό τη πληροφόρηση και συμβουλευτική σχετικά με τις εκπαιδευτικές διεξόδους, τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τον υποστηρικτικό ρόλο των γονέων με θέμα:

«Επιλέγω δρόμους εκπαίδευσης για την επαγγελματική μου σταδιοδρομία»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τηνΚυριακή 4 Δεκεμβρίου και ώρα 17:30,στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Γενικού Λυκείου Άνω Λιοσίων (δίπλα στο κλειστό γυμναστήριο Δροσούπολης).
Τα θέματα που θα παρουσιασθούν είναι:

1. «Το νέο Γενικό Λύκειο - Επαγγελματικός Προσανατολισμός των νέων σήμερα, κριτήρια και προϋποθέσεις για πετυχημένη επιλογή» Δημήτριος Τσίγκος, Διευθυντής 1ου Γ.Ε.Λ. Άνω Λιοσίων.

2. «Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ - Δημόσια ΙΕΚ) - Νέο Τεχνολογικό Λύκειο»Χαρίλαος Ροδάκης, Διευθυντής ΕΠΑΛ

3. «Πρόσβαση στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση»

4. Μαρία Αθανασέρη, Καθηγήτρια Σ.Ε.Π, ΚΕΣΥΠ Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής.

5. « Ο ρόλος των γονέων στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές των παιδιών», Λυδία Αμπόνη - Τσούρα, Δρ. Ψυχολογίας, Συγγραφέας

6. «Συμβουλευτική Διαδικασία, Αυτογνωσία και Λήψη Απόφασης», Δημήτριος Κατσικαδέλης, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Σταδιοδρομίας, μέλος ΕΛ.Ε.ΣΥΠ.

7. Επαγγελματικός Προσανατολισμός και ανεργία των νέων» Χαράλαμπος Κατσής, Σύμβουλος Απασχόλησης Ο.Α.Ε.Δ.

Θα ακολουθήσει συζήτηση - ερωτήσεις. Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων, ο Δήμαρχος Φυλής και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής.


         Με τιμή για το Διοικητικό  Συμβούλιο,

Χατζητρακόσιας   Νικόλαος                                          Παπανδρέου    Γεωργία
         Πρόεδρος                                                             Γενική  Γραμματέας


http://paraponofylis.blogspot.com/2011/11/3.html#more

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ

Δημοπρατήθηκε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, το έργο της διευθέτησης του Ρέματος της Εσχατιάς. 

Ανάδοχος αναδείχθηκε κοινοπραξία τεχνικών εταιριών, με επικεφαλής τον ΑΚΤΩΡΑ, η οποία πρόσφερε έκπτωση 13,1% επί το προϋπολογισμού του έργου, που ανέρχεται σε 83,763 ευρώ. 

Το επόμενο βήμα είναι η υπογραφή της σύμβασης για να προχωρήσει η έναρξη των εργασιών. 

Το έργο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) 2010 και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει ποτέ στη Δυτική Αθήνα. 

Με την ολοκλήρωσή του, σε συνδυασμό με τη διευθέτηση των δευτερευόντων ρεμάτων που καταλήγουν στην Εσχατιά θα αντιμετωπιστούν οριστικά τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή του Καματερού, θα διευκολυνθεί η ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης και θα επιτευχθεί η περιβαλλοντική αναβάθμιση ολόκληρης της πόλης του Καματερού. 

Ανοίγει επίσης ο δρόμος για τη διευθέτηση του ρέματος από το Καματερό, μέχρι τη Λεωφόρο Πάρνηθας, κάτι που μπορεί να σημάνει την απαρχή της αντιπλημμυρικής θωράκισης των Αχαρνών και ιδίως του κεντρικού Μενιδίου. Κάτι που περιμένουν, πως και πως οι κάτοικοι των Αχαρνών...

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΣΧΑΤΙΑ: http://www.youtube.com/watch?v=DHY2yTpqih0

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Αδιαπραγμάτευτος ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμμάτων

Aδιαπραγμάτευτος είναι ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμμάτων, σημειώνουν, με επιστολή τους προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Τάσο Γιαννίτση, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα αναφέρουν τα εξής:
1. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία του Δημόσιου συμφέροντος των πολιτών.

2. Η προστασία των πολιτών από την υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση και η προστασία της Δημόσιας Περιουσίας που είναι οι υπάρχουσες σήμερα υποδομές επιβάλλει την διατήρηση του Δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των φορέων διαχείρισης απορριμμάτων.

3. Ο οφειλόμενος έλεγχος σε όλα τα στάδια διαχείρισης απορριμμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος, για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας και η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και εν τέλει του συμφέροντος των πολιτών επιβάλλει την διατήρηση και στήριξη του Δημόσιου χαρακτήρα των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

4. Οι υπηρεσίες και το προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν συμβάλλει καθοριστικά για την εξέλιξη του συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης και στηρίζουν τη Δημόσια Διοίκηση με γνώση και εμπειρία που πρέπει να αξιοποιηθεί.

5. Η Διαχείριση των απορριμμάτων δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι συνειφασμένη ή αλληλοεξαρτώμενη με το κέρδος του εκάστοτε εργολάβου, που ούτως ή άλλως επωμίζεται ο πολίτης. 

Το «κέρδος» συνδέεται άμεσα με το «λειτουργικό κόστος» και είμαστε πεπεισμένοι και εμείς όπως και η πλειοψηφία της κοινωνίας πως μια υπηρεσία που οφείλει να προσφέρει το κράτος στον πολίτη και συνδέεται άμεσα με την υγεία του και το περιβάλλον δεν μπορεί να εμπλέκεται στη λογική της «μεγιστοποίησης του κέρδους» που είναι το κύριο αν όχι το μόνο μέλημα των «φιλόδοξων αρπακτικών-επενδυτών».

Δημήτρης Ανυφαντάκης - Σύμβουλος "ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ" στο Τοπικό Συμβούλιο Άνω Λιοσίων: "Οι κάτοικοι του Αγ. Ιωάννη αισθάνονται εγκαταλειμμένοι και πλήρως παραμελημένοι από τις τοπικές αρχές και το κεντρικό κράτος διαχρονικά"


Tην ευκαιρία να ενημερωθεί από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ και τον Πρόεδρο κ. Τζάνο Απόστολο για τα προβλήματα της συνοικίας, είχε το απόγευμα της Τρίτης 22/11 ο Δημήτρης Ανυφαντάκης,  σύμβουλος της "ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ" στην Δημοτική Κοινότητα Άνω Λιοσίων.

Ο Δ. Ανυφαντάκης επισκέφθηκε τα γραφεία του συλλόγου και κατατοπίστηκε λεπτομερώς από τα μέλη του ΔΣ για τα τρέχοντα αλλά και τα χρόνια προβλήματα της περιοχής, καθώς και για τις ενέργειες που έχει κάνει ως σήμερα ο σύλλογος προς όλες τις κατευθύνσεις, πιέζοντας τους θεσμικούς φορείς για την επίλυσή τους. 

Κατά την ενημέρωση τονίστηκε ιδιαίτερα από τους κατοίκους και τέθηκε ως βάση της πλειοψηφίας των προβλημάτων της συνοικίας η υψηλή παραβατικότητα που παρατηρείται εξαιτίας της παρουσίας μεγάλου αριθμού ROMA, οι οποίοι είτε ως μόνιμοι κάτοικοι είτε ως σκηνίτες - μεταφερόμενοι πληθυσμοί έχουν δημιουργήσει την εικόνα μιας απόλυτα ανοχύρωτης και γκετοποιημένης περιοχής, όπου ανθεί η εγκληματικότητα και κάθε μορφής παράνομη ενέργεια που υποβαθμίζει την καθημερινότητα των κατοίκων λόγω του φόβου, της ανασφάλειας και των υγειονομικών κινδύνων που υποβαθμίζουν στον υπερθετικό βαθμό την ζωή των δημοτών που φιλότιμα προσπαθούν να υπερασπιστούν και να διατηρήσουν τις περιουσίες τους, προβάλλοντας κάθε δυνατή αντίσταση στην προσπάθεια συγκεκριμένων να αλώσουν ολόκληρη την περιοχή μετατρέποντάς την σε Bronx μεσογειακού τύπου. 

Τα προβλήματα συνδέονται, σύμφωνα με τους κατοίκους, με την παρουσία στην περιοχή του όλο και αυξανόμενου αριθμού των ROMA. Ακάθαρτα λύματα από υπαίθριες τουαλέτες και «πλύσιμο» αυλών που τρέχουν στους κεντρικούς δρόμους της περιοχής, απουσία δικτύου ακαθάρτων, ελλιπής φωτισμός, κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος, κατάληψη οικοπέδων από παραπηγματούχους, κλοπές, διαρρήξεις ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων όπως το πολύπαθο συγκρότημα των σχολείων της περιοχής, το οποίο γίνεται συνεχώς στόχος παρανόμων, επικίνδυνη οδήγηση και καύση σκουπιδιών και καλωδίων, συνθέτουν το τοπίο της καθημερινότητας των κατοίκων που δικαίως αισθάνονται  πλήρως παραμελημένοι από τις τοπικές αρχές και το κεντρικό κράτος διαχρονικά. 

Παρ' όλες όμως τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν δεν εγκαταλείπουν την περιοχή τους, αν και αισθάνονται καθημερινά τον κλοιό να σφίγγει και την ζωή των παιδιών τους που δεν μπορούν να ξεμυτίσουν από το σπίτι και φυσικά δεν γνωρίζουν τι θα πει παιχνίδι σε αλάνα, παρά το γεγονός ότι στην συνοικία αυτή υπάρχουν ακόμα ελεύθεροι χώροι. 

Το συμπέρασμα που αποκόμισε ο Δημήτρης Ανυφαντάκης είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί ελπίζουν αλλά και δυσπιστούν, εύχονται αλλά και αγανακτούν, περιμένοντας κάτι να αλλάξει μέσα στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στον νέο καλλικρατικό Δήμο Φυλής. 

Από την πλευρά του ο Δ. Ανυφαντάκης δεσμεύτηκε ότι θα φέρει άμεσα ως θέμα σε επόμενη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Λιοσίων όλα όσα του ανέφεραν οι δημότες και θα προσπαθήσει να προκαλέσει στο προσεχές διάστημα με την υποστήριξη όσο περισσότερων συμβούλων καταστεί δυνατό συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας με μόνο θέμα τα προβλήματα παραβατικότητας στις συνοικίες του πρώην Δήμου Άνω Λιοσίων, ώστε το πρόβλημα να βγει ξανά στην επιφάνεια και να δρομολογηθούν εξελίξεις ως προς την αντιμετώπισή του αρχικά σε τοπικό και στη συνέχεια σε διαδημοτικό επίπεδο.

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Κλείνουν η μία μετά την άλλη οι πρεσβείες στο Ιράν - Μετά την Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία ανακαλούν τους πρέσβεις τους από το Ιράν

Έντονη ήταν η αντίδραση της Μεγάλης Βρετανίας, για τα χτεσινά γεγονότα στο Ιράν, που είχε ως αποτέλεσμα την διακοπή της λειτουργίας της πρεσβείας της στην Τεχεράνη, αλλά και την αποχώρηση όλων των Ιρανών διπλωματών από το Λονδίνο, κατ’ εντολήν της βρετανικής κυβέρνησης.

Αμέσως μετά η Γερμανία κάλεσε εκτάκτως για συζητήσεις τον πρέσβη της από το Ιράν.

Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, και η Ιταλία σκοπεύει να κλείσει την πρεσβεία της να μεταβεί από την Τεχερανη στο υπουργείο Εξωτερικών στη Ρώμη, με σκοπό την εγγύηση της αποστολής της στην Τεχεράνη.

Χθες, διαδηλωτές εισέβαλαν στην βρετανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, σπάζοντας παράθυρα και καίγοντας σημαίες της Μεγάλης Βρετανίας.

Η πορεία, που έγινε κυρίως από φοιτητές, πραγματοποιήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κυρώσεις που ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει η Βρετανία εναντίον του Ιράν, για το θέμα του πυρηνικού οπλοστασίου που η χώρα φέρεται να προετοιμάζει.

Παρέμβαση-σοκ ετοιμάζουν Μέρκελ και Σαρκοζί - Θα ανακοινώσουν πολιτικές πρωτοβουλίες εντός δύο ημερών

Μέσα στις απόμενες δύο ημέρες έρχονται σημαντικές ανακοινώσεις για την ευρωπαϊκή πολιτική, δια στόματος του Γάλλου προέδρου Ν. Σαρκοζί και της Γερμανίδας Καγκελαρίου A. Mέρκελ, δήλωσε σήμερα ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Μόντι, επισημαίνοντας παράλληλα την κρισιμότητα της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών της 9ης Δεκεμβρίου.

«Είναι αναγκαίο να είμαστε ενωμένοι με τη Γερμανία και τη Γαλλία όσον αφορά στη διαμόρφωση και την κατάθεση των επικείμενων προτάσεων για την ισχυροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας», δήλωσε ο Μόντι.

Ο εφιάλτης της διάσπασης τη ευρωζώνης - Είναι δυνατό να βγει μία χώρα από το ευρώ;

Υπάρχει όλο και αυξανόμενη φημολογία για το ενδεχόμενο διάσπασης της ευρωζώνης ή για έξοδο μίας ή περισσότερων χωρών από το ευρώ ή για πλήρη εγκατάλειψη του ενιαίου νομίσματος από τις χώρες της ευρωζώνης και επιστροφή στα εθνικά νομίσματα.

Εκτενές άρθρο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel εκτιμά τις παραπάνω πιθανότητες, τα νομικά κωλύματα, αλλά και τις συνέπειες για την Ευρωζώνη, αλλά και την ίδια τη Γερμανία, της κατάρρευσης του ευρώ και ουσιαστικά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αν γινόταν κάτι τέτοιο θα επρόκειτο για την «απόλυτη καταστροφή».

Όπως επισημαίνει το Der Spiegel, τα σημάδια αυξάνονται: Χρηματοοικονομικοί όμιλοι στη Βρετανία πραγματοποιούν ασκήσεις επί χάρτου για το ενδεχόμενο διάσπασης της ευρωζώνης. Ο Πολωνός υπουργός Οικονομίας απηύθυνε έκκληση να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους. Οι επενδυτές αποσύρουν κεφάλαια από τα κρατικά ομόλογα. Για πρώτη φορά, οι Ευρωπαίοι θεωρούν την κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος ως μία πιθανότητα.

Είναι δυνατό να συμβεί κάτι τέτοιο;

Όπως τονίζει το Der Spiegel, τα σενάρια κατάρρευσης του ευρώ είναι παλαιότερα από το ευρώ το ίδιο. Στα τέλη του 1998, ο καθηγητής Νομικής του Harvard, Hal Scott, δημοσίευσε μία εργασία με τίτλο «Όταν το ευρώ καταρρεύσει» και ανέβαζε τις πιθανότητες του να συμβεί κάτι τέτοιο στο 10% ήδη!

Σήμερα ο Nouriel Roubini, γνωστός και ως «Dr. Doom» ανεβάζει τις πιθανότητες στο 45%.

Είναι δυνατή η αποχώρηση από το ευρώ;

Η διάσπαση της ευρωζώνης είναι δυνατή, καθώς, όπως είχε επισημάνει στην έκθεση του ο καθηγητής του Harvard θεωρητικά υπάρχουν κάποιοι λόγοι που θα επέτρεπαν να συμβεί κάτι τέτοιο. Η ευρωζώνη:

- έφτιαξε νομίσματα με τα εθνικά σύμβολα
- διατήρησε τα εθνικά συστήματα πληρωμών, τις εθνικές Κεντρικές Τράπεζες και τις πωλήσεις εθνικών κρατικών ομολόγων
- συγχώνευσε μόνο τα συναλλαγματικά αποθέματα και, μάλιστα, σε περιορισμένη έκταση

Από την άλλη, όμως, το να επιστρέψει η Γερμανία στο μάρκο ή η Ελλάδα στη δραχμή δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζουν οι ευρωσκεπτικιστές. Οι Ευρωπαϊκές συνθήκες δεν προβλέπουν έξοδο από την Ευρωζώνη χωρίς παράλληλη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έξοδος αυτή θα χρειαζόταν πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί και θα είχε ολέθριες συνέπειες στην οικονομία μίας χώρας.

Επίσης είναι ασαφές το πώς θα γινόταν η μετατροπή του εθνικού χρέους μίας χώρας σε διαφορετικό νόμισμα και υπό ποιο νομικό καθεστώς – το εθνικό, το διεθνές κ.ο.κ. Καθοριστικός παράγοντας θα ήταν οι απίστευτες νομικές διενέξεις που θα προέκυπταν κατά τη διαδικασία της μετατροπής των ομολόγων από ευρώ σε εθνικά νομίσματα.

Επίσης, εφιαλτικές θα ήταν οι συνέπειες από την κοινωνική αναταραχή που θα προκαλούσε η έξοδος μία χώρας από την ΕΕ ή η διάσπαση του ευρώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο: Οι λαοί της Ευρώπης θα εξεγείρονταν.

Πόσα θα στοίχιζε η διάσπαση του ευρώ;

Όπως τονίζει το Der Spiegel, παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί είναι ευρωσκεπτικιστές, γεγονός είναι ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί περισσότερο απ’όλες από την είσοδο του ενιαίου νομίσματος.

Οι γερμανικές εταιρείες – χωρίς το φόβο της εναλλαγής ισοτιμιών – πραγματοποιούν το 40% των εξαγωγών τους προς την ΕΕ.

Αυτή τη στιγμή οι γερμανικές εξαγωγές οδεύουν προς το επίπεδο-ρεκόρ του 1 τρισ. ευρώ.

Ενδεχόμενη έξοδος της Γερμανίας από το ευρώ θα είχε πολύ αρνητικές συνέπειες στις εξαγωγές, καθώς θα έπρεπε να πουλάει τα προϊόντα της με το «ακριβό» μάρκο.

Αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ;

Εξίσου αρνητικές θα ήταν οι συνέπειες και σε αυτήν την περίπτωση, καθώς η υποτιμημένη δραχμή θα κόστιζε ακριβά στις γερμανικές τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.

Το συνολικό κόστος σε βάθος χρόνου αγγίζει, σύμφωνα με αναλυτές, τα 250 με 340 δισ. ευρώ ήτοι 10%-14% του γερμανικού ΑΕΠ.

Η UBS το ανεβάζει στο 20% με 25% του ΑΕΠ σε περίπτωση που η Γερμανία έβγαινε από το ευρώ. αυτό μεταφράζεται σε 6.000 με 8.000 ευρώ ανά κάτοικο τον πρώτο χρόνο και 3.500 με 4.500 ευρώ τα επόμενα χρόνια. Δυσβάσταχτο!

Ολέθριες συνέπειες και για το χρηματοοικονομικό τομέα

Η κρίση του 2008 έχει αφήσει νωπές μνήμες στο χρηματοοικονομικό τομέα, οπότε οποιαδήποτε έξοδος από το ευρώ θα ήταν μοιραία, εκτιμά το Der Spiegel.

Ακόμη και σε περίπτωση εξόδου μίας αδύναμης χώρας όπως η Ελλάδα, ο πανικός των πολιτών και η μαζική απόσυρση καταθέσεων θα αποτελείωνε τις ήδη αποδυναμωμένες τράπεζες.

Ακόμη και μία ισχυρή χώρα, όπως η Γερμανία, θα υπέφερε. Σε περίπτωση που γινόταν εισροή κεφαλαίων, η χώρα θα βρισκόταν, αν μη τι άλλο, αντιμέτωπη με έντονες πληθωριστικές πιέσεις.

Σύμφωνα με οικονομικό αναλυτή, οι χώρες έχουν ύο επιλογές για να αποφύγουν τα προβλήματα:

Να δράσουν ταχύτατα οπότε να εκπλήξουν τις αγορές σε περίπτωση εξόδου χώρας από το ευρώ.

Είτε, εκτός των άλλων, να εισάγουν άμεσα ελέγχους σε κεφάλαια ώστε να ελέγξουν τι μπαίνει και το βγαίνει.

Όμως κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο να γίνει στην Ευρώπη, καθώς λόγω της γεωγραφικής θέσης των χωρών και των κοντινών συνόρων, θα αποτελούσε μία λύση ολίγων μόνο ημερών.

Επίσης, οι έλεγχοι κεφαλαίου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές συνθήκες για κοινή αγορά, οπότε, εν πολλοίς, θα απειλούνταν οι Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή καθεαυτή.

«Οι Αγανακτισμένοι είναι φασίστες, κομμουνιστές και μ...ς!» Αυτό είχε πει ο Θόδωρος Πάγκαλος για το κίνημα της πλατείας

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μας έχει συνηθίσει σε προκλητικές δηλώσεις. 

Μετά το «μαζί τα φάγαμε», το «οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι κοπρίτες» και πολλά άλλα, ο Θόδωρος Πάγκαλος, σε παλιότερη συνέντευξή του σε γαλλικό κανάλι, τα «έχωσε» στους Αγανακτισμένους.

Το ποτάμι των «Αγανακτισμένων» πολιτών πλημμύριζε το καλοκαίρι τους δρόμους της Ελλάδας, τα αίματα είχαν ανάψει για τα καλά, ο κόσμος παρέμενε στις πλατείες για πολλές μέρες εκφράζοντας την αγανάκτησή του στους πολιτικούς και ο κ. Πάγκαλος την ίδια στιγμή έδινε... συνεντεύξεις.

Καλεσμένος στην εκπομπή «Le Monde en Marche», του γαλλικού καναλιού France 5, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προέβη σε μερικές πολύ προκλητικές δηλώσεις, χαρακτηρίζοντας τους «Αγανακτισμένους» που κατέβαιναν στις πλατείες και διαδήλωσαν για τα ασφυκτικά μέτρα της κυβέρνησης και την μνημονιακή πολιτική ως «μείγμα από φασίστες, κομμουνιστές και μ...ς».

Η εκπομπή ήταν σε ένα μεγάλο μέρος της αφιερωμένη στη χώρα μας και στην δεινή οικονομική της κατάσταση ενώ μεταξύ άλλων δόθηκε βήμα και σε απλούς πολίτες να διαμαρτυρηθούν και να μιλήσουν ο καθένας ξεχωριστά για το δικό του γολγοθά.

Αυτός όμως που σίγουρα έκανε αίσθηση ήταν η αφοπλιστική ειλικρίνεια με την οποία ο κ. Πάγκαλος «στόλισε» τους Αγανακτισμένους πολίτες που διαδήλωναν για τα αυτονόητα χαρακτηρίζοντάς τους ως μ...ς!

Δημήτρης Παπαδημούλης: «Η Ελβετία είναι το θερμοκήπιο του ελληνικού μαύρου χρήματος»

Από το 2005 υπήρχε η δυνατότητα να εισπράξουμε χρήματα από τους μεγαλοκαταθέτες που έχουν παρκάρει τα λεφτά τους στην Ελβετία και να βρούμε και ονόματα σε περιπτώσεις μαύρου χρήματος.Έξι χρόνια τώρα δεν έχει γίνει τίποτα και όλοι ξέρουμε ότι η Ελβετία είναι το θερμοκήπιο του ελληνικού μαύρου χρήματος, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο «Marconi Radio 96,1 F.M.» του Βόλου.

Λευκή επιταγή στην τρόικα για να εφαρμοστεί το Μεσοπρόθεσμο - Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα...

Το Eurogroup έδωσε λευκή επιταγή στη τρόικα να προχωρήσει σε ό,τι κρίνει απαραίτητο προκειμένου να διασφαλισθεί η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας και η πλήρης εφαρμογή του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ενώ εξουσιοδότησε τη κυβέρνηση Παπαδήμου να διαμορφώσει το κατάλληλο νομοθετικό καθεστώς με στόχο την επιτυχή εφαρμογή του PSI.

Το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισε να προωθηθεί με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα και το σχέδιο εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI), με στόχο οι σχετικές διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, όπως προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.

Στις 12 Δεκεμβρίου όποτε και η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα θα ορισθεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, αλλά και το περιεχόμενο της νέας δανειακής σύμβασης. Παράλληλα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου η τρόικα και ειδικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να καταρτίσουν έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα αποτυπώνει την κατάσταση του χρέους και την πορεία εξυπηρέτησής του σε βάθος δεκαετίας.

Μια σημαντική παράμετρος της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup είναι ότι παρέσχε στην Ελλάδα την υποστήριξή του προκειμένου η κυβέρνηση να διαμορφώσει το κατάλληλο νομοθετικό καθεστώς με στόχο την επιτυχή εφαρμογή του PSI.

Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα σε συνεννόηση πάντα με την Ε.Ε. δύναται να ενεργοποιήσει μέσω μια απλής νομοθετικής ρύθμισης τις περιβόητες «ρήτρες συλλογικής δράσης» σύμφωνα με τις οποίες αν το 75% των πιστωτών συμφωνήσει στο κούρεμα, μπορεί να υποχρεωθεί το υπόλοιπο 25% να υπαχθεί στην ίδια συμφωνία.

Αυτό θα σήμαινε αναγκαστική αναδιάρθρωση και ενδεχομένως πιστωτικό γεγονός, κάτι που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποκλείει πια.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Φυλή: "Νεκροταφείο" μετασχηματιστών με διοξίνες

Την ύπαρξη μιας υπαίθριας τοξικής απειλής για τη δημόσια υγεία και μάλιστα πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή, αποκαλύπτει ο δήμαρχος Φυλής.

Ο Δημήτρης Μπουραΐμης καταγγέλλει ότι σε υπαίθρια αποθήκη της ΔΕΗ έχουν αφεθεί, εδώ και δεκαετίες, παλιοί μετασχηματιστές της ΔΕΗ, γεμάτοι επικίνδυνες διοξίνες.

Ο δήμαρχος δηλώνει στην εφημερίδα Real Planet, ότι πολλοί από τους μετασχηματιστές βρίσκονται εκεί από την εποχή της δικτατορίας.
Τα παλαιά αυτά εξαρτήματα περιέχουν, μεταξύ άλλων, και τα λεγόμενα κλοφέν, τα οποία έχει εξακριβωθεί ότι προκαλούν σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι επιστήμονες κατατάσσουν τα κλοφέν στις πιο επικίνδυνες ουσίες για τον άνθρωπο, καθώς αυτά εκφυλίζουν την άμυνα του οργανισμού και προσβάλλουν τον συκώτι και τα νεφρά.

Μέχρι στιγμής, οι εκκλήσεις του δημάρχου δεν έχουν εισακουσθεί, ενώ όταν έστειλε τη δημοτική αστυνομία για αυτοψία στο χώρο, οι υπεύθυνοι δεν επέτρεψαν την είσοδο στους αστυνομικούς.

ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr/environment/arthro/266061/apothiki-thanatou-sti-fuli/

Αυτό είναι το ρεπορτάζ όπως καταγράφηκε... 

Ποια είναι όμως η αλήθεια; 

Ποιος ευθύνεται για την παραμονή της χωματερής μετά το 2003; 

Ποιος ΔΕΝ έκανε έως σήμερα χρήση και κοινοποίηση της απόφασης του Δ.Σ. Φυλής για τα απορρίμματα; Απόφαση που πάρθηκε απο το Δ.Σ. Φυλής από τον Μάρτη του 2011.

Ποιος μέχρι σήμερα εξακολουθεί να μιλάει για εφαρμογή του Περιφερειακού σχεδιασμού; Αυτού του Περιφερειακού σχεδιασμού που εμπεριέχει την παραμονή της χωματερής στα Άνω Λιόσια φτιάχνοντας κιόλας τόσο νέα εργαστάσια όσο και χώρους ταφής;

Ποιου το ενδιαφέρον μέχρι τώρα ήταν και εξακολουθεί να είναι απλά και μόνο η θέση στο Δ.Σ. του νέου φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων;

Βloomberg για την Ελλάδα: Εκτός ευρώ σε δύο χρόνια και ύφεση έως το 2015!

Έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ μέσα σε μία διετία αναμένουν σχεδόν δύο στους τρεις διαχειριστές hedge funds, σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται το Bloomberg. Για την Ιταλία και την Ισπανία αναμένουν πτώχευση ή αναδιάρθρωση του χρέους τους μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Τη λύση των ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους προκρίνει το 65% των ερωτηθέντων, όπως προκύπτει από την έρευνα της AksiaLLC, σε 125 από τους σημαντικότερους διαχειριστές hedge funds παγκοσμίως.

Την ίδια ώρα, η Citigroup προβλέπει ύφεση στην Ελλάδα έως το 2015 καθώς και μείωση του ΑΕΠ κατά 5,6% φέτος, 4,9% το 2012 και 3,1% το 2013, σε αντίθεση με όλες τις προβλέψεις που κάνουν λόγο για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2013.

Ο οίκος προειδοποιεί ότι το νέο πακέτο διάσωσης σε συνδυασμό με το «κούρεμα» των ομολόγων δεν είναι αρκετά για να αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Συνεπώς προβλέπει την παραμονή του χρέους σε πολύ υψηλά επίπεδα και έλλειμμα σε διψήφιο ποσοστό φέτος και του χρόνου. Τέλος εκτιμά πως η ανεργία θα εκτιναχθεί το 2012 στο 20,1% και το 2013 στο 20,9%.

Αγρότης δήλωνε μηδενικό εισόδημα και είχε 180.000 ευρώ - Το ΣΔΟΕ «ξεσκονίζει» τις καταθέσεις 250 Κρητικών

Σχεδόν 40 εκατομμύρια ευρώ καταθέσεις έχουν εντοπιστεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς 250 Κρητικών - στην πλειονότητα τους Ηρακλειώτες - σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ. Πρόκειται για λογαριασμούς που ξεκινούν ανά περίπτωση από τις 200.000 ευρώ και ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ.

Για παράδειγμα αγρότης βρέθηκε να έχει σε τράπεζα περίπου 180.000 ευρώ, όμως δήλωνε μηδενικό εισόδημα. Σε άλλη περίπτωση Ηρακλειώτη, η απάντηση που ήρθε στο ΣΔΟΕ από μία μόνο τράπεζα τον εμφανίζει ως δικαιούχο ποσού 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένονται και οι απαντήσεις από τις υπόλοιπες τράπεζες στις οποίες επίσης διατηρεί λογαριασμούς.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην εφημερίδα «Πατρίς» ο Διευθυντής του ΣΔΟΕ Κρήτης, Στέλιος Λαντζουράκης, οι λογαριασμοί των 250 ελεγχόμενων Κρητικών ανοίχτηκαν εντός του 2011 και στη φάση αυτή γίνεται πλήρης διασταύρωση των φορολογικών τους στοιχείων με τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Κινδυνολογούν οι Financial Times όταν λένε: «Βαριά σκιά πολέμου πάνω από την Ευρώπη;» Στην Ευρώπη πλανάται ένα κακό προαίσθημα

Όταν λίγες μέρες πριν ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούσε πως τυχόν κατάρρευση του ευρώ θα άνοιγε τις πύλες της Κολάσεως, όλοι έπεσαν να τον «φάνε». Πολλοί ήταν που βιάστηκαν να τον κατακρίνουν ως κινδυνολόγο που γίνεται κήνσορας της καταστροφής για να εξυπηρετήσει τα σχέδια του και τα συμφέροντα της Γαλλίας.

Χθες, ούτε ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών, από την καρδιά της Γερμανίας, το Βερολίνο, δεν έκλεισε τα μάτια μπροστά στη κρίση στην ευρωζώνη λέγοντας ότι «Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού. Μάλλον είμαι ο πρώτος ΥΠΕΞ της Πολωνίας στην ιστορία που εκστομίζει κάτι τέτοιο, αλλά το λέω».

Οι Financial Times σε άρθρό τους με τίτλο «Βαριά σκιά πολέμου απλώνεται πάνω από την Ευρώπη» περιγράφουν την ζοφερή πραγματικότητα και τη δεινή οικονομική κατάσταση που παρασύρει σαν ντόμινο μία μία τις χώρες. «Θα μπορούσε η κατάσταση να γίνει κακή; Εννοώ πολύ κακή –όπως λέμε Μεγάλο Κραχ ή παγκόσμιος πόλεμος; Ένα κατακλυσμιαίο γεγονός από εκείνα που η γενιά μου έμαθε να πιστεύει ότι ανήκουν μόνο στα βιβλία Ιστορίας;» αναρωτιέται ο αρθρογράφος.

«Το βέβαιο είναι ότι στην Ευρώπη πλανάται ένα κακό προαίσθημα» λέει με νόημα.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα ο κίνδυνος σοβαρής οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη είναι μεγάλος. Οι απειλές για χρεοκοπίες κρατών και διάλυση του ευρώ αυξάνονται –και μαζί τους αυξάνονται οι απειλές κατάρρευσης τραπεζών, κοινωνικού πανικού, βαθιάς ύφεσης και μαζικής ανεργίας. Κάτι σαν την σύγχρονη εκδοχή του Μεγάλου Κραχ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως σύνολο, είναι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη –οπότε το οικονομικό χάος αναπόφευκτα θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις. Θα παγώσει το εμπόριο και θα απειλήσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το μάθημα του Μεγάλου Κραχ του ’30 είναι ότι η παγκόσμια ύφεση αποδυναμώνει τις δημοκρατίες, προκαλεί αύξηση ριζοσπαστικών νέων πολιτικών δυνάμεων και, εντέλει, κλιμακώνει τον κίνδυνο διεθνούς σύρραξης.

Όπως είναι φυσικό οι εντάσεις θα αυξάνονταν και εκτός της Ευρώπης, καθώς η διεθνής οικονομία θα χειροτέρευε. Οι αλλαγές στις ισορροπίες δυνάμεων με την Ασία θα επιταχύνονταν, με την ανερχόμενη Κίνα να αντιμετωπίζει μια αποδυναμωμένη Αμερική. Στην Κίνα όσο και στην Αμερική, ο εθνικισμός και ο προστατευτισμός θα αύξαναν την επιρροή τους λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Αυτά τα σενάρια δεν είναι απίθανα» σημειώνει ο αρθρογράφος. «Ωστόσο, παρά τους παραλληλισμούς, και πάλι εγώ δεν μπορώ να πιστέψω ότι επιστρέφουμε στο ’30. Και υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους πιστεύω ότι μάλλον θα γλιτώσουμε.

Πρώτον, είναι η ίδια η γνώση για το τι πήγε στραβά 80 χρόνια πριν, ίσως βοηθήσει τους πολιτικούς να αποφύγουν τα ίδια λάθη. Η επίμονη έμφαση της Κίνας στην ανάγκη μιας «ειρηνικής ανέλιξης» οφείλεται σε ένα βαθμό στην γνώση των φριχτών σφαλμάτων που έκανε η Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας.

Δεύτερον, υπάρχει το λογικό επιχείρημα ότι τα 66 χρόνια ειρήνης ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και τα αναπτυσσόμενα έθνη από το 1945, είναι το αποτέλεσμα της προόδου του πολιτισμού μάλλον, παρά ένα τυχερό γύρισμα στον κύκλο της παγκόσμιας ιστορίας.

Τέλος, ο ανεπτυγμένος κόσμος έχει ως σημείο αναφοράς ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο αφθονίας απ’ όσο στο ’30. Σε ένα οικονομικό κραχ, ο κόσμος μπορεί και πάλι να χάσει τις αποταμιεύσεις, τη δουλειά και το σπίτι του, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να πέσει σε απόλυτη ένδεια. Ως εκ τούτου, ίσως είναι λιγότερο επιρρεπής σε πολιτικό φονταμενταλισμό. Η οικονομία της Λετονίας συρρικνώθηκε 18% το 2009 αλλά στις πρόσφατες εκλογές αναδείχθηκαν στην εξουσία δύο κεντρώα κόμματα. Στην Ισπανία η ανεργία είναι ήδη πάνω από 22% και πάνω από 45% μεταξύ των νέων, όμως τις πρόσφατες εκλογές κέρδισε ένα κεντροδεξιό κόμμα».

Τέλος καταλήγει ότι αν και ο κίνδυνος σοβαρής οικονομικής κρίσης είναι πολύ πραγματικός, δεν πιστεύω ότι κινδυνεύουμε να κυλήσουμε σε πόλεμο. Όμως, ίσως αυτό οφείλεται απλώς στην έλλειψη φαντασίας κάποιου που ήταν αρκετά τυχερός ώστε να μεγαλώσει σε μια εποχή απαράμιλλης ειρήνης και αφθονίας» λέει με νόημα.

Wall Street Journal Europe: Άπαντες προετοιμάζονται για τη δραχμή πλην της ιδίας της Ελλάδας

Ο κίνδυνος για μία κατάρρευση της ευρωζώνης μπορεί να φαντάζει τώρα πιο ορατός από ποτέ με την ανησυχία κορυφαίων τραπεζιτών και αναλυτών να φουντώνει και να προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα πλην της Ελλάδας που είναι ανέτοιμη να αντιμετωπίσει αυτήν την «καταιγίδα».

Ενδεικτικό στοιχείο για τις προετοιμασίες που γίνονται είναι δημοσίευμα της Wall Street Journal Europe της Δευτέρας με τίτλο «Οι αγορές χρήματος δοκιμάζουν την επιστροφή στη δραχμή». 

Το άρθρο αναφέρεται σε εταιρείες κολοσσούς που διεκπεραιώνουν συναλλαγές ύψους 4 τρισ. δολαρίων την ημέρα όπως η ICAP Plc και η CLS Bank International. Οι εταιρείες δοκιμάζουν πλατφόρμες και προχώρησαν ήδη σε στρες τεστ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, που προβλέπουν την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ και την εισαγωγή δραχμής.

«Αυτές οι κινήσεις» εξηγεί η εφημερίδα «είναι σημάδια μιας βαθύτερης ανησυχίας ότι τουλάχιστον μια χώρα μπορεί να εγκαταλείψει το ευρώ. Τράπεζες, αναλυτές και επενδυτές προετοιμάζονται γι’ αυτό που πολλοί χαρακτηρίζουν ως μια αυξανόμενη πιθανότητα, μια ρήξη της ευρωζώνης που θα οδηγήσει στην ενδεχόμενη επιστροφή σε νομίσματα όπως η δραχμή, το γερμανικό μάρκο ή η ιταλική λίρα. Αυτό το σενάριο φαινόταν απίθανο και μακρινό μέχρι πριν λίγους μήνες αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός αναλυτών και επενδυτών λέει τώρα ότι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να προετοιμαστούν, ακόμη κι αν η ρήξη δεν συμβεί ποτέ».

Οι προετοιμασίες μάλιστα δεν επικεντρώνονται μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Με βάση το ίδιο δημοσίευμα, ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνησή του έχει επιταχύνει τις προετοιμασίες της τους τελευταίους μήνες απέναντι σε μια ενδεχόμενη κατάρρευση της ευρωζώνης.

Οι ευθύνες που επωμίζεται η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ είναι τεράστιες δεδομένου ότι η επιλογή της Γερμανίας να σφίξει τα δημοσιονομικά λουριά με μια σαρωτική απόφαση κατά την διάρκεια της προσεχούς συνόδου κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου θα εντείνει τις φυγόκεντρες τάσεις.Η παραμονή τότε της Ελλάδας στην ευρωζώνη δεν θα επαφίεται στην πρόθεση του Λουκά Παπαδήμου να απολύσει ακόμη και όλους τους δημόσιους υπαλλήλους. σημειώνει ο αρθρογράφος. Αντίθετα θα τεθούν τόσο αυστηροί, δρακόντειοι όροι για την συμμετοχή και τόσο αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την έξοδο, ώστε να αποφευχθούν οι σημερινές πολιτικές διαπραγματεύσεις και ενδιάμεσες λύσεις που εξ αρχής πολλές από τις σημερινές χώρες της ευρωζώνης θα βρεθούν εκτός.

Η International Herald Tribune χρησιμοποιεί το παράδειγμα της Συμφωνίας Σένγκεν: «Διακυβερνητικές συμφωνίες ανέκαθεν αποτελούσαν επιλογή απέναντι στην κρίση του ευρώ, παρότι σε έναν βαθμό στρέφονται ενάντια στην αρχή της αλληλεγγύης και της συναίνεσης των 27 κρατών – μελών της ΕΕ. Υπάρχει ένα προηγούμενο για τέτοιες συμφωνίες.
Η Συμφωνία του Σένγκεν που καλύπτει τις μετακινήσεις χωρίς βίζα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ θα μπορούσε να προσφέρει ένα μοντέλο για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Εκείνη η Συμφωνία που ξεκίνησε με μια Συνθήκη, καλύπτει τώρα 22 από τα 27 μέλη της ΕΕ, όπως και 3 χώρες εκτός ΕΕ. Κατά τον ίδιο τρόπο, οποιαδήποτε νέα συμφωνία για την ευρωζώνη μπορεί να μην καλύπτει όλες τις χώρες που ανήκουν στην ευρωζώνη».

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Στη Βουλή στοιχεία πολιτικών για καταθέσεις στην Ελβετία

Φωτιά στο ελληνικό κοινοβούλιο έβαλε ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής της Ελβετίας κ. Ιωσήφ Ζησιάδης ο οποίος με δήλωσή του υποστήριξε ότι Ελληνες βουλευτές έχουν κρυφούς λογαριασμούς και καταθέσεις στην Ελβετία.

Ο κ. Ζησιάδης προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν απάντησαν στην πρόταση που έκανε η Ελβετία το 2005 για φορολογική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες είπε: «Το εξηγώ αυτό γιατί οι πιο πολλοί βουλευτές, δεξιοί, του ΠαΣοΚ, έχουν πάρα πολλά χρήματα εδώ στην Ελβετία και νομίζω τα συμφέροντα δεν είναι να δηλωθούν και να είναι ανοιχτοί λογαριασμοί όπως εμείς θέλουμε να είναι με όλες τις χώρες του κόσμου».

Η δήλωση αυτή έγινε ύστερα από την απάντηση που έδωσε η Ελβετίδα υπουργός Οικονομικών σε ερώτησή του και υποστήριξε ότι έγινε πρόταση στην Ελλάδα για φορολογική συμφωνία, πρόταση που έμεινε αναπάντητη.

Μετά τις αποκαλύψεις αυτές αναφορά προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο με την οποία ζητούν διευκρινίσεις υπέβαλλαν οι βουλευτές της Ν.Δ. κ. Γερ. Γιακουμάτος και Κ. Τζαβάρας.

Επίσης, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο, αλλά και με αίτηση κατάθεσης εγγράφων που υπέβαλλαν προς τον ίδιο, ζητούν να μάθουν αν ευσταθεί ο ισχυρισμός του κ. Ζησιάδη ότι από το 2005 οι ελβετικές αρχές έχουν προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση «μια φορολογική συμφωνία, αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις έξι χρόνια τώρα κωφεύουν».

Ο κ. Πετσάλνικος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον κ. Ζησιάδη για να του ζητήσει σχετικές διευκρινήσεις και αναμένεται και νέα επικοινωνία τους, ενώ σε γραπτή απάντησή του προς τους δυο βουλευτές τους ενημερώνει ότι ήδη ο γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών κ. Ευ. Αργύρης, έχει ζητήσει από τον κ. Βενιζέλο κάθε διαθέσιμο στοιχείο για κατοχή τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό από πολιτικά πρόσωπα τα οποία τυχόν προέκυψαν από τους ελέγχους του υπουργείου Οικονομικών.

http://www.imerisia.gr/

Μόνο η "ταξική προδοσία" θα μας σώσει - Άρθρο του Σταύρου Θεοδωράκη

Την πρώτη φορά που ταξίδεψα στο εξωτερικό, είχα κρυμμένα τα δολάρια στην γραβιέρα.

Ήταν τέλη της δεκαετίας του ’70 και ελπίζω το αδίκημα να έχει παραγραφεί. Ο πατέρας μου ήταν αυτός που επέμενε να βάλουμε τα λεφτά στο τυρί και όχι στην οδοντόκρεμα. Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Γιουγκοσλαβία – Ιταλία - Σιένα.

Δυο μέρες ταρακούνημα με το μυαλό στους τελωνειακούς και στα δολάρια. Οι Γιουγκοσλάβοι βέβαια ήξεραν ότι ήμασταν φορτωμένοι συνάλλαγμα. Άλλος 500 άλλος 1000, τα έξοδα δηλαδή για 3-4 μήνες φοιτητική ζωή. Αλλά γι' αυτούς υπήρχαν τα τσιγάρα.

Τα αγοράζαμε από τα αφορολόγητα στα σύνορα, τα δίναμε στον οδηγό και αυτός όποτε πέφταμε σε μπλόκο μοίραζε από ένα πακέτο σε κάθε αστυνομικό.

Μια φορά δεν δώσαμε και μας κατέβασαν ξημερώματα στον δρόμο και έκαναν φύλλο και φτερό το λεωφορείο. Δύο-τρεις που είχαν κρύψει τα 100δόλαρα στα τασάκια των καθισμάτων τους τα έχασαν. Φτερά κάνανε και μερικά μπουκάλια ούζου. Ο καθένας μπορούσε να μεταφέρει μέχρι δύο μπουκάλια αλκοόλ, ε! οι πλεονέκτες που είχαν πάρει και τρίτο μπουκάλι το χαιρέτησαν. Έγιναν τρόπαια σε γιουγκοσλάβικο τραπέζι.

Από εκείνο το ξημέρωμα πρέπει να έχουν περάσει 30 χρόνια. Τώρα στην Ομόνοια τα περίπτερα αντί για εφημερίδες έχουν κρεμασμένα πορνό περιοδικά. Έπεσε και η ποιότητα των ξενύχτηδων. Και στην Αθηνάς δεν έχει ανθόγαλο με μέλι αλλά κατεψυγμένα σάντουιτς που μπαίνουν στο φούρνο μικροκυμάτων. Στους πάγκους αποκαθηλωμένες οι κυριακάτικες εφημερίδες προειδοποιούν για τον κίνδυνο της δραχμής. Έλα; Πριν λίγους μήνες όταν το πρωτοείπε η Δαμανάκη την πήρανε στο κυνήγι.

Όπως συμβαίνει σε πολλές τραγωδίες, οι αγγελιοφόροι φταίνε. Και τώρα όλοι φωνάζουν «τρέξε, Λουκά, τρέξε, μήπως και προλάβεις και δεν μας διώξουν από το ευρώ». Αν εξαιρέσεις πέντε ακραίους (από τα δεξιά και από τα αριστερά) και μια ντουζίνα επιχειρηματίες που έχουν μεταφέρει όλα τα χρήματα τους στο εξωτερικό και περιμένουν να επιστρέψουν πλούσιοι, όλοι οι άλλοι παρακαλάνε να παραμείνουμε στο ευρώ. Τώρα όμως, δεν είναι πια στο χέρι μας.

Αν σωθούμε πάντως, σωθεί και το ευρώ και δεν γυρίσουμε στη δραχμή, καλό θα είναι να έχουμε πάρει τη μεγάλη απόφαση. Να θέσουμε στο περιθώριο τους πολιτικούς που μας έφεραν ως εδώ – αυτό είναι εύκολο- αλλά ταυτόχρονα να αλλάξουμε και τις συνήθειες μας – αυτό είναι δύσκολο. Κριτική δηλαδή αλλά και αυτοκριτική μήπως και οδηγηθούμε σε έναν άλλο πολιτισμό. Όχι εκθέσεις ζωγραφικής και θέατρα. Όχι, από αυτά έχουμε πολλά.

Έναν νέο πολιτισμό ανάπτυξης.

Τουρισμός, πράσινη οικονομία, κοινωνικό κράτος, δικαιοσύνη, χωρίς μίζες, γραφειοκρατίες, κομματάρχες και ολιγάρχες.

Δεν ξέρω γιατί αλλά εμένα μου φαίνεται εύκολο.
Με μια προϋπόθεση όμως.

Όλοι – αριστεροί, δεξιοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, φοιτητές και δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές και τραπεζίτες, αγρότες και νησιώτες, εργάτες και επιχειρηματίες – πρέπει να «προδώσουμε» την τάξη μας.

Μόνο έτσι θα αλλάξει η χώρα.

Χωρίς «προδοσία» δεν θα ξεκολλήσουμε ποτέ από το παρελθόν. Τα λάθη θα επαναλαμβάνονται. Ο ένας θα χαϊδεύει τα αυτιά του άλλου και οι δημοσιογράφοι θα λένε αυτά που θέλουμε να ακούσουμε.

Και αργά ή γρήγορα θα πρέπει να θυμηθούμε τις παλιές συνταγές.
Οι γραβιέρες, ας πούμε, πρέπει να είναι παλιές και σκληρές. Αν είναι φρέσκιες λιώνουν και ανοίγουν.

Και η οδοντόκρεμα δεν πρέπει να είναι μέντα γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να κάψει τα χαρτονομίσματα.

Τελικά θα χρειαστεί δημοψήφισμα! - Άρθρο του Ν. Ευαγγελάτου

Σε όσους θέλουν να παρατηρούν τα γεγονότα από μια σχετική απόσταση ώστε να έχουν πιο καθαρή και προοπτική εικόνα είναι σαφές ότι ζούμε μια μεταβατική εποχή.

Μετά την κρίση και την πτώση του κομμουνισμού το '90, τώρα έφτασε η ώρα για τη μεγάλη κρίση του καπιταλισμού.

Και βρισκόμαστε ενώπιον της αναθεώρησης των δομών της ζωής μας. Τα κράτη με την ισχύ και την κυριαρχία που ξέραμε υποχωρούν.
Η κοινωνική προστασία κλυδωνίζεται.

Όλοι αναζητούν το νέο σχήμα και την καινούρια "σύμβαση" που θα ορίσει την κατεύθυνση του κόσμου.

Ως τώρα δεν υπάρχει μια σαφής πρόταση. Δεν έχει προκύψει σχέδιο που να δίνει λύσεις και προοπτική. Που να απαντά στις απαιτήσεις που έχει δημιουργήσει η εξέλιξη της ζωής την τελευταία δεκαετία.

Έτσι συζητούμε και προσπαθούμε να προγραμματίσουμε με τους σημερινούς όρους και συνθήκες την επόμενη δεκαετία ή εικοσαετία, αν και είναι βέβαιο ότι το όποιο σχέδιο θα ανατραπεί από τις δομικές αλλαγές που θα προκύψουν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μετασχηματιστεί. Στο νέο σχήμα θα έχουν ισότιμη θέση τα κράτη με ισχυρές οικονομίες. Τα υπόλοιπα θα εντάσσονται μόνο αν εκχωρήσουν την οικονομική τους κυριαρχία στους ισχυρούς εταίρους.

Η Ελλάδα, με ηγέτες μικρούς και λίγους, δεν κατάφερε στη δεκαετία που πέρασε, παρά τις ευκαιρίες ανάπτυξης που της δόθηκαν όπως οι Ολυμπιακοί αγώνες, να εδραιώσει τη θέση της στην Ευρώπη.
Οι καιροσκόποι κυβερνήτες μας δεν αντελήφθησαν ότι η εθνική κυριαρχία δεν ορίζεται πια από τανκς αεροπλάνα και...πολιτικό κόστος αλλά από οικονομική ισχύ.

Έτσι κατέστησαν τη χώρα αδύναμη και ευάλωτη.

Τώρα πια θα πρέπει να αποφασίσουμε είτε να μείνουμε στη νέα Ε.Ε. εκχωρώντας πλήρως την κυριαρχία της οικονομίας μας ,ή να "κατέβουμε από το ευρωπαϊκό τρένο" .

Αυτή η "κάθοδος" θα σημαίνει χρεοκοπία, και έναρξη μιας ακόμα προσπάθειας ,αλλά από πολύ χειρότερη αφετηρία, για να ξαναβρεθούμε στο "κλαμπ των ισχυρών". Νέες μεγαλύτερες θυσίες και μια Ελλάδα που ως άλλη Αλβανία θα βλέπει τους άνδρες και τις γυναίκες της να αναζητούν το μεροκάματο ως ...λαθρομετανάστες στο εξωτερικό.

Η παραμονή στην Ε.Ε. και το ευρώ θα σημαίνει ότι όλες οι αποφάσεις για την καθημερινότητα μας θα υπαγορεύονται από την Ε.Ε. ,δηλαδή τη Γερμανία. Αυξήσεις ή μειώσεις μισθών και συντάξεων, φόροι, προσλήψεις και ότι άλλο θα αποφασίζονται εκτός Ελλάδος, και κάποιοι...ύπατοι αρμοστές θα διεκπεραιώνουν την υλοποίηση τους.

Η επιλογή για το τι θέλουμε δεν είναι εύκολη. 

Και πρέπει να τη λάβουμε εμείς οι πολίτες και όχι οι πολιτικοί που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση.

Με άλλα λόγια θα χρειαστεί δημοψήφισμα. Όχι τις επόμενες εβδομάδες, αλλά ίσως τους επόμενους μήνες. Με το ερώτημα που όταν προ 20ημερου ετέθη, έμοιαζε ρητορικό! Δηλαδή αν θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ ή όχι. 

Μόνο που οι όροι και τα διακυβεύματα θα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που φανταζόμασταν.

Και με δίλημμα υπαρξιακό...

ΦΥΛΗ: Πρόταση να εξαιρεθεί, με νομοθετική ρύθμιση, από το χαράτσι

Nα εξαιρεθούν, με νομοθετική ρύθμιση, οι κάτοικοι του Δήμου Φυλής, από την καταβολή του ειδικού τέλους επί των ακινήτων, ζήτησε ο Επικεφαλής της παράταξης, ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, Σάββας Σάββας στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε.

«Είναι τουλάχιστο προκλητικό να στηρίξουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Η δική μου πρόταση είναι πιο ριζοσπαστική. Να εξαιρεθεί με νομοθετική ρύθμιση, από την καταβολή των χαρατσιών, ο νέος Δήμος Φυλής , μια εργατούπολη, που έχει υποστεί επί σαράντα χρόνια και συνεχίζει να υφίσταται από την λειτουργία της χωματερής τη χειρότερη περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Την ίδια ώρα, μάλιστα, που παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας, αγγίζοντας το 28%. Να στείλουμε επίσης εξώδικο στη ΔΕΗ, με το οποίο να ζητάμε την εξαίρεσή μας από την διαδικασία», τόνισε χαρακτηριστικά, ο Σάββας Σάββας.

Δείτε το σχετικό video
http://www.youtube.com/watch?v=3ajKjqgTMIE

Στα τέλη του 2012 η έναρξη της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού του Akkuyu

Έξι μήνες νωρίτερα από το χρόνο που αρχικά είχε προγραμματιστεί θα ξεκινήσει η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας στην περιοχή Akkuyu στα ΝΑ της Τουρκίας απέναντι από την Κύπρο.

Όπως ανακοινώθηκε η κατασκευάστρια εταιρεία Akkuyu NGS βρίσκεται μπροστά από τον αρχικό σχεδιασμό της όσον αφορά την εξέλιξη του έργου με αποτέλεσμα ενώ η κατασκευή του ενεργειακού συγκροτήματος ήταν να ξεκινήσει το δεύτερο μισό του 2013 τελικά θα ξεκινήσει στα τέλη του 2012.

Μεταξύ άλλων την περίοδο αυτή η εταιρεία πρόκειται να ξεκινήσει μία εκστρατεία ενημέρωσης των Τούρκων πολιτών στην περιοχή των οποίων θα κατασκευαστεί ο πυρηνικός σταθμός. Επιπλέον 300 Τούρκοι φοιτητές θα επιλεχτούν για να σταλούν στην Ρωσία και να εκπαιδευτούν στην πυρηνική τεχνολογία στο Moscow Engineering Physics Institute.

Οι φοιτητές θα παραμείνουν στην Ρωσία για 66 μήνες θα λαμβάνουν 500 δολάρια το μήνα θα έχουν προπληρωμένα αεροπορικά εισιτήρια για να επισκέπτονται την Τουρκία. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι νέοι επιστήμονες θα πρέπει να εργαστούν για 13 χρόνια στο σταθμό.

Όσον αφορά την κατασκευή του δεύτερου σταθμού στην περιοχή της Σινώπης στην Μαύρη θάλασσα η Τουρκία ακόμα αναμένει την προσφορά της ιαπωνικής εταιρείας για τον πυρηνικό σταθμό.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας