ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΕΣΔΚΝΑ: ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛ.€ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ


Παρανομίες που κόστισαν στο ελληνικό δημόσιο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ διαπιστώνει σε πόρισμα-καταπέλτη για τον ΕΣΔΚΝΑ το Σώμα-Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) την ώρα που ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος*,ανακοινώνει την Τρίτη την προαναγγελία του διαγωνισμού για τα σκουπίδια στην Αττική, με βασικό εταίρο τον Ενιαίο Σύνδεσμο. (σ.σ. τελικώς, ο διαγωνισμός ανακοινώθηκε τη Δευτέρα και ο ΕΣΔΚΝΑ μένει εκτός).
Η συγκεκριμένη έκθεση-πόρισμα (351/Α/Μάιος 2011) των επιθεωρητριών Άννας Σούλια και Στυλιανής Βαθρακοκοίλη που παρουσιάζει  κατ΄αποκλεiστικότητα η aftodioikisi.gr είναι γνωστή στην κυβέρνηση από το Μάιο  και έρχεται να προστεθεί στις άλλεςπαρανομίες της απερχόμενης διοίκησης υπό το δήμαρχο ΚηφισιάςΝίκο Χιωτάκη,  οι οποίες κόστισαν στο δημόσιο το πρόσφατο«μπλόκο» από το Ελεγκτικό Συνέδριο στην εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής (ΠΕ.Σ.Δ.Α.).
Μάλιστα, καθώς οι δύο επιθεωρήτριες κάνουν λόγο για «υψηλό βαθμό δυσλειτουργίας και κακοδιαχείρισης των υπηρεσιών του ΕΣΔΚΝΑ, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για την ικανότητά του να εκπληρώσει το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, ήτοι τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής», δημιουργούνται νέα ερωτηματικά γιατί τόσο η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών όσο και η νέα επιμένουν όχι μόνο να διατηρούν παρατύπως τη σημερινή διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ και δεν προχωρούν άμεσα στη σύσταση του νέου φορέα ΦΟΣΔΑ (να σημειωθεί ότι αρμόδιος από τη σημερινή πολιτική ηγεσία είναι ο υφυπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος) αλλά αναγορεύουν τον Ενιαίο Σύνδεσμο σε βασικό «εταίρο» αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Επιπλέον εντύπωση προκαλεί η «διαπλοκή» μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και του ΕΣΔΚΝΑ, καθώς ο νομικός συνεργάτης του Συνδέσμου και εμπλεκόμενος, σύμφωνα με το πόρισμα, στις υποθέσεις κατασπατάλησης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, Ευάγγελος Χατζηγιαννάκης, είναι και νομικός σύμβουλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης!
Δύο έργα της ΒΑΛΚΑΤ ΑΕ
Το πόρισμα αφορά την εξέταση της νομιμότητας των διαδικασιών ανάθεσης παρακολούθησης της εκτέλεσης, παραλαβής και πληρωμής των έργων (με ανάδοχο τη ΒΑΛΚΑΤ ΑΕ):
(1) «Κατασκευή Νοτιοανατολικής Εισόδου της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Δυτικής Αττικής» και
(2) «Ανακατασκευή Κύριας Οδού πρόσβασης στο ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής».
Μάλιστα, οι δύο επιθεωρήτριες κάνουν λόγο για μη νόμιμες συμβάσεις ενεχυρίασης-εκχώρησης που συνήψε η ALPHA BANK (υποκατάστημα λεωφ. Ηρακλείου) με την ανάδοχο των δύο έργων, τη ΒΑΛΚΑΤ ΑΕ.
Απόδοση ποινικών ή όχι ευθυνών
Όσον αφορά στην αναζήτηση ευθυνών, όπως λένε οι δύο επιθεωρήτριες στην έκθεσή τους (351/Α/2011) δεν αναζητούνται πειθαρχικά αδικήματα, καθώς έχει παρέλθει η διετία από την τέλεσή τους και έχει επέλθει παραγραφή. Ωστόσο, ζητούν να αποσταλεί η έκθεση επιθεώρησης στο Πταισματοδικείο Αθηνών (10ο Προανακριτικό Τμήμα) και στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών Αθηνών προκειμένου να διερευνηθεί η τέλεση τυχόν αξιόποινων πράξεων.
Εμπλεκόμενα πρόσωπα
Οι δύο επιθεωρήτριες Περιβάλλοντος-Δημόσιας Διοίκησης κατονομάζουν 18 πρόσωπα διοίκησης και προϊσταμένους των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του ΕΣΔΚΝΑ στο χρονικό διάστημα εξέλιξης των ελεγχόμενων έργων (31/10/2003-28/2/2011).
Ανάμεσα σε αυτά, ο δήμαρχος Κηφισιάς και νυν πρόεδρος της απερχόμενης εδώ και καιρό, αλλά όχι αντικατασταθείσας διοίκησης του ΕΣΔΚΝΑ Νίκος Χιωτάκης, ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου και τ. πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ Γιώργος Μαστοράκος, αλλά και ο νομικός συνεργάτης του ΕΣΔΚΝΑ και νομικός σύμβουλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Ευάγγελος Χατζηγιαννάκης.
Συμπεράσματα για το έργο (1)
Σύμφωνα με την έκθεση των επιθεωρητριών Άννα Σούλια και Στυλανιανή Βαθρακοκοίλη, οι οποίες έκαναν αυτοψία στο έργο που βρίσκεσαι στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων και διαπίστωσαν ότι «γενικά το έργο είχε τη μορφή εγκατάλειψης και καταστροφής και σήμερα δεν είναι σε χρήση, παρά το γεγονός ότι δημοπρατήθηκε με την επίκληση του κατεπείγοντος χαρακτήρα του», μεταξύ άλλων, στα 33 συμπεράσματα-καταπέλτη:
- Τα συμβατικά τεύχη δημοπράτησης δεν ελέχθηκαν από αρμόδιο μηχανικό και φέρουν μόνο θεώρηση του προϊσταμένου της ΔΔΑΑ (Διεύθυνση Διάθεσης Απορριμμάτων και Αποκαταστάσεων) και μονογραφή υπαλλήλου της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξακριβωθεί εάν ελέχθηκαν και από ποιον τα συμβατικά τεύχη δημοπράτησης του έργου (διακήρυξη, σχέδια, προϋπολογισμός, τιμολόγια κ.λπ.), ώστε να επιτυγχάνεται η τεχνικά αρτιότερη και οικονομικά συμφέρουσα εκτέλεση λειτουργικού έργου.
- Δεν αιτιολογείται η οικονομική απόκλιση κατά 41.300 ευρώ μεταξύ του ποσού του συμβατικού τεύχους του προϋπολογισμού της μελέτης ύψους 601.741 ευρώ με ΦΠΑ, και του ποσού του προϋπολογισμού δημοπράτησης του έργου ύψους 560.441 ευρώ με ΦΠΑ.
- Δεν ορίστηκε στη διακήρυξη του έργου η συμμετοχή στη δημοπρασία εργοληπτικών επιχειρήσεων κατηγορία έργων οδοποιίας, εκτός της κληθείσας 1ης τάξης Η/Μ εργοληπτών.
- Στα συμβατικά τεύχη του προϋπολογισμού και του τιμολογίου του έργου έχουν συμπεριληφθεί ενάριθμα νέα άρθρα (άρθρα 13, 14 & 16), ενώ αφορούν προμήθειες (εξοπλισμός γραφείου, P/C, προγράμματα λογισμικού κ.λπ.), που εμπτίπτουν στις διατάξεις περί προμηθειών (ΕΚΠΟΤΑ, ΠΔ 28/80) και όχι στις διατάξεις του Ν.1418/84 περί δημοσίων έργων. Συνέπεια αυτού είναι η οικονομική επιβάρυνση του αντικειμένου των προμηθειών με ποσοστό 28% εργολαβικό όφελος που αφορά στις περιπτώσεις των έργων, κατά παράβαση των διατάξεων του ΕΚΠΟΤΑ.
- Το ποσό των 591.168,20 ευρώ της προσφοράς της μειοδότριας εταιρείας, παρά την έκπτωση 2%, ξεπερνά το ποσό δημοπράτησης (προϋπολογισμός του έργου), που ανέρχεται σε 560.441 ευρώ με ΦΠΑ, κατά 30.727,20 ευρώ, γεγονός που δεν αιτιολογείται ούτε και εντοπίστηκε στη συνέχεια.
Επίσης, οι κυρίες Σούλια και Βαθρακοκοίλη κάνουν λόγο για ατασθαλίες στις πληρωμές του λογαριασμών του έργου (πιστοποιήσεις, τιμολόγια, συμβάσεις ενεχυρίασης, ασφαλιστική ενημερότητα από το αρμόδιο υποκατάστημα του ΙΚΑ, απόδοση κρατήσεων ΙΚΑ). Για παράδειγμα:
Όπως σημειώνουν οι επιθεωρήτριες, «ο ΕΣΔΚΝΑ εξόφλησε το σύνολο του εργολαβικού ανταλλάγματος του έργου συνολικού ποσού 99.189,94 ευρώ, δεν υπήρξαν πληρωμές ταυτάριθμων λογαριασμών, στον ανάδοχο και στην ALPHA BANK, ενώ καταβλήθηκε στην ALPHA BANK ποσό του εργολαβικού ανταλλάγματος 196.570,07 ευρώ το οποίο αφορούσε τον 30 λογαριασμό του έργου, και όχι τον ενεχυριασθέντα 2ο λογαριασμό ποσού 555.397,82 ευρώ.
»Επίσης το ποσό που καταβλήθηκε αχρεωστήτως στην ανάδοχο και αφορούσε τον φερόμενο 5ο λογαριασμό μη πιστοποιημένο, τακτοποιήθηκε οικονομικά μετά την υποβολή του 5ου πιστοποιημένου λογαριασμού του έργου».
Η, δε, διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ δεν προέβη ποτέ σε ενέργειες για τη διακρίβωση των συνθηκών έκδοσης και διακίνησης και σκοπιμότητας των δύο παραπάνω λογαριασμών.
Συμπεράσματα για το έργο (2)
Σύμφωνα με την έκθεση των επιθεωρητριών Άννα Σούλια και Στυλανιανή Βαθρακοκοίλη, μεταξύ των 23 συμπερασμάτων-καταπέλτη για το συγκεκριμένο έργο:
- Η χορηγηθείσα μελέτη του έργου, που συντάχθηκε από ιδιωτικό γραφείο, δεν ελέγχθηκε από επιβλέποντα μηχανικό. Τα, δε, συμβατικά τεύχη του έργου (τιμολόγιο, μελέτη, προϋπολογισμός, ΕΣΥ κ.λπ.) δε φέρουν στοιχεία ελέγχου και θεώρησης από τη διευθύνουσα υπηρεσία και δε διακριβώνεται βάσει ποιων εγκεκριμένων σχεδίων και τευχών προχώρησε η υλοποίηση του έργου.
Συμπεράσματα ως προς τις απαιτήσεις της ALPHA BANK

Όπως σημειώνουν οι δύο επιθεωρήτριες, οι επιπλέον απαιτήσεις της ALPHA BANK ποσού 1.550.327,25 ευρώ και αφορούν στα δύο έργα δεν νομιμοποιούνται, καθόσον αφορούν σε μη νόμιμες συμβάσεις ανεχυρίασης.

Προτάσεις του ΣΕΕΔΔ

Σύμφωνα με τις προτάσεις των κυριών Άννα Σούλια και Στυλανιανή Βαθρακοκοίλη, μεταξύ άλλων:
1. Ο ΕΣΔΚΝΑ θα πρέπει να προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες για τη διασφάλιση των συμφερόντων του, όσον αφορά στις διοικητικές πράξεις των οργάνων διοίκησης και των υπηρεσιακών του οργάνων, καθώς και των απαιτήσεων τρίτων, που αφορούν στα ελεγχθέντα έργα, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διπλών πληρωμών των έργων.
2. Να εκδοθεί εντολή επιθεώρησης-ελέγχου στο Δήμο Άνω Λιοσίων, με αντικείμενο τη νομιμότητα της σύμβασης εκχώρησης που υπεγράφη μεταξύ της ΒΑΛΚΑΤ ΑΕ, του ΕΣΔΚΝΑ και του Δήμου Άνω Λιοσίων, στο πλαίσιο των απαιτήσεων ποσού 466.000 ευρώ του ΕΣΔΚΝΑ από τη ΒΑΛΚΑΤ ΑΕ.
3. Να αποσταλεί απόσπασμα της έκθεσης των επιθεωρητριών που αφορά στις πληρωμές των λογαριασμών των δύο έργων στο Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Άνω Λιοσίων-Καματερού, στο οποίο είχαν απογραφεί τα δύο έργα προκειμένου να προβεί στις κατά νόμο ενέργειες για την είσπραξη των οφειλομένων από την ανάδοχο εταιρεία ασφαλιστικών εισφορών.

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι για προσευχή στο ΟΑΚΑ! - ''Τζαμί'' το Μαρούσι...

Η μεγαλύτερη θρησκευτική σύναξη μουσουλμάνων της Ευρώπης - πρακτικά η μετατροπή μιας ολόκληρης ιστορικής περιοχής του λεκανοπεδίου της Αττικής, του Αμαρουσίου, σε ένα τεράστιο τζαμί - αναμένεται να γίνει πράξη τις επόμενες ημέρες με αφορμή την τέλεση της εορτής της λύσης της νηστείας του Ραμαζανίου, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε την παραχώρηση του … ΟΑΚΑ (!) για να προσευχηθούν οι χιλιάδες λαθρομετανάστες ή και νόμιμοι μετανάστες.

Το ΟΑΚΑ και οι περιβάλλοντες χώροι υπολογίζεται ότι μπορούν να δεχθούν πάνω από 100.000 μουσουλμάνους με συνακόλουθα τα προβλήματα ασφάλειας στην περιοχή που είναι παντελώς ανέτοιμη να δεχθεί μια τέτοια εκδήλωση. Όλα αυτά σε ένα δήμο 60.000 ανθρώπων, συνολικά.

Στο ερώτημα «Και που θα προσευχηθούν οι μουσουλμάνοι;» η απάντηση δεν είναι εύκολη, ίσως γιατί το ερώτημα δεν έπρεπε καν να υπάρχει: Πρόκειται στην συντριπτική τους πλειοψηφία για λαθρομετανάστες ή για πρώην λαθρομετανάστες οι οποίοι βρίσκονται σε μία ξένη χώρα παρά την θέληση της ίδιας της χώρας και των πολιτών της, οπότε το τελευταίο πρόβλημα που θα έπρεπε να απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση είναι το που θα προσευχηθούν οι παράνομοι διαβιούντες μουσουλμάνοι στην Ελλάδα, αλλά φαίνεται ότι δεν είναι έτσι και κατά ένα περίεργο τρόπο έχουν βάλει ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα το θέμα.

Εδώ έφτασαν στο σημείο να πάρουν από το Πολεμικό Ναυτικό μια ολόκληρη έκταση στο Βοτανικό και να την μετατρέψουν σε … τζαμί για πρώτη φορά μετά την απελευθέρωση της χώρας από τους Τούρκους.

Μέχρι στιγμής οι μουσουλμάνοι έχουν δημιουργήσει δικούς τους χώρους λατρείας στο κέντρο της Αθήνας, αλλά εδώ και δύο χρόνια, ειδικά μετά τα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008 που αποδείχθηκε ότι «Ο βασιλιάς – το ελληνικό κράτος – είναι γυμνός» προβαίνουν σε συνεχή επίδειξη δύναμης με αυθαίρετες καταλήψεις της πλατείας Κοτζιά, ακόμα και των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου.

Και μετά απ’όλα αυτά η κυβέρνηση είχε την φαεινή ιδέα να μετατρέψει σε Μέκκα το Μαρούσι, μια Ολυμπιακή Πόλη που έχει συνδεθεί με ιστορικές στιγμές στην ελληνική Ιστορία και μάλιστα σε ένα χώρο όπως το ΟΑΚΑ στο οποίο η ίδια η χώρα έζησε την κορυφαία στιγμής της πριν από μόλις επτά χρόνια κατά την τέλεση των Ολιμπιακών Αγώνων!

Ποιος θα μπορέσει να ελέγξει κάπου 100.000 μουσουλμάνους, αν κάτι πάει στραβά, αν υπάρξει κάποια οργανωμένη προβοκάτσια, αν, αν… αυτό δεν δείχνει να το έχει σκεφθεί κάποιος υπεύθυνος ασφαλείας.

Ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Πατούλης, έστειλε μεν μια επιστολή αγωνίας στις ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας (Α.Διαμαντοπούλου) και Πολιτισμού (Π.Γερουλάνο) που έλαβαν αυτή την απόφαση, αλλά απάντηση δεν έχει πάρει και ούτε πρόκειται να πάρει εκτιμούμε γιατί απλώς δεν υπάρχουν απαντήσεις.

Στην επιστολή ο Γιώργος Πατούλης τονίζει απλά τα αυτονόητα (που στη Ελλάδα είναι πλέον είδος εν ανεπαρκεία): «Στο όνομα του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, δεν μπορεί να παραβλέπεται και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των Ελλήνων Πολιτών και των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας του Αμαρουσίου» .

Σε δήλωσή του στο defencenet.gr που επικοινώνησε μαζί του, ο δήμαρχος Αμαρουσίου τονίζει ότι «Δεν είμαστε ούτε ισλαμοφοβικοί, ούτε έχουμε κάτι με τους μουσουλμάνους. Άλλωστε το Μαρούσι ως Ολυμπιακή Πόλη είναι φιλόξενη αι ανοικτή για όλους τους νόμιμα διαβιούντες στην Ελλάδα. Το είχαμε παραχωρήσει και πέρσι για κάπου 1000 μουσουλμάνους.  Αλλά εδώ είναι κάτι το διαφορετικό. Όλη η Ευρώπη θα δει στις τηλεοράσεις της το μέρος όπου έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα να μετατρέπεται σε ένα τεράστιο τζαμί. Χωρίς να υπάρχουν στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας. Δεν είναι δυνατόν να μην έχει αξιοποιηθεί ούτε στο ελάχιστο η Ολυμπιακή περιουσία εδώ και επτά χρόνια και αντί να γίνει αξιοποίηση των τεράστιων πόρων που επένδυσε στο Ολυμπιακό Συγκρότημα ο ελληνικός λαός να διατίθεται για μετατροπή του σε τζαμί».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμος πρόκειται να απευθύνει επιστολή και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή για το θέμα ζητώντας εγγυήσεις για την ασφάλεια της πόλης.

Περί Ελληνικών

Τον κίνδυνο της «αποξένωσης» των Ελλήνων από την εικόνα των ελληνικών λέξεων, λόγω της αυξανόμενης χρήσης των «greeklish», επισήμανε ο καθηγητής της Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης, προειδοποιώντας ότι «οι νέοι άνθρωποι θα το πληρώσουν ακριβά».

Τον κίνδυνο της «αποξένωσης» από την εικόνα των ελληνικών λέξεων, λόγω της αυξανόμενης χρήσης των «greeklish», επισήμανε ο καθηγητής της Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης.

Μιλώντας στα Χανιά, σε ημερίδα του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου για τη γλώσσα, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης της ελληνικής γλώσσας σε ένα επίπεδο ποιότητας.

«Εγώ θα έλεγα στον κόσμο που μας ακούει: ‘’τη γλώσσα και τα μάτια σας’’. Θα έλεγα ότι σε ημέρες κρίσης θα πρέπει να σκύψουμε σε ό,τι καλύτερο διαθέτει αυτός ο τόπος, που είναι ο πολιτισμός μας, η παράδοση μας και με τον πιο εύγλωττο τρόπο η γλώσσα μας», ανέφερε ο κ. Μπαμπινιώτης και πρόσθεσε:

«Δεν είναι απλό εργαλείο η γλώσσα. Είναι ο πολιτισμός μας, είναι η ιστορία μας, είναι η σκέψη μας, είναι η νοοτροπία μας, είναι η ταυτότητά μας. Πάνω από όλα η γλώσσα είναι αξία».

Αναφερόμενος στην ευρέως διαδεδομένη χρήση των «greeklish» (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) μεταξύ των νέων που στέλνουν γραπτά μηνύματα από τα κινητά τηλέφωνα ή συνομιλούν μέσω του Διαδικτύου, ο Ομότιμος και Επίτιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής, και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, τόνισε:

«Τα greeklish είναι ο καλύτερος δρόμος αποξένωσης από την εικόνα της λέξης. Αυτό μπορεί οι νέοι άνθρωποι να το πληρώσουν ακριβά. Έχουμε ελληνικές γραμματοσειρές και μπορούμε, αξιοποιώντας το Διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά μέσα, να χρησιμοποιούμε τις ελληνικές γραμματοσειρές που έχουν το προτέρημα να δίνουν την εικόνα της λέξης, το οπτικό ίνδαλμα, και να μας συμφιλιώνουν με την ορθογραφία της λέξης και με τη σημασία της».

DEN EINAI LOIPON KRIMA ME TOSO ORAIA GLOSSA 
NA MILAME ME ''OMG'' KAI ''TESPA'' KAI ''TA SPAEI'' 
ALLA KAI NA GRAFOYME ETSI????

Δείτε πόσο έχουν εκτιμήσει την Ελληνική γλώσσα και τι έχουν πει για αυτήν προσωπικότητες από όλο τον κόσμο και όλες τις ιστορικές περιόδους.

* Μάρκος Τίλλιος Κικέρων (ο επιφανέστερος άνδρας της αρχαίας Ρώμης): «Εάν οι θεοί μιλούν, τότε σίγουρα χρησιμοποιούν τη γλώσσα των Ελλήνων.»

* Γκαίτε (ο μεγαλύτερος ποιητής και πεζογράφος της Γερμανίας): «Άκουσα στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες. Η Ελληνική αντήχησε άστρο λαμπερό μέσα στη νύχτα.»

* Claude Fauriel (Κλαύδιος Φωριέλ, Γάλλος Ακαδημαϊκός και ποιητής): «Η Ελληνική έχει ομοιογένεια σαν την Γερμανική, είναι όμως πιο πλούσια από αυτήν. Έχει την σαφήνεια της Γαλλικής, έχει όμως μεγαλύτερη ακριβολογία. Είναι πιο ευλύγιστη από την Ιταλική και πολύ πιο αρμονική από την Ισπανική. Έχει δηλαδή ότι χρειάζεται για να θεωρηθεί η ωραιότερη γλώσσα της Ευρώπης.»

* Ελεν Κέλλερ (διάσημη τυφλή Αμερικανίδα συγγραφέας): «Αν το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε η Ελληνική γλώσσα είναι το βιολί του ανθρώπινου στοχασμού.»

* Μargarite Yourceyar (Μαργαρίτα Γιουρσέλ, Γαλλίδα συγγραφέας και ακαδημαϊκός): «Αγάπησα αυτή τη γλώσσα την ελληνική για την εύρωστη πλαστικότητά της, που η κάθε της λέξη πιστοποιεί την άμεση και διαφορετική επαφή της με τις αλήθειες και γιατί ό,τι έχει λεχθεί καλό από τον άνθρωπο, έχει ως επί το πλείστον λεχθεί σ’ αυτή τη γλώσσα».

* Schiller (Γερμανός ποιητής, ιστορικός και φιλόσοφος): Καταραμένε Έλληνα, τα βρήκες όλα, φιλοσοφία, γεωμετρία, φυσική, αστρονομία’ τίποτε δεν άφησες για μας.

* Βολταίρος (Γάλλος διαφωτιστής): «Είθε η Ελληνική γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών.»

* Γερμανός φιλόλογος E. Norden: «Εκτός από την Κινεζική και την Ιαπωνική, όλες οι άλλες γλώσσες διαμορφώθηκαν κάτω από την επίδραση της Ελληνικής, από την οποία πήραν, εκτός από πλήθος λέξεων, τους κανόνες και την γραμματική.»

* Ο. Βαντρούσκα (καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης): «Για έναν Ιάπωνα ή Τούρκο, όλες οι Ευρωπαϊκές γλώσσες δεν φαίνονται ως ξεχωριστές, αλλά ως διάλεκτοι μιας και της αυτής γλώσσας, της Ελληνικής.»

* Will Durant (Αμερικανός ιστορικός και φιλόσοφος, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Columbia): «Το αλφάβητο μας προήλθε εξ Ελλάδος δια της Κύμης και της Ρώμης. Η Γλώσσα μας βρίθει Ελληνικών λέξεων. Η επιστήμη μας σφυρηλάτησε μιαν διεθνή γλώσσα διά των Ελληνικών όρων. Η γραμματική μας και η ρητορική μας, ακόμα και η στίξης και η διαίρεσης εις παραγράφους. είναι Ελληνικές εφευρέσεις. Τα λογοτεχνικά μας είδη είναι Ελληνικά – το λυρικό, η ωδή, το ειδύλλιο, το μυθιστόρημα, η πραγματεία, η προσφώνηση, η βιογραφία, η ιστορία και προ πάντων το όραμα. Και όλες σχεδόν αυτές οι λέξεις είναι Ελληνικές.»

* Φρανγκίσκος Λιγκόρα (Ιταλός καθηγητής Πανεπιστημίου και Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας προς διάδοση του πολιτισμού): «Έλληνες να είστε περήφανοι που μιλάτε την Ελληνική γλώσσα ζωντανή και μητέρα όλων των άλλων γλωσσών. Μην την παραμελείτε, αφού αυτή είναι ένα από τα λίγα αγαθά που μας έχουν απομείνει και ταυτόχρονα το διαβατήριό σας για τον παγκόσμιο πολιτισμό.»

* Φρειδερίκος Σαγκρέδο (Βάσκος καθηγητής γλωσσολογίας – Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας της Βασκωνίας): «Η Ελληνική γλώσσα είναι η καλύτερη κληρονομιά που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος για την ανέλιξη του εγκεφάλου του. Απέναντι στην Ελληνική όλες, και επιμένω όλες οι γλώσσες είναι ανεπαρκείς.» «Η αρχαία Ελληνική γλώσσα πρέπει να γίνει η δεύτερη γλώσσα όλων των Ευρωπαίων, ειδικά των καλλιεργημένων ατόμων.» «Η Ελληνική γλώσσα είναι από ουσία θεϊκή.»

* Ζακλίν Ντε Ρομιγύ (Γαλλίδα Ακαδημαϊκός και συγγραφεύς): «Η αρχαία Ελλάδα μας προσφέρει μια γλώσσα, για την οποία θα πω ότι είναι οικουμενική.» «Όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει Ελληνικά, επειδή η Ελληνική γλώσσα μας βοηθάει πρώτα από όλα να καταλάβουμε την δική μας γλώσσα.»

Αμόκ στην Άγκυρα για τις υποθαλάσσιες έρευνες

Η νοτιοανατολική Μεσόγειος «φλέγεται». Η έναρξη των ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο από το Ισραήλ και την Κύπρο, μέσα στον επόμενο μήνα, έχει προκαλέσει νευρική κρίση στην Άγκυρα, η οποία μπορεί λεκτικά να ανεβάζει τους τόνους, απειλώντας για λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, ωστόσο γνωρίζει καλά ότι οι επιλογές που έχει για να αποτρέψει τις έρευνες δεν είναι πολλές.

Απέναντί της έχει συμφέρονται δισεκατομμυρίων, που δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. Το Ισραήλ έχει κινητοποιήσει τη στρατιωτική του μηχανή στην περιοχή και στην Αθήνα ανησυχούν για πιθανή μεταφορά της τουρκικής έντασης στο Αιγαίο!

Οι έρευνες έχει καθοριστεί να αρχίσουν στις 21 Σεπτεμβρίου. Στην Τουρκία, αυτή η προοπτική αποτελεί καθημερινό εφιάλτη. Ο Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του, από τη μία δεν προλαβαίνουν να μετρούν φέρετρα με στρατιώτες που πέφτουν νεκροί από επιθέσεις Κούρδων, και από την άλλη, ψάχνουν να βρουν εμπειρογνώμονες για να ηγηθούν των επιχειρήσεων και δεν βρίσκουν, καθώς η πλειονότητα των ανώτερων αξιωματικών του στρατού είναι… στη φυλακή!

Το ενδεχόμενο, πάντως, να προκαλέσει η Τουρκία ένταση στο Αιγαίο θεωρείται από το ελληνικό Πεντάγωνο ως «σοβαρό». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Real News, ο Ερντογάν πάλεψε πολύ με το θέμα των ΑΟΖ και προσπάθησε να… σβήσει από το χάρτη το Καστελλόριζο για να καθορίσει την ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Ωστόσο, δεν είχε υπολογίσει στην ανατροπή του Μουμπάρακ.

Η Τουρκία ενοχλείται από το Καστελλόριζο επειδή η υφαλοκρηπίδα του εφάπτεται με αυτή της Κύπρου, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται ο χώρος οικονομικής εκμετάλλευσης της Ελλάδας.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι η Άγκυρα δεν τα χρησιμοποίησε όλα αυτά στις συμφωνίες που έκανε στη Μαύρη Θάλασσα.

Τώρα, ο εκνευρισμός της Τουρκίας φάνηκε και από το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα ζήτησε από την Ουάσιγκτον να παρέμβει και να ζητήσει από την αμερικανική εταιρία εξόρυξης να μην προχωρήσει στις εργασίες στην Κύπρο. Επιπλέον έβαλαν τους Τουρκοκύπριους να ανακοινώσουν ότι θα κάνουν και αυτοί έρευνες στην περιοχή.

Οι αναλύσεις ανανεώνονται και όλοι συμφωνούν ότι η Τουρκία ι προχωρήσει σε μία σειρά προκλητικών ενεργειών, που θα έχουν ως στόχο περισσότερο την εσωτερική κοινή γνώμη, παρά την ουσιαστική ανατροπή των δεδομένων στην ΝΑ Μεσόγειο.
Στην Αθήνα πάντως, κυριαρχεί η λογική ότι όλες οι προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν με ψυχραιμία.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας