ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011


H ''ENOTHTA ΠΟΛΙΤΩΝ" μετά την απόφαση που πάρθηκε από την πλειοψηφία του Διοίκησης του Δήμου Φυλής, για τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, στο άρθρο που αναφέρεται στην ραδιοφωνική ή τηλεοπτική μετάδοση του Δ.Σ. Φυλής και πειθαρχώντας στην πλειοψηφική απόφαση του Δ.Σ. Φυλής - παρότι η αποφάση αυτή, ΔΕΝ είναι στην ευθεία της Δημοκρατίας- κατέθεσε αίτημα στην Διοίκηση του Δήμου για "άδεια" μετάδοσης των συνεδριάσεων του Δ.Σ. Φυλής. Σας ενημερώνουμε πως έως ότου μας δώσουν την απάντηση οι υπηρεσίες ΔΕΝ θα μεταδώσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο Φυλής ζωντανά. Τουλάχιστον την συνεδρίαση της 21ης Οκτωβρίου 2011.























Έως ότου πάρουμε την όποια απάντηση των Υπηρεσιών, σας ενημερώνουμε πως ΔΕΝ θα κάνουμε καμιά ενέργεια για να μεταδώσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο Φυλής, τουλάχιστον για την συνεδρίαση της 21ης/10/2011.

Περιμένουμε στο μεταξύ, από τον ίδιο τον κ. Δήμαρχο, που ήταν εισηγητής της τροποποίησης, να μας ενημερώσει εγκαίρως για τους "όρους και προϋποθέσεις" που θα χρειάζονται για να μεταδίδεται το Δημοτικό Συμβούλιο ΕΛΕΥΘΕΡΑ στους Δημότες, γιατί κατά την διάρκεια της ψήφισης για την αλλαγή της τροποποίησης δεν αναφέρθησαν...

Για το θέμα ο Σάββας Ι. Σάββας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Πριν από την πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ Φυλής στις 4 Ιανουαρίου 2011, καταθέσαμε έγγραφο στον Πρόεδρο του Δ.Σ. πως θα μεταδώσουμε το Δ.Σ. Φυλής.
Από τότε, εδώ και 10 μήνες, 4.200 κάτοικοι έχουν δει τις συνεδριάσεις μέσα από το σπίτι τους μέσα από τον υπολογιστή τους.
Δεν έχει, λοιπόν, κανείς, κανένα δικαίωμα να μας κατασυκοφαντεί στο Δ.Σ. ή δεξιά αριστερά, και να λέει πως "με το έτσι θέλω" μπήκαμε μέσα στην αίθουσα και στήσαμε την κάμερα.

Η "ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ" σε κάθε της λειτουργία, πρίν από οτιδήποτε, εξετάζει την νομιμότητα κάθε μας πράξης.
ΌΧΙ την νομιμοφάνεια. ΠΟΤΕ ΤΟ ΔΗΘΕΝ.
Έτσι έχουμε μάθει να πολιτευόμαστε...

Με αυτό το αίσθημα ευθύνης, πειθαρχούμε στις αποφάσεις του Δ.Σ. και περιμένουμε την ανταπόκρισή τους στα αιτήματά μας. Από εκεί και μετά η Παράταξή μας έφτασε τον πήχυ πολύ ψηλά...
Υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα του κόσμου να έχει άποψη και γνώση.
Υπερασπιστήκαμε την Δημοκρατία.

Ας κάνουν τώρα ότι περνάει από το χέρι τους να ξεπεράσουν την δική μας προσπάθεια και κυρίως να διατηρήσουν την Δημοκρατία στις μεταδόσεις του Δ.Σ. όπως το καταφέραμε εμείς τόσους μήνες.
Ιδού η Ρόδος - Ιδού και το πήδημα, Ίδωμεν..."

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Μάλλον πάμε για ακύρωση της Συνόδου Κορυφής γιατί ''τα 'σπασε" η Μέρκελ με τον Σαρκοζί


Σε συνθήκες πανικού αποφάσισαν να συναντηθούν στη Φρανκφούρτη, σε κατάσταση... νευρικής κρίσης αποχώρησαν από τη μίνι Σύνοδο Κορυφής τα... κεφάλια της Ευρωζώνης και η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Χαρακτηριστικό του (όχι καλού) κλίματος που επικράτησε στην έκτακτη συνάντηση της Φρανκφούρτης, το γεγονός πως η Άνγκελα Μέρκελ έφυγε από την... πίσω πόρτα, για να μην έρθει αντιμέτωπη με τους δημοσιογράφους!

 

Άνγκελα Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζί, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο διάδοχός του Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο αρμόδιος Επίτροπος, Όλι Ρέν και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκαν για να αποφασίσουν για μας. Αλλά χωρίς εμάς (ξανά). Αλλά διαφώνησαν (ξανά).

Μαζί τους στη συνάντηση και οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, Βολφγκανγκ Σόιμπλε και Φρανσουά Μπαρουέν. «Ήταν ο καλύτερος τρόπος να προετοιμασθεί η σύνοδος του Eurogroup», ήταν η επίσημη εξήγηση της συνάντησης. Αλλά στην ουσία είναι πως μιλάμε για μια ακόμη (αποτυχημένη όπως φαίνεται) προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο, κυρίως για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους. Η Γερμανία θέλει μείωση άνω του 50% και το Παρίσι διαφωνεί και θέλει χαμηλότερο ποσοστό καθώς οι οίκοι αξιολόγησης απειλούν ανοιχτά της γαλλικές τράπεζες.

Η εσπευσμένη συνάντηση έγινε στη Φρανκφούρτη.

Ολοκληρώθηκε περίπου τα μεσάνυχτα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Και χωρίς δηλώσεις. Πρώτη έφυγε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, την ακολούθησε ο Νικολά Σαρκοζί. Μπαρόζο, Ρομπάι και Ρεν έφυγαν μαζί. Η Μέρκελ προτίμησε την... πίσω πόρτα! 

Αδιέξοδο για ακόμη μια φορά ανάμεσα σε Γερμανία και Γαλλία.

Και όλα δείχνουν ότι κάπως έτσι θα είναι και τα πράγματα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, την Κυριακή. 

Όλα ξεκίνησαν από δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες δεν τίθεται θέμα περαιτέρω ενίσχυσης των κεφαλαίων του EFSF. Και αυτό, για κάποιους, ήταν απλά η προαναγγελία πως η Σύνοδος της Κυριακής θα είναι ένα... φιάσκο!

Η ευρωζώνη οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο γκρεμό και δύσκολα θα σωθεί όσο η Μέρκελ, για να θωρακιστεί στο εσωτερικών, στυλώνει τα πόδια και αρνείται να βάλει νερό στο κρασί της.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, σε δηλώσεις λίγο πριν από την έκτακτη συνάντηση της Φρανκφούρτης, δεν είχε κρύψει την πρόθεση του Βερολίνου για Ευρώπη δυο ταχυτήτων και διαχωρισμό ανάμεσα στα κράτη που μπορούν και σε εκείνα που... δεν!

Με τους οίκους αξιολόγησης να απειλούν και τη Γαλλία, ο Σαρκοζί άφησε την Κάρλα Μπρούνι να γεννήσει μόνη της και πήγε εσπευσμένα στη Φρανκφούρτη.

Την κρισιμότητα της συνάντησης αλλά και τις... δραματικές ώρες για την ευρωζώνη αναδεικνύουν και οι δηλώσεις πριν από τη σύσκεψη. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι ζήτησε από τους 27 της Ε.Ε. να αντιμετωπίσουν «με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων όχι μόνο τα δημοσιονομικά προβλήματα αλλά και την πρόκληση της διατηρήσιμης ανάπτυξης και της ανεργίας» και δε δίστασε να πει πως «η ΕΕ αντιμετωπίζει προκλήσεις που προκαλούν τρόμο κι ως εκ τούτου η Σύνοδος πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων»...

Για κρίσιμες στιγμές που βιώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και για μια Σύνοδο που μπορεί να είναι αποφασιστική για το μέλλον της μίλησε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ζητώντας από τους Ευρωπαίους ηγέτες «μια ξεκάθαρη και αποφασιστική απάντηση». Φαίνεται πάντως πως ούτε εκείνος ελπίζει σε πολλά. «Η Σύνοδος ίσως να μην αποτελέσει τη λήξη όλων των προβλημάτων» και... υιοθέτησε την άποψη Μέρκελ.

Σε ανάλογο ύφος και η δήλωση του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ που τόνισε πως «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για τα ευρωπαϊκά κράτη να προχωρήσουν μπροστά πέραν της ενίσχυσης της ενότητάς τους και η πολιτική βούληση να επιτευχθεί αυτό είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας», εκτίμησε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όλα τα σενάρια στο τραπέζι για το κούρεμα
Αν και ακόμη είναι στο "τραπέζι" το 21% καθώς αυτό επιθυμούν οι περισσότεροι ιδιώτες δανειστές, δεν είναι πλέον καθόλου πιθανό.

Το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει ακουστεί (από Βρετανούς οικονομολογους και όχι μόνο) είναι 80%, αλλά αυτό θα σημάνει χρεοκοπία και επίσης δεν συζητείται από πολλούς.



Τα ενδιάμεσα σενάρια προβλέπουν κούρεμα 39% και 50%.

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες, το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο και οι εκπρόσωποι της Ευρωζώνης εξετάζουν και αυτοί τα δικά τους σενάρια που προβλέπουν κούρεμα μεταξύ 35% και 60%.

Πλέον όλα δείχνουν ότι στη Σύνοδο Κορυφής δεν θα υπάρξει καμία απόφαση επί της ουσίας. Κάπως έτσι οδηγούμαστε σε νέο κύκλο διαπραγματεύσεων. 

Για να μην υπάρξει άμεσο πιστωτικό γεγονός καθώς τα χρήματα της Ελλάδας στερεύουν πάρθηκε η απόφαση να δοθεί η 6η δόση.

Το ΔΝΤ εξετάζει όμως τα πάντα, ενώ και η Άγκελα Μέρκελ επιμένει να ρίχνει πάντα στο τραπέζι την ιδέα της αυστηρής επιτήρησης.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού που θα ξεκλειδώσει τη δόση αναμένεται σήμερα. Θα εξετασθεί στο αυριανό Eurogroup το οποίο αναμένεται να εγκρίνει τα συμπεράσματα της τρόικας. Ύστερα... “βλέπουμε”



http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=9143

Ένας χρόνος "ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ - Και το ταξίδι συνεχίζεται...

Τον απολογισμό της για τον πρώτο χρόνο δράσης εξέδωσε η ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ και ο επικεφαλής της παράταξης Σάββας Σάββας. Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ η οποία ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010, με τον απολογισμό αυτό κάνει αναφορά στη μέχρι τώρα δράση της στο δημοτικό συμβούλιο και στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην κοινωνία του νέου καλλικρατικού Δήμου Φυλής.
Σε δήλωσή του ο επικεφαλής της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Σάββας Σάββας τονίζει τα εξής:

«Εμείς από τώρα και κάθε χρόνο, στον Κοινωνικό Απολογισμό της παράταξης μας, θα αποτυπώνουμε όλα τα βήματα-δράσεις που έχουμε υλοποιήσει, τα οποία αποτελούν πηγή δικαίωσης και έμπνευσης για τη συνέχιση της προσπάθειάς μας για ένα καλύτερο αύριο
Κρατήσαμε ενεργό πολιτικό ρόλο στις τακτικές συνεδριάσεις του Δ.Σ.
Είχαμε πάντα μελετημένη παρουσία στις συνεδριάσεις με απόψεις και θέσεις για όλα τα σημαντικά ζητήματα.
Είχαμε ενεργό συμμετοχή στις επιτροπές του Δήμου.
Κάναμε επερωτήσεις, τις οποίες η Διοίκηση είτε δεν έφερνε καν στο Δημοτικό Συμβούλιο είτε ο Δήμαρχος σκοπίμως δεν απαντούσε.
Απλώσαμε το χέρι και συνεργαστήκαμε αρμονικά με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις.
Η εμπειρία αυτού του χρόνου, από την δημιουργία της Παράταξης μέχρι την παρουσία μας στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φυλής ήταν πέρα για πέρα Θετική. Όσο αφορά όμως τις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων έχουμε μια σειρά από ενστάσεις.
Δεν μπορεί οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να αποτελούν αφο-ρμή επικοινωνιακών μονολόγων του δημάρχου, ο οποίος μιλά στην κυριολεξία το 80% του χρόνου της κάθε συνεδρίασης. Αντίθετα με τους συμβούλους της συμπολίτευσης που “δεν νοιώθουν την ανάγκη να πουν τίποτα” (ακόμα και όταν κατέχουν κάποιο αξίωμα) παρά μόνο “να ψηφίσουν να τελειώνουμε”.
Δεν μπορεί να διακόπτονται Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης πριν ολοκληρώσουν την σκέψη τους.
Οι επερωτήσεις της αντιπολίτευσης δεν έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο παρά σε πολύ μικρό ποσοστό και πιθανόν με κριτήριο, το αν η δημοτική αρχή μπορούσε ή ήθελε να απαντήσει.
Οι επιτροπές που έφτιαξε το Δημοτικό Συμβούλιο δεν λειτουργούν παρά μόνο περιστασιακά.
Η αντιμετώπιση των μελών στις λιγοστές συνεδριάσεις των επιτροπών ήταν της λογικής “Άντε να τελειώνουμε…”
Στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.τα θέματα έρχονται χωρίς καμία ιεράρχηση, τα σημαντικά θέματα χαμένα μέσα σε δεκάδες θέματα ρουτίνας. Το αποτέλεσμα είναι να μην συζητούνται όπως πρέπει τα σοβαρά θέματα όπως η παραβατικότητα και η διαχείριση των απορριμμάτων, αφού «κρύβονταν» μέσα στα θέματα ρουτίνας.
Αλλά και όταν παίρνουμε αποφάσεις η Διοίκηση "ποιεί την νήσσαν" και αυτές οι αποφάσεις μένουν ανεκτέλεστες.
Η αντιπολίτευση αντιμετωπίζεται από τη δημοτική αρχή σαν “de facto απέναντι”, με συνέπεια την εκ προοιμίου απόρριψή κάθε πρότασης της, και με μια λογική “… πείτε ότι θέλετε είναι περιττό, εμείς έχουμε την πλειοψηφία, εμάς ψήφισε ο λαός…
Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να αλλάξουμε αυτά τα κακώς κείμενα του δημοτικού συμβουλίου»


ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από την ίδρυση της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ. Και μπορεί να αναδείχθηκε 3η Παράταξη στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 εκλογές αλλά παραμένει πάντα πρώτη και μαχητική, με δημιουργικό πολιτικό λόγο. Όλο αυτό το καιρό η ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ στα έδρανα του Δ.Σ. Φυλής συμφώνησε όταν οι προτάσεις που κατατίθενται ήταν προς όφελος του τόπου, αλλά βρέθηκε και πολλές φορές αντιμέτωπη με την διοίκηση. Ακολουθούν χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως αναφέρονται στον απολογισμό της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ:

Α. Ένστάσεις:
1. 5 Ιανουαρίου καταθέσαμε την ένστασή μας για την παράτυπη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανάδειξη του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Η δικαίωσή μας ήρθε στις 17 Ιανουαρίου από την περιφέρεια και η διοίκηση έκανε εκ νέου την διαδικασία. Με έκπληξη είδαμε τον κ. Τσιουμπρή, δημοτικό σύμβουλο του ΚΚΕ, να παραμένει στη διαδικασία και να λειτουργεί σαν δεκανίκι του δημάρχου κ. Μπουραίμη.
2. Ένσταση στον προϋπολογισμό του Δήμου Φυλής, για το πρώτο τρίμηνο
του 2011, όταν ποσά που προκαλούν ψήφισε η Δημοτική Αρχή Φυλής στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης, 26 Ιανουαρίου. Ο Δήμαρχος κ. Μπουραΐμης παραδέχτηκε ότι πέρυσι είχε προϋπολογισμό (άκουσον-άκουσον!) 2.000.000 ευρώ για το Αθλητικό Κέντρο Φυλής και 400.000 ευρώ για το Δημοτικό Στάδιο Φυλής. Επίσης παραδέχτηκε ότι είχε προϋπολογισμό 100.000 ευρώ ετησίως για το ΚΑΠΗ Φυλής το οποίο… δεν λειτουργεί.
3. Καταγγείλαμε την μεθόδευση των Δημοτικών Συμβούλων της Διοίκησης που ψήφισαν 2.000.000 ευρώ για το Αθλητικό κέντρο Φυλής των 4000 κατοίκων, την ώρα που στο Αθλητικό Κέντρο Ζεφυρίου των υπερδιπλάσιων κατοίκων ψήφισαν 25.000 ευρώ. Αυτή η τακτική έφτασε τον Δήμο μας στην «περίοπτη» 3η θέση των πιο υπερχρεωμένων Δήμων της χώρας και επιτέλους αυτό πρέπει να σταματήσει.

Β. Αιτήματα με αριθμό πρωτοκόλλου:
Καταθέσαμε αίτημα για την:
1/ Μετάδοση του Δημοτικού Συμβουλίου Φυλής μέσω live streaming μέσα από το site της παράταξης:www.savvassavvas.gr
2/ Παραχώρηση χώρου και γραφείων της παράταξης μέσα στο δημαρχείο και στελέχωσής τους, όπως αυτό προβλέπεται από τον ‘’Καλλικράτη’’ για την διευκόλυνση στο έργο της Αντιπολίτευσης.
3/ Επιβάλλαμε με πρωτοβουλία της παράταξης μας και με υπογραφές που συγκεντρώσαμε να έρθει θέμα στο δημοτικό συμβούλιο «Συζήτηση και λήψη μέτρων για την παραβατικότητα, για τις εγκληματικές πράξεις σε βάρος δημοτών και την φθορά δημοτικής περιουσίας” σύμφωνα με το άρθρο 67 παρ. 2 του Ν. 3852/2010», με εισηγήτρια του θέματος την κ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ.
4/ Καταθέσαμε ερώτημα στο ΥΠ.ΕΣ. όταν η διοίκηση ήθελε να απαγορεύσει τις μεταδόσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και πήραμε την απάντηση πως προβλέπεται και επιτρέπεται η ζωντανή μετάδοση του Δ.Σ.
5/ Έχουμε καταθέσει, ήδη από τον Φεβρουάριο, ερώτημα για να ενημερωθούμε για την καθαρή θέση των Δήμων που απαρτίζουν τον νέο Δήμο Φυλής την 31η Δεκεμβρίου του 2010 καθώς επίσης και όλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου η Ιδιωτικού Δικαίου. Δεν μας έχουν απαντήσει.
6/ Ζητήσαμε να μας δοθούν αντίγραφα των Οικονομικών καταστάσεων στα οποία να εμφανίζονται αναλυτικά και με επεξηγήσεις όλες οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις έναντι τρίτων, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου (Ι.Κ.Α. παρακρατημένοι φόροι, φορολογία εισοδήματος).
7/ Ζητήσαμε τις εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών και των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στους Δήμους και τα Νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού η Δημοσίου Δικαίου για τα οποία έχουν εκδοθεί σχετικά πορίσματα. Δεν μας έχουν απαντήσει...
8/ Στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων που καθορίζονται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και για πληρέστερη ενημέρωση που αφορά την άσκηση καθηκόντων μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητήσαμε να μας χορηγήσουν τα
αντίγραφα εγγράφων που ήλθαν στο Δήμο ως απάντηση θέματος, που με ομόφωνη απόφασή του έστειλε το Δημοτικό Συμβούλιο Ζεφυρίου, για διερεύνηση τον Εισαγγελέα, στο Υπουργείο Παιδείας, στην περιφέρεια και κάθε αρμόδιο φορέα.
9/ Επιβάλλαμε την σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα “Η Διαχείρηση των απορριμάτων και ο Περιφερειακός σχεδιασμός” με εισηγητή τον κ. ΣΑΒΒΑ Ι. ΣΑΒΒΑ. Η ιστορική απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΑΛΕΙ ΑΚΟΜΑ στην Περιφέρεια, γεγονός που προκαλεί υπόνοιες και ερωτηματικά για τη δημοτική αρχή.
10A/ Καταθέσαμε ενστάσεις κατά της απόφασης που ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της 13ης Μαρτίου 2011 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου για το θέμα “2. Διάθεση πίστωσης ποσού 25.400 €) για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου”. Θεωρήσαμε υπερβολικό το ποσό για… παρελάσεις.
10B/ Καταθέσαμε ενστάσεις κατά της απόφασης που ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της 17ης Μαΐου 2011 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φυλής για το θέμα: “3. Διάθεση πίστωσης για τις δαπάνες που θα προκύψουν από την διεξαγωγή του πανηγυριού στις 21 Μαΐου προς τιμή των πολιούχων Αγίων Κων/νου και Ελένης, γιατί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φυλής ήρθε ως θέμα προς συζήτηση η έγκριση της πίστωσης για το πανηγύρι των πολιούχων της πόλης Αγίων Κων/νου και Ελένης, χωρίς να έχει πρότερον απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, η το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Λιοσίων η αναγκαιότητα διοργάνωσης του πανηγυριού, ούτε η μορφή που θα είχε αυτό και επιπλέον χωρίς να έχει καν ακόμα στο Δήμο Φυλής προς ψήφιση ο προϋπολογισμός για το έτος 2011.
Ήρθε συνεπώς για έγκριση η πίστωση μιας διοργάνωσης, την οποία ΔΕΝ πρότεινε το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Λιοσίων και ΔΕΝ αποφάσισε, ως επιβάλλεται, το Δημοτικό Συμβούλιο.


Ερωτήσεις προ ημερησίας διάταξης
Μια πληθώρα ερωτήσεων έχουν καταθέσει οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και ο επικεφαλής της “ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ” Κ. Σάββας Ι. Σάββας.
1/ Έχουμε καταθέσει ερώτηση για τον ειδικό βρεφονηπιακό σταθμό Τσουκλιδίου.
Κόστισε 3.000.000 ευρώ με ΦΠΑ αλλά δεν έχει παραδωθεί και δεν λειτούργησε τον Σεπτέμβριο του 2010 αν και αποπερατωθεί και ερημώνεται σαν την στέγη γερόντων. Εάν λειτουργούσε θα ήταν ένα έργο ανάπτυξης και κοινωνικής ενσωμάτωσης των νηπίων των τσιγγάνων ώστε να ενταχθούν καλύτερα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
2/ Κάναμε Ερώτηση σχετικά με την απομάκρυνση της ΔΟΥ.
Είναι ενήμερη η Διοίκηση για τις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών να μεταφέρει την ΔΟΥ Άνω Λιοσίων στο ιδιόκτητο κτήριο της ΔΟΥ Αγίων Αναργύρων. Και αν προτίθεται ο Δήμος να παραχωρήσει κτήριο περιουσίας του Δήμου για να μην απομακρυνθεί η ΔΟΥ από την περιοχή μας;
3/ Για τα Γραφεία της Παράταξης.
Ως γνωστόν στο άρθρο 94 του ν. 3463/2006 ( ΔΚΚ) προστέθηκε παράγραφος 6, ως ακολούθως: «6. Για την αποδοτικότερη λειτουργία των δημοτικών παρατάξεων η δημοτική αρχή οφείλει να τους παραχωρεί γραφείο εντός του δημοτικού καταστήματος, με δυνατότητα γραμματειακής υποστήριξης, εφόσον οι ανάγκες της υπηρεσίας το επιτρέπουν.»
Η αιτιολογική έκθεση του ν. 3852/2010 σ’ ότι αφορά το άρθρο 66 αναφέρει: « Στο άρθρο 66 καθιερώνεται ρητά η υποχρέωση της δημοτικής αρχής να παραχωρεί στις δημοτικές παρατάξεις κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο καθώς και γραμματειακή υποστήριξη για την καλύτερη λειτουργία τους.» Αντ’ αυτού η Διοίκηση «πέταξε» τις παρατάξεις σε κτήριο μακρυά από τον Δήμο, παραβλέποντας πως ο κόσμος επιθυμεί πλέον ουσιαστικό έργο και ουσιαστική συνεργασία.
4/Καταθέσαμε ερωτήσεις προ ημερησίας για να μάθουμε σε ποιό βαθμό βρίσκεται η υλοποίηση των αποφάσεων που έχει ήδη πάρει το Δ.Σ. Φυλής για:
4-1. Κάμερες σε δρόμους
4-2. Security σε δημοτικά κτήρια και σχολεία
4-3. Φωτισμός και φύλαξη κοινόχρηστων Χώρων
4-4. Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας
4-5. Συνεργασία με Υπ. Προστασίας Του Πολίτη κλπ.
Αποφάσεις που είχαν ληφθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Φυλής, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
5/ Πως εμπλέκεται η περιοχή μας, στην προκήρυξη του έργου κατασκευής ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής, μετά την σύσκεψη, υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Πάρη Κουκουλόπουλου και αφού εγκρίθηκε το σχέδιο της προκαταρκτικής προκήρυξης, ύστερα από σχετική απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο, και που πλέον έχει αποσταλλεί στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για δημοσίευση.
Ρωτήσαμε τον Δήμαρχο αν είναι ενήμερος για τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο Δήμος μας με την προκήρυξη αυτή που αρχίζει με την διαδικασία ανάδειξης αναδόχου – επενδυτή ο οποίος θα αναλάβει την ολοκληρωμένη επεξεργασία και διαχείριση 1.350.000 τόνων απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου.
6/ Ρωτάμε σχεδόν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΠΩΣ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΤΕΙ ΟΥΤΕ ΚΙΛΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΛΕΟΝ;
7/ Ρωτήσαμε πότε σκοπεύουν να λειτουργήσουν το τμήμα το τμήμα σύνταξης των διορθωτικών πράξεων για τον Νέο Δημο Φυλής;
8/ Ρωτήσαμε εάν είναι ενήμερος προσωπικά ο κ. Μπουραϊμης για την απόφαση του κ. Κουκουλόπουλου να επεκταθεί η εργασιακή εφεδρεία και στο προσωπικό των Δήμων; Ο κ. Κουκουλόπουλος βάζει τον Δήμο μας στην τρίτη θέση των πλέον χρεωμένων Δήμων με πλεονάζοντες υπαλλήλους, όπως δήλωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.
9/ Ρωτήσαμε πως προχωράει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εξυγίανση του Δημοτικού Ραδιοφωνικού Σταθμού; Γιατί οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι; Πότε προβλέπεται η επαναλειτουργία του;
10/ Ρωτήσαμε αν θα κατατεθεί και πότε από τον Δήμο μας Επιχειρισιακό πρόγραμμα;
Εαν θα περάσει το πρόγραμμα μέσα από την επιτροπή διαβούλευσης και εαν θα δεχτούν προτάσεις από την αντιπολίτευση.

Προϋπολογισμός - Προτάσεις:
Καταθέσαμε εγκαίρως και μετά από μελέτη με τους οικονομολόγους της παράταξης, τις προτάσεις μας για τον Προϋπολογισμό και που ήταν αναλυτικά:
1/ Ανταποδοτικά τέλη για την ΔΕΠΑ
2/ Ανταποδοτικά τέλη για ΕΑΣ όσο αφορά την συντήρηση των έργω υποδομής (οδών) που διέρχονται τα λεωφορεία.
3/ Αντισταθμιστικά η συμψηφιστικά όσον αφορά την διέλευση του αγωγού της ΕΥΔΑΠ από τα Άνω Λιόσια και για την Λυματολάσπη.
4/ Ανταποδοτικά για χρήση οπτικών ινών από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
5/ Ανταποδοτικά για την διέλευση της Αττικής Οδού.
6/ Ανταποδοτικά για την διέλευση και την χρήση γής των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. (Προαστιακός – ΟΣΕ)
7/ Εφαρμογή του νόμου για τις χρήσεις των τραπεζοκαθισμάτων επί των κοινόχρηστων χώρων και εφαρμογή φορολογικής νομοθεσίας όσον αφορά την διαφημιστικά τέλη.
8/ Αντισταθμιστικά από την χρήση του ορεινού όγκου Πάρνηθας από τον φορέα διαχείρησης ΣΥΝ.ΠΑ.
9/ Αντισταθμιστικά από τις εταιρείες που κάνουν χρήση είτε γεωγραφικά, είτε επαγγελματικά της χωροθέτησης του ΧΥΤΑ
10/Κατακράτηση έως ποσοστού 10% των αντισταθμιστικών ωφειλών για το ταμείο Κοινωνικής Πρόνοιας. (ΑΜΕΑ, μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι, κοινωνική μέριμνα, θέματα υγείας)
11/ανεξάρτητη επιτροπή εσωτερικού ελέγχου με αντικέιμενο τον έλεγχο των νομικών προσώπων του Δήμου και των εταιρειών με μηνιαία αναφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο.
12/Εγγραφή στον προϋπολογισμό των εσόδων από παραχώρηση αθλητικών χώρων στον νέο δήμο Φυλής. (ΑΕΚ στο κλειστό γήπεδο Ζοφριάς)
13/Εγγραφή εξόδων για μίσθωματα ακινήτων στον δήμο Φυλής και τις Δημοτικές κοινότητες.
14/Δυνατότητα επιβολής προστίμων από την δημοτική αστυνομία σε παραποιήσεις στις πινακίδες οδοσήμανσης.

Προϋπολογισμός Ενστάσεις
Καταθέσαμε τις ενστάσεις της Παράταξής μας για τον Προϋπολογισμό που ήλθε από την Διοίκηση για το 2011 χαρακτηρίζοντας τον, κοινωνικά άδικο γιατί έχει ισοπεδωτική αντίληψη στα δημοτικά τέλη και φορτώνει τα βάρη στους πολλούς αντί να εισπράττει, ως όφειλε, τα οφειλόμενα από τους λίγους.
Αναποτελεσματικό και αναξιόπιστο αφού αβέβαιη είναι η είσπραξη των οφειλομένων, μη εφαρμόσιμο, άδικο και αντιαναπτυξιακό αφού στερείται πόρων για κοινωνικές παροχές σε μια δύσκολη εποχή για τους δημότες.
Στερείται δε, αναπτυξιακής προοπτικής αφού το τεχνικό πρόγραμμα, που έχει ψηφιστεί εδώ και ένα μήνα και έκανε βόλτες στα γραφεία και επανήλθε στο Δ.Σ ως ορθή επανάληψη».
Στην μελέτη μας τότε είχαμε εντοπίσει τα εξής:
Σύμφωνα με τις οδηγίες για την κατάρτιση προϋπολογισμού των Δήμων, οικονομικού έτους 2011. 3966/24.1.2011 ΦΕΚ 141/09-02-2011 τεύχος Δεύτερο, προβλέπονται:

1. ‘’Για τον προσδιορισμό του ύψους των εσόδων και των εξόδων λαμβάνονται υπ’ όψη τα διαχειριστικά αποτελέσματα του προηγούμενου οικονομικού έτους και ειδικότερα, για μεν τα έσοδα τα ποσά που βεβαιώθηκαν, για δε τα έξοδα τα ποσά που έχουν ενταλθεί.’’ άρθρο 4, παράγραφος 3.
Όμως σύμφωνα με τον προϋπολογισμό:
2010 Απόκλιση 2011
Έσοδα 88.572.823 124% 200.000.000
Έξοδα 56.409.861 257% 200.000.000

Δηλαδή οι αποκλίσεις είναι τόσο μεγάλες με συνέπεια ο προϋπολογισμός να μην βασίζεται στα στοιχεία του προηγουμένου έτους 2010.

2. Το συνολικό χρέος του Δήμου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 60% των συνολικών εσόδων (άρθρο 4 παράγραφος 11)
Όμως τα συνολικά προϋπολογιστικά έσοδα του 2011 είναι κατά 257% μεγαλύτερα από αυτά του 2010, δηλαδή, ουσιαστικά ανέφικτα.
Τα έσοδα του Δήμου για το 2011 δεν θα υπερβούν τα 120 εκ. Ευρώ.
Άρα το 60% Χ 120 εκ.Ευρώ=72 εκ. ευρώ είναι το μέγιστο ποσό που μπορεί να δανειστεί ο Δήμος.
Τα προϋπολογιστικά τοκοχρεολύσια αναγωγικά αναφέρονται σε συνολικό δανεισμό 80 εκ. Ευρώ δηλαδή υπερβαίνουν το 60% των συνολικών εσόδων κατά παράβαση της ανωτέρω παραγράφου.

3. Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης της δημόσιας πίστης κάθε Δήμου (τοκοχρεολύσια και προμήθειες) ΔΕΝ μπορεί να υπερβαίνει το 20% των ετήσιων τακτικών εσόδων (άρθρο 4 παράγραφος 11).
Σύμφωνα με τον προϋυπολογισμό το ανωτέρω κόστος ανέρχεται σε 8.3 εκ Ευρώ, δηλαδή μεγαλύτερο από το ποσό των 6,8 εκ. ευρώ (20% των τακτικών εσόδων Ευρώ 34,6 εκ. Ευρώ) κατά παράβαση της παραπάνω παραγράφου.
Το αποτέλεσμα στην ένσταση μας ήταν η επανάληψη της συζήτησης και η ψήφιση νέου προϋπολογισμού εκ νέου, μετά από απαίτηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, που ουσιαστικά ακύρωσε τον πρώτο προϋπολογισμό της διοίκησης του Δήμου Φυλής και τον επέστρεψε για διορθώσεις.. Έτσι κατέπεσε στο κενό η παραπληροφόρηση που επιχειρήθηκε για την παράταξη μας, πως επειδή δεν ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό ΔΕΝ πληρώνονται οι εργαζόμενοι.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι κατά 30 εκ ευρώ, δηλαδή περίπου 15% μειωμένος σε σχέση με τον πρώτο που έφερε η διοίκηση του Δήμου Φυλής.
Και αυτό συνέβη διότι όπως αποδείχτηκε με το υπ. αριθμόν 22545/19232/18.7.11 έγγραφο της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής δεν υπάρχουν εγκριτικές αποφάσεις για χρηματοδότηση έργων που είχαν συμπεριληφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό ύψους 29.118.487 ευρω. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε για ακόμα μια φορά.

Μεταφορά της Λυματολάσπης στην χωματερή Άνω Λιοσίων:
Μόλις 12 ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής Φυλής, και ο νέος Καλλικράτειος Δήμος μετά από μεθοδεύσεις υποχρεώνεται να δεχθεί τα σκουπίδια της Αττικής και τη λυματολάσπη της Ψυτάλλειας. Από τις 20/01, αμέσως μόλις βγήκε η απόφαση του ΣτΕ για την μεταφορά, εκ νέου, της Λυματολάσπης στην χωματερή Φυλής, ζητήσαμε με αρ. Πρωτ. 4344/2010/20/012011 να μας δωθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης και της απόφασης για να μπορέσουμε στην πορεία με τους Νομικούς μας να την προσβάλλουμε.

H ENOTHTA ΠΟΛΙΤΩΝ κοντά στους Συλλόγους
Κλιμάκια της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ» παραβρέθηκαν σε όλους τους Συλλόγους που μας κάλεσαν στην κοπή της πίτας τους, αλλά και σε όλες τις εκδηλώσεις σε όλη την διάρκεια των 9 μηνών που η «ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» υπάρχει στο Δημοτικό Συμβούλιο Φυλής, τιμώντας κι αναγνωρίζοντας την ιστορία, αλλά και την προσπάθεια που κάνει κάθε σύλλογος για την ανάδειξη του Πολιτισμού και της Προόδου κάθε περιοχής.

Εκλογές για τον «Συμπαραστάτη του Δημότη»
Μια υπερκομματική και δοκιμασμένη επιλογή πρότεινε η ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ για τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Φυλής. Τον ΣΤΑΜΑΤΗ ΓΕΩΡΓΑ.
Για την ιστορία να πούμε πως οι συνεδριάσεις και οι ψηφοφορίες δεν ανέδειξαν τελικά Συνήγορο του Δημότη, στερώντας με αυτό το τρόπο από τους Δημότες, ένα θεσμό που θα μπορούσε να προσφέρει πολλά.

Τεχνικό Πρόγραμμα
Καταθέσαμε ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για το Τεχνικό πρόγραμμα και των 3 Ενοτήτων όπου αν και έγιναν δεκτές, στην πορεία διαμορφώθηκαν αλλιώς..

ΖΕΦΥΡΙ
Ενστάσεις κατέθεσε η Φωτεινή Γιαννοπούλου στο Δ.Σ. για το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Φυλής παραθέτοντας στοιχεία πως είναι άνισο και μη δίκαιο για το Ζεφύρι. Το καταψήφισε λέγοντας: ‘’Το σύνθημα της Διοίκησης, τρείς πόλεις - μια πόλη φαίνεται να μένει κενό περιεχομένου γιατί το πρόγραμμα δεν ακολουθεί την Αρχή της Αναλογικότητας και δε σέβεται τη διαφορετικότητα των δημοτικών ενοτήτων’’.
Από τα στοιχεία προκύπτει πως: Για τα Άνω Λιόσια διατίθενται 94.874.514,68 euro για τη Φυλή 57.934.882,40 euro, ενώ για το Ζεφύρι μόλις 8.826.753,34 euro.

ΦΥΛΗ
Οι προτάσεις του Συμβούλου της Ενότητας Πολιτών Μπρέμπου Κων/νου για το Τεχνικό Πρόγραμμα της Δημοτικής Ενότητας Φυλής συνοδεύτηκαν από προβληματισμό γιατί το προσχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος που δόθηκε ήταν ελλειπές όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία που αναφέρονται στην απορροφητικότητα των συνεχιζόμενων έργων.
Επίσης παρουσιάζονταν διπλοεγγεγραμμένα έργα τα οποία διαγράφηκαν.
Πρωταρχικός στόχος του Τεχνικού Προγράμματος, ο οποίος πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί, είναι η αποπεράτωση της αποχέτευσης καθώς και της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης, έργα τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με την υγεία των δημοτών.

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Ο Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Λιοσίων Δημήτρης Ανυφαντάκης, εκπρόσωπος της "Ενότητας Πολιτών", κατέθεσε εγγράφως μια πλήρη δέσμη προτάσεων, κατόπιν εισήγησής του στο σώμα στις συνεδριάσεις της 11/3 και 16/3, για τους τομείς του τεχνικού προγράμματος, της καθαριότητας και της Δημοτικής Αστυνόμευσης.

Οικονομικά του Δήμου - Διαφάνεια
Ζούμε ημέρες που ο δήμος μας θα αντιμετωπίσει την...Ομηρία Μνημονίου ως ο τρίτος πιο χρεωμένος Δήμος στην χώρα.
Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει ήδη ζητήσει με αρ. πρωτ. να γίνει συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τα Οικονομικά πεπραγμένα των τριών Δήμων που αποτελούν τον νέο Δήμο Φυλής. Να μάθουμε ΟΛΟΙ που πήγαν τα λεφτά...
Και συνεχίζουμε...
ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ - ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ...

Μηδενικοί μισθοί στο δημόσιο

Απίστευτο!! Συνέβη και αυτό, στην Ελλάδα του μνημονίου: Όπως φαίνεται από εκκαθαριστικό μισθοδοσίας –που αποκαλύπτει σήμερα το Newsit- υπάλληλος του Δήμου Αχαρνών για τον μήνα Οκτώβριο δεν θα πληρωθεί ούτε ...λεπτό του ευρώ!!!


Η Κ.Γ. διοικητική υπάλληλος του Δήμου, είχε την ατυχία να έχει κρατήσεις πάσης φύσεως -είτε αυτές αφορούσαν ασφαλιστικές εισφορές, είτε «φουσκωμένες» λόγω αναδρομικών παρακρατήσεις ή δόσεις δανείων- ακριβώς ίδιες με τον μισθό της!!!



Συγκεκριμένα, η εν λόγω εργαζόμενη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπό φυσιολογικές συνθήκες είχε αποδοχές 1.245,06 ευρώ. Οι κρατήσεις όμως που της έγιναν έφτασαν επίσης το ποσό των 1.245,06 ευρώ.


Αυξημένες ήταν οι κρατήσεις λόγω της αναδρομικής επιβολής της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ από τον μισθό της συγκεκριμένης υπαλλήλου αφαιρούνται και τα ποσά που αντιστοιχούν σε δόσεις δανείων που έχει λάβει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ανάλογη και η περίπτωση άλλης υπαλλήλου, της Ε.Λ., που για τον μήνα Οκτώβριο θα λάβει μισθό που διαμορφώνεται στο δυσθεώρητο ύψος των 5,84 ευρώ!!. Το σύνολο των αποδοχών της είναι 1.584,31 ευρώ, όταν οι κρατήσεις φτάνουν τα 1.578,47 ευρώ..



«Προνομιούχος» θα πρέπει να αισθάνεται ο υπάλληλος Σ.Σ. που θα του καταβληθεί το ποσό των 150,35 ευρώ.. Όπως προκύπτει από το εκκαθαριστικό μισθοδοσίας του, οι αποδοχές του φτάνουν τα 1.266 ευρώ, ενώ οι πάσης φύσεως κρατήσεις διαμορφώνεται στα 1.115,65 ευρώ.. Σε σχέση με τις συναδέλφους του θα πρέπει να αισθάνεται κάτι σαν «golden boy» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.. 

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Κατοχικό Δάνειο: Μιά Άγνωστη Αλήθεια...Αναδημοσίευση "otyposnews"


Του Τάσου Μηνά Ηλιαδάκη
Α. ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ
Το Βερολίνο προκειμένου να αντιμετωπίσει τους στρατιωτικούς και στρατηγικούς του στόχους στην ευρύτερη ελληνική περιοχή, Λιβύη-Μ.Ανατολή-Βαλκάνια, είχε υποχρεώσει την Ελλάδα να κεφαλαιοδοτεί και να συντηρεί τα στρατεύματα που στάθμευαν σ’ αυτήν και είχαν πεδίο δράσης την ευρύτερη περιοχή της.
Αυτά ήταν υπερπολλαπλάσια από εκείνα των στρατευμάτων κατοχής. Επιπλέον η Ελλάδα ανεφοδίαζε με τρόφιμα το μέτωπο της Λιβύης. Στόχος των στρατευμάτων αυτών ήταν τα πετρέλαια της Λιβύης-Μ. Ανατολής και η ενίσχυση της άμυνας των Βαλκανίων. Από τα τελευταία εξασφάλιζε στην πολεμική του βιομηχανία το 20% του αντιμονίου, το 50% των ορυκτελαίων, το 60% του βωξίτη και το 100% του νικελίου.
Την ίδια στιγμή για τους συμμάχους η μοναδική πύλη των Βαλκανίων ήταν και παρέμενε η Ελλάδα. Λόγω αυτών, η γερμανική απαίτηση για υψηλή κεφαλαιοδότηση από την Ελλάδα ήταν ανελαστική και είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις ακόμα και της κατοχικής κυβέρνησης Τσολάκογλου που απειλούσε με παραίτηση.Παράλληλα ο Μουσολίνι όπως και ο Γερμανός πληρεξούσιος για την Ελλάδα, Γκύντερ Αλτενμπουργκ πίεζαν το Βερολίνο να μειώσει τα έξοδα κατοχής για την Ελλάδα.
Το πρόβλημα των μοναδικά υπέρογκων δαπανών κατοχής συνόδευε η «παντός αγαθού» λεηλασία του τόπου, φυσικό επακόλουθο της οποίας ήταν ο λιμός. Ο Αλτενμπουργκ από τις πρώτες ημέρες προειδοποιούσε το Βερολίνο για τον επερχόμενο υποσιτισμό. Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Βατικανού, νούτσιος Α. Ρονκάλι, ο μετέπειτα πάπας Ιωάνης ΚΓ’, μετά από έρευνες του, διαπίστωνε τριπλασιασμό των θανάτων σε Αθήνα-Πειραιά λόγω λιμού τον χειμώνα 1941-42 και ο Γκαίμπελς σημείωνε στο ημερολόγιό του, «… η πείνα (στην Ελλάδα) έχει καταστεί ενδημική νόσος. Στους δρόμους της Αθήνας οι άνθρωποι πεθαίνουν κατά χιλιάδες από εξάντληση».
Το πρόβλημα του λιμού καθιστούσε οξύτερο το Λονδίνο που είχε κηρύξει την Ελλάδα σε επισιτιστική καραντίνα για να εξωθήσει τον ελληνικό πληθυσμό προς την αντίσταση. Η πείνα, η ανομία και τα φιλοαγγλικά αισθήματα γίνονταν τόσο απειλητικά που οι Γερμανοί δεν μπορούσαν να τα αγνοήσουν. Ο υποσιτισμός τους  απασχολούσε γιατί υποκινούσε λαϊκές αντιδράσεις και την αντίσταση. Έτσι οι Δυνάμεις Κατοχής οδηγήθηκαν σε μια αδήριτη πραγματικότητα δύο ανελαστικών και αντικρουομένων απαιτήσεων. Από τη μια η κεφαλαιοδότηση από την Ελλάδα τον στρατιωτικών επιχειρήσεων του άξονα στην ευρύτερη περιοχή της και από την άλλη η πείνα που οδηγούσε στην εξέγερση και στην αντίσταση.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος οι Δυνάμεις Κατοχής, τον Οκτώβριο του 1941, θα στείλουν στην Ελλάδα οικονομικούς τεχνοκράτες, δίχως όμως κάποιο αποτέλεσμα. Στη συνέχεια το πρόβλημα θα απασχολήσει και θα λάβει οξύτατη μορφή στην ιταλογερμανική Δημοσιονομική Συνδιάσκεψη εμπειρογνωμόνων, από Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο του 1942 στη Ρώμη.
Η γερμανική επιμονή για υψηλή κεφαλαιοδότηση από την Ελλάδα οδηγούσε σε αδιέξοδο τη Διάσκεψη. Τότε ο Ιταλός τραπεζίτης και οικονομικός πληρεξούσιος της Ιταλίας στην Ελλάδα, Ντ’Αγκοστίνι, θα προτείνει τη λύση του δανείου. Δηλαδή οι πέρα από τις δαπάνες κατοχής αναλήψεις να χρεώνονται από την Ελλάδα ως δάνειο προς την Γερμανία και την Ιταλία.
Β. ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ
Η σχετική δανειακή συμφωνία θα υπογραφεί στις 14.3.1942 από τους πληρεξούσιους της Γερμανίας και της Ιταλίας στην Ελλάδα, αντίστοιχα Άλτενμπουργκ και Γκίτζι. Η Ελλάδα δεν είχε προσκληθεί και δεν ήταν παρούσα. Στην Ελλάδα την ανακοίνωσε μετά από εννιά μέρες ο Άλτενμπουργκ με την ρηματική διακοίνωση 160/23.3.1942 και ο Γκίτζι με το σημείωμά του Νο4/6406/461/23. 3.1942.
Σύμφωνα μ’ αυτήν:
• Η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται κατά μήνα να καταβάλλει έξοδα κατοχής 1,5 δισ. δρχ. (άρθρο 2).
• Οι αναλήψεις από την Τράπεζα της Ελλάδος (στο εξής ΤΕ), άνω του ποσού αυτού θα χρεώνονται στις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας ως άτοκο, σε δραχμές δάνειο της Ελλάδας προς αυτές (άρθρο 3).
• Η επιστροφή του δανείου θα γινόταν αργότερα (αρθ. 4).
• Η συμφωνία είχε αναδρομική ισχύ από 1.1.1942 (άρθρ. 5).
Η δανειακή σύμβαση αποτελούσε μια συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας που επιβαλλόταν στην Ελλάδα υποχρεωτικά εκτελεστή (αναγκαστική). Οι δανειακές αναλήψεις θα είχαν την μορφή μηνιαίων προκαταβολών, το ύψος και η διάρκεια των οποίων δεν προσδιοριζόταν. Επίσης δεν προσδιοριζόταν πότε θα άρχιζε η εξόφληση του, ενώ προσδιοριζόταν ότι ήταν άτοκο και σε δραχμές.
Με το εμπιστευτικό έγγραφο 409/2.4.1942 ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έδινε εντολή στην ΤΕ να συμμορφωθεί με τη ρηματική διακοίνωση του Αλτενμπουργκ και να αρχίσει να καταβάλει τις δανειακές προκαταβολές. Την αρχική αυτή αναγκαστική σύμβαση ακολούθησαν τρεις τροποποιήσεις με κοινή βούληση των συμβαλλομένων. Αυτές μετατρέπουν την αρχική αναγκαστική σύμβαση σε συμβατική.
Δηλαδή το δάνειο παύει να είναι αναγκαστικό και μεταπίπτει σε κοινό συμβατικό δάνειο. Με την πρώτη τροποποίηση (2.12.1942) ορίζεται ότι τα δανειακά ποσά είναι αναπροσαρμοζόμενα και θα αρχίσουν να επιστρέφονται από τον Απρίλιο του 1943 (άρθρο β, παράγραφοι 2 και 3). Μάλιστα κατέβαλαν και δύο εξοφλητικές δόσεις του δανείου και στη συνέχεια σταμάτησαν την επιστροφή του, οπότε μεταπίπτει σε έντοκο λόγω υπερημερίας. Δηλαδή το δάνειο είχε μετατραπεί σε σταθερού νομίσματος και έντοκο.
Το ύψος του δανείου κατά την ΤΕ ανέρχεται (δίχως τους τόκους) σε 227.940.201 εκ. δολ. το 1944 και κατά τον Αλτενμπουργκ 400 εκ. μετακατοχικά μάρκα. Με τις αναπροσαρμογές και τους τόκους ανέρχεται σε κάποιες δεκάδες δισ. ευρώ. Επομένως το κατοχικό δάνειο είναι συμβατικό και όχι αναγκαστικό, σταθερού νομίσματος και από τον Απρίλιο του 1943 έντοκο. Αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας και όχι επανορθωτική. Ως τέτοια δεν εντάσσεται στη συμφωνία του Λονδίνου 1953 που αναστέλει την καταβολή των επανορθώσεων και αποζημιώσεων.
Γ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ
Η Ελλάδα στη διάσκεψη των επανορθώσεων του 1945, στη διάσκεψη των Παρισίων το 1946 και στη διάσκεψη των ΥΠΕΞ των τεσσάρων Μ.Δ. το Νοέμβριο του 1947, διαχώρισε το κατοχικό δάνειο από τις επανορθώσεις και ζητούσε την επιστροφή του. Η Ελλάδα ουδέποτε έπαψε να διεκδικεί το κατοχικό δάνειο.
• Το 1964 με τον Αγγελόπουλο, ως εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης.
• Το 1965 με τον Α. Παπανδρέου.
• Στις ελληνογερμανικές συνομιλίες στην Αθήνα το 1966. Τότε η Γερμανία πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι του δανείου είχε παραιτηθεί εγγράφως ο Κ. Καραμανλής. Στη συνέχεια το μετέτρεψε σε προφορική παραίτηση Καραμανλή, πράγμα που διέψευσε ο Κ. Καραμανλής. Τέλος με τη ρηματική της διακοίνωση στις 31.3.1967, η Γερμανία δεχόταν ότι δεν υπήρξε παραίτηση Καραμανλή.
• Το 1974 το ανακίνησε ο Ζολώτας.
• Στις 18.4.1991 το έθεσε ανεπίσημα και προφορικά ο τότε ΥΠΕΞ Α. Σαμαράς στο Γερμανό ομόλογό του.
• Στις 14.11.1995 το έθεσε η Ελλάδα με ρηματική διακοίνωση.
Η Γερμανία σταθερά το απορρίπτει, με τα επιχειρήματα:
• Το δάνειο εντάσσεται στη συμφωνία του Λονδίνου.
• Από το δάνειο παραιτήθηκε ο Κ. Καραμανλής. Το επανέλαβε και μετά το 1990 παρά τη ρηματική διακοίνωση του Μαρτίου 1967.
• Ύστερα από 50 χρόνια δεν μπορεί να εγείρονται τέτοιες απαιτήσεις. (Η Ελλάδα το διεκδικεί από το 1945).
Το μόνο που δηλώνουν αυτά τα επιχειρήματα είναι έλλειψη επιχειρημάτων. Μετά την ενοποίηση της Γερμανίας το 1990 έχει εκλείψει και το τυπικό επιχείρημα που θα μπορούσε να προβληθεί, εκείνο του χωρισμού της Γερμανίας. Επομένως είναι άμεσα διεκδικήσιμο και πολιτικά και συμβατικά (νομικά). Μπορεί να το διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος ή οποιοσδήποτε μέτοχος της (πάνω ενός ορίου μετοχών), όπως και ο ελληνικός λαός μέσω των συντεταγμένων πολιτειακών θεσμών του.
Τέλος την ελληνική διεκδίκηση ενισχύει το προηγούμενο της Γιουγκοσλαβίας και της Πολωνίας στις οποίες η ναζιστική Γερμανία είχε επιβάλλει παρόμοια κατοχικά δάνεια και τα οποία μετακατοχικά η τότε Δ.Γερμανία επέστρεψε (αντίστοιχα το 1956 και 1971). Η σημερινή Γερμανία δεν πρέπει να ξεχνά ότι δανείσθηκε από το ελληνικό κράτος κατά παράβαση του άρθρου 49 της σύμβασης της Χάγης του 1909 και το οποίο ισχύει και σήμερα. Δανείσθηκε από ένα κράτος που η ίδια η ναζιστική Γερμανία είχε χαρακτηρίσει ακατάλυτο και ότι οι ναζί όχι μόνο δεν αμφισβήτησαν ουδέποτε το δάνειο αλλά και άρχισαν την αποπληρωμή του, ενώ και ο καγκελάριος Ερχαρντ, το 1964, είχε δεσμευθεί για την επιστροφή του μετά την επανένωση της Γερμανίας.
Η Γερμανία δεν πρέπει να ξεχνά ότι η γερμανική κατοχή είναι υπόλογος για το οικονομικό ελληνικό ολοκαύτωμα της περιόδου 1940-44. Ενδεικτικά και μόνο είναι υπόλογος για το ότι στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αυξήθηκε 15,3 εκατομμύρια φορές και ότι μόνο την Ελλάδα υποχρέωσε η τότε Γερμανία να της καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις.
Αυτό το ολοκαύτωμα το αναγνώρισαν οι Ιταλοί: «Η Ελλάδα είναι στημένη σαν λεμόνι», έλεγε ο Γκίτζι.
Αποκορύφωμα ο Μουσολίνι, που έλεγε ότι  «… οι Γερμανοί άρπαξαν από τους Έλληνες ακόμα και τα κορδόνια των παπουτσιών τους…».
Αλλά και ο Γερμανός Υπ. Οικονομίας, Φουνκ, τον Ιούνιο του 1943 έγραφε σε άρθρο του ότι, «η Ελλάς δοκίμασε τα δεινά του πολέμου, όπως ίσως καμία άλλη χώρα της Ευρώπης».
Για την επανόρθωση η Ελλάδα θα χρειαζόταν 33 φορές το εθνικό εισόδημα του 1946. Αυτό μετακατοχικά η Ελλάδα θα το αναζητούσε στον εξωτερικό δανεισμό. Από την άλλη πλευρά αυτή που αμφισβητεί και αρνείται την επιστροφή του κατοχικού δανείου είναι η μετά το 1990 ενωμένη και δημοκρατική Γερμανία. Αυτή όμως η συμπεριφορά, εκτός των άλλων, πλήττει βάναυσα τα μετακατοχικά φιλογερμανικά αισθήματα, όπως τα χαρακτήρισε ο καγκελάριος Κολ, του ελληνικού λαού και γι’ αυτό ακέραια την ευθύνη φέρει η γερμανική κυβέρνηση.
Πηγές:
1. National Archires, Waschington, DC: Τ. 120/2481/Ε259713-715, «Promemoria», 23.9.1942 και Τ-120/166/81370- 5,Altenburg-Berlin, 4.9.42).
2. Σωτ. Γκοτζαμάνης, κατοχικό δάνειο και δαπάναι κατοχής, Θεσ/κη 1954, σ. 5 Γ. Τσολάκογλου, Απομνημονεύματα, Αθήνα 1950, σ. 210, 212, 215, 218, 219, 234. Κ. Λογοθετόπουλος, Ιδού η αλήθεια, Αθήνα 1948, σ. 49.
3. National Archives, ο.π.
4. Τ. Ηλιαδάκης, Οι επανορθώσεις και το γερματικό κατοχικό δάνειο, εκδ. Δετοράκη, Αθήνα 1997, σ. 83-101.
5. Ηλιαδάκης, σ. 111 Heinz Richter, Δύο επαναστάσεις και αντεπαναστάσεις στην Ελλάδα, Εξάντας Αθήνα, 1975 σ. 155, 157.
6. Ηλιαδάκης ο.π.
7. Χ. Φλάισερ, Στέμμα και Σβάστικα, Παπαζήσης, Αθήνα (χ.χ.), Τ1, σ. 194.
8. W. Medlicott, The economic Blockade, Λονδίνο, 1959, Τ2, σ. 254. Η. Βενέζης, Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, Εστία, Αθήνα, 1981, σ. 113.
9. Richter, Τ. σ. 155 σημείωση, 255, 257.
10. Γκοτζαμάνης, σ. 2 Τσολάκογλου, σ. 208-210.
11. Αρχεία ΥΠΕΞ, έκθεση Λαμπρούκου, σ. 9-11. Λογοθετόπουλος, σ. 48, Τσολάκογλου, σ. 211, Γκοτζαμάνης, σ. 3, 23, 24, 31. Α. Αγγελόπουλος, Οικονομικά Τ.Α., Παπαζήσης, Αθήνα 1974, σ. 142, 167, 179, 190, 191.
12. Τη δανειακή σύμβαση βλέπε• Ηλιαδάκης, σ. 297.
13. Αρχεία ΤΕ, φάκελος κατοχικού δανείου, σημείωμα Ι. Πασσιά και το έγγραφο 409/2.4.1942.
14. Αρχεία ΤΕ, φάκελος κατοχικού δανείου, σημείωμα Ι. Πασσιά, σ. 4.
15. Β. Μαθιόπουλος, «400 εκ. μάρκα μας χρωστά η Βόνη», Βήμα, 2.6.1991.
16. Ηλιαδάκης, σ. 158, 164, 171.
17. Ηλιαδάκης, σ. 200, 202, 203-205 Αγγελόπουλος, Οικονομικά, Τ. σ. 201-205, 209. Βήμα 18.10.1966, σ. 7 έκθεση Α. Παπανδρέου και επιστολή Κάιζερ, σ.9, Πρακτικά Βουλής 28.5.1991 αγόρευση Α. Παπανδρέου.
18. Ηλιαδάκης, σ. 212-213.
19. Mark Mazower, Στην Ελλάδα του Χίτλερ, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 1994, σ. 93.
20. G. Ciano, tagebucher 1939-1943 Βern 1946, σ. 353.
21. Γερμανοελληνικά Οικονομικά Νέα, Ιούνιος 1943, σ. 2.
* Ο Τάσος Μ. Ηλιαδάκης είναι Μαθηματικός, Πολιτειολόγος, Δρ. Κοινωνιολογίας, καθηγητής Σχολής Εθνικής Ασφάλειας. Μέλος της Ελληνικής Επιτροπής στη διεθνή Συνδιάσκεψη για το χρυσό των Ναζί στο Λονδίνο το 1997, εισηγητής στην ελληνογερμανική διάσκεψη Δελφών το 1996 και στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Αλεξανδρούπολης το 2005 για το Δημόσιο Χρέος. Υπήρξε πρωτεργάτης της διεκδίκησης από την Ελλάδα των αποζημιώσεων της Κατοχής από τη Γερμανία, μαζί με τους ακαδημαϊκούς Ξεν. Ζολώτα και Άγ. Αγγελόπουλο. Συνέβαλε ως επιστημονικός συνεργάτης στη διαδικασία των δικαστικών αγωγών για την δικαίωση των θυμάτων των ολοκαυτωμάτων του Διστόμου και της Βιάννου. Ακόμη, μετείχε ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο διεθνές συνέδριο, που διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 1996 στο Λονδίνο για τον χρυσό των Ναζί.

"Η ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΩΡΗΤΕΑ"- Άρθρο του πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασίλειου Κόκκινου


Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασίλειου Κόκκινου, αναδημοσιεύουμε από την εφημερίδα «Αξία»:
…Έχει καταλυθεί η Δημοκρατία και το Σύνταγμα από την παρούσα Κυβέρνηση
Υπογραφές 30 βουλευτών της αντιπολίτευσης είναι αρκετές, για την ποινική δίωξη του Πρωθυπουργού βάσει του Συντάγματος
Οι ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας…
Κατά τον Ποινικό Κώδικα (άρθρο 162), όποιος εξαπατά εκλογέα, με οποιονδήποτε τρόπο, για να μεταβάλει το εκλογικό του φρόνημα, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών και με χρηματική ποινή. Ο πρωθυπουργός μας υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό προεκλογικώς, κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2009, ότι υπάρχουν χρήματα και θα δώσει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ανώτερες του πληθωρισμού.


Όμως αμέσως μετά τις εκλογές μείωσε μισθούς και συντάξεις, έπραξε δηλαδή το αντίθετο εκείνου που είχε υποσχεθεί. Ο αντιπρόεδρος του, για να δικαιολογήσει την εξαπάτηση του ελληνικού λαού, είπε ότι όλα τα κόμματα δεν τηρούν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις. Άλλο είναι να προσπαθήσει ένα κόμμα να εκτελέσει το προεκλογικό του πρόγραμμα και να μην επιτύχει, και άλλο να μην επιχειρήσει καν την εφαρμογή του και από την πρώτη στιγμή να εφαρμόσει πολιτική αντίθετη του προγράμματος του.
Μετά τις εκλογές, προς δικαιολόγηση της καταφανούς εξαπατήσεως των Ελλήνων, ο πρωθυπουργός μας ισχυρίστηκε ότι δήθεν αγνοούσε την πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας.Ψεύδεται. Ένας πολιτικός που ήταν υπουργός όλων των κυβερνήσεων του πατρός του, εμπνευστού της υπερχρεώσεως της χώρας, όπως και των κυβερνήσεων του κ. Σημίτη, είναι αδύνατον να αγνοεί την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Περαιτέρω, αποκαλύφθηκε πρόσφατα σε βιβλίο του πρώην υπουργού των Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Steinmayer, ότι τον είχε ενημερώσει απολύτως για τα οικονομικά της Ελλάδος και ο κ. Παπανδρέου τού απήντησε ότι θα σκεφθεί αν θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία. Εξάλλου, ο κ. Αλμούνια εδήλωσε ότι πολύ προ των εκλογών, είχε ενημερώσει τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων της Ελλάδος για την οικονομική της θέση. Το αυτό δήλωσε και ο κ. Προβόπουλος. των μηνιαίων εκθέσεων του οποίου αδύνατο να λαμβάνει, και ελάμβανε, γνώση ο κ. Παπανδρέου.
Πέραν τούτων, ο τελευταίος, σε συνέντευξή του προς τον κ. Κούλογλου, προ των εκλογών, είχε πει ότι όποια χώρα κατέφυγε στο ΔΝΤ καταστράφηκε και ο λαός της εξαθλιώθηκε. Όμως. από πρόσφατη συνέντευξη του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Στρος-Καν, έγινε παγκοσμίους γνωστό ότι ο κ. Παπανδρέου, προ των εκλογών, συζητούσε μαζί του υπογείως, για το πώς θα υπαχθεί η Ελλάδα στο ΔΝΤ.
Υπογραμμίζεται ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έδωσε καμία πειστική εξήγηση έως σήμερα αναφορικά με τον λόγο για τον οποίο παρέλειψε να δανεισθεί,αμέσως μετά την εκλογή του, όσα ποσά χρειαζόταν η χώρα. με χαμηλά επιτόκια, όπως όφειλε να πράξει. Αντί τούτου, εδήλωνε σε διεθνή ακροατήρια, ότι ο ελληνικός λαός είναι διεφθαρμένος και η οικονομία του πνέει τα λοίσθια, έχουσα την πορεία του «Τιτανικού». Μετά τις δηλώσεις του αυτές, για τις οποίες επίσης δεν έχει δώσει καμία εξήγηση, άρχισε η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδος και έφτασαν τα spreads από 250 μονάδες σε 3.200!
Επίσης, δεν εξήγησε έως τώρα, γιατί δεν δέχθηκε το δάνειο 20 δισ. ευρώ, που του προσφέρθηκαν επιπλέον των 7 δισ. που έλαβε η χώρα, με χαμηλό επιτόκιο. Από όλα αυτά προκύπτει κραυγαλέα η προσωπική ποινική ευθύνη του κ. πρωθυπουργού. Θα έπρεπε, επομένως, σύμφωνα με το Σύνταγμα τριάντα (30) βουλευτές της αντιπολιτεύσεως, αντί να φλυαρούν ασκόπως προς παραμυθίαν του πενομένου ελληνικού λαού, να ζητήσουν με έγγραφό τους την άσκηση της νομίμου ποινικής διώξεως κατά του υπαίτιου, σύμφωνα με το Σύνταγμα.
Συγχρόνως όμως, έχει καταστεί πασιφανές ότι η κυβέρνηση, μη εφαρμόσασα το προεκλογικό της πρόγραμμα και αθετήσασα τις υποσχέσεις της προς τον λαό,αποστέρησε εαυτήν του θεμελίου του δημοκρατικού πολιτεύματος, κατ’ άρθρον 1 παρ. 2 του Συντάγματος, ήτοι της λαϊκής κυριαρχίας. Ως εκ τούτου, οι αποφάσεις της και οι νόμοι της, ιδιαιτέρως δε αυτοί περί υπερφορολογήσεως των Ελλήνων και περί εκτάκτου εισφοράς και τέλους ακινήτων, είναι αντίθετοι προς το Σύνταγμα.
Τόσο για τον ως άνω λόγο. όσο και διότι παραβιάζουν τα άρθρα τουΣυντάγματος 78 παρ. 2περί απαγορεύσεως της αναδρομικής φορολογίας. 5 παρ. 10 που καθιερώνει την αρχή της συμμετοχής των πολιτών στα δημόσια βάρη αναλόγως το)ν οικονομικών δυνάμεών των, δηλαδή των εισοδημάτων των, 4 παρ. 2, που επιβάλλει την αρχή της ίσης μεταχειρίσεως των πολιτών και 36 παρ. 1 περί παροχής εννόμου προστασίας.
Ένας πολίτης με ένα διαμέρισμα 150 τετραγωνικών και ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ θα πληρώσει το ίδιο τέλος ακινήτου με εκείνον που είναι ιδιοκτήτης ομοίου ακριβώς διαμερίσματος, στην αυτή θέση, και έχει ετήσιο εισόδημα 200.000 ευρώ. Ανατίθεται η είσπραξη του τέλους τούτου στη ΔΕΗ, ενώ η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας έχει αποφανθεί, στην περίπτωση των παρκόμετρων του Δήμου, ότι δεν δύναται να ανατεθεί σε ανώνυμη εταιρεία εισπρακτική εξουσία του Δημοσίου.
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την έκτακτη φορολόγηση των ακινήτων ως τέλος, ενώ γνωρίζει ότι τούτο δεν είναι ανταποδοτικό και τα περί διασώσεως της περιουσίας των παιδιών και εγγονών μας διά της φορολογίας αυτής είναι απλώς μυθεύματα υπερβολικής φαντασίας. Καταργείται η δυνατότητα προσφυγής στη Διοικητική Δικαιοσύνη με την υποχρεωτική καταβολή του 50% της οφειλής και του δικαιώματος του εφόρου να ζητήσει τη μη αναστολή της πράξεως επιβολής φόρου.
Στον αδυνατούντα να καταβάλει το τέλος ακινήτου δεν επιβάλλεται η συνήθης συνέπεια των φορολογικών παραβάσεων, αλλά η διακοπή της παροχής του ρεύματος, με συνέπεια να κοπεί τούτο σε μια πτωχή οικογένεια της Χίου με έξι (6) παιδιά, την ώρα που κοινωνικοί φορείς ζητούν από τους Έλληνες τον περιορισμό της υπογεννητικότητας. Αλλά η σημερινή κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον της Ελλάδος. Για αυτό και διευκολύνει και συνιστά τη μετάβαση των νέων σε άλλες χώρες για να εργασθούν. Θα μείνουν έτσι στην Ελλάδα οι γέροντες συνταξιούχοι με τη γνωστή μοίρα τους. Αυτό δεν είναι έγκλημα κατά της χώρας;
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντί να συνιστά επιείκεια προς τους μη έχοντες, θα έπρεπε, κατά τα άρθρα 35 παρ. 2 εδ. δ’ και 42 του Συντάγματος, να αναπέμψει στη Βουλή τους άνω αντισυνταγματικούς νόμους της κυβερνήσεωςη οποία έχει απολέσει το θεμέλιο της Δημοκρατίας, μη εφαρμόσασα το προεκλογικό πρόγραμμά της.
Ναι μεν έχει κακώς καταργηθεί το προνόμιο του ανωτάτου άρχοντος να προκηρύσσει εκλογές σε περίπτωση δυσαρμονίας μεταξύ κυβερνήσεως και λαϊκού φρονήματος, παραμένει όμως το άνω προνόμιο της αναπομπής στη Βουλή αντισυνταγματικών νομοσχεδίων. Αν αυτό δεν ασκηθεί τώρα, πότε θα εφαρμοστούν οι άνω διατάξεις;
Το κράτος στην ουσία έχει καταλυθεί. Καταλαμβάνονται τα υπουργεία από πολίτες και οι υπουργοί αναζητούν καταλλήλους χώρους για να συναντήσουν τους εκπροσώπους της τρόικας. Εμποδίζεται η λειτουργία των χειρουργείων του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» και η Διοίκηση δεν αποτολμά να ζητήσει την επέμβαση της Εισαγγελίας. Και ο υπουργός των Οικονομικών καλεί τους Έλληνες να πληρώσουν φόρους για να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις του Νοεμβρίου.
Ώστε το δάνειο των 110 δισ. ευρώ του Μνημονίου έγινε μόνο για να πληρωθούν οι τοκογλύφοι δανειστές μας; Και χάριν αυτών το δημόσιο χρέος μας μέσα σε δύο χρόνια έφθασε το 150% του ΑΕΠ;.

ΠΑΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η χωματερή Άνω Λιοσίων - Φυλής δεν θα κλείσει "εφ' όρου ζωής"...

Θαυμάστε τον υφυπουργό εσωτερικών  Πάρη Κουκουλόπουλο, να δηλώνει στο MEGA, στις 14-10-2011, ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες και ότι η χωματερή Άνω Λιοσίων-Φυλής δεν θα κλείσει "εφ' όρου ζωής"...

Η Δήλωση ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΛΗΘΙΝΗ είναι στο 5,02 έως το τέλος...


κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΥΡΑΪΜΗ, ποια είναι η θέση σας τώρα;
Τι λέτε τώρα για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης σας;
Που είναι οι θέσεις και οι αποφάσεις του Δ.Σ. για την διαχείριση των απορριμάτων; 
Γιατί δεν απαντούσατε τόσο καιρό όταν σας ρωτούσαμε για αυτές τις αποφάσεις;
Γιατί υποβαθμίσατε το Δ.Σ. ΦΥΛΗΣ με αυτον τον τρόπο;
Η Ευθύνη πλέον είναι αποκλειστικά και μόνο δική σας...



ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (MEGA 14-10-2011)Απόκρυψη

Το ΒΗΜΑ τρελάθηκε! Παρασκήνιο μνημονίου: Εκπορνεύοντας τον Σοσιαλισμό


Άρθρο του Βήματος που βγάζει πολλά άπλυτα στην φόρα. Για την γνώση του Παπανδρέου για την κατάσταση της χώρας προεκλογικά και τα ψέματα ώστε να βγει κυβέρνηση, για τις φιλοδοξίες Βενιζέλου, για την προχειρότητα του μνημονίου και την συρραφή νεοφιλελεύθερων προγραμμάτων από άλλες χώρες, για την άγνοια των υπουργών για το τι υπογράφουν, για το ρόλο του ΚΚΕ στην εκτόνωση των διαμαρτυριών, το ρόλο του Νίκου Παπανδρέου, τις λανθασμένες και βεβιασμένες κινήσεις και άλλα πολλά.
Πράγματα τα οποία είναι γνωστά μεν σε πολλούς, αλλά παίρνουν άλλη αξία όταν γράφονται σε μία εφημερίδα η οποία αποτελεί δεκανίκι της κυβέρνησης.

Μερικά highlights:

Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης:
"Ηµασταν σαν τις πόρνες µετά την πρώτη τους φορά. Αισθανόµασταν µεγάλη ντροπή, αφού δεν µπορούσαµε να πιστέψουµε ότι εµείς, το ΠΑΣΟΚ, οδηγήσαµε την Ελλάδα στο ∆ΝΤ και τεµαχίσαµε µισθούς και συντάξεις". Και καταλήγει: "Από τότε έχουµε εκπορνευτεί πλήρως. Εχουµε κάνει τα ίδια πράγµατα πολλές φορές χωρίς να αισθανόµαστε ίχνος ντροπής".

Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί του ΠAΣΟΚ:
παραδέχονται στις ιδιωτικές συζητήσεις τους ότι το µνηµόνιο, όσο και αν προβλέπει ορισµένες απαραίτητες µεταρρυθµίσεις, σηµαίνει ταυτόχρονα την καταδίκη της οικονοµίας σε παρατεταµένη ύφεση και την υποθήκευση της χώρας στους δανειστές της.

Υψηλόβαθµο κυβερνητικό στέλεχος:
"Το µνηµόνιο συντάχθηκε στο πόδι από εµάς και την τρόικα". "Πρόκειται για διαπραγµάτευση άρπα κόλλα. ∆εν είχαµε ιδέα τι γράφαµε και σε ανάλογη και µεγαλύτερη σύγχυση βρίσκονταν οι εµπειρογνώµονες της τρόικας, οι οποίοι εργάζονταν υπό την ασφυκτική πίεση της Επιτροπής και του Ταµείου"!

Υπουργός:
"Είναι µια κακή συρραφή, ένα “µνηµόνιο-Φρανκενστάιν”" λέει υπουργός, ο οποίος οµολογεί ότι είχε στη διάθεσή του λιγότερες από τρεις ώρες για να διαβάσει, να κατανοήσει, να αξιολογήσει και να εγκρίνει το τµήµα της συµφωνίας που αφορούσε τις δεσµεύσεις του υπουργείου του για τα επόµενα τέσσερα χρόνια!

Kορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος:
""Ο Γιώργος γνώριζε τα πάντα" οµολογεί µιλώντας στο «Βήµα της Κυριακής» κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. "Από τον Φεβρουάριο του 2009, οκτώ µήνες πριν από τις εκλογές, γνωρίζαµε ότι η Ελλάδα είναι τεχνικά πτωχευµένη. Η χρεοκοπία ήταν θέµα χρόνου"".

και για το ΚΚΕ:
Η γενική γραµµατέας του ΚΚΕ, µονίµως καχύποπτη και προνοητική, είχε δώσει αυστηρές εντολές στην οµάδα περιφρούρησης του ΠΑΜΕ. Οι γεροδεµένοι κοµµουνιστές, αντί να καταλάβουν τα (πρώην) Ανάκτορα, υπάκουσαν και τα προφύλαξαν εµποδίζοντας τον «συνασπισµό» ακροαριστερών και παρακρατικών να σπάσουν τον αστυνοµικό κλοιό από την πλευρά του Μνηµείου του Αγνωστου Στρατιώτη. Για µία ακόµη φορά το ΚΚΕ έσωσε την αστική δηµοκρατία...

Αναδημοσίευση του άρθρου του Παύλου Παπαδόπουλου από το ΒΗΜΑ:
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=425382
Η εικόνα από AntistaChef: http://antistachef.wordpress.com/2011/05/07/1-144

«Ηµασταν σαν τις πόρνες µετά την πρώτη τους φορά» εξοµολογείται µιλώντας στο «Βήµα της Κυριακής» κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης όταν αναφέρεται στην ψυχολογική κατάσταση των µελών του Υπουργικού Συµβουλίου την ηµέρα της συνεδρίασης για την επικύρωση του µνηµονίου στις 5 Μαΐου 2010. «Κοιτάζαµε ο ένας τον άλλον και ήµασταν όλοι χλωµοί» λέει. «Αισθανόµασταν µεγάλη ντροπή, αφού δεν µπορούσαµε να πιστέψουµε ότι εµείς, το ΠΑΣΟΚ, οδηγήσαµε την Ελλάδα στο ∆ΝΤ και τεµαχίσαµε µισθούς και συντάξεις». Και καταλήγει: «Από τότε έχουµε εκπορνευτεί πλήρως. Εχουµε κάνει τα ίδια πράγµατα πολλές φορές χωρίς να αισθανόµαστε ίχνος ντροπής». 

Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί του ΠαΣΟΚ παραδέχονται στις ιδιωτικές συζητήσεις τους ότι το µνηµόνιο, όσο και αν προβλέπει ορισµένεςαπαραίτητες µεταρρυθµίσεις, σηµαίνει ταυτόχρονα την καταδίκη της οικονοµίας σε παρατεταµένη ύφεση και την υποθήκευση της χώρας στους δανειστές της. Αναγνωρίζουν όµως ταυτόχρονα ότι ήταν η έσχατη επιλογή για την αποφυγή της πτώχευσης και τη διάσωση των καταθέσεων και τωνσυντάξεων, αφού η κυβέρνηση είχε αποτύχει στην εφαρµογή όλων των προηγούµενων λύσεων.

«Το µνηµόνιο συντάχθηκε στο πόδι από εµάς και την τρόικα» παραδέχεται υψηλόβαθµο κυβερνητικό στέλεχος που συµµετείχε στη (µόνον κατ’ όνοµα...) διαπραγµάτευση. «Πρόκειται για διαπραγµάτευση άρπα κόλλα» λέει. «∆εν είχαµε ιδέατι γράφαµε και σε ανάλογη και µεγαλύτερη σύγχυση βρίσκονταν οι εµπειρογνώµονες της τρόικας, οι οποίοι εργάζονταν υπό την ασφυκτική πίεση της Επιτροπής και τουΤαµείου». Σύµφωνα µε συγκλίνουσες µαρτυρίες, δεν είχε γίνει η παραµικρή προετοιµασία και απλώς την τελευταία στιγµή αποµονώνονταν τµήµατα από παλαιότερα µνηµόνια του ∆ΝΤ µε την Τουρκία, το Μεξικό ή την Ουγγαρία και προσαρµόζονταν βιαστικά για να συνθέσουν το ελληνικό µνηµόνιο. «Είναι µια κακή συρραφή, ένα “µνηµόνιο-Φρανκενστάιν”» λέει υπουργός, ο οποίος οµολογεί ότι είχε στη διάθεσή του λιγότερες από τρεις ώρες για να διαβάσει, να κατανοήσει, να αξιολογήσει και να εγκρίνει το τµήµα της συµφωνίας που αφορούσε τις δεσµεύσεις του υπουργείου του για τα επόµενα τέσσερα χρόνια!

Η Αλέκα διασώζει το Κοινοβούλιο
Μόνο τα δύο πρώτα κεφάλαια του µνηµονίου είναι αµιγώς «ελληνικά». Πρόκειται για τη «νοµική εισαγωγή» την οποία συνέταξαν οι καθηγητές κκ. Ευ. Βενιζέλος και Χ. Παµπούκης σε ένα γραφείο του πέµπτου ορόφου στο επί της λεωφόρου Μεσογείων υπουργείο Περιβάλλοντος. Σε αυτό το ηλικίας µόλις 10 ετών κτίριο, µε τον αρχιτεκτονικό σχεδιασµό που αποπνέει την... αισιοδοξία της ένταξης στην ΟΝΕ, πολλά κυβερνητικά στελέχη βρήκαν κρησφύγετο εκείνη την ηµέρα. Το κέντρο της Αθήνας ήταν απροσπέλαστο λόγω των δακρυγόνων και των επεισοδίων που κατέληξαν το ίδιο απόγευµα στη δολοφονία τριών νέων ανθρώπων στο υποκατάστηµα της Marfin στην οδό Σταδίου.

«Θα γίνουµε Αργεντινή. Θα µπουν µέσα και θα µας σκοτώσουν» φώναξε ο κ. Θ. Πάγκαλος όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο των τριών υπαλλήλων. Βρισκόταν στη Βουλή και δίπλα του οι βουλευτές που τον άκουσαν πάγωσαν, πιστεύοντας ότι ο όχλος θα εισβάλει και θα τους λιντσάρει. Είχαν υπολογίσει χωρίς την... κυρία Αλέκα Παπαρήγα! Η γενική γραµµατέας του ΚΚΕ, µονίµως καχύποπτη και προνοητική, είχε δώσει αυστηρές εντολές στην οµάδα περιφρούρησης του ΠΑΜΕ. Οι γεροδεµένοι κοµµουνιστές, αντί να καταλάβουν τα (πρώην) Ανάκτορα, υπάκουσαν και τα προφύλαξαν εµποδίζοντας τον «συνασπισµό» ακροαριστερών και παρακρατικών να σπάσουν τον αστυνοµικό κλοιό από την πλευρά του Μνηµείου του Αγνωστου Στρατιώτη. Για µία ακόµη φορά το ΚΚΕ έσωσε την αστική δηµοκρατία...

|||||||| «Ο Γιώργος γνώριζε τα πάντα»
«Ο Γιώργος γνώριζε τα πάντα» οµολογεί µιλώντας στο «Βήµα της Κυριακής» κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. «Από τον Φεβρουάριο του 2009, οκτώ µήνες πριν από τις εκλογές, γνωρίζαµε ότι η Ελλάδα είναι τεχνικά πτωχευµένη. Η χρεοκοπία ήταν θέµα χρόνου». Τον Φεβρουάριο του 2009 σηµειώθηκε απότοµη άνοδος της διαφοράς του επιτοκίου (spread) µεταξύ του ελληνικού και του γερµανικού κρατικού δεκαετούς οµολόγου. Η εξέλιξη αυτή, η οποία τροµοκράτησε την κυβέρνηση Καραµανλή, δεν πέρασε απαρατήρητη από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τους στενούς συνεργάτες του.

Ο κ. Παπανδρέου, έπειτα από συζητήσεις µε Ελληνες και κυρίως ξένους συνοµιλητές του, στους οποίους συµπεριλαµβάνεται ο νοµπελίστας Οικονοµίας κ.Τζόζεφ Στίγκλιτζ και ο µεγαλοεπενδυτής κ. Τζορτζ Σόρος, λέγεται πως καταστάλαξε στην άποψη ότι η δυναµική του δηµόσιου χρέους είναι τόσο ισχυρή ώστε δεν µπο ρεί παρά να οδηγήσει σε µια καταστροφική χρεοκοπία. Τότε, σύµφωνα µε την ίδια πηγή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σκέφτηκε το αυτονόητο: τα κράτη που φθάνουν στο χείλος της χρεοκοπίας απευθύνονται στο ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο (∆ΝΤ). ∆ιαπίστωσε όµως ότι τα κεφάλαια που απαιτούνταν προκειµένου η Ελλάδα να αποφύγει την πτώχευση ήταν πέντε φορές περισσότερα από αυτά που µπορεί να της προσφέρει το ∆ΝΤ. Κατέληξε λοιπόν στο συµπέρασµα ότι η Ελλάδα χρειάζεται µια «διεθνή λύση» και άρχισε να επεξεργάζεται τις πρωτοβουλίες που θα µπορούσε να αναλάβει.

«Το λάθος µας είναι ότι δεν προετοιµάσαµε τον λαό» λέει το ίδιο στέλεχος, «ούτε τοκόµµα». Ο κ. Παπανδρέου, παρ’ ότι γνώριζε πως η Ελλάδα οδεύει προς τη χρεοκοπία, υπο τίµησε το «εσωτερικό µέτωπο». ∆εν εγκατέλειψε το... όραµα της «πράσινης ανάπτυξης», ούτε κατεύθυνε το οικονοµικό επιτελείο του προς περισσότερο «προσεκτικές» διακηρύξεις. Το καλοκαίρι του 2009 ο λογαριασµός των παροχών είχε φθάσει στα... 30 δισ. ευρώ. Πολλοί βουλευτές παρουσίαζαν το 2009 ως... «νέο ‘81».

Ο κ. Παπανδρέου επέµενε πεισµατικά στην αοριστολογία. Εκτιµούσε ότι ένας συνδυασµός πράσινης ανάπτυξης, θεσµικών µεταρρυθµίσεων και µιας (εντελώς απροσδιόριστης...) διεθνούς πρωτοβουλίας θα έλυνε το πρόβληµα του χρέους χωρίς να πληγεί ο λαός. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η προειδοποίηση του διοικητή της ΤΤΕ κ. Γ. Προβόπουλου ότι το έλλειµµα του 2009 θα κατέληγε σε διψήφιο ποσοστό δεν σήµαινε πολλά πράγµατα για τον εν αναµονή Πρωθυπουργό. Εκείνο το οποίο πίστευε ότι θα πετύχει ήταν να µετακινηθεί η Ελλάδα από την υπερχρέωση στην ευηµερία χωρίς να διανύσει την ενδιάµεση απόσταση! Κατηγορείται όµως ότι, αν είχε λάβει τότε σκληρά µέτρα, θα είχε αποφύγει τα χειρότερα που ακολούθησαν.

«Σοσιαλιστική αλλεργία» στα μέτρα
Στο υπουργείο Οικονοµικών δεν είχαν «σοσιαλιστική αλλεργία» στην περιοριστική πολιτική. Ο υπουργός συχνά συγκαλούσε απόρρητες συσκέψεις. «Σκεφθείτε µέτρα σοκ» ζητούσε από τους συνεργάτες του. Πίστευε ότι τα περιοριστικά µέτρα ήταν απαραίτητα για την αποκατάσταση της εµπιστοσύνης των αγο ρών. Μία από τις πιο ριζοσπαστικές και ριψοκίνδυνες ιδέες που ακούστηκαν σε εκείνες τις συναντήσεις ήταν το «10% “κούρεµα” των καταθέσεων» για τους λογαριασµούς άνω των 100.000 ευρώ. Θα επιβάλλονταν ταυτόχρονα µε το (γαλλικής κοπής) πάγωµα λογαριασµού για τον έλεγχο των φορολογικών στοιχείων σε περίπτωση εντολής αποστολής στο εξωτερικό ποσού που θα υπερέβαινε τις 100.000 ευρώ.

Οι προτάσεις αυτές, όπως και άλλες ανάλογες, απορρίφθηκαν µετ’ επαίνων. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είχε το πολιτικό βάρος για να επιβάλει µια διαφορετική πολιτική, ενώ δεν ανέκτησε ποτέ τον έλεγχο των φοροεισπρακτικών µηχανισµών. 

Ηταν καλός µόνο στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό υπηρέτησε τον ελάχιστο κοινό παρονοµαστή, ενώ δεν απέφυγε τις αστοχίες και τις παλινωδίες που ενέτειναν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Τα µέτρα που ανακοινώνονταν ήταν ασπιρίνες, που και αυτές ακόµη προκαλούσαν αντιδράσεις, µε πιο χαρακτηριστική εκείνη του κ. Χρ.Παπουτσή στην πρόταση για πάγωµα των µισθών στο ∆ηµόσιο όσων η καθαρή αµοιβή υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ (η οποία επίσης απορρίφθηκε από τον Πρωθυπουργό).

Η περικύκλωση του Βερολίνου
Κατά το πρώτο διάστηµα της διακυβέρνησής του ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τη Μόσχα και το Παρίσι για να «περικυκλώσει» το Βερολίνο, αφού η κυρία Α νγκελαΜέρκελ, ιδίως µετά τη συµµαχία της µε τους Φιλελευθέρους, αρνούνταν να αποδεχθεί ότι έπρεπε να υπάρξει «ευρωπαϊκή λύση» σε συνεργασία µε το ∆ΝΤ. 

Ο κ. Παπανδρέου εκτιµούσε ότι, αν πείσει τη Μόσχα και το Παρίσι, θα µπορούσε να «κατακτήσει» το Βερολίνο. Με το µυαλό στη «διεθνή λύση» απέφυγε ευγενικά την πρόταση «γεωπολιτικής σηµασίας» του κ. Βλαντίµιρ Πούτιν για διακρατικό δανεισµό στην Ελλάδα.

Ωσπου να ωριµάσει η «διεθνής λύση» προτιµήθηκε το «φλερτ» µε την Goldman Sachs και την Deutsche Bank. Σύµφωνα µε τραπεζικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε στις δύο αυτές τράπεζες ταυτόχρονα την εντολή να απευθυνθούν στις αγορές για την εξασφάλιση δανεισµού ύψους 25 δισ. ευρώ (private placement). Ωστόσο η διεθνής πρακτική επιβάλλει ώστε τέτοιες εντολές να δίνονται µόνο σε χρηµατοπιστωτικό ίδρυµα. Στο τέλος του 2009 ο αντιπρόεδρος της Goldman κ. Γκάρι Κον συνάντησε τον κ. Παπανδρέου στο «Πεντελικόν» της Κηφισιάς. Στις αρχές του 2010 ο επικεφαλής της Deutsche Bank κ. Γιόζεφ Ακερµαν επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίµου. Στις πρωτοβουλίες αυτές εµπλέκονταν πολλοί παράγοντες µε προνοµιακή πρόσβαση στον πυρήνα της εξουσίας. Οι πρωτοβουλίες ναυάγησαν. Οι δύο τράπεζες (και οι σχετικοί µεσάζοντες...) έχασαν σηµαντικές προµήθειες. Και το έλλειµµα εµπιστοσύνης των αγορών απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση διευρύνθηκε.

«Ο Γιώργος μετάνιωσε»
«Ο Πρωθυπουργός µετάνιωσε που δεν επέµεινε στην ψήφιση του µνηµονίου από 180 βουλευτές» τονίζει υπουργός. Ηταν µια πρόταση των κκ. Βενιζέλου και Παµπούκη, µε την οποία διαφώνησαν τα υπόλοιπα µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου. Ο κ. Παπανδρέου µετάνιωσε που δεν την υιοθέτησε, γιατί µε αυτόν τον τρόπο, αν δεν συναινούσε η Ν∆, θα µπορούσε να οδηγήσει σε προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Σύµφωνα µε συγκλίνουσες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου εκτιµά ότι το µνηµόνιο δεν µπορεί να εκτελεστεί από µονοκοµµατική κυβέρνηση. ∆εν είναι αυτό που περίµενε όταν υπολόγιζε σε µια «διεθνή λύση».

Οι πρωτοφανείς πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες δοκιµάζουν την ψυχολογική αντοχή του, κάτι που γνωρίζουν οι στενοί συνεργάτες του. Αισθάνεται παγιδευµένος στην εξουσία. Πολλές φορές οι άνθρωποι της ασφάλειάς του τον αποτρέπουν να εµφανίζεται δηµόσια, κάτι που ο ίδιος θεωρεί αδιανόητο να συµβαίνει. Σκέφτηκε πολύ να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ταυτόχρονα µε τις δηµοτικές εκλογές του Νοεµβρίου του 2010, αλλά και πάλι δίστασε, εξαιτίας των ασφυκτικών χρονικών περιορισµών για τις εκταµιεύσεις των δόσεων.

Το τηλεφώνημα του Νίκου
Το πρωί της 15ης Ιουνίου, ηµέρα κατάθεσης του Μεσοπρόθεσµου στο Κοινοβούλιο, το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο κατευθυνόταν στο Μέγαρο Μαξίµου όταν συγκεντρωµένοι πολίτες το υποδέχθηκαν µε αβγά. Για τον κ. Παπανδρέου η εµπειρία ήταν καθοριστική. 

Πληγώθηκε προσωπικά. Εκτίµησε ότι η επίθεση ήταν ένα αδιάψευστο σηµάδι αποσταθεροποίησης, µε δεδοµένο ότι την ίδια ώρα τα επεισόδια κλιµακώνονταν στο Σύνταγµα. Φθάνοντας στο γραφείο του τηλεφώνησε στον κ. Αντ. Σαµαρά. «Η χώρα διαλύεται. Πρέπει να κάνουµε κυβέρνηση συνεργασίας» πρότεινε.«Με τρίτο πρόσωπο πρωθυπουργό» απάντησε ο αρχηγός της Νέας ∆ηµοκρατίας.

«∆εν έχω πρόβληµα» απάντησε ο κ. Παπανδρέου µε έντονη φόρτιση στη φωνή του.«∆εν θα γίνω εµπόδιο στη διάσωση της χώρας µου». Στη Νέα ∆ηµοκρατία η ψυχρολουσία ήταν απόλυτη. ∆εν ήθελαν αυτή την εξέλιξη, ούτε ήταν έτοιµοι να κυβερνήσουν. Αφησαν να διαρρεύσει η είδηση για να προκαλέσουν τις προβλεπόµενες αντιδράσεις που θα την ακύρωναν.

Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού ειδοποίησαν τον κ. Νίκο Παπανδρέου, ο οποίος έσπευσε στο Μαξίµου και µίλησε µε τον αδελφό του. Για κάποια ώρα έµειναν οι δυο τους. Ουδείς έµαθε τι είπαν. Οι γνωρίζοντες επιµένουν ότι είναι ταυτισµένοι πολιτικά και πάντοτε ενεργούν σε συνεννόηση. 

Σύµφωνα µε ορισµένες πηγές, ο δευτερότοκος γιος του Ανδρέα µίλησε και ο ίδιος µε τον κ. Σαµαρά, τον οποίο γνωρίζει προσωπικά λόγω της φιλίας του αρχηγού της Ν∆ µε τον Πρωθυπουργό. «Αν κάνετε κυβέρνηση συνεργασίας θα την πληρώσετε και οι δύο» λέγεται ότι του είπε. Η συγκεκριµένη πληροφορία ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται επισήµως.

Το «διστακτικό πραξικόπημα» Βενιζέλου
Την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίµου κυριαρχούσε το δράµα ενός υπό παραίτηση Πρωθυπουργού στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας βρισκόταν σε εξέλιξη το... «διστακτικό πραξικόπηµα» του κ. Βενιζέλου. Ηδη από την Τρίτη 14 Ιουνίου όσοι επισκέφθηκαν τον υπουργό Εθνικής Αµυνας αποκόµισαν την εντύπωση ότι... βρισκόταν στα πρόθυρα της παραίτησης. Επισκέπτης βουλευτής έφυγε µε την αίσθηση ότι οι γραµµατείς συγκέντρωναν τους υπουργικούς φακέλους. 

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος υπαινισσόταν στις συζητήσεις του ότι θα µπορούσε ακόµη και να παραιτηθεί. ∆εν έλεγε βεβαίως τη λέξη «παραίτηση». «Πες µου εσύ, τι να κάνω;»ρωτούσε µε νόηµα. 

Η στάση του αυτή «ενέπνεε» βουλευτές, όπως είναι οι κκ. Π. Κουκουλόπουλος, Κ. Σπηλιόπουλος, Ν. Σαλαγιάννης και ∆. Λιντζέρης, οι οποίοι καλλιεργούσαν στη Βουλή κλίµα ανατροπής της κυβέρνησης. Η «επαναστατική ατµόσφαιρα» λέγεται ότι επηρέασε και τον κ. Γ. Φλωρίδη, ο οποίος αποφάσισε να παραιτηθεί ανεξάρτητα από τις επιλογές της «βενιζελικής πτέρυγας». 

Την εποµένη της αποτυχίας του κ. Παπανδρέου να σχηµατίσει κυβέρνηση µε τον κ. Σαµαρά βουλευτές προσκείµενοι στον Πρωθυπουργό πήραν εντολή να στηθούν µπροστά στις κάµερες και να επικαλεστούν το φάντασµα της Αποστασίας για να αντιµετωπιστεί η «επίθεση των βενιζελικών». 

Το 46χρονο φάντασµα για µία ακόµη φορά υπηρέτησε την οικογένεια Παπανδρέου. Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου προχώρησε σε ανασχηµατισµό και στις 4 τα ξηµερώµατα της 17ης Ιουνίου ανέθεσε στον κ. Βενιζέλο την ευθύνη της Οικονοµίας, αφού (για δεύτερη φορά σε δύο χρόνια) αρνήθηκε το υπουργείο Οικονοµικών ο κ. Λ. Παπαδήµος. «Το πρωί αποστάτης, το βράδυ αντιπρόεδρος» σχολίασε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

|||||||| Αντ’ αυτού... Οικονόμου
Ο κ. Βενιζέλος έλαβε τη νυχτερινή πρωθυπουργική διαβεβαίωση ότι θα έχει ως αναπληρωτή υπουργό τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας κ. Β. Ράπανο . Αντ’ αυτού «απέκτησε» τον κ. Παντελή Οικονόµου, ο οποίος µόλις αποδέχθηκε το αξίωµα αφαίρεσε τις οµιλίες του από την ιστοσελίδα του. Σε όλες ανεξαιρέτως ήταν λάβρος κατά του µνηµονίου. Το... κλου ήταν ότι ο κ. Βενιζέλος απαίτησε από τον Πρωθυπουργό την αποκαθήλωση του κ. Θ. Πάγκαλου. 

Ηθελε να είναι ο µοναδικός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός εφηύρε µια «σολοµώντεια λύση»: σχηµάτισε Κυβερνητική Επιτροπή στην οποία δεν µετέχει ο κ. Πάγκαλος. Ετσι ο κ. Βενιζέλος αναδείχθηκε «πρώτος αντιπρόεδρος». Χάρη στο ειδικό βάρος, στη µεγάλη δηµοτικότητα και στη ρητορική δεινότητα που τον διακρίνει, «πέρασε» το Μεσοπρόθεσµο από το Κοινοβούλιο, έστω και αν αυτό εν µέρει οφείλεται στο γεγονός ότι «µάζεψε» τους διαφωνούντες βουλευτές που ο ίδιος ελέγχει.

ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ

«Ξέρω ότι ο Βαγγέλης θέλει εκλογές»
Ο «πρώτος αντιπρόεδρος» αποδέχθηκε το υπουργείο Οικονοµικών διότι υπολόγιζε ότι ο Πρωθυπουργός θα αναγκαζόταν να προκηρύξει «εκλογές λύτρωσης» τις οποίες το ΠΑΣΟΚ θα έχανε και ο ίδιος θα αντικαθιστούσε τον κ. Παπανδρέου στην ηγεσία.«Ξέρω ότι ο Βαγγέλης θέλει εκλογές, αλλά δεν θα του κάνω τη χάρη» φέρεται να είπε ο κ. Παπανδρέου σε συνεργάτη του στο µέσον του καλοκαιριού. 

Οι περισσότεροι υπουργοί στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους κατηγορούν τον κ. Βενιζέλο ότι περιµένοντας τις εκλογές ανέστειλε την υλοποίηση των δεσµεύσεων του Μεσοπροθέσµου. ∆εν είναι όµως βέβαιοι ότι δεν θα τον έχουν στο µέλλον αρχηγό, γι’ αυτό είναι προσεκτικοί στις δηµόσιες τοποθετήσεις τους. 

Οταν η τρόικα απαίτησε στις 2 Σεπτεµβρίου την άµεση προώθηση των µέτρων, ο κ. Βενιζέλος διέκοψε απροσδόκητα τις διαπραγµατεύσεις. Οι επικεφαλής αποχώρησαν από την Αθήνα µέσα σε λίγες ώρες.

Το «εµπάργκο της τρόικας» στην Ελλάδα διήρκεσε 27 ηµέρες. Η ουδόλως «προσυµφωνηµένη» καθυστέρηση της έκτης δόσης, για την οποία ευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά ο υπουργός Οικονοµικών, έχει φέρει το κράτος στο όριο της εσωτερικής στάσης πληρωµών. 

Ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές δηλώνουν ότι η απόκλιση από τα συµφωνηθέντα ανέτρεψε τη γενναιόδωρη για την Ελλάδα συµφωνία της 21ης Ιουλίου. 

Νέα διαπραγµάτευση, µε αβέβαιο και (το πιθανότερο) δυσµενέστερο αποτέλεσµα βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Ελλάδα, όπως βεβαιώνουν έλληνες και ξένοι αξιωµατούχοι, έχει «εξοστρακιστεί» από αυτήν. ∆ύο χρόνια µετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, η οικονοµική κατάσταση επιδεινώνεται, οι αυτοσχεδιασµοί συνεχίζονται και η αβεβαιότητα εξακολουθεί να εντείνεται...

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΣΟΙΜΠΛΕ

Μπούµερανγκ ο εκβιασµός της δραχµής
«Ούτε ο Παπανδρέου ούτε κανένας από εµάς πιστεύει στο µνηµόνιο» λέει υπουργός.«Θα θυµίσω ότι το Μεσοπρόθεσµο ήλθε προς συζήτηση στο Υπουργικό Συµβούλιοπέµπτο στη σειρά µετά το νοµοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς. Ολόκληρη η κυβέρνησηβρίσκεται σε άρνηση». Η «άρνηση» οδήγησε σε έναν... εκβιασµό µε τη δραχµή. Την Παρασκευή 6 Μαΐου 2011 ο κ. Παπακωνσταντίνου µετέβη στο Λουξεµβούργο για µυστική συνάντηση µε ορισµένους ισχυρούς υπουργούς Οικονοµικών της ευρωζώνης υπό τον επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σύµφωνα µε την επικρατέστερη εκδοχή, αιτία της συνάντησης ήταν ότι ο κ. Παπανδρέου είχε υπαινιχθεί σε συζήτησή του µε γερµανούς αξιωµατούχους λίγες ηµέρες νωρίτερα ότι η πολιτική του µνηµονίου και η γερµανική αυστηρότητα στην εφαρµογή της θα µπορούσαν να εξωθήσουν την Ελλάδα στην επιστροφή στη δραχµή. 

Η έµµεση αυτή απειλή εκνεύρισε τους Γερµανούς. Λέγεται ότι ο ίδιος ο κ.Βόλφγκανγκ Σόιµπλε διέρρευσε την πληροφορία στο περιοδικό «Der Sπegel», το οποίο την ανάρ τησε στην ηλεκτρονική του έκδοση το απόγευµα εκείνης της Παρασκευής, όταν οι τράπεζες της ευρωζώνης είχαν κλείσει, προκειµένου να σύρει την ελληνική κυβέρνηση σε άτακτη υποχώρηση. Παρά την αναστάτωση που προκλήθηκε στην Αθήνα, ο κ. Παπανδρέου καθυστέρησε επί δύο ώρες(!) να επιτρέψει στον τότε εκπρόσωπο κ. Γ. Πεταλωτή να εκδώσει µια υποτυπώδη διάψευση. Ηθελε πρώτα να µάθει για την αντίδραση των εταίρων στο «ελληνικό τελεσίγραφο». 

Η αντίδραση δεν ήταν ευγενική. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δέχθηκε επίθεση από τον κ. Γιούνκερ και τον κ. Σόιµπλε, ενώ ο κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέαποχώρησε από τη συνάντηση µέσα σε λίγα λεπτά. Ο «ελληνικός εκβιασµός» κατέρρευσε, αλλά ενέπνευσε τον κ. Σόιµπλε να επεξεργαστεί το γνωστό «σχέδιο Β», που είναι µια «ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα». Παρ’ όλα αυτά, τα ελληνικά αιτήµατα για ένα νέο πρόγραµµα στήριξης µε µείωση των επιτοκίων και επέκταση του χρόνου αποπληρωµής των δανείων έγιναν δεκτά. Το αντάλλαγµα ήταν η εµβάθυνση της «εσωτερικής υποτίµησης» (τιµών και απολαβών) µε ένα Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα που παραλίγο να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης.

Από το σοκ του Νταβός στην «Οδύσσεια» του Καστελόριζου
Ο κ. Παπανδρέου διατηρούσε µυστική επικοινωνία µε τον κ. Ντοµινίκ Στρος-Καναναζητώντας µια φόρµουλα επέµβασης του ∆ΝΤ στην Ευρώπη. Στην οικογένεια Παπανδρέου το Ταµείο αντιµετωπίζεται ως Οργανισµός µε θετική συµβολή στον κόσµο. Ο αδελφός του Πρωθυπουργού κ. Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος συµµετέχει αποφασιστικά (αν και πάντοτε παρασκηνιακά) στη διακυβέρνηση της χώρας, ήταν θιασώτης της προσφυγής στο Ταµείο. Οι Παπανδρέου πίστευαν στην εφαρµογή στην Ελλάδα ενός προηγµένου «διεθνούς» µοντέλου διακυβέρνησης. Είχαν υποτιµήσει ότι το ∆ΝΤ σηµαίνει υποτέλεια.

Καφές με τον Νετανιάχου
Ενώ η πρωθυπουργική σκέψη βρισκόταν στην Ουάσιγκτον, έδρα του ∆ΝΤ, η Μόσχα έφερε την Ελλάδα πιο κοντά στο... Τελ Αβίβ. Στο καφέ «Πούσκιν» της ρωσικής πρωτεύουσας έγινε η πρώτη µυστική συνάντηση του κ. Παπανδρέου µε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Βενιαµίν Νετανιάχου. Η Ελλάδα θα παρείχε στο Ισραήλ τη συµµαχία και τη δίοδο που χρειαζόταν για να προωθήσει στην Ευρώπη το αέριο από το κοίτασµα «Λεβιάθαν». 

Το ενεργειακό «άνοιγµα στο Ισραήλ» (το οποίο δεν µπορεί να αποδώσει παρά µόνο σε... 5-10 χρόνια) θεωρούνταν κύρια συνιστώσα της στρατηγικής αποφυγής της χρεοκοπίας(!). ∆εν είναι ανεξήγητο λοιπόν που ο καιρός περνούσε και η κυβέρνηση λάµβανε µέτρα µηδαµινής απόδοσης, η στελέχωση του κράτους γινόταν µέσω του open.gov (εκτός και αν επενέβαινε ο κ. Νίκος Παπανδρέου για να προωθήσει πρόσωπα της επιρροής του σε θέσεις«κλειδιά») και οι υπουργοί βρίσκονταν σε µόνιµη σύγχυση στρατηγικής και αρµοδιοτήτων.

Το πραγµατικό σοκ για τον Πρωθυπουργό ήλθε στο Νταβός στο τέλος Ιανουαρίου του 2010. «Με πλησίασε ο ούγγρος πρωθυπουργός για να µου πει να λάβουµε µέτρα»είπε ο κ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συµβούλιο που συγκάλεσε αµέσως µετά την επιστροφή του. «Τα πράγµατα είναι διαφορετικά από αυτά που ήταν πριν από έναν µήνα» συµπλήρωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ο σοσιαλδηµοκράτης ούγ γρος πρωθυπουργός κ. Φέρεντς Γκιουρτσάνι είχε νωπή την εµπειρία του ∆ΝΤ και ήταν πρόθυµος να τη µοιραστεί µε τον κ. Παπανδρέου. 

Λίγο καιρό µετά θα γνώριζε τη συντριβή στις εκλογές από τη ∆εξιά. Μετά το Νταβός στην ελληνική κυβέρνηση επικρατούσε ατµόσφαιρα Επιταφίου. ∆ιαπίστωσαν ότι «έχασαν» τον χρόνο. Κάπως έτσι έχασαν και τις τράπεζες. «Για καιρό πίστευαν ότι οι προειδοποιήσεις των τραπεζιτών αφορούσαν µόνο τα συµφέροντα των τραπεζών» λένε τραπεζικοί κύκλοι. Αντιλήφθηκαν πολύ αργά ότι ο αποκλεισµός του κράτους από τις αγορές συνοδεύεται από αντίστοιχο αποκλεισµό των τραπεζών, µε αποτέλεσµα την αναστολή του δανεισµού σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που επιβραδύνει την οικονοµική δραστηριότητα, εξαπλώνει τα φαινόµενα φτώχειας και αυξάνει την ανεργία.

Η εποχή του μνημονίου
Ο ευρωπαϊκός Μηχανισµός που παρουσιάστηκε την 25η Μαρτίου, αντί για «περίστροφο στο τραπέζι» που θα απέτρεπε τις αγορές από την επίθεση στην Ελλάδα, αποδείχθηκε «δίνη» που τράβηξε τη χώρα εντός της. Γιατί οι αγορές να δανείσουν ένα κράτος, όταν µπορούν να δανείσουν µε µεγαλύτερη ασφάλεια τον Μηχανισµό που θα δανείσει το κράτος αυτό; Μέσα στον Απρίλιο του 2010 τα spreads εκτινάχθηκαν. Την Παρασκευή 23 Απριλίου υπήρχε προγραµµατισµένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Καστελόριζο για θέµατα... περιφερειακής ανάπτυξης. 

Την Τετάρτη και την Πέµπτη τα τηλέφωνα χτυπούσαν ασταµάτητα στο Μέγαρο Μαξίµου και στο υπουργείο Οικονοµικών. Επικεφαλής των κυβερνήσεων και υπουργοί Οικονοµικών µεγάλων κρατών τηλεφωνούσαν στον κ. Παπανδρέου και στον κ. Παπακωνσταντίνου. Ζητούσαν επιτακτικά να προσφύγει η Ελλάδα στον Μηχανισµό γιατί η κρίση εµπιστοσύνης µεταδιδόταν στις αγορές διακινδυνεύοντας το µέλλον των δικών τους χωρών.

«Θα ακυρώσουµε το ταξίδι στο Καστελόριζο;» ρώτησαν τον κ. Παπανδρέου οι συνεργάτες του. «Γιατί να το ακυρώσουµε; Η ζωή συνεχίζεται» απάντησε. «Θα κάνωτο διάγγελµα από το Καστελόριζο» . Οι περιστάσεις επέβαλλαν µοβ γραβάτα. Μέσα σε ένα σουρεαλιστικό σκηνικό, µε µια βαρκούλα να αρµενίζει στο γραφικό λιµανάκι, ο Πρωθυπουργός επιστράτευσε µεταφορές από την «Οδύσσεια». ∆εν έκανε λάθος. 

Η οδύσσεια είχε ήδη αρχίσει για την Ελλάδα και ο ίδιος το γνώριζε. Γι’ αυτό απέφυγε να υπογράψει το µνηµόνιο. Ηθελε να αποφύγει την οδύσσεια µιας συµφωνίας που θα µπορούσε να τον καταδιώκει για πάντα. Το νέο... «συµβόλαιο µε τον Λαό» ανέλαβε να υπογράψει µόνος του ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ισως ο µοναδικός υπουργός που πίστεψε πραγµατικά ότι το µνηµόνιο µπορεί να σώσει την Ελλάδα...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας