ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Οργή Διώτη: Εγώ συλλαμβάνω τους διάσημους και οι δικαστές τους αφήνουν

Οργή Διώτη: Εγώ συλλαμβάνω τους διάσημους και οι δικαστές τους αφήνουν

 
Δυσφορία, που αγγίζει τα όρια της αγανάκτησης, εκφράζεται από παράγοντες του ΣΔΟΕ για την «ευνοϊκή», όπως τη

 χαρακτηρίζουν, αντιμετώπιση των επώνυμων φοροοφειλετών από τους δικαστές.

Δυσφορία, που αγγίζει τα όρια της αγανάκτησης εκφράζεται από παράγοντες του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας για την «ευνοϊκή», όπως τη χαρακτηρίζουν, αντιμετώπιση των «γκλάμουρους» φοροοφειλετών, από τις δικαστικές Αρχές.
Οι πρόσφατες αποφάσεις ανακριτών και εισαγγελέων, που ούτε προφυλάκισαν ούτε επέβαλαν έστω και ένα ευρώ εγγύηση σε πρόσωπα γνωστά από κοσμικές στήλες και λάιφ στάιλ εκπομπές επειδή δεν απέδωσαν στο κράτος ΦΠΑ εκατομμυρίων ευρώ, έχει φέρει σε αδιέξοδο τους διωκτικούς μηχανισμούς, που μιλάνε πια για «ασυλία των γκλαμουράτων», ενώ αποδίδουν «έλλειψη αναστήματος στους δικαστικούς, που δεν έχουν το σθένος να στείλουν έναν από αυτούς τους επώνυμους στον Κορυδαλλό, έστω για μία εβδομάδα».
Σε μία κουβέντα «έξω από τα δόντια», κύκλοι του ΣΔΟΕ έκαναν λόγο στο «Εθνος της Κυριακής», για «τηλεοπτική δημοκρατία» και για «τηλεοπτικά δικαιώματα, που υπερισχύουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ υποστήριξαν ότι οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις στις περιπτώσεις των συλληφθέντων για αδικήματα κακουργηματικής φοροϋπεξαίρεσης, καταδεικνύουν ότι «η Δικαιοσύνη δεν μένει ανεπηρέαστη από την τηλεοπτική προβολή».
Η άμυνα του «99»
Στον αντίλογο δικαστικών κύκλων, που υπεραμύνθηκαν των αποφάσεων για τους μεγαλοοφειλέτες, με το σκεπτικό ότι εκκρεμεί υπαγωγή των συλληφθέντων στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, βάσει του οποίου δεν μπορεί να προχωρήσει η απόδοση του ΦΠΑ στο Δημόσιο, καθώς η διαδικασία αυτή παρέχει προστασία στον επιχειρηματία και αναστέλλει κάθε διωκτικό μέτρο εναντίον του, οι ίδιες πηγές του ΣΔΟΕ εξαπολύουν νομικά... πυρά!
O επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Διώτης
O επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Διώτης
«Οταν κάποιος κατηγορείται ότι έχει κλέψει ένα εκατομμύριο ευρώ από το Δημόσιο, τον προφυλακίζεις για την πράξη του αυτή, γιατί το αδίκημα της μη καταβολής ΦΠΑ ουσιαστικά είναι κλοπή! Δεν είναι ότι κάποιος δεν δίνει τους φόρους που οφείλει στο κράτος. Είναι κλοπή σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, αφού τα χρήματα του ΦΠΑ, που δεν απέδωσε στο κράτος ο κατηγορούμενος, τα έχει ο ίδιος εισπράξει προηγουμένως από το προϊόν, που εμπορεύεται και τα παρακρατά. Σου παίρνει δηλαδή εσένα το ΦΠΑ 23% και το βάζει στην τσέπη του, αντί να το δώσει στο κράτος. Είναι μια πράξη που έχει ιδιαίτερη κοινωνική απαξία, γιατί διαπράττεται σε βάρος του συνταξιούχου, του μισθωτού, του νοσοκομείου».
Η αντιμετώπιση που είχαν από τη Δικαιοσύνη συλληφθέντες για μεγάλα ποσά ΦΠΑ, γίνεται συχνά -σύμφωνα με πληροφορίες- τον τελευταίο καιρό θέμα συζήτησης στα γραφεία των υπηρεσιών, που εμπλέκονται στο κυνήγι της φοροδιαφυγής:
Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης
Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης
«Δεν μπορεί να τους καθαγιάζουμε, ακούγονται να λένε, επειδή κλέβουν το Δημόσιο. Εάν όλοι αυτοί οι κύριοι είχαν κλέψει από κάνα πλούσιο 500.000 ευρώ -και λέω πλούσιο, γιατί ο φτωχός πού να τα βρει τόσα- τότε θα τον είχανε προφυλακίσει, όπως θα είχαν κάνει, εάν είχε κλέψει 100 χιλιάρικα από τράπεζα...».
Σε ερώτησή μας στις ίδιες πηγές, εάν οι προφυλακίσεις των «επώνυμων» κατηγορουμένων θα είχαν λειτουργήσει παραδειγματικά για κάποιους, που θα έσπευδαν να πληρώσουν, φοβούμενοι μήπως βρεθούν στη φυλακή, η απάντηση ήταν:
Κεραυνοί ΣΔΟΕ για τις «χρυσές αποδράσεις» των επωνύμων
«Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κάποιος από τη Δικαιοσύνη ως παράδειγμα προς αποτροπή, γιατί αυτό παραβιάζει βασικές αξίες του ανθρώπου. Ο λόγος για να προφυλακιστεί κάποιος θα πρέπει να αναζητηθεί μόνο στα κριτήρια που ορίζει ο νόμος (άρθρο 282 ΚΠΔ), ένα εκ των οποίων είναι η βαρύτητα της πράξης και εδώ πρόκειται για υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου. Το άλλο κριτήριο είναι η πιθανότητα, εάν αφεθεί ελεύθερος ο κατηγορούμενος, να τελέσει νέες πράξεις. Και εγώ αναρωτιέμαι, ο επιχειρηματίας, που συνελήφθη για μη καταβολή ΦΠΑ, αφού αφέθηκε είναι ελεύθερος, τι τον εμποδίζει να ξανακάνει το ίδιο με άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητές του, εμφανείς ή συγκεκαλυμμένες;».
Διακρίσεις
Οι διώκτες του οικονομικού εγκλήματος αναφερόμενοι «στην αναλογικότητα του δικαίου», κατέληξαν:
«Δεν μπορείς να προφυλακίζεις το "βαποράκι" και να αφήνεις ελεύθερο τον κατηγορούμενο για σοβαρές μορφές οικονομικού εγκλήματος σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Η απονομή της δικαιοσύνης δεν είναι δογματική. Πρέπει να παρακολουθεί τις κοινωνικές τάσεις, τις κοινωνικές αντιλήψεις και τη συγκυρία. Ε, σε μια τέτοια συγκυρία, όπου κόβεται το ρεύμα στον συνταξιούχο, ο οποίος δεν οφείλει στο κράτος, δεν μπορεί να αφήνονται ελεύθεροι κάποιοι, επειδή είναι επώνυμοι, ή ''γκλαμουράτοι''»!
Ο νόμος για ΦΠΑ
Το αδίκημα της μη καταβολής ΦΠΑ αντιμετωπίζεται ως υπεξαίρεση κακουργηματικής μορφής, επειδή ο συγκεκριμένος φόρος προεισπράττεται.
Σύμφωνα με τον νόμο (282 ΚΠΔ) οι δικαστικές Αρχές μπορούν να επιβάλουν προσωρινή κράτηση -να προφυλακίσουν δηλαδή- τον κατηγορούμενο για κακούργημα, όταν κρίνεται ύποπτος φυγής ή κρίνεται «ύποπτος» να διαπράξει και άλλα εγκλήματα, «όπως προκύπτει από ειδικά μνημονευόμενα περιστατικά της προηγούμενης ζωής του ή από τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης για την οποία κατηγορείται».
Ο δρόμος της δεσμευσης
Με δέσμευση, απαγόρευση εκποίησης περιουσιακών στοιχείων και δήμευση περιουσίας, κινδυνεύουν όσοι κατηγορηθούν και καταδικαστούν για φορολογικές παραβάσεις σε βαθμό κακουργήματος, όπως είναι η μη καταβολή ΦΠΑ, πλαστά - εικονικά τιμολόγια, φοροδιαφυγή, σε συνδυασμό με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (κοινώς ξέπλυμα). Ο νόμος καλύπτει περιπτώσεις από τον Απρίλιο του 2010 και μετά και σκοπός είναι να καταφέρει το κράτος να εισπράξει τα οφειλόμενα, εάν μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση δεν έχουν καταβληθεί από τον υπαίτιο.
Κρύβουν μέσω offshore τις βίλες
Το... παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι παίζουν τον τελευταίο καιρό οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, στην προσπάθειά τους να βρουν περιουσιακά στοιχεία μεγαλοοφειλετών και να τα δεσμεύσουν, όπως ορίζει ο νόμος, προκειμένου το Δημόσιο να καταφέρει να εισπράξει μέρος από τα τεράστια ποσά που οφείλονται.
Μέχρι τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δεκαπέντε τέτοιες περιπτώσεις έχουν μπει στο στόχαστρο της υπηρεσίας, «τα μεγάλα ψάρια», όπως αποκαλούν οι διώκτες της φοροδιαφυγής αυτούς που κατηγορούνται για οφειλές ΦΠΑ εκατομμυρίων ευρώ, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν ήδη συλληφθεί και είναι υπόδικοι.
Η βίλα σε κοσμικό νησί των Κυκλάδων ενός από τους προσφάτως συλληφθέντες από το ΣΔΟΕ, κότερα και ακίνητα σε ακριβές περιοχές, άλλων, που επίσης οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη, εξετάζονται στενά από το επιτελείο του ΣΔΟΕ, προκειμένου να διαπιστωθεί το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς και κυρίως το «πόθεν έσχες», ώστε εάν τους ανήκουν να κινηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία δέσμευσης.
«Ο νόμος προβλέπει δέσμευση περιουσιών και στη συνέχεια και δήμευση, αλλά αυτό δεν είναι μια απλή διαδικασία», τονίζουν στο «Εθνος της Κυριακής» κύκλοι του ΣΔΟΕ.
Τα κόλπα
Ο εντοπισμός των περιουσιακών στοιχείων είναι η κυριότερη δυσκολία, όπως εξηγεί, επειδή όλοι αυτοί έχουν ήδη λάβει τα μέτρα τους και δεν είναι αφελείς για να τα έχουν στο όνομά τους. «Ακολουθούμε τη διαδρομή του χρήματος», τονίζουν, «αλλά ο δρόμος μέχρι στιγμής είναι δύσβατος».
Πολλοί έχουν φροντίσει να μεταβιβάσουν σε offshore εταιρείες ακίνητα ή άλλα περιουσιακά τους στοιχεία, όπου η πολυδαίδαλη νομοθεσία, η οποία καλύπτει το καθεστώς των υπεράκτιων εταιρειών, είναι ένα από τα «αγκάθια» που βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους οι διωκτικοί μηχανισμοί.
Περίπου τις ίδιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και στις περιπτώσεις που οι συλληφθέντες είναι μεγαλομέτοχοι ανώνυμων εταιρειών, όπου δεν μπορούν να δεσμευτούν τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των μετόχων.
Μετά κάθε σύλληψη ξεκινάει ένα «κρυφτό» μεταξύ του μεγαλοοφειλέτη και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Ωστόσο, οι τρόποι για να φτάσουν οι διωκτικές υπηρεσίες στο ζητούμενο υπάρχουν!
Η έρευνα του ΣΔΟΕ επικεντρώνεται στο ποιοι κρύβονται πίσω από τα εταιρικά σχήματα.
Οπως λένε στο «Εθνος της Κυριακής» και τη Μαίρη Μπενέα στελέχη του ΣΔΟΕ, όταν βρεθούν τα φυσικά πρόσωπα, στα οποία έχουν καταλήξει τα υπό διερεύνηση περιουσιακά στοιχεία, τότε καλούνται στην υπηρεσία όπου τους ζητούνται εξηγήσεις για το πώς απέκτησαν τα σπίτια, τις βίλες, τα κότερα, τα μετρητά και, επίσης, εάν έχουν καταβάλει τους αναλογούντες φόρους κ.λπ.
Εάν δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν, ασκούνται ποινικές διώξεις για φοροδιαφυγή, που είναι κακούργημα για ποσά πάνω από 150.000 ευρώ, ενώ κατά περίπτωση απαγγέλλονται κατηγορίες και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας