ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Η Παιδική Πορνογραφία στο διαδίκτυο (μέρος 1ο)

Ορισμός ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Ως «Ηλεκτρονικό Έγκλημα» θεωρούνται αξιόποινες εγκληματικές πράξεις που τελούνται με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και συστημάτων επεξεργασίας δεδομένων και τιμωρούνται με συγκεκριμένες ποινές». Η πληροφορική, η τεχνολογία, κατέστησε δυνατή τη διάπραξη εντός φάσματος εγκληματικών πράξεων οι οποίες απαιτούν εξειδίκευση και αυξημένη κατάρτιση. Ανάλογα με τον τρόπο τέλεσης, διαχωρίζονται σε έγκλημα τελούμενο με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών (computer’s crime) και σε κυβερνοέγκλημα (syder’s crime), αν τελέστηκε μέσω του διαδικτύου.


Το διαδικτυακό έγκλημα και οι μορφές του:

Παιδική πορνογραφία, απάτες μέσω το διαδικτύου, (cracking και hacking), διακίνηση-πειρατεία λογισμικού, κλοπή πιστωτικών καρτών, διακίνηση ναρκωτικών, έγκλημα στα chat rooms.
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του κυβερνο-εγκλήματος και σε τι διαφέρει από τα άλλα εγκλήματα:
Είναι γρήγορο, διαπράττεται σε χρόνο δευτερολέπτων και πολλές φορές δεν το αντιλαμβάνεται ούτε το ίδιο το θύμα. Είναι εύκολο στη διάπραξή του –φυσικά για όσους το γνωρίζουν- ενώ τα ίχνη που αφήνει είναι ψηφιακά. Για την τέλεσή του απαιτούνται άριστες και εξειδικευμένες γνώσεις. Μπορεί να διαπραχθεί χωρίς τη μετακίνηση του δράστη, ο οποίος ενεργεί από το γραφείο ή το σπίτι του, χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή του. Δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με ιδιαιτερότητες, όπως οι παιδόφιλοι, να επικοινωνούν γρήγορα ή και σε πραγματικό χρόνο, χωρίς μετακίνηση, εύκολα, ανέξοδα, να βρίσκονται πολλοί μαζί στις ίδιες ομάδες συζητήσεων (new groups) ή μέσα σε chat rooms.
Οι «εγκληματίες του κυβερνοχώρου» πολλές φορές δεν εμφανίζονται με την πραγματική τους ταυτότητα, αποστέλλουν ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails) με ψευδή στοιχεία. Είναι έγκλημα χωρίς πατρίδα και τα αποτελέσματά του μπορεί να πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε πολλούς τόπους και σε διαφορετικές χώρες, ενώ είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί ο τόπος τέλεσής του. Η αστυνομική διερεύνησή του είναι πάρα πολύ δύσκολη, απαιτεί άριστη εκπαίδευση και εξειδικευμένες γνώσεις. Η καταγραφή της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, διότι ελάχιστες περιπτώσεις εγκλημάτων του κυβερνοχώρου καταγγέλλονται, όχι μόνο στον ελληνικό, αλλά και στο διεθνή χώρο. Κατά συνέπεια, ο σκοτεινός αριθμός της εγκληματικότητας στο χώρο του διαδικτύου είναι ακόμη πιο σκοτεινός, απ’ ό,τι στον κοινό εγκληματικό χώρο.

Οι παιδόφιλοι

Ποιοι είναι παιδόφιλοι: Οι παιδόφιλοι –αυτός ο κανόνας είναι μέσα από την εμπειρία των 12 χρόνων- είναι άτομα υπεράνω υποψίας, δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν τη θέση τους, αλλά και τη σχέση τους (π.χ. συγγενείς, διευθυντές), για να ικανοποιήσουν το αρρωστημένο πάθος τους. Δεν έχουμε ποτέ συλλάβει για παιδοφιλία έναν αγρότη, έναν ψαρά, έναν εργάτη, έναν άνθρωπο που είναι στην εργατική τάξη. Αυτοί που ασχολούνται με το έγκλημα αυτό ανήκουν στις άλλες τάξεις. Οι ηλικίες που έχουν απασχολήσει την Υπηρεσία μας είναι άνδρες από 15 έως 72 ετών, ενώ τα θύματα είναι από δύο μηνών.
Ποια είναι η νομοθεσία των διαδικτυακών εγκλημάτων στη χώρα μας:
Στη χώρα μας εδώ και δύο χρόνια σχεδιάζεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης η ποινικοποίηση συγκεκριμένων συμπεριφορών στο διαδίκτυο. Στην ελληνική νομοθεσία δεν υπάρχει νόμος που να αναφέρεται αποκλειστικά σε θέματα διαδικτύου και ειδικότερα να ρυθμίζει τη συμπεριφορά των χρηστών του διαδικτύου από άποψη Ποινικού Δικαίου. Η Ελλάδα συνεργάζεται με τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και με άλλους διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση των σχετικών θεμάτων.
Τέθηκε σε ισχύ το π.δ.47/2005 από την Α.Δ.Α.Ε (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών), το οποίο αφορά στις διαδικασίες, τεχνικές και οργανωτικές εγγυήσεις για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και τη διασφάλισή του και σύντομα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Βουδαπέστης που υπεγράφη στις 23.11.2001. Στη Συνθήκη που υπέγραψε, μεταξύ άλλων χωρών, και η Ελλάδα, υπάρχουν επεξηγήσεις και ρυθμίσεις για όλα τα ηλεκτρονικά εγκλήματα.

Παιδική πορνογραφία: είναι η οποιαδήποτε απεικόνιση με οποιαδήποτε μέσα ενός παιδιού που συμμετέχει σε πραγματικές ή εικονικές σεξουαλικές δραστηριότητες, με κίνητρο πρώτιστα την ικανοποίηση σεξουαλικών σκοπών, αλλά και το οικονομικό όφελος. Σύμφωνα με το άρθρο 348 Α του Ποινικού Κώδικα «όποιος από κερδοσκοπία παρασκευάζει, κατέχει, προμηθεύεται, αγοράζει, μεταφέρει ,διακινεί ή θέτει με οποιοδήποτε τρόπο σε κυκλοφορία πορνογραφικό υλικό, τιμωρείται με φυλάκιση ενός έτους και χρηματική ποινή», ενώ επιβαρυντική περίπτωση τιμωρούμενη με κάθειρξη συνιστά η διακίνηση πορνογραφικού υλικού συνδεόμενου με την εκμετάλλευση της ανάγκης ή της πνευματικής αδυναμίας. 

Αυτή τη στιγμή υπάρχει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης μία νομοπαρασκευαστική ομάδα, που κοιτάζει να τροποποιήσει αυτό που λέμε «κερδοσκοπία», γιατί η λέξη αυτή μας έχει φέρει μεγάλα εμπόδια στις υποθέσεις. Ακόμη και αν αποδείξουμε ότι κάποιος είναι παιδόφιλος, πρέπει να αποδείξουμε ότι κερδοσκοπεί, προκειμένου να τιμωρηθεί.

Ανήλικος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 121 του Ποινικού Κώδικα, όπως αυτό τροποποιήθηκε, είναι κάθε πρόσωπο ηλικίας από 8 έως 18 ετών, ενώ οι μικρότερες ηλικίες υπάγονται στην έννοια του παιδιού.

Παιδική πορνογραφία μέσω internet:

Οι παιδόφιλοι απ’ όλες τις χώρες του κόσμου βρίσκονται στο internet και σε chat rooms, για ανταλλαγή videos με ερωτικές πράξεις ανηλίκων και ζωντανές ερωτικές επιλογές.

Μέσω των chat rooms και μέσω της online ψηφιακής επικοινωνίας έχουμε το αποτέλεσμα: ο παιδόφιλος που έχει ένα παιδί π.χ. για βιασμό, το βγάζει στο διαδίκτυο σε κάποια sites και οι άλλοι παιδόφιλοι συμμετέχουν οικονομικά στο να αγοράσουν το παιδί ή να το πληρώσουν για να κάνει αυτά που κάνει και συμμετέχουν απ’ όλες τις χώρες ταυτόχρονα, βλέποντας και δίνοντας τα χρήματά τους οι χρήστες του internet –αυτοί οι «ανώμαλοι»- που θέλουν να δουν το μικρό παιδί να το βιάζουν.

Με λίγα λόγια, έχουμε online βιασμούς μέσω chat που μπορεί κάποιος να τα παρακολουθήσει, αφού πρώτα δώσει με την πιστωτική του κάρτα ένα ποσό, το οποίο αρχίζει από 1.000, 2.000 ευρώ, ανάλογα με την ηλικία του μικρού παιδιού. Τα εκατομμύρια και τα δισεκατομμύρια είναι αρκετά. Κάποιες έρευνες μιλούν για 1.000.000.000 ευρώ. Μετά τα ναρκωτικά είναι η παιδική πορνογραφία είναι η πλέον επικερδής δραστηριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας