ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

''Περί συνειδήσεως''...

"Τάδε εγράψατο και αντωμόσατο Μέλητος Μελήτου Πιτθεύς Σωκράτει Σωφρονίσκου Αλωπεκήθεν αδικεί Σωκράτης, ους μεν η πόλις νομίζει θεούς ου νομίζων, έτερα δε καινά δαιμόνια εισηγούμενος αδικεί δε και τους νέους διαφθείρων. Τίμημα θάνατος".

Μετάφραση : 
Ο Πιτθεύς Μέλητος του Μελήτου κατήγγειλε και ενόρκως διαβεβαίωσε κατά του Σωκράτους του Σωφρονίσκου εκ του δήμου Αλωπεκής τα ακόλουθα: 
Ο Σωκράτης είναι ένοχος αρνούμενος να αναγνωρίσει τους θεούς που αναγνωρίζει το κράτος, και ως εισηγούμενος νέας θεότητας είναι επιπλέον ένοχος, διότι διαφθείρει τους νέους.
Η προτεινόμενη ποινή είναι θάνατος.
(Διογ. Λαερτίου "Βίοι φιλοσόφων" Β-5.40)

Αυτή ήταν η κατηγορία με την οποία οι Αθηναίοι έστειλαν το Σωκράτη στο Δικαστήριο και καταδικάστηκε να πιεί το κώνειο. 
Ο Σωκράτης αποτελεί ένα από τα συγκλονιστικότερα παραδείγματα ανθρώπου που διώχτηκε και πέθανε για την ελεύθερη σκέψη του.

Ο Σωκράτης είχε πάρει το αριστείο της ανδρείας για τη συμμετοχή του σε μάχες.

Είχε αρνηθεί να καταδώσει στους τριάκοντα τυράννους κάποιο πολίτη που ήθελαν να θανατώσουν. Ακόμη, σύμφωνα με το Διογένη το Λαέρτιο, ο Σωκράτης ήταν ο μόνος που εναντιώθηκε στην καταδίκη σε θάνατο των δέκα στρατηγών της ναυμαχίας των Αργινουσών - οι οποίοι διώκονταν επειδή λόγω κακοκαιρίας δεν είχαν περισυλλέξει και θάψει τους νεκρούς - και πήγε ενάντια στους εξαγριωμένους πολίτες έχοντας την προεδρία της Βουλής (του δικαστηρίου που έκρινε την υπόθεση).

Ο Σωκράτης, ενώ μπορούσε να δραπετεύσει από τη φυλακή, δεν το έκανε, ούτε είχε δεχτεί να έχει δούλους ή άλλες προσφορές από πλούσιους φίλους και μαθητές του. Παρόλα αυτά όμως διώχτηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο, προς μεγάλη απογοήτευση του τότε νεαρού μαθητή του και αργότερα μεγάλου φιλοσόφου, Πλάτωνα.

Διώχτηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο, επειδή εισήγαγε στους νέους "καινά δαιμόνια"!
Σήμερα ίσως μπορούμε να πούμε πως εισήγαγε στην σκέψη των νέων την συνείδηση…

Πολύ μελάνι χύνεται αυτές τις μέρες, χωρίς να καταλήγουμε κάπου...
Τοποθετούμαστε όλοι μας χωρίς να έχουμε σφαιρική αντίληψη του προβλήματος ή μάλλον… των προβλημάτων.

Γιατί;
Οι «Ξεσηκωμοί στις χώρες του μουσουλμανικού τόξου» κι η ανησυχία που μεγαλώνει στην χώρα μας για το τσουνάμι μεταναστών που θα έρθουν από αυτές τις χώρες.

Η «Πώληση ή αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας» με τα δύο μεγάλα κόμματα να ερίζουν «σε ξένο - όπως φαίνεται – αχυρώνα», γιατί «η κρατική περιουσία» είναι μη καταγεγραμμένη στο μεγάλο της σύνολο, οπότε άδικος ο οδυρμός.

Η είδηση πως βρισκόμαστε στην 3η χειρότερη θέση σε θέματα περιβάλλοντος (ουδέν σχόλιον γιαυτό γιατί το θεωρώ τουλάχιστον ντροπή…)

Αλλά κι όλες οι άλλες ειδήσεις (κακές οι περισσότερες) έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με την συνείδησή μας…

Οι πράξεις γίνονται για εντυπωσιασμό και μετά αφήνουν το θέμα στην τύχη του… Στην όποια τύχη του.

Οι «φιλάνθρωποι σύντροφοι» δεν θα είναι εκεί όταν οι Χρυσαυγίτες θα επιτίθενται σε μετανάστες στις γειτονιές.

Από την άλλη, οι υπερασπιστές κάθε παραβίασης του ασύλου στον Πανεπιστημιακό χώρο, δεν θα είναι εκεί όταν τα ελληνικά Πανεπιστήμια θα κατρακυλούν στον πίνακα της παγκόσμιας κατάταξης, όταν τα κτήρια θα καταστρέφονται, όταν τα κονδύλια δεν θα δίνονται για έρευνα, όταν θα απαξιώνονται τα πτυχία, όταν θα βράζει η οικογενειοκρατία, όταν κάθε έννοια αξιολόγησης θα έχει γίνει καπνός… (που ήδη συμβαίνει)… Αρκεί που θα λέμε ότι έχουμε άσυλο.

Άσυλο σε σκέψεις, σε πράξεις σε ιδέες ΝΑΙ!!!…Μόνο που αυτό έτσι όπως εξελλίσεται μετατρέπεται σε ακαταλόγιστο…Κι έχει κι αυτό κάποια σχέση με το άσυλο, όχι όμως όπως εννοούμε το Πανεπιστημιακό… Αλλά το άλλο…

«Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών τώρα»; 

Μα έτσι χτυπιούνται όχι μόνο οι παράνομοι μετανάστες αλλά και οι νόμιμοι. 
Έτσι, χωρίς κανένα προγραμματισμό, όλη η αγανάκτηση των Ελλήνων από όσα θα μας βρουν θα ξεσπάσει επί δικαίων και αδίκων. Έτσι δεν ποτίζεται ο βασιλικός… Ξεραίνεται και το χώμα στη γλάστρα.

Προσωπικά, θέλω νόμιμους ΟΛΟΥΣ τους μετανάστες, που αντέχει όμως να φιλοξενήσει, να δώσει νόμιμη και μόνιμη δουλειά και να θρέψει η χώρα μου… Ισότιμους και όρθιους…
Δεν τους θέλω επαίτες και άθλιους, άλλοθι στην φιλανθρωπία μου…

Και λυπάμαι για όλα αυτά που συμβαίνουν, την ώρα που ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων δεν μπορεί να ασχοληθεί γιατί παραπαίει ανάμεσα στην απελπισία και την εξαθλίωση από πολιτικές που - μεταξύ μας τώρα - δεν είναι Σοσιαλιστικές….

Δεν μπορεί να είναι Σοσιαλιστική αυτή η Κυβέρνηση…
Κι όποιος διαφωνεί ας μου πει τι σχέση έχει αυτή η «Σοσιαλιστική Κυβέρνηση» με την άλλη…
Του Ανδρέα Παπανδρέου…
Τώρα που το σκέφτομαι βέβαια ούτε φιλελεύθερη είναι…
Αλλά δεν βαριέσαι…Ε; 

Το θέμα μας είναι πως εάν δεν υπάρξει συνείδηση σε ιδέες και πράξεις, όποιος κι αν κυβερνά αυτόν τον τόπο, τα ίδια θα κάνει χωρίς να δίνω «άφεση αμαρτιών» σε κανέναν.

Λέω πολλές φορές ότι, αλλοίμονο αν τα κόμματα προηγούνται της κοινωνίας…
Αλλοίμονο αν έχει χαθεί κάθε θετικός αυτοματισμός που συντηρεί και οχυρώνει την κοινωνική συνοχή. 
Αλλοίμονο εάν θεωρήσουμε σαν τελική μας σκέψη πως Πολιτική είναι ο τυχοδιωκτισμός που ζούμε κι όσοι ασχολούνται με την Πολιτική νομιμοποιούνται να «κλέβουν» γιατί απλά «το ξέρουν όλοι πλέον»…

ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΕΑΝ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΠΩΣ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΙ…
ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΕΑΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ…
ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΕΑΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΑΣ…

Την Εθνική μας συνείδηση, ασχέτως εάν σήμερα ο οποιοσδήποτε μιλάει για πατρίδα ή έθνος χαρακτηρίζεται ως σωβινιστής και φασίστας και η εθνική συνείδηση θεωρείται ξεπερασμένη και συντηρητική την στιγμή που σε όλο τον κόσμο η έννοια του εθνικού κράτους γίνεται όλο και πιο ισχυρή.

Την φορολογική μας συνείδηση που τόσο έχουμε υποβαθμίσει, γιατί κανείς δεν μας έχει πείσει πως εάν είμαστε εμείς τυπικοί και συνεπείς κι όσοι διαχειρίζονται τα χρήματα μας είναι το ίδιο τυπικοί και συνεπείς, δεν θα είχαμε σήμερα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και το φαινόμενο της φοροδιαφυγής δεν θα ήταν βαθιά ριζωμένο στη νοοτροπία της κοινωνίας.

Την οικολογική μας συνείδηση που τόσο την έχουμε αλλοιθωρίσει μετά την βιομηχανική επανάσταση, παραβλέποντας πως αιώνες τώρα ο κόσμος και η φύση έχουν αυτάρκεια και αυτοσυντηρούνται. Η ανακύκλωση είναι η βασική αρχή του κόσμου. Ό,τι καταστρέφεται γίνεται η βάση για την δημιουργία του νέου, έλεγε ο Πλάτωνας…

Σε όποιο επίπεδο κι αν έχουμε αναπτύξει συνείδηση, η συνείδηση όταν χαίρει άκρας υγείας, περιφρουρεί όχι μόνο το λόγο μας, τις σκέψεις μας, μα πολύ περισσότερο επιστατεί, επικροτεί και επιβραβεύει τις πράξεις και τις ενέργειές μας.

Είναι η ξεκάθαρη γνώση της ζωής, τόσο στις εξωτερικές της εκδηλώσεις, όσο και στις εσωτερικές. Είναι η ελεγμένη από όλες τις απόψεις αντίληψή μας για τις σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στον άνθρωπο και στη φύση, στον άνθρωπο και στους άλλους συνανθρώπους του, για την συμπεριφορά μας στο κοινωνικό περιβάλλον, για τα πιστεύω μας… 

Χωρίς αυτήν είμαστε ζώα που λειτουργούν με το ένστικτο…Αν και τώρα που το σκέφτομαι ούτε ζώα μπορούμε να είμαστε γιατί ακόμα κι αυτά δεν καταστρέφουν ασύστολα τα πάντα γύρω τους. Ακόμα και τα αρπακτικά χτυπάνε μόνο όταν πεινάσουν και δεν το κάνουν για άλλους σκοπούς. Ενώ εμείς…
Έχετε δει ειδήσεις τελευταία; 
Τότε ξέρετε…

Πριν λίγες μέρες έκανα μια κουβέντα με έναν πολύ καλό μου φίλο για όλα όσα συμβαίνουν στον Δήμο μας.
Για όλες τις αποφάσεις που παίρνονται στο πόδι, χωρίς επαρκή στοιχεία και προγραμματισμό.
Για τα ανταποδοτικά χρήματα που πήραμε, ως αποζημίωση για την καταστροφή του περιβάλλοντος της περιοχής από την χωματερή, που δεν πήγαν σε ευκαιρίες ανάπτυξης.

Για όσα ανοιχτά μέτωπα έχουν δημιουργηθεί σε ένα μικρό δήμο, που διαχειρίστηκε όμως μεγάλα ποσά στο παρελθόν και τι θα γίνει εάν αυτά τα χρήματα, πάψουν να έρχονται για όποιον λόγο κι αν γίνει αυτό κάποια στιγμή, αφήνοντας μας γυμνούς από ευκαιρίες, με τεράστια προβλήματα να διαχειριστούμε.

Πόση ανάγκη έχει να απαγκιστρωθούν από την χωματερή, οι πληρωμές των εργαζομένων και τα έργα ανάπλασης αλλά και γενικότερα η προοπτική ανάπτυξης.

Πόση ανάγκη έχει γενικότερα ο τόπος μας από ιδέες και πράξεις συνείδησης.
Πόσο ανάγκη έχει την ελεύθερη, από κάθε είδους αγκυλώσεις, σκέψεις και πράξεις.

Εκείνη την στιγμή με κοίταξε με συμπάθεια και με είπε… «ρομαντικό»…
Αντιλαμβάνομαι πως η λέξη «ρομαντικός» είναι το αντίπαλον δέος της άλλης λέξης που χρησιμοποιούμε για να χαρακτηρίσουμε κάποιον και που θα χρησιμοποιούσε και ο ίδιος για να με αποκαλέσει, εάν δεν με συμπαθούσε...

Ο όρος «ρομαντικός» είναι ένας όρος που αποδέχομαι όμως ευχαρίστως και με τιμά. Γιατί σαν εμένα είναι πάρα πολλοί ευτυχώς…
Μεταξύ αυτών και ο συνομιλητής μου!!!

Εκείνη όμως την στιγμή φαίνεται, ένοιωσε την ανάγκη να με προστατέψει ή να «κρύψει» όσα κι αυτός ίδια νοιώθει για να μην τον λένε οι άλλοι «ραμαντικό».

Και αυτό το επιβεβαιώνει όλη του η ζωή που έχει έναν ρομαντισμό και μια αγάπη για τους ανθρώπους που ζούν εδώ.
Και η συμπεριφορά του και η ζωή που διάγει αυτός και η οικογένειά του είναι άκρως αλτρουϊστική και ρομαντική.

Αγαπητέ φίλε, ξέρεις καλά πως η έννοια της πολιτικής είναι ιδιαίτερα παρεξηγημένη και ταλαιπωρημένη. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί χρησιμοποιούν συχνά τον όρο χωρίς να εννοούν τίποτα, γιατί δεν θέλουν να εννοήσουν κάτι το συγκεκριμένο, η να συγκαλύψουν πολλές αδυναμίες τους, ενώ για την ύπαρξη Πολιτικής απαιτείται «συμφωνία για την ανάγκη κοινωνικής συνύπαρξης μίας ομάδας, η οποία είναι αδιανόητη χωρίς κανόνες γενικής εφαρμογής και ισχύος».

Όπου υπάρχει σύνολο ανθρώπων που ασχολούνται με την Πολιτική «δεν θα πρέπει να έχουν καμιά σχέση εξάρτησης μεταξύ τους». Έτσι οι αποφάσεις που θα παίρνονται θα έχουν στόχο το κοινό καλό.

Από εκεί και πέρα; 
Πολλοί θα βρεθούν να μας χαρακτηρίσουν, να μας διαβάλλουν ή να μας λοιδορήσουν. 
Το σημαντικό είναι να λειτουργούμε με συνείδηση.
Να δουλεύουμε, να σχεδιάζουμε και να ονειρευόμαστε όπως το κάνουμε έως τώρα. Αποκλειστικά και μόνο με βάση την συνείδησή μας.

Υ.Γ. Τελικά, κάνοντας την κουβέντα μας εκείνη την ημέρα περάσαμε καλά...

Χωρίς δουλειά, χωρίς λεφτά, με όλα μας τα προβλήματα μπροστά μας να περιμένουν λύση από εμάς, αλλά ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΑΣ ΚΑΘΑΡΗ…

Θοδωρής Τσέλας

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες

Πολλά ακούμε τον τελευταίο καιρό για την ΑΟΖ.
Τι σημαίνουν όμως αυτά τα αρχικά και τι είναι τελικά η ΑΟΖ;

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (Α.Ο.Ζ.) θα είναι το μέγα θέμα των επόμενων μηνών κι όσα διαδραμα-τιστούν και μας απασχολήσουν σαν χώρα, αναφορικά με τις σχέσεις μας με γειτονικές χώρες θα έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με την ΑΟΖ.

Σαν Χώρα ανεξάρτητη και σε δύσκολη οικονομική κατάσταση πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στον καθορισμό και την κατοχύρωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, κατ’ αρχήν με την Κύπρο και στη συνέχεια με άλλα γειτονικά κράτη με τα οποία πρέπει να καθοριστεί ΑΟΖ.

Είναι γνωστό ότι η άμεση επαφή της ελληνικής ΑΟΖ με την κυπριακή ΑΟΖ περνάει από το Καστελόριζο και είναι η ΑΟΖ του Καστελόριζου το εμπόδιο της Τουρκίας προκειμένου να βγει στη Μεσόγειο και να επεκτείνει τη δική της ΑΟΖ μέχρι την ΑΟΖ της Αιγύπτου, για να μπορέσει με αυτό τον τρόπο να βάλει χέρι στα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία φημολογούνται ότι υπάρχουν νότια της Κρήτης.

Με δεδομένο ότι η Τουρκία όρισε ως casus belli, δηλαδή μας απειλεί με πόλεμο, εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως έχει το δικαίωμα αυτό και πάλι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, είναι περίπου βέβαιο ότι εάν δεν προλάβει η χώρα μας να καθορίσει άμεσα με την Κύπρο τις μεταξύ τους ΑΟΖ και γιατί όχι και συνεργασία με το Ισραήλ, τότε η Τουρκία θα ορίσει και πάλι ως casus belli μια τέτοια εξέλιξη. Εδώ είμαστε και να το θυμηθείτε. Κάθε ολιγωρία είναι σε βάρος μας.

Αν και πάλι λιποψυχήσουμε, αν και πάλι φοβηθούμε, αν βάλουμε και πάλι την ουρά στα σκέλια και δεν προχωρήσουμε σε κατοχύρωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, τότε θα δώσουμε το δικαίωμα στην Τουρκία να αμφισβητήσει ανοιχτά πλέον την Εθνική μας κυριαρχία στο Αιγαίο και όχι μόνο.

Την ίδια όμως στιγμή η Τουρκία καθόρισε τη δική της ΑΟΖ στον Βορρά, ενώ ταυτόχρονα εξανάγκασε την Αλβανία να ακυρώσει τη συμφωνία μαζί μας, προκειμένου να κάνει το παιχνίδι της και στο Ιόνιο.
Κάποια πράγματα, κάπου έχουν ένα όριο.
Ή έχουμε εθνική κυριαρχία ή την κρύβουμε για να μην ερεθίζουμε την Τουρκία και παριστάνουμε απλώς τους "πατριώτες" στα κανάλια.

Υποχωρήσαμε στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων, υποχωρήσαμε στο ενιαίο αμυντικό δόγμα με την Κύπρο και πήγαμε τους S300 στην Κρήτη, αντί για την Κύπρο, πάλι εξ αιτίας casus belli , υποχωρούμε καθημερινά στις συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο μας, βλέποντας τα τουρκικά πλοία έξω από το Σούνιο.

Αν και τώρα συμβεί το ίδιο και κάνουμε πίσω φοβούμενοι «τις συνέπειες» τότε θα είναι αναπόφευκτα:
1) Λόγω casus belli θα φοβηθούμε την Τουρκία και θα της παραχωρήσουμε την ΑΟΖ του Καστελόριζου και αυτομάτως θα παραχωρήσουμε τη Γαύδο στη Λιβύη
Που σημαίνει ότι ΧΑΝΟΥΜΕ το Αιγαίο σε καιρό Ειρήνης και ότι τα δικά μας κοιτάσματα θα τα ''φάει'' η Τουρκία και η Αίγυπτος και τα ψιλά που θα μείνουν σε εμάς, θα μας τα κατασχέσουν για αποπληρωμή “δανείων”.
Η δική μας ΑΟΖ μας ΔΕΝ ΘΑ συνορεύει καν με την Κυπριακή.
Κάτι που θα ισοδυναμεί με προδοσία για τους Κυπραίους αδελφούς μας… Αλλά ξέχασα: τώρα τα καρντάσια μας είναι οι τούρκοι…

Αν όμως φανούμε δυνατοί στις περιστάσεις τότε:
1/ θα γράψουμε στα παλιά μας τα παπούτσια τις απειλές της Τουρκίας (ότι έκανε ο Α. Παπανδρέου το 1987 με το Sismic) και θα ασκήσουμε το ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΟ δικαίωμά μας για επέκταση στα 12 ν.μ.
2/ Θα απαιτήσουμε να αναγνωριστεί η ΑΟΖ του Καστελόριζου.
Δεν θα πάμε σε καμιά Χάγη, για υφαλοκρηπίδα, Ίμια κι όσα μας αμφισβητούν, διότι ο όρος “υφαλοκρηπίδα” είναι so last year αλλά και διότι η Χάγη είναι πολιτικό δικαστήριο που κάνει -για να το πω μπακάλικα- μοιρασιά: «Τι θες εσύ; Τί θες εσύ; Μοιράστε τις διεκδικήσεις σας και δρόμο…»
Έμείς “δεν διεκδικούμε τίποτα αλλά και δεν παραχωρούμε τίποτα”. Δόγμα Ανδρέα Παπανδρέου…

Συνοψίζοντας υπάρχουν δυο τινά:
1) Ή μοιραζόμαστε το Αιγαίο και χαρίζουμε το κοίτασμα νότια της Κρήτης στην Τουρκία και στην Αίγυπτο ή
2) Χαράζουμε κοινή ΑΟΖ με Κύπρο και τα κρατάμε όλα.

Και με αφορμή όσα πάνε να γίνουν ευκαιρία για όλους σαν χώρα, αναρωτιέμαι για όσους αντιδρούν και σκέπτομαι πως ήθελαν κάποιοι να μας πείσουν για το σχέδιο Ανάν για την Κύπρο.
Που τώρα, αν είχε περάσει, οι διεθνείς δικαστές θα έπαιρναν για πλάκα τους υδρογονάνθρακες.
Μήπως πρέπει να παραδεχτούμε ότι εμείς γλείφουμε σαν τα ψωριάρικα σκυλιά τις σόλες του τούρκου αφέντη μας;
Μήπως να παραδεχθούν κάποιοι ότι τους έλειψε η Τουρκοκρατία και το οθωμανικό, όπως ισχυρίζεται στο έκτρωμα - αφιέρωμα για το 1821 ο ΣΚΑΙ.

Μήπως πρέπει να τα βάλουμε και με την τύχη μας που ''κάποιοι ξυπόλυτοι'' μας απελευθέρωσαν με το ζόρι και εμείς από τότε, σαν ασπόνδυλα δουλικά είμαστε κολλημένοι στις “αξίες” της μαμάς μας Τουρκίας, στο δοβλέτι, στο μπαξίσι, στο ρουσφέτι, στο ραχάτι…;;;

Θοδωρής Τσέλας

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤ​Ο ΤΩΝ 12000 ΕΥΡΩ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Αφορολόγητο ποσό των 12.000 ευρώ με αποδείξεις (Παραδείγματα)

Με τις διατάξεις  του άρθρου 1 του Ν. 3842/2010 καθιερώθηκε  μια ενιαία φορολογική κλίμακα για  όλα τα φυσικά πρόσωπα και για  όλα τα εισοδήματα.

Η νέα αυτή φορολογική κλίμακα χρησιμοποιήται ανεξάρτητα από την πηγή των εισοδημάτων που αποκτούν οι φορολογούμενοι (μισθωτές υπηρεσίες, έμπορικές επιχειρήσεις, ελευθέρια επαγγέλματα, αγροτικά εισοδήματα). Με την ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών ΠΟΛ.1135/2010 δόθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με την κάλυψη του αφορολόγητου ποσού με αποδείξεις.

1. Νέα κλίμακα φόρου  (παρ. 1 άρθρο 9 ΚΦΕ)
Το εισόδημα, που  απομένει μετά την αφαίρεση των δαπανών  από το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου, υποβάλλεται σε φόρο με βάση την  ακόλουθη κλίμακα:

Κλιμάκιο  Εισοδήματος (ευρώ)Φορολογικός Συντελεστής %Φόρος Κλιμακίου (ευρώ)Σύνολο  Εισοδήματος (ευρώ)Σύνολο  Φόρου (ευρώ)
12.0000012.0000
4.0001872016.000720
6.000241.44022.0002.160
4.000261.04026.0003.200
6.000321.92032.0005.120
8.000362.88040.0008.000
20.000387.60060.00015.600
40.0004016.000100.00031.600
Υπερβάλλον45
 
Η κλίμακα αυτή έχει εφαρμογή για τα εισοδήματα που αποκτώνται και τις δαπάνες που πραγματοποιούνται, κατά περίπτωση, από 1/1/2010 και μετά.   

2. Πότε ισχύει το  αφορολόγητο των  12.000 ευρώ
Το αφορολόγητο  ποσό ορίζεται στα δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ για όλους τους φορολογουμένους.
Το αφορολόγητο  ποσό των 12.000 ευρώ ισχύει εφόσον ο φορολογούμενος προσκομίσει αποδείξεις που έχουν  εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΒΣ για δαπάνες που πραγματοποίησε στην Ελλάδα, για την αγορά αγαθών και λήψη υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποιεί ο ίδιος, η σύζυγός του και τα τέκνα που τον βαρύνουν.
Συνεπώς, η χορήγηση του αφορολόγητου αυτού ποσού  συνδέεται άμεσα με τις δαπάνες που πραγματοποιεί ο φορολογούμενος.

3. Ελάχιστο ποσό  αποδείξεων που  απαιτείται να  προσκομισθούν
Το ελάχιστο ύψος των ετήσιων δαπανών πρέπει να ανέρχεται στο δέκα τοις εκατό (10%) του ατομικού εισοδήματός του  το οποίο φορολογείται με τις γενικές διατάξεις αν αυτό είναι μέχρι δώδεκα χιλιάδες (12.000) και αν είναι μεγαλύτερο από δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ, στο τριάντα τοις εκατό (30%) για το τμήμα αυτού πάνω από τα δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ.
Διευκρινίζεται ότι  η προσαύξηση του αφορολογήτου ποσού του υπόχρεου λόγω των τέκνων που τον βαρύνουν δε συνδέεται με προσκόμιση αποδείξεων δαπανών.

Για ατομικό εισόδημα μέχρι έξι χιλιάδες ευρώ (6.000) δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών.

Όταν οι δαπάνες είναι περισσότερες από  τις απαιτούμενες και μέχρι δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ ατομικά ή τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ για οικογένεια, ο φορολογούμενος δικαιούται και μείωση φόρου ίση με το δέκα τοις εκατό (10%) της διαφοράς μεταξύ των δηλούμενων και των απαιτούμενων δαπανών. Όταν οι δαπάνες είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με ποσοστό φόρου ίσο με το δέκα τοις εκατό (10%) του ποσού των δαπανών που υπολείπεται.
Για ατομικό  εισόδημα άνω των σαράντα οχτώ χιλιάδων (48.000) ευρώ, οι απαιτούμενες δαπάνες  είναι δώδεκα χιλιάδες ευρώ (12.000) και  οι δηλούμενες δεν μπορεί να υπερβαίνουν  τις δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ (15.000) ατομικά ή τριάντα χιλιάδες ευρώ (30.000) για οικογένεια.

4. Ποιοι δεν έχουν  υποχρέωση προσκόμισης  αποδείξεων
Δεν υποχρεούνται στην προσκόμιση αποδείξεων:
α) Οι δημόσιοι υπάλληλοι  που υπηρετούν στην αλλοδαπή
β) Υπάλληλοι  του Υπουργείου Εξωτερικών και των λοιπών δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών, του Ε.Ο.Τ., της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και των στρατιωτικών, που υπηρετούν στην αλλοδαπή,
Υπάλληλοι του Εμπορικού  και Βιομηχανικού Επιμελητηρίων  Αθηνών,  του Εθνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων και της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, που υπηρετούν στα οικεία αντιπροσωπευτικά γραφεία τους στις Βρυξέλλες,
γ) όσοι διαμένουν  σε οίκο ευγηρίας,
δ) οι φυλακισμένοι και 
ε) οι κάτοικοι κρατών  μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα πλέον του ενενήντα τοις εκατό (90%) του συνολικού εισοδήματός τους,
Τα πιο πάνω πρόσωπα  δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας χωρίς την προσκόμιση αποδείξεων.

5. Ποιες δαπάνες  δεν λαμβάνονται  υπόψη για την  κάλυψη του αφορολόγητου
Στις δαπάνες που συνθέτουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ δεν περιλαμβάνονται:
α)  Αυτές που προβλέπονται στις διατάξεις των άρθρων 8 και 9 του ΚΦΕ
β)  οι δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων που αναφέρονται στο άρθρο 17,
γ)  οι δαπάνες που προβλέπονται στο άρθρο 23,
δ)  οι δαπάνες ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών γενικά, καθώς και οι δαπάνες εισιτηρίων κάθε είδους μεταφορικών μέσων.

Ειδικότερα  οι δαπάνες περιλαμβάνονται  στις παραπάνω περιπτώσεις α,β,γ,δ,ταξινομούνται ως εξής:

αi)  Δαπάνες του άρθρου 8 του ΚΦΕ (που εκπίπτουν από το εισόδημα)
• Εισφορές σε ταμεία ασφάλισης, εφόσον η καταβολή τους είναι  υποχρεωτική από το νόμο, καθώς  και το ποσό των καταβαλλόμενων εισφορών στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης  του σε ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο.
• Το ποσό των δεδουλευμένων  τόκων που καταβάλλονται από  το φορολογούμενο για στεγαστι-κά δάνεια για  συμβάσεις δανείων που συνάπτονται, καθώς και προκαταβολές που χορηγούνται μέχρι 31/12/2002.
• Ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) της δαπάνης που καταβλήθηκε από τον υπόχρεο για την αγορά μεριδίων μετοχικών και μεικτών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού, εφόσον αυτά δεν μεταβιβαστούν για τρία (3) έτη από την αγορά τους.
• Το συνολικό ετήσιο ποσό των εξόδων ιατρικής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν.

αii) Δαπάνες του άρθρου 9 του ΚΦΕ, (που μειώνουν τον φόρο)
• Έξοδα νοσοκομειακής  περίθαλψης
• Δαπάνη μίσθωσης κύριας κατοικίας του φορολογούμενου και  της οικογενειάς του.
• Δαπάνη μίσθωσης κατοικίας  των τέκνων που σπουδάζουν  σε αναγνωρισμένα σχολεία ή σχολές του εσωτερικού, εφόσον αυτά τον βαρύνουν και εφόσον οι κατοικίες που μισθώνονται βρίσκονται στην πόλη που έχει την έδρα της η σχολή ή το σχολείο που φοιτούν τα τέκνα του και αυτός ή τα τέκνα του δεν έχουν άλλη κατοικία σ΄ αυτή την πόλη.
• Δαπάνη ιδιαίτερων μαθημάτων ή φροντιστηρίων  οποιασδήποτε αναγνωρισμένης εκπαιδευτικής βαθμίδας ή ξένων γλωσσών, το οποίο καταβάλλει ετησίως ο φορολογούμενος για κάθε τέκνο που τον βαρύνει ή για τον ίδιο.
• Δαπάνη των δεδουλευμένων τόκων που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο για στεγαστικά δάνεια για  συμβάσεις δανείων που συνάπτονται, καθώς και προκαταβολές που χορηγούνται από 1ης Ιανουαρίου 2003 και μετά.
• Ασφάλιστρα   ασφαλίσεων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας.
• Το ποσό της διατροφής  που καταβάλλεται από τον έναν σύζυγο στον άλλο και επιδικάστηκε ή συμφωνήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη.
• Δωρεές προς το Δημόσιο, ΟΤΑ, το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συ-νοχής, τους ιερούς ναούς ΚΛΠ.
• Τα ποσά που καταβάλλονται σε   δικηγόρους λόγω παροχής νομικών υπηρεσιών στον ίδιο ή στα πρόσωπα που τον βαρύνουν, με εξαίρεση τις αμοιβές για την παράστασή τους κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων και για τις υποθέσεις που αναφέρονται στο δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 23.
• Της δαπάνης  για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου που θα προκύψουν μετά από ενεργειακή επιθεώρηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3661/2008 και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του.

β) Δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων του άρθρου 17 του ΚΦΕ
• Αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτων, δίτροχων ή τρίτροχων αυτοκινούμενων οχημάτων, πλοίων αναψυχής και λοιπών σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών και κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας.
• Αγορά ή χρηματοδοτική  ή χρονομεριστική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών ή κατασκευή δεξαμενής κολύμβησης.
• Χορήγηση δανείων  προς οποιονδήποτε.
• Η ετήσια δαπάνη για δωρεές, γονικές παροχές ή  χορηγίες χρηματικών ποσών, εφόσον αυτά υπερβαίνουν ετησίως τα τριακόσια (300) ευρώ.
• Απόσβεση δανείων  ή πιστώσεων οποιασδήποτε μορφής. Στο ποσό της δαπάνης αυτής περιλαμβάνεται και το ποσό των οικείων τόκων στους οποίους περιλαμβάνονται και οι τυχόν τόκοι υπερημερίας.

γ) Δαπάνες του άρθρου 23 του ΚΦΕ
• Το ποσοστό  πέντε τοις εκατό (5%) για αποσβέσεις σε οικοδομές οι οποίες χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, οικοτροφεία, σχολεία, φροντιστήρια, αίθουσες κινηματογράφων ή θεάτρων, ξενοδοχεία, νοσοκομεία ή κλινικές και ποσοστό τρία τοις εκατό (3%) για οικοδομές οι οποίες χρησιμοποιούνται για άλλες χρήσεις.
• Δαπάνες ανακατασκευής  εν όλω ή εν μέρει καταστραφέντων αρχιτεκτονικών μελών κτιρίων ή  κτισμάτων, που προστατεύονται κατά τις διατάξεις των άρθρων 6 και 16 του Ν. 3028/2002, καθώς και του  άρθρου 4 του Ν. 1577/1985.
• Οι δαπάνες για  ασφάλιστρα κατά του κινδύνου της πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες και για αμοιβή δικηγόρου για δίκες μισθωτικών διαφορών ή διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους, οι οποίες εκπίπτουν σύμφωνα με την περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 23 του ΚΦΕ.
• Το δικαίωμα που  παρέχεται ετησίως στον ιδιοκτήτη  της γης στις  περιπτώσεις υπεκμίσθωσης ή ιδιοχρησιμοποίησης οικοδομών που έχουν ανεγερθεί σε έδαφος κυριότητας τρίτου.
• Στις περιπτώσεις  υπεκμίσθωσης, πολυετούς μίσθωσης μεταγραπτέας και δικαιώματος επιφάνειας ή εμφύτευσης, το μίσθωμα ή δικαίωμα που καταβάλλεται.
• Φόροι, τέλη ή δικαιώματα υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου που βαρύνει τις γαίες.
• Ποσοστό πέντε  τοις εκατό (5%) για αποσβέσεις και  έξοδα συντήρησης των γαιών και  γενικά για κάθε συναφές βάρος.
• Οι δαπάνες αντιπλημμυρικών  έργων και έργων αποξήρανσης  ελών, οι οποίες εκπίπτουν σε ποσοστό 10% του ύψους τους σύμφωνα με την  περ. στ’ της παρ. 1 του άρθρου 23 του ΚΦΕ.
• Το ποσό της αποζημίωσης  που καταβάλλει, βάσει νόμου, ο  εκμισθωτής στο μισθωτή για τη λύση της μισθωτικής σχέσης ακινήτου, μέχρι του ύψους του ακαθάριστου εισοδήματος που αποκτά ο εκμισθωτής από το ακίνητο αυτό, κατά το έτος που καταβλήθηκε η αποζημίωση. 

δ) Λοιπές δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται
Στις δαπάνες που "κτίζουν" το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ δεν περιλαμβάνονται επίσης οι:
• Δαπάνες ύδρευσης, αποχέτευσης,
• ηλεκτρισμού και  τηλεπικοινωνιών γενικά,
• δαπάνες εισιτηρίων κάθε είδους μεταφορικών μέσων

6. Πως και πότε  υποβάλλεται η  δήλωση
Η δήλωση υποβάλλεται  σε δύο αντίτυπα στον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) προσωπικώς από το φορολογούμενο ή από πρόσωπο ειδικά εξουσιοδοτημένο γι΄ αυτό ή στέλνεται ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή ή υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου.
Η υποβολή της  δήλωσης ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου είναι υποχρεωτική, για όλα τα φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες που ασκούν επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και για κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο μη επιτηδευματία, που η δήλωσή του υποβάλλεται από εξουσιοδοτημένο λογιστή. Η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι την έναρξη του ωραρίου λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών της επόμενης ημέρας από την ημέρα λήξης της προθεσμίας αυτής.
Ειδικότερα μέχρι  και την 1η Μαρτίου 2011 θα υποβάλουν  δήλωση οι φορολογούμενοι που απέκτησαν εισόδημα από την άσκηση ατομικής εμπορικής επιχειρήσης καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που δεν τηρούν βιβλία ή τηρούν βιβλία Α΄ ή Β΄ κατηγορίας, όσοι απέκτησαν εισόδημα από συμμετοχή σε Ε.Π.Ε. , εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων, κινητές αξίες η δεν απέκτησαν κανένα  εισόδημα αλλά είναι κύριοι ή κάτοχοι επιβατικού αυτοκινήτου Ι.Χ. ή ημιφορτηγού Ι.Χ.,ή κότερου, ή αεροσκάφους κτλ.

7. Τρόπος υποβολής  αποδείξεων
Οι φορολογούμενοι που υποβάλλουν την δήλωση προσωπικώς στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή με ειδικά εξουσιοδοτούμενο πρόσωπο ή ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή υποβάλλουν τις αποδείξεις δαπανών σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματός του ΔΟΥ στον οποίο θα αναγράφονται:
α. Το ονοματεπώνυμο, και ο ΑΦΜ του υπόχρεου
β. ο αριθμός των αποδείξεων και
γ. το συνολικό ποσό αυτών
Ο φάκελος θα παραμένει  κλειστός στη ΔΟΥ μέχρι την  ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Μετά την  ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων θα ανοιχθούν και θα πραγματοποιηθεί  δειγματοληπτικός έλεγχος με οδηγίες της Διοίκησης που θα δοθούν στο χρόνο εκείνο.
Για την αναγνώριση των αποδείξεων από τη Φορολογική Αρχή απαιτείται να διακρίνεται η  επωνυμία της εκδότριας επιχείρησης, ο ΑΦΜ αυτής, η ημερομηνία έκδοσης  και το τελικό ποσό. Σε περίπτωση  κατά την οποία η απόδειξη δεν είναι τυπωμένη με έντονα στοιχεία και πιθανολογείται η πλήρης εξαφάνισή τους ο φορολογούμενος πρέπει να επαναλάβει τα προαναφερθέντα στοιχεία (επωνυμία της επιχείρησης, ΑΦΜ, ημερομηνία και ποσά), ούτως ώστε να καθίσταται στη συνέχεια εφικτός ο έλεγχός τους από τη Φορολογούσα Αρχή.
Σε περίπτωση  ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης δεν συνυποβάλλονται δικαιολογητικά, τα οποία φυλάσσονται από τον φορολογούμενο και παραδίδονται εφόσον ζητηθούν.

8. Παραδείγματα κάλυψης  αφορολόγητου ποσού με αποδείξεις
Παράδειγμα 1ο
Συνολικό οικογενειακό εισόδημα: 40.000 ευρώ
Υπόχρεου: 34.000 ευρώ
Συζύγου: 6.000 ευρώ
Ποσό αποδείξεων που δηλώθηκαν με την εμπρόθεσμη δήλωση του φορολογούμενου: 7.200 ευρώ
Απαιτούμενο ποσό αποδείξεων:
Υπόχρεου: (12.000*10%) + (22.000*30%)=1.200 + 6.600=7.800 ευρώ
Σύζυγος: Δεν απαιτούνται
Στο παράδειγμα αυτό η σύζυγος, λόγω ποσού εισοδήματος, δεν έχει υποχρέωση να προσκομίσει  αποδείξεις. Οι προσκομιζόμενες αποδείξεις των 7.200 ευρώ δεν επαρκούν και για αυτό το λόγο γεννούν φορολογική υποχρέωση ποσού 600*10%= 60 ευρώ.

Παράδειγμα 2ο:
Συνολικό οικογενειακό εισόδημα: 38.300 ευρώ
Υπόχρεου:23.700 ευρώ
Συζύγου: 14.600 ευρώ
Δηλούμενο ποσό αποδείξεων: 4.800 ευρώ
Απαιτούμενο ποσό αποδείξεων:
Υπόχρεου: (12.000*10%) + (11.700*30%)=1.200 + 3.510=4.710 ευρώ
Συζύγου: (12.000*10%) + (2.600*30%)=1.200 + 780=1.980 ευρώ
Συνολικό ποσό αποδείξεων που απαιτούνται για την κάλυψη του αφορολογήτου ποσού των 12.000 ευρώ: 6.690 ευρώ
Επιμερισμός ποσού δηλούμενων αποδείξεων:
Υπόχρεου: 4.800 * (23.700/38.300)=2.970,23 ευρώ
Συζύγου: 4.800 * (14.600/38.300)=1.829,77 ευρώ
Επιβάρυνση  φόρου λόγω μη κάλυψης  του αφορολόγητου ποσού με αποδείξεις :
Υπόχρεου: 4.710 - 2.970,23=1.739,77*10%=173,98 ευρώ
Συζύγου: 1.980 - 1.829,77=150,23*10%=15,02 ευρώ
Φόρος που θα πληρωθεί: 189 ευρώ


ΒΙΡΒΙΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Κοντά στους απλήρωτους εργαζόμενους ο Σαββας Ι. Σάββας

« Είμαστε υπέρ της πληρωμής των εργαζομένων, αλλά να απεμπλακεί η μισθοδοσία από τη λειτουργία της χωματερής. Δεν μπορεί η μισθοδοσία των εργαζομένων να εξαρτάται από τον κάθε Χιωτάκη, που είναι πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου, αν κοιμάται ή αν είναι ξύπνιος για να δώσει την επιταγή του ΕΣΔΚΝΑ για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι…».

Αυτό τόνισε ο επικεφαλής της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Σάββας Σάββας στη θεσμική συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους του νέου Καλλικρατικού Δήμου Φυλής.

Ο κ. Σάββας επεσήμανε ότι «το σημαντικότερο από όλα είναι η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, ενόψει της υποβολής των καταστάσεων των εργαζομένων στην ενιαία αρχή πληρωμών και την σύνταξη του νέου Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Φυλής».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι όφειλε ο δήμαρχος να έχει κάνει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου τη διαπιστωτική πράξη με το πόσους εργαζομένους έχει ο νέος Δήμος Φυλής. Επειδή κάτι τέτοιο δεν έγινε πήρε παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Μάλιστα ο Σάββας Σάββας και το κλιμάκιο της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ προχώρησαν ακόμα παραπάνω λέγοντας χαρακτηριστικά: « Το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει προχωρήσει στη διαπιστωτική πράξη μας αναγκάζει να αναρωτιόμαστε μήπως υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις για τους εργαζόμενους από το δήμαρχο Δημήτρη Μπουραϊμη».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο υποψήφιος δήμαρχος Σάββας Σάββας και το κλιμάκιο της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ καταχειροκροτήθηκαν από τους εργαζόμενους, οι οποίοι τους έδωσαν συγχαρητήρια για την άρτια τοποθέτηση.

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

''Ο Καταλληλότερος'' να μας οδηγήσει...Αλλά πού;


Από τις αρχές του νέου έτους μετράμε σοβαρά επεισόδια και αλλαγές κοσμοϊστορικές σε χώρες που θα έλεγε κανείς πως οι κάτοικοί τους έχουν ''αφεθεί'' στους κυβερνήτες τους και την οικονομική κατάστασή τους και τις κακές συνθήκες διαβίωσής τους τα είχαν αναγάγει στον τρόπο που τους έλεγε η θρησκεία τους να ζούν.

Ξεκίνησε η Αλβανία το γαϊτανάκι των εξεγέρσεων, όπου ο κόσμος ξεσηκώθηκε κατά του Προέδρου Σαλί Μπερίσα με την κατηγορία της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στην Τυνησία γιατί η ανεργία, η διαφθορά και η διαπλοκή είχε διαλύσει το ηθικό των νέων. Το αποτέλεσμα των συγκρούσεων με την κυβέρνηση ήταν ο Πρόεδρος της κυβέρνησης Μπεν Άλι , να φύγει νύχτα από την χώρα.

Σειρά στο ντόμινο πήρε η Αίγυπτος όπου κι εκεί υπήρχαν παρόμοια προβλήματα και η κατάληξη ήταν η ίδια. Ο Χόσνι Μουμπάρακ μετά από προεδρία τριών δεκαετιών και μετά τις συνεχόμενες εξεγέρσεις, εδώ και λίγες μέρες αποτελεί παρελθόν για την Αίγυπτο.
Η συνέχεια περνάει στην Αλγερία και την Υεμένη…Και ποιος ξέρει που αλλού...

Εμείς εδώ;

Κρατάει 2 μήνες γεμάτους ο ξεσηκωμός των κατοίκων της Κερατέας για την μη κατασκευή του εργοστασίου «βιοξύρανσης» που θα απορροφά το 7% των απορριμάτων.

(Θυμίζουμε πως το άλλο 7% θα απορροφήσει το εργοστάσιο που θα γίνει στο Γραμματικό ΕΝΩ το 86% θα απορροφήσουν τα 2 εργοστάσια στην Φυλή. Την πίσω βρώμικη αυλή του Λεκανοπεδίου, που καταλήγουν όλα όσα δεν θέλουν αλλού. Κι από πάνω χαιρόμαστε για τα λεφτά που θα πάρουμε!!!!...Άλλη κουβέντα όμως είναι αυτή...)

Αναρωτιέμαι γιατί γίνεται στο κέντρο κάθε μέρα και μια πορεία με 200 - 400 άτομα. Που είναι οι υπόλοιποι του κάθε κλάδου που θίγεται;; Γιατί μέχρι τώρα, δεν έχει υπάρξει σχεδόν καμία συντονισμένη κίνηση, ώστε συνολικά και με διάρκεια και μέχρι δικαίωσης να αποτρέψουν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τις αδικίες και τις απώλειες κεκτημένων που υφίστανται είτε είναι Ιατροί του ΙΚΑ η Δικηγόροι η Μηχανικοί η οποιοσδήποτε...Κανείς δεν δίνει σημασία όταν βλέπει 100 άτομα.
Είναι άλλο να βλέπει κάποιος 100 άτομα στον δρόμο και άλλο να βλέπει 1.000.000...

Οπότε το μόνο που μας έχει μείνει να μας αφυπνίσει είναι το ''κίνημα'' του «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ»;

Αν κι εγώ διαφωνώ με την τακτική τους, είναι ρε αδερφέ μια συντονισμένη αντίδραση σε συνεχόμενες ανόητες αποφάσεις που βλέπουμε να παίρνονται, με αποκορύφωμα αυτή που θέλει, να ποινικοποιήσει την μη πληρωμή των διοδίων και να εντάξει το θέμα στον Κ.Ο.Κ.
Λες κι αν πληρώνεις διόδια δεν πειράζει που πήρες ''με λάδι'' το δίπλωμα του οδηγού και κινδυνεύεις κι εσύ και όλοι μας στον δρόμο...

ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ...Και είσαι εντάξει...!!!!

Δηλαδή το πρόβλημα τους είμαστε εμείς αν δεν πληρώνουμε διόδια...Και τόσα χρόνια που πληρώνουμε που είναι οι παροχές; Που είναι οι δρόμοι;

Τί έγινε ρε παιδιά; Θα χάσουμε τον λογαριασμό.

Που είναι εκείνοι που με μίζες δισεκατομμυρίων στην υπόθεση της SIEMENS, του ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ, των ΟΜΟΛΟΓΩΝ, του ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ και των τόσων πολλών σκανδάλων που έχουν αποκαλυφθεί, έριξαν έξω μια ολόκληρη χώρα, την καθύβρισαν ως διαφθορέα της "αγνής πολιτικής τους ζωής'' και την έχουν καταδικάσει σε εθνική κατάθλιψη;

Σσσσστ. Για αυτά δεν λέμε κουβέντα.

Είναι απίστευτο  πάντως το πως λειτουργούν τα ανακλαστικά, σε οτιδήποτε έχει να κάνει με εμάς, αλλά πόσο δυσκοίλιοι είναι όταν πρέπει να τα βάλουν κάποιοι με το σινάφι τους. Είναι τόσο αλλεργικοί σε οτιδήποτε τους πάει κόντρα κι ας ξέρουν πως έχουν άδικο.
Και όσο είναι το δίκαιό μας τόσο πιο παράλογες κι αντιλαϊκές αποφάσεις θα παίρνουν αδιαφορώντας για το κόστος που θα έχουν οι αποφάσεις τους στην ζωή μας.

Είτε πρόκειται για την μείωση της σύνταξής μας, είτε του 13ου και 14ου μισθού, είτε την αύξηση της τιμής των διοδίων.
Φτάσαμε να είμαστε η χώρα των μισθών του 1970 την ώρα που αγοράζουμε τα προϊόντα που χρειαζόμαστε ακριβότερα από τις χώρες της Ε.Ε.


ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΕΔΩ!!!

Αυτή η πίεση όμως κάποια στιγμή θα σταματήσει να καταγράφεται και να εκτονώνεται στα καφενεία, στις στάσεις των λεωφορείων στις παρέες... Και το ξέρουν.
Ίσως γιαυτό εκπαιδεύουν στρατό για την καταστολή των εξεγέρσεων. Τις περιμένουν...

Την ίδια ώρα απαντάται και το ερώτημα που έχουμε στον νού μας οι περισσότεροι.
«Ποιος κυβερνά τελικά αυτήν την χώρα;»

Με τρείς λέξεις που βγήκαν από τα χείλη της «Τρόικας» κι έλεγαν «πουλήστε, πουλήστε, πουλήστε» μας έδωσαν την απάντηση…
Άλλοι κυβερνούν.


ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ…

«Πουλήστε για να γλυτώσετε και να εξοικονομήσετε 50 δις ευρώ, αλλιώς θα πρέπει να παρθούν κι άλλα δυσάρεστα για σας μέτρα…» μας είπαν οι άνθρωποι της «Τρόικας».

Η Ναόμι Κλάιν, μία από τις πιο μαχητικές δημοσιογράφους της εποχής μας, με τέτοια απήχηση στην αμερικανική Αριστερά που πολλοί τη θεωρούν ακόμη και διάδοχο του Νόαμ Τσόμσκι είναι η συγγραφέας του βιβλίου «Το δόγμα του σοκ».
Στο βιβλίο της Ναόμι Κλάιν υπάρχει μια λεπτομερέστατη καταγραφή της δράσης του ΔΝΤ σε διάφορες χώρες την τελευταία 30ετία, όπου αποτυπώνονται οι δραματικές επιπτώσεις της παρέμβασής του, κυρίως στη Λατινική Αμερική (Αργεντινή, Βολιβία), αλλά και στη Ρωσία.
Όταν λοιπόν τη ρωτήσανε ποια είναι η άποψή της για την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα, υπήρξε καταπέλτης: «Η Ελλάδα θυσιάστηκε για να σωθεί η ευρωζώνη. Και για να γίνει, σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι για αυτό που είστε. Έχουν ήδη διαγνώσει ότι είστε άρρωστοι και πρέπει να σας κάνουν καλά».

Είμαστε στο ΔΝΤ λοιπόν γιατί είμαστε ένοχοι και άρρωστοι; Νοιώθετε ένοχοι και άρρωστοι εσείς που διαβάζετε το άρθρο μας τώρα; Η πιστεύετε, σαν εμένα,  πως βρισκόμαστε στο ΔΝΤ γιατί το θέλει η «αγορά;»

Η «αγορά» ωσαύτως έχει υπόσταση προσώπου. Ως θηλυκή, ελληνιστί, «βιάζεται» από τους «κερδοσκόπους».

Γιατί, λοιπόν, θα ρωτήσει κάποιος, ο Παπανδρέου και η Κυβέρνηση του «σέρνουν την χώρα» στην μέγγενη του ΔΝΤ; Γιατί να παίξουν «ΈΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ» το παιχνίδι των «κερδοσκόπων;»

Απλά διότι έτσι εξασφαλίζεται «η αξιοπιστία της πολιτικής τους, η αναδιάρθρωση της χώρας δηλ.» που συνοδεύεται με την επωνυμία του ΔΝΤ; Γιατί παρά τις γκρίνιες για τους όρους που συνοδεύουν τον δανεισμό μας, η άφιξη του ΔΝΤ σε μια χώρα, σπανίως συνοδεύεται από ανεξέλεγκτη αύξηση των δημοσίων δαπανών, ενώ το αρνητικό μιας προσφυγής στο ΔΝΤ είναι φυσικά το «στίγμα» της παραδοχής ότι μια κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο των καταστάσεων. Ο αντίκτυπος από την προσφυγή της Βρετανίας στο ΔΝΤ το 1976 εξακολουθεί να είναι αισθητός στην πολιτική ζωή της χώρας μέχρι τις μέρες μας.
Ναι, αλλά εκεί υπήρξε μια Μάργκαρετ Θάτσερ και με κριτήρια άκρως Βρετανικά κατάφερε κι έκανε την χώρα να βρεί σύντομα βηματισμό. Κι εννοείται πως ουδέποτε εκεί τόλμησαν να δώσουν συνέντευξη τα «λουλούδια» του ΔΝΤ για να προτρέψουν τους Βρετανούς να πουλήσουν οτιδήποτε…

Για εμάς εδώ είναι ο ο Γ.Α.Π «καταλληλότερος» για να διαπραγματευτεί με το ΔΝΤ; 
Έπρεπε να έρθει το ΔΝΤ στην 30η χώρα παγκοσμίως σε κατοχή χρυσού;


''Η Ελλάδα έρχεται 30ή στην κατάταξη του World Gold Council για τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του WGC για το β΄ τρίμηνο 2010, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει στην κατοχή της 112 τόνους χρυσού, που αντιστοιχούν στο 75% των συνολικών της αποθεμάτων (το δεύτερο υψηλότερο μετά την Πορτογαλία). Στην κορυφή της κατάταξης βρέθηκαν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ιταλία, η Γαλλία και η Κίνα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατατάσσεται στη 12η θέση, ενώ μία θέση υψηλότερα από την Ελλάδα, στην 29η, βρέθηκε η Τουρκία με αποθέματα 116 τόνων. ''

«Είναι ο καταλληλότερος να κάνει ότι χρειάζεται με γνώμονα το περί δικαίου αίσθημα και το αίσθημα της ασφάλειας;»
«ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ;...ΚΑΙ ΕΑΝ ΝΑΙ, ΠΟΥ;»


Κατ’ αρχήν τι σημαίνει ο όρος«καταλληλότερος»; 

Είναι η προσπάθεια των «οπαδών» να ξεχάσουν τα χάλια του κόμματός τους κοιτώντας τα μεγαλύτερα χάλια του αντιπάλου. Γιατί ο οπαδός του ΠΑΣΟΚ δεν αρνείται όσα καταμαρτυρεί στην ηγεσία του κόμματός του ο Νεοδημοκράτης. Και το ανάποδο…
«Ναι, ο «Γιωργάκης» είναι έτσι κι αλλοιώς, ναι, το ΠΑΣΟΚ είναι/ήταν/και θα είναι μες στη διαπλοκή, ναι, το Χρηματιστήριο, τα Ιμια, αλλά και εσείς... Και από την άλλη; Ναι, στην οικονομία πατώσανε, ναι, υπάρχει αλαζονεία, ναι, η κυβέρνηση μοιάζει μονίμως αμήχανη και αναποφάσιστη, αλλά και οι προηγούμενοι…»

Αυτή η σχιζοφρένεια «περί καταλληλότητας» την ώρα που υποφέρουμε όλοι, είναι προϊόν των τελευταίων ετών και ανακάλυψη των επικοινωνιολόγων του Σημίτη που εφαρμόστηκε, όταν έχανε με 10 ποσοστιαίες μονάδες από τον αντίπαλό του (που δεν κατονομάζω για να μην θεωρηθεί πως γράφω υπέρ κάποιου), για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.

Αποτέλεσμα;
ΤΙΠΟΤΕ ΘΕΤΙΚΟ

Όταν ένας κακός οδηγός λεωφορείου, είναι άτσαλος στην οδήγησή του, δεν υπολογίζει τους επιβάτες του και τους ταλαιπωρεί κάνοντας κύκλους, σταματώντας απότομα κλπ, εάν ψήφιζαν οι επιβάτες μεταξύ τους ποιος θα οδηγήσει το λεωφορείο «καταλληλότερος» θα έβγαινε και πάλι ο κακός οδηγός.
Δεν θα έβαζαν σε ρίσκο την ζωή τους οι επιβάτες όσο είναι στον δρόμο.

Αυτό όμως επ’ ουδενί δεν κάνει τον συγκεκριμένο οδηγό, καλό οδηγό η αποδεκτό οδηγό.
Πάλι κακός θα είναι ο οδηγός μας… Ίσως και πολύ επικίνδυνος…

Και καλά θα κάνουμε, όταν μας ξαναδωθεί ευκαιρία να επιλέξουμε οδηγό, να μην τον ξαναφήσουμε να οδηγήσει το «λεωφορείο» μας…

Και για να μην κατηγορηθώ πως κάνω προπαγάνδα υπέρ κάποιου σας λέω πως εκεί που μετράει, στην διαχείριση - στην οικονομία και την παιδεία - και οι δύο «μεγάλοι» είναι δεξιοί και σφιχτοί ή και οι δυο είναι βαθιά διχασμένοι, όπως στα εθνικά θέματα. Σκεφτείτε τα δικά σας παραδείγματα...

Και τα δύο μεγάλα κόμματα θυμούνται να είναι «κεντρώα» ή «κεντροαριστερά» εκεί που αυτό ουσιαστικά δεν σημαίνει τίποτα.

Η απάθεια λοιπόν στις μέρες μας και η μη συμμετοχή είναι συνενοχή ενώ η απείθεια σε βλακείες και σε βλαπτικές προς τον τόπο αποφάσεις είναι καθήκον.
Και ο καταλληλότερος να αντιδράσεις είσαι εσύ κι εγώ...ΟΛΟΙ...

 Υ.Γ. Ο Γ.Α.Π. δεν πιάνει γιατί δεν είναι καταγγέλλων, είναι καταγγελλόμενος, αλλά είναι και έξυπνος άνθρωπος. Και σιγά σιγά καταλαβαίνει πως όταν σταματήσουν να τον χρειάζονται και τον παραδώσουν στην κοινωνία θα έχει την τύχη όλων των ''καταλληλότερων'' έως τώρα...

Θοδωρής Τσέλας
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας