ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

«ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΦΙΛΙΚΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.»

Μια ομιλία από καρδιάς αλλά κι έξω απ τα δόντια, έκανε ο ΣΑΒΒΑΣ Ι. ΣΑΒΒΑΣ, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Φυλής ''ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ'' στην ημερίδα που διοργάνωσαν, η Περιφέρεια Αττικής, η ΤΕΔΚΝΑ και η ΠΟΕ ΟΤΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων με τίτλο «Για μια βιώσιμη, οικονομική και φιλική στο περιβάλλον, διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.»

Χαρακτηριστικά κλείνοντας την ομιλία του παρότρυνε τον Δήμαρχο Φυλής κ. Μπουραϊμη που παρακολουθούσε την εκδήλωση «να μπει μπροστά» και να μην αφήσει την περιοχή μας «βορά στα συμφέροντα που θέλουν εργοστάσια» και έτσι να «γράψει το όνομά του στην περιοχή με χρυσά γράμματα».
Επίσης παρότρυνε τους κατοίκους της Κερατέας που τον καταχειροκρότησαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να μην το βάλουν κάτω γιατί «τα λεφτά και τα συμφέροντα είναι πολλά».

Από νωρίς το πρωί, κλιμάκιο της ''ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ'' , που αποτελούσαν οι κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι: ΣΑΒΒΑΣ Ι. ΣΑΒΒΑΣ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, και ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΘΗΣ, παρακολουθούσε την κρίσημη, για το μέλλον της διαχείρισης των αποριμμάτων, ημερίδα που έγινε στο Ξενοδοχείο «ATHENSIMPERIAL»με τη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής και της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α.) αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ.

Την εκδήλωση, εκ μέρους της ''ΕΝΟΤΗΤΑΣ'' παρακολούθησαν ακόμη οι: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΟΓΡΑΝΗΣ και ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΕΛΑΣ.

Από την αρχή της αλλά και κατά την διάρκεια της ημερίδας, υπήρξαν αρκετές φορές που το κλίμα δυναμιτίστηκε και οι ομιλίες διακόπτονταν.

Οι κάτοικοι της ΚΕΡΑΤΕΑΣ, που αντιδρούν (και καλά κάνουν) για την δημιουργία ΧΥΤΗ κι εργοστασίου ''βιοξύρανσης'' στην περιοχή τους, που θα απορροφήσει όμως ΜΟΝΟ το 7% - το άλλο 7% προβλέπεται να το απορροφήσει το Γραμματικό, ενώ το 86% προβλέπεται να έρθει στα Άνω Λιόσια και την Φυλή-διέκοπταν την διαδικασία φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΜΑΤ που έχουν ''στρατοπεδεύσει'' εκεί και κατά των συμφερόντων που υποβαθμίζουν την περιοχή τους.

Αυτό που δεν έκαναν όμως καλά ήταν οι φορές που θερμοκέφαλοι μιλούσαν απαξιωτικά ''για τα Λιόσια και την Φυλή'' βάζοντας μπροστά το σκεπτικό πως ''παίρνατε τόσα χρόνια τα λεφτά να πάρετε και τώρα τα σκουπίδια'' γιατί εκεί προφανώς αδικούσαν τον εαυτό τους και τον αγώνα τους, υποτιμώντας ταυτόχρονα τους αγώνες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, για την απομάκρυσνη όλων των ρυπογόνων δραστηριοτήτων συμπεριλαμβανομένης της χωματερής.

Τέτοιες αντεγκλήσεις μεταξύ κατοίκων που μοιράζονται το πρόβλημα, μόνο ζημιά κάνουν. Κι αυτό, ευτυχώς κάποια στιγμή, το κατάλαβαν όλοι.

Στα γενικά συμπεράσματα της ημερίδας να αναφέρουμε πως οι περισσότεροι συμφώνησαν, πως το μέλλον των απορριμμάτων ''περνά'' μέσα από διάσπαρτες, πολλές και μικρές μονάδες διαχείρισης και στην ανακύκλωση στην πηγή.

Γιατί στην ανακύκλωση δεν υπάρχουν σκουπίδια. Υπάρχουν πρώτες ύλες που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της διαδικασίας παραγωγής. Το μόνο που χρειάζονται είναι η ενημέρωση του κοινού και η παρότρυνση για συμμετοχή σε μια ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων που δεν θα επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες, θα προστατεύει το περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει την κατάργησή των ΧΥΤΑ. Και η προστασία του περιβάλλοντος την απαιτεί, την ώρα που η Δυτική Αττική και πιό συγκεκριμένα η πολύπαθη περιοχή των Άνω Λιοσίων και της Φυλής, έχουν επιβαρυνθεί επί σειρά ετών, με την εναπόθεση των απορριμμάτων και όχι μόνο.

Και τα προβλήματα στην περιοχή μας, δεδομένου πως μέχρι σήμερα δεν βλέπουμε να προχωρούν σε άλλες περιοχές έργα, ίσως γίνουν μεγαλύτερα εάν η απόφαση των υπευθύνων είναι η εύκολη γιαυτούς λύση.

Τα πάντα στην ΦΥΛΗ...


Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Προκλητικές παροχές εν καιρώ κρισης...

Δείτε αναλυτικά τι παίρνουν οι 300 βο(υ)λευτές και όλοι οι αυλικοί τους (υπάλληλοι - δημοσιογράφοι της Βουλής κλπ.) Ενα ρεπορτάζ ΣΟΚ το οποίο στοίχησε την θέση του Νικόλα Βαφειάδη όταν τόλμησε να το δημοσιεύσει. 

Βουλευτικές απολαβές και προνόµια:

- Το 2010 οι 300 της Βουλής θα μοιράστηκαν το ποσό των....42,5 εκατ. ευρώ.

Ο µέσος όρος των μηνιαίων βουλευτικών αποδοχών ανέρχεται σε 10.000 ευρώ...

- Το 50%..φορολογείται αυτοτελώς και το υπόλοιπο προστίθεται στα τυχόν άλλα εισοδήµατα
- 35 εκατ. ευρώ µοιραστηκαν µέσα στο 2010 οι συνταξιούχοι βουλευτές ή οι σύζυγοι και οι άγαµες θυγατέρες θανόντων βουλευτών
- 4,3 εκατ. ευρώ προορίζεται για τις συντάξεις των πρώην πρωθυπουργών
- Για την κατοχύρωση βουλευτικής σύνταξης απαιτούνται 4 χρόνια
- Όσοι έχουν πρωτοεκλεγεί πριν από το 1993 συνταξιοδοτούνται από τα 55 τους χρόνια
- Όσοι βουλευτές είναι άνω των 65 χρόνων λαμβάνουν ταυτόχρονα και βουλευτική αποζημίωση και βουλευτική σύνταξη. (Αναπάντητο παρέμεινε και το ερώτημα για το πόσοι βουλευτές λαμβάνουν βουλευτική σύνταξη και πόσοι από αυτούς παραμένουν βουλευτές, εισπράττοντας ταυτόχρονα και τη βουλευτική αποζημίωση. «Ούτε ξέρω ούτε θέλω να ξέρω», μου είπε σχετικά ο γενικός γραμματέας).

Παροχές

- Κινητό τηλέφωνο (μέχρι 200 ευρώ μηνιαίως).
- 8 σταθερές γραμμές τηλεφωνίας (μέχρι 12.000 ευρώ).
- Αυτοκίνητο (το μισθώνει η Βουλή με λίζινγκ).
- Δωρεάν διαμονή σε κεντρικό ξενοδοχείο για τους βουλευτές της επαρχίας (70 ευρώ ημερησίως).
- Γραφείο εκτός Βουλής και γραφική ύλη, ταχυδρομική ατέλεια, ατέλεια στις μετακινήσεις με λεωφορεία, σιδηρόδρομο και ακτοπλοΐα, καθώς και 52 αεροπορικά εισιτήρια μετ' επιστροφής για το νομό τους, εφόσον αυτός απέχει περισσότερα από 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα.
- Δυνατότητα λήψης άτοκων δανείων από τη Βουλή και χαμηλότοκων από τις τράπεζες.
- Κάθε βουλευτής έχει στην υπηρεσία του τέσσερις δημοσίους υπαλλήλους αποσπασμένους και μετακλητούς καθώς και έναν επιστημονικό συνεργάτη, ο οποίος πληρώνεται από τη Βουλή.
Στους πρώην πρωθυπουργούς αλλά και στους πρώην προέδρους της Βουλής παραχωρούνται γραφεία μέσα στο Κοινοβούλιο, ακόµη και στην περίπτωση που δεν έχουν επανεκλεγεί βουλευτές, όπως είναι η περίπτωση του Kώστα Σημίτη. Τον πιο ευρύχωρο και ηλιόλουστo χώρο στoν δεύτερο όροφο, με εξαιρετική θέα στον Εθνικό Κήπο, εξασφάλισε πρόσφατα ο Κώστας Καραμανλής.

Συνταξιούχοι βουλευτές

Είναι οι μοναδικοί Ελληνες που έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν παράλληλα και δεύτερη σύνταξη από το επάγγελμα που ασκούν ή ασκούσαν, εφόσον δεν εργάζονται στo δημόσιο, ή και τρίτη στην περίπτωση που ήταν συνδικαλιστές, πρώην δήμαρχοι ή πρώην νομάρχες (χορηγίες).
Μέσα στην τριετία 2010-2012 υπολογίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι μπορεί να δοθούν στoυς συνταξιούχους βουλευτές άλλα περίπου 80 εκατ. ευρώ που διεκδικούν αναδρομικά, λόγω των αναδρομικών αυξήσεων που πήραν πρόσφατα οι δικαστές (έχουν πάρει ήδη το 25%, ενώ το υπόλοιπο 75% θα καταβληθεί το Μάιοτου 2011), όταν οι τελευταίοι αύξησαν τους μισθούς τους κατά περίπου 80%. Αποτελεί πάγια μέθοδο η διεκδίκηση εκ μέρους των συνταξιούχων βουλευτών των αυξήσεων που λαμβάνουν οι ανώτεροι δικαστικοί, οι οποίες μετά την τελική δικαίωσή τους επεκτείνονται και στους εν ενεργεία βουλευτές.

Υπάλληλοι της Βουλής

- 1.340 άτομα μόνιμο προσωπικό της Βουλής.
- 1.200 αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι και επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών.
- Συνολική μισθοδοσία: 106 εκατ. ευρώ. Παίρνουν 2 επιπλέον μισθούς, που τελευταία ενσωματώθηκαν με τη μορφή επιδόματος στη βασική αποζημίωση.
- Ο νεοπροσλαμβανόμενος στη Βουλή που έχει τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση (π.χ. προσωπικό καθαριότητας) λαμβάνει 1.900 ευρώ καθαρά μηνιαίως.
- Εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική υπαγωγή τους στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ -ΕΤ ΑΜ ακόμα και όσοι θα προσληφθούν από το 2011 και μετά.
- Συνταξιοδοτούνται έπειτα από 28,5 χρόνια υπηρεσίας και λαμβάνουν από το ταμείο αρωγής υπαλλήλων της Βουλής (ΤΑΥΒ) ένα εφάπαξ ίσο με δύο μηνιαίους μισθούς για κάθε έτος ασφάλισης (100.000 -150.000 ευρώ ο καθένας).
Το ΤΑΥΒ καρπώνεται την εκμίσθωση των κυλικείων, του εστιατορίου και των φιλοξενούμενων υπηρεσιών (Εθνική Τράπεζα κ.ο.κ.), ενώ έχει και τα δικαιώματα της ανακύκλωσης του χαρτιού.
Επίσης, από τη Βουλή μισθοδοτούνται και 74 ειδικοί φρουροί (άγνωστο πού υπηρετούν), ενώ καταβάλλεται και μηναίο επίδομα σε όλους τους αστυνομικούς που φρουρούν το Κοινοβούλιο.
Την τελευταία πενταετία, ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων διπλασιάστηκε με διακομματική συναίνεση. Οι περισσότεροι είναι συγγενείς πολιτικών, βουλευτών, υψηλόβαθμων δικαστικών και αστυνομικών, ενώ ως υπάλληλοι έχουν προσληφθεί ακόμη και πρώην πολιτικοί, όπως ο πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Μαυρομάτης.
Αποτελεί κοινό μυστικό πως δεν προσέρχονται όλοι οι υπάλληλοι στην εργασία τους, διότι, αν έρχονταν όλοι, θα δημιουργείτο το αδιαχώρητο. Περιμένοντας στον προθάλαμο του γ.γ., είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω προσωπικά πως δεν φτάνουν οι καρέκλες. Μόλις έβγαινε κάποιος για τσιγάρο, αμέσως τη θέση του, πάντα πίσω από μια οθόνη κομπιούτερ ακινητοποιημένη στο Facebook, καταλάμβανε ένας άλλος.

Διαπιστευμένοι συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Βουλής

- Στέλνουν τα παιδιά τους στον εξαιρετικό παιδικό σταθμό που λειτουργεί στο υπόγειο προς τη μεριά του Εθνικού Κήπου (επειδή έχουν αυξηθεί οι ανάγκες, δημιουργείται κι άλλος σε κτίριο που παραχώρησε στη Βουλή το υπουργείο Πολιτισμού στην Πλάκα).
- Γυμνάζονται στο άρτια εξοπλισμένο γυμναστήριο (διαθέτει μέχρι και χαμάμ ) με εννέα γυμναστές (Μητροπόλεως 1 και Φιλελλήνων), μαζί με τους βουλευτές, τους επιστημονικούς τους συνεργάτες και τους υπαλλήλους της Βουλής.
- Προσωπικός χώρος στάθμευσης στο υπόγειο γκαράζ της Βουλής.
- Δωρεάν καινούργιος προσωπικός φορητός υπολογιστής σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.
Όταν δημιουργήθηκε σάλος με τη δημοσιοποίηση των προνομίων των υπαλλήλων της Βουλής, οι τελευταίοι τα έβαλαν με τους πάνω από 70 δημοσιογράφους που καλύπτουν το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ:
«Αξιότιμε Πρόεδρε, αυτά τα λιοντάρια δεν ικανοποιήθηκαν όταν τους δωρίσατε δημόσια περιουσία, χαρίζοντάς τους προσωπικό φρουρούμενο χώρο στάθμευσης, δεν ικανοποιήθηκαν όταν τους χαρίσατε προσωπικά λάπτοπ, με χρήματα του σκληρά δοκιμαζόμενου από τα οικονομικά μέτρα Έλληνα φορολογούμενου», γράφει σε ανοικτή επιστολή προς τον Φίλιππο Πετσάλνικο ο συνδυασμός «Εργαζόμενοι εν δράσει».

Τηλεοπτικός σταθμός

- Συνολικό προσωπικό περίπου 100 άτομα.
- Κόστος για το 2010 6 εκατ. Ευρώ
- Τηλεθέασή 0,3%.
Αναπάντητο έμεινε και το ερώτημα πόσοι από τους δημοσιογράφους που απασχολεί ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής καλύπτουν ταυτόχρονα τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για λογαριασμό άλλων ΜΜΕ.

Βουλευτική ατιµωρησία

- Αν ένας βουλευτής απουσιάσει αδικαιολόγητα σε περισσότερες από πέντε συνεδριάσεις το μήνα, παρακρατείται υποχρεωτικά για κάθε απουσία το 1/30 της μηνιαίας αποζημίωσής του. Στην πράξη όμως, ενώ τα νομοσχέδια συζητούνται και ψηφίζονται σε άδεια έδρανα, ούτε ένα ευρώ δεν έχει παρακρατηθεί από κανένα βουλευτή. « Δεν έχουν γίνει υπερβάσεις στις απουσίες», με διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ο γενικός γραμματέας.
- Δεν γίνεται κανένας απολύτως έλεγχος στο «πόθεν έσχες» και στους τραπεζικούς λογαριασμούς των βουλευτών, ενώ οι μετοχές, έτσι κι αλλιώς, δεν μπορούν να ελεχθούν διότι είναι ανώνυμες.
- Τα αδικήματα των υπουργών παραγράφονται με διαδικασίες εξπρές
Οι βουλευτές παραμένουν ατιμώρητοι για όλα τα αστικά και ποινικά αδικήματα που διαπράττουν, επικαλούμενοι την ασυλία τους. Ενδεικτικό είναι ότι πολίτης που μήνυσε βουλευτή για εκβιασμό οδηγήθηκε τελικά ο ίδιος στη φυλακή έπειτα από αντιμήνυση που του έκανε ο βουλευτής, ο οποίος, λόγω της ασυλίας, ουδέποτε δικάστηκε.
Η παραβίαση του συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής αποτελεί καθημερινό φαινόμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μνημόνιο στήριξης ψηφίστηκε ως νομοσχέδιο, που απαιτεί 151 βουλευτές, και όχι ως διεθνής σύμβαση, που απαιτεί 180. Και ακόμη πιo χαρακτηριστικό πως την επομένη της ψήφισής του ψηφίστηκε τροπολογία - προσθήκη, βάσει της οποίας οι συμβάσεις δανεισμού ισχύουν από τη στιγμή της υπογραφής τους, χωρίς την προϋπόθεση της κύρωσής τους από το Κοινοβούλιο, ενώ το σύνταγμα προβλέπει πως καμία προσθήκη ή τροπολογία δεν εισάγεται για συζήτηση αν δεν σχετίζεται με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου που ψηφίζεται.

Το κτίριο

Κατασκευάστηκε το 1840 ως ανάκτορο του Βαυαρού πρίγκιπα Όθωνα.
Λευκό μάρμαρο παντού, ακόμη και στο προαύλιο, όπου σταθµεύουν οι κυβερνητικές λιµουζίνες, ξύλο και δέρµα, χειροποίητα χαλιά και πολλοί πίνακες ζωγραφικής, που αγοράστηκαν σε πλειστηριασµούς τα τελευταία χρόνια, ενόσω βούλιαζε η πραγματική οικονοµία της χώρας...

Πίνοντας καφέ...

Η µεγαλύτερη κίνηση µέσα στο κτίριο παρατηρείται στο καφενείο, ιδιαίτερα στην αίθουσα καπνιζόντων, και µπροστά από το ΑΤΜ στο υποκατάστηµα της Εθνικής Τράπεζας, όπου σχηµατίζονται µόνιµα ουρές. Παρ' όλες δε τις φαινοµενικά αγεφύρωτες απόψεις µεταξύ των διαφορετικών συνιστωσών του πολιτικού φάσµατος, θα δει κανείς στους διαδρόµους πως όλοι σχεδόν ''χαριεντίζονται'' µεταξύ τους.
Κάποια κινητικότητα υπάρχει στην αρχή και στην Ολοµέλεια, για τα µάτια του κόσµου, όπως και στις συνεδριάσεις των αµειβόµενων επιτροπών (246 ευρώ ανά συνεδρίαση!!!!)

Οι ελάχιστοι που παρίστανται για κάποιο διάστηµα κατά κανόνα δεν παρακολουθούν τον οµιλητή και περιορίζονται σε δηµόσιες σχέσεις κάνοντας αστειάκια ή συνοµιλούν µέσω κινητού τηλεφώνου για άλλες υποθέσεις, πίνοντας τον καφέ τους.

Αλλωστε, τα πολιτικά κόµµατα δεν πλήττονται οικονοµικά από την κρίση, όπως αποδείχτηκε και µετά την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για αύξηση κατά 30% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησής τους, η οποία, από τα 37 εκατ. ευρώ που είχε περιοριστεί έφτασε τελικά το 2010 στα 49 εκατ. ευρώ. Συνολικά τα πολιτικά κόµµατα χρωστούν 36 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δηµόσιο και 245 εκατ. ευρώ στις τράπεζες.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας