ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Ανοιχτή Επιστολή του Δημήτρη Ανυφαντάκη προς τους νέους προοδευτικούς Δημοκράτες

Ζούμε σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών. Τεχνολογικών, οικονομικών, αλλά και πολιτιστικών. Ανατρέπονται δεδομένα. Αλλάζουν σχέσεις παραγωγής. Το διεθνές εμπόριο δημιουργεί νέες εστίες πλούτου, αλλά και φτώχειας. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και παραγωγής πολιτισμού, μεταμορφώνουν καθημερινά συνειδήσεις και αντιλήψεις. Οι αλλαγές αυτές διαμορφώνουν τεράστια συσσώρευση πλούτου, πολιτικής εξουσίας, τεχνολογικής ικανότητας και γνώσης και διογκούμενη κοινωνική αδικία.
Το αποτέλεσμα αυτής της συσσώρευσης στο σημερινό παγκόσμιο σύστημα καπιταλισμού είναι η οικονομική, πολιτική, τεχνολογική και γνωστική ανισότητα. Η τρομαχτική και σε μεγάλο βαθμό δύναμη που συσσωρεύεται, υπονομεύει την εφαρμογή ενός συστήματος δίκαιου στην παγκόσμια κοινωνία. Ενισχύει το δίκαιο του ισχυρού και απειλεί την κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Η δημοκρατική πολιτική ζωή υποτάσσεται ή εξαγοράζεται από μεγάλα συμφέροντα, είτε απειλείται από απολυταρχισμούς, φονταμενταλισμούς και ακραίες ιδεολογίες.
Παρά τις τεράστιες δυνατότητες που έχει αποκτήσει η ανθρωπότητα, δυνατότητες που ποτέ στην ιστορία της δεν είχε, η σημερινή παγκόσμια κοινότητα αδυνατεί να αντιμετωπίσει ορθολογικά και δίκαια τις σημερινές προκλήσεις, με μεγαλύτερη ίσως πρόκληση σήμερα την διεθνή οικονομική κρίση που απειλεί να στερήσει την ανθρωπότητα από κάθε είδους κοινωνική ευαισθησία και ισχυροποίηση απέναντι στην προ των πυλών κατάρρευση του κεφαλαιοκρατικού συστήματος, όπως αυτό δομήθηκε τις δεκαετίες που ακολούθησαν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σ' αυτή τη μεγάλη κρίση προστίθενται οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής που οδηγεί στην ερήμωση τεράστιες παραγωγικές εκτάσεις εκμηδενίζοντας σημαντικούς υδάτινους πόρους, η πληθυσμιακή έκρηξη, η φτώχεια και το χρέος του αναπτυσσόμενου κόσμου, οι πανδημίες, η ενεργειακή κρίση, η αυξανόμενη μεταναστευτική και προσφυγική ροή πληθυσμών, η δύναμη του μαύρου χρήματος από το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων, αλλά και η διασπορά των μέσων μαζικής καταστροφής.
Όλοι εμείς οι σύγχρονοι δημοκράτες, ξέρουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Η ανθρωπότητα σήμερα έχει τις δυνατότητες να αλλάξει αυτή τη ροή των πραγμάτων. Δεν υπάρχει μονόδρομος. Αν κάποιοι απογοητεύτηκαν, είναι διότι οι ιδέες του σοσιαλισμού και της δημοκρατίας κακοποιήθηκαν απ' τις μεγάλες δυνάμεις του ψυχρού πολέμου. Αν κάποιοι δεν βλέπουν πάντα άμεσο αποτέλεσμα, είναι γιατί απαιτείται μία δημοκρατική αλλαγή στην παγκόσμια διακυβέρνηση, κάτι που το διεθνές προοδευτικό κίνημα διεκδικεί σήμερα. Αν κάποιοι δεν βλέπουν άμεσο αποτέλεσμα, αγνοούν ότι ο στόχος ο δικός μας, των προοδευτικών δυνάμεων, έχει αυξανόμενους συμμάχους και δυνάμεις στην παγκόσμια κοινωνία των πολιτών, της νεολαίας, των διεθνών οργανισμών, των προοδευτικών κομμάτων, των ανθρώπων της διανόησης και της τέχνης. Αγνοούν ότι σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο απαιτείται μια ευρύτερη συμπόρευση υγιών ιδεών για την πραγματοποίηση μεγάλων προοδευτικών αλλαγών και ανατροπών.
Εμείς οι νέοι δημοκράτες ξέρουμε ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος. Αρνούμαστε το δογματισμό και τον φανατισμό. Αρνούμαστε τον απολυταρχισμό και την ισοπέδωση, και ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τη φτώχεια παρελθόν. Ότι μπορούμε να καταπολεμήσουμε τον λειτουργικό και τεχνολογικό αναλφαβητισμό. Ότι μπορούμε να εντάξουμε αρμονικά και παραγωγικά τους μετανάστες στην κοινωνία μας. Πρόκληση για μας είναι να εξασφαλίσουμε σε όλους τους πολίτες, και ιδιαίτερα στη νέα γενιά, τη συμμετοχή στις μεγάλες πολιτικές αλλαγές που καλείται η ανθρωπότητα να πραγματώσει. Όλοι εμείς οι νέοι που ασχολούμαστε ενεργά με τα κοινά και τη συλλογική προκοπή, οφείλουμε να θέσουμε εαυτόν στην υπηρεσία κοινών στόχων για τη δημιουργία μιας κεντρικής και τοπικής διοίκησης προς όφελος του πολίτη, και όχι των μεγάλων συμφερόντων. Οφείλουμε να απελευθερώσουμε τις δυμάμεις των κοινωνιών μας από συγκεντρωτικούς μηχανισμούς του κράτους ή την συγκέντρωση εξουσίας και πλούτου του οικονομικού κατεστημένου. Πρέπει να πιστέψουμε στην κοινωνία των ενεργών πολιτών. Πρέπει να θέσουμε τον ενεργό πολίτη στη βάση των πολιτικών μας, ως μια ρεαλιστική απάντηση στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης.
Εμείς, οι νέοι προοδευτικοί δημοκράτες, έχουμε τη βούληση, τη δύναμη, τη γνώση και τις ιστορικές περγαμηνές που μπορούν να εγγυηθούν ένα αποφασιστικό άλμα για μια δίκαιη κοινωνία.


Δημήτρης Α. Ανυφαντάκης
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Φυλής
(τοπικός σύμβουλος Άνω Λιοσίων)
Εκπαιδευτικός Π.Ε. (Δάσκαλος)

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Με αφορμή το πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκηση και για την οικονομική ανασυγκρότηση του Δήμου μας...

Διαφθορά, συναλλαγή, μίζα λέξεις που δυστυχώς έχουν γίνει καθημερινές. 
Η ζωή μας έχει συμφιλιωθεί τόσο πολύ με το άκουσμα τους, που λίγη εντύπωση μας προξενούν πια. Είναι γεγονός ότι στην περιοχή μας δεν μας απασχολούν ούτε το ανέβασμα αξιόλογων θεατρικών παραστάσεων ή η κυκλοφορία νέων κινηματογραφικών ταινιών. 
Δεν ενδιαφερόμαστε αν οι δρόμοι μας έχουν πεζοδρόμια, αν οι σχολικές αίθουσες θερμαίνονται και είναι καθαρές. 
Δεν ενδιαφερόμαστε αν υπάρχουν πινακίδες στους δρόμους με τις ονομασίες τους. Αν οι πλατείες μας βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση. 
Το κτίριο του ΙΚΑ που έπρεπε να είναι κόσμημα, είναι άθλιο, προσφέροντας ελλιπείς υπηρεσίες.
Έχει διαβρωθεί σε τέτοιο βαθμό ο κοινωνικός ιστός της πόλης μας, που τρομάζω. Η αναζήτηση της εξασφάλισης ενός μεροκάματου μέσω μιας θέσης στο Δήμο έχει γίνει αυτοσκοπός για τους περισσότερους από τους συμπολίτες μας. 
Η συνήθεια τόσων ετών δεν είναι δυνατόν να εξαλειφθεί από την μια μέρα στην άλλη. Βλέπετε, οι κρατούντες φρόντιζαν επιμελώς γι’ αυτό. Όλα αυτά τα χρόνια με τις δίμηνες συμβάσεις, κρατούσαν σε ομηρία κόσμο που τους εξασφάλιζε την επανεκλογή τους. 
Φυσικά ούτε συζήτηση για δυναμικές επενδύσεις, για παραγωγική αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου η για χρησιμοποίηση των αντισταθμιστικών οφειλών της χωματερής προς όφελος των Δημοτών. 
Ούτε συζήτηση για επενδύσεις στην πραγματική οικονομία μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων η άλλων πόρων που θα εξασφάλιζαν εργασία στους Δημότες μας.
Αντιπαραγωγικές και μόνο δαπάνες οι οποίες σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιεύσεις του τύπου ελέγχονται ως προς την νομιμότητα τους. Έχουν βυθίσει τον Δήμο στα χρέη και έχουν γίνει η αιτία που έμειναν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι που σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα του τύπου, χαρακτηρίζονται οι περισσότεροι, από την έκθεση των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ως «Παράνομα προσληφθέντες».
Τι πρέπει λοιπόν να γίνει τώρα;
Αρχικά η Δημοτική αρχή πρέπει να επανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία της. Όσοι εμπλέκονται σε σκάνδαλα να τιμωρηθούν επιτέλους.
Τα γεγονότα προκαλούν και προσκαλούν τον νέο Δημοτικό άρχοντα να κάνει πράξη αυτό που η πολιτική του παράταξη έχει κάνει σημαία. Διαφάνεια παντού.
Ξεκινώντας λοιπόν από την τελευταία πρόταση, θα πρέπει:
1. Nα Δημοσιευτούν αρχικά οι ελεγμένοι από ορκωτούς ελεγκτές Ισολογισμοί των τελευταίων ετών όλων των Δήμων και των εταιρειών τους που απαρτίζουν τον νέο Δήμο Φυλής με επεξηγήσεις των αιτιών που έχουν δημιουργήσει ελλείμματα.
2. Οι εκλεγμένοι νέοι Δημοτικοί Σύμβουλοι να αναρτήσουν στο Διαδύκτιο και στην Ιστοσελίδα του Δήμου την περιουσιακή τους κατάσταση μαζί με το πόθεν έσχες.
3. Με εργαλείο τον Καλλικράτη και τις καινοτομίες που εισάγει, να δημιουργηθεί ανεξάρτητη υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου που θα εξουσιοδοτείται να ζητά την άμεση επέμβαση του Εισαγγελέα όταν ανακαλύπτει ατασθαλίες.
4. Ο ισολογισμός και οι Οικονομικές καταστάσεις του Δήμου και των εταιρειών του, να ελέγχονται από Ορκωτούς ελεγκτές και να δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Δήμου κάθε χρόνο.
5. Ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση των Οικονομικών Υπηρεσιών με εφαρμογή διπλογραφικού λογιστικού συστήματος E.R.P το οποίο θα συνδέει κεντρικά όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. Θα εξασφαλίζει την άμεση κοστολόγηση των υπηρεσιών, καθώς επίσης και την εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων που άλλωστε είναι υποχρεωτική η εφαρμογή τους.
6. Δημιουργία ομάδας οικονομικής διαβούλευσης με απώτερο στόχο την ανάπτυξη Πραγματικής οικονομίας στον Δήμο και την δημιουργία θέσεων εργασίας με προσέλκυση επενδύσεων και επενδυτών.
7. Σχεδιασμό, Εκπόνηση και εφαρμογή κοινωνικών προγραμμάτων που θα αλαφρύνουν τους ασθενέστερους οικονομικά Δημότες.

Εμείς κύριε Δήμαρχε θα τολμούσαμε διότι για όλα αυτά είχαμε δεσμευτεί στους συνδημότες μας. Εσείς;

Για την Ενότητα Πολιτών
Βιρβίλης Πέτρος
Οικονομολόγος

Ανοικτή Επιστολή προς τον επικεφαλής και τα μέλη της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Αγαπητέ Σάββα
και αγαπητά μέλη της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ,

Η συμμετοχή μου στην ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ υπήρξε για εμένα καταλυτική εμπειρία για τη διάγνωση των τοπικών προβλημάτων, ιδιαίτερα των προβλημάτων που σχετίζονται με την παθολογία του τοπικού πολιτικού συστήματος, την εγγενή αδυναμία του να παράγει δημιουργικό πολιτικό λόγο και να προετοιμάζει την εφαρμογή προγραμμάτων με στόχους, εργαλεία, μέθοδο και αξιολόγηση.
Ο πολιτικός λόγος δεν είναι ευχολόγια και παραμύθια.
Ο πολιτικός λόγος αποτελεί την έκφραση της προσέγγισής μας για πληθώρα προβλημάτων που μας
απασχολούν στις τοπικές κοινωνίες, έκφραση της προσέγγισής μας για το πώς αντιλαμβανόμαστε τα θέματα και το ρόλο μας, έκφραση των αρχών και των αξιών που μας καθοδηγούν στην καθημερινή διαπάλη με τα προβλήματα και τις πολιτικές συγκρούσεις.

Τόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, την περίοδο μεταξύ του α΄ και β΄ γύρου των δημοτικών εκλογών, όσο και την περίοδο που ακολούθησε με τις τρεις συναντήσεις ολομέλειας της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, υπήρξαν ποικίλα ερεθίσματα και περιστατικά που με πείθουν ότι δεν υπάρχει ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ στη βάση ΚΟΙΝΩΝ ΑΡΧΩΝ και ΑΞΙΩΝ για τη συγκρότηση ενός νέου, διαφορετικού, καινοτόμου και δημιουργικού ΤΡΙΤΟΥ ΠΟΛΟΥ στο νέο Δήμο Φυλής με βασικό σκοπό όχι απλώς την εκλογική επικράτηση στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά την οικοδόμηση μιας νέας ταυτότητας για την πόλη μας.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, τις σεβαστές προθέσεις και την αξιοπρεπή προεκλογική εμφάνιση του επικεφαλής κ.Σάββα Σάββα, δεν διακρίνω κάποια ισχυρή τάση για διαρθρωτική αλλαγή στον τρόπο προσέγγισης των τοπικών ζητημάτων.

Τα όσα συνέβησαν μεταξύ α΄ και β΄ γύρου των εκλογών είχαν ως συνέπεια την απώλεια μέρους του ηθικού και στρατηγικού πλεονεκτήματος της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ως ανεξάρτητης παράταξης. Πολύ περισσότερο από αυτό, συμπεριφορές συνυποψήφιων πλήγωσαν την αίσθηση συλλογικής αξιοπρέπειάς μας, όπως εγώ τουλάχιστον την αντιλαμβάνομαι, και κατέστησαν κάποιους από εμάς «υπόλογους» στον ευρύτερο περίγυρό μας για όσα διαδραματίστηκαν.

Επιπλέον, δεν φαίνεται να υπάρχει, κατά τη γνώμη μου, μια σαφής τάση για αναθεώρηση πολιτικού λόγου, επαναπροσέγγιση των καυτών θεμάτων, όπως αυτό της παραβατικότητας, στη βάση ορθολογικών και τεκμηριωμένων αξόνων πολιτικής, με αξιακές συντεταγμένες που θα αναφέρονται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κοινωνική δικαιοσύνη. 

Δεν μπορώ να υπηρετήσω την άποψη ότι «οι Ρομά ευθύνονται για όλα τα κακά και στραβά της περιοχής μας» κ.ά. 
Επίσης, δεν μπορώ να υπηρετήσω απόψεις και προσεγγίσεις που αντιλαμβάνονται την πολιτική διαδικασία ως «ξεκατίνιασμα» και «κυνήγι κακών». 
Δεν μπορώ να υπηρετήσω επίσης την χυδαία έκφραση της πολιτικής ως «παζάρι», στο οποίο όλα επιτρέπονται και όλα ανατρέπονται ανάλογα με τις συγκυρίες και την όποια αίσθηση μικροκομ-ματικών και στενά προσωπικών συμφερόντων.

Παραμένω στη διάθεσή της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ για όποια παροχή υποστήριξης και τεκμηρίωσης όσον αφορά ιδέες και πολιτικές για τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, ιδιαίτερα τα κοινωνικά. Πραγματικά θα χαρώ ιδιαίτερα να συμβάλλω με ιδέες και προτάσεις για την συγκρότηση ενός διαφορετικού πολιτικού λόγου που θα εμπνέει πίστη στα ανθρώπινα δικαιώματα και αναγνώριση της αξίας όλων των πληθυσμιακών ομάδων της περιοχής μας, όχι μόνο για αυτό που είναι αλλά και για αυτό που θα μπορούσαν να είναι αν όλοι σκεφτόμασταν λιγότερο μυωπικά και αλαζονικά.

Η πληθυσμιακή και κοινωνική σύνθεση των περιοχών μας αλλάζει, νέοι θεσμοί αναδύονται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης «Καλλικράτης», η κοινωνία των πολιτών διευρύνεται και οι θεσμικές απαιτήσεις για διαφάνεια θα ασκήσουν πολύ μεγάλη πίεση στη μέχρι σήμερα λειτουργία του Δήμου. 

Κατά την ταπεινή γνώμη μου, η ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ και κάθε ανάλογη προσπάθεια καλείται να παρέμβει όχι απλώς ως μια αντιπολιτευτική ομάδα αλλά ως μια αυτοδιοικητική πολιτική δύναμη σε ένα νέο σύστημα τοπικής διακυβέρνησης που απαιτεί εξωστρέφεια, ποικιλία μορφών δράσης, πρόσβαση σε επιστημονικά δεδομένα, διάλογο με τις ευρύτερες εξελίξεις στην Αττική.

Το ταξίδι είναι ενδιαφέρον και η ιδανική Ιθάκη ποτέ δεδομένη. 

Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να οραματίζομαι ότι μια διαφορετική προσέγγιση είναι εφικτή και ένας διαφορετικός Δήμος-πολυπολιτισμικός και ανθρώπινος, αποτελεί το καταλληλότερο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των σημερινών τοπικών παθογενειών.

Με εκτίμηση και ευχές για ευόδωση των προσδοκιών σας,

Δημήτρης Μπουρίκος
dbourikos@pspa.uoa.gr

Πολιτικός Επιστήμονας-Κοινωνικός Λειτουργός
Ερευνητικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας