ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Η διαδικασία της ντροπής...

Αρθρο του Σάββα Σάββα

Υποψηφίου Δημάρχου Φυλής (με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς)

Η διαφθορά των ανθρώπων της εξουσίας, η πολιτική διαφθορά, είναι πολύ παλιό φαινόμενο. Κι είναι άρρηκτα δεμένη με την ηθική διαφθορά των προσώπων που παρανομούν. Σήμερα είναι η Παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς και την τοπική μας κοινωνία την βρίσκει στον απόηχο της δημοσίευσης του πορίσματος των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για την κακοδιαχείριση στον Δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό ''ΞΕΝΙΟ'' από την απελθούσα διοίκηση και εν αναμονή εξελίξεων. Κάποιοι, ακούνε αποστασιοποιημένοι, κλεισμένοι στα προβλήματα της καθημερινότητας τους, τα νούμερα σαν να μην νοιάζονται...
Βαθειά μέσα μας, σαν κοινωνία, και σαν πολιτικό σύστημα, θεωρούμε την διαφθορά όχι σαν κάτι πολύ σημαντικό αλλά σαν κάτι αναμενόμενο. Σαν μια απλή παρανομία. Δεν είναι όμως έτσι. Η πολιτική διαφθορά μπορεί να έχει, και στην περίπτωσή μας έχει, τεράστιες προεκτάσεις. Δεν είναι ένα απλό ζήτημα το ότι κάποιοι χρησιμοποίησαν το δημόσιο αξίωμά τους για προσωπικό πλουτισμό. Αυτό είναι το λιγότερο. Δεν είναι ένα απλό ζήτημα ηθικής ή ποινικού δικαίου. Είναι πολύ πολύ περισσότερο.

Η διαφθορά μας καταδίκασε στην υπανάπτυξη. Η διαφθορά δεν επέτρεψε στην περιοχή μας να αποκτήσει αυτόνομη ανάπτυξη. Και ανάπτυξη σημαίνει θέσεις εργασίας, έσοδα για την πόλη απαλλαγμένη από τον καρκίνο της χωματερής, ευημερία και προκοπή. Από αυτά μάλιστα που εμφανίζονται στο φως της δημοσιότητας, φαίνεται πως μεγάλο μέρος της διαφθοράς είχε ακριβώς αυτόν τον στόχο: να παραμείνουμε δέσμιοι των χρημάτων της χωματερής που κάποιοι φαίνεται να σπαταλούσαν σαν δικά τους.

Στην γενικότερη φύση της διαφθοράς στην χώρα μας, η ελληνική εκδοχή της διαφθοράς είναι εργαλείο εξωθεσμικών, εγχώριων και αλλοδαπών οικονομικών κέντρων και κέντρων εξουσίας, με σκοπό την οικονομική υποταγή της πατρίδας μας. Οικονομική υποταγή σημαίνει φυσικά και εθνική υποταγή. Όπως οικονομική ανεξαρτησία σημαίνει και εθνική ανεξαρτησία. Η διαφθορά λοιπόν είναι θέμα εθνικό. Είναι ζήτημα πατριωτικό. Η ελληνική διαφθορά ακυρώνει την οικονομική μας ανάπτυξη.

Μέχρι τώρα ελάχιστους διεφθαρμένους πολιτικούς και κρατικούς λειτουργούς έχουμε αγγίξει. Ακόμη ελαχιστότερους έχουμε τιμωρήσει. Και στις συνειδήσεις πολλών, και στα κατώτερα λαϊκά στρώματα, η διαφθορά δεν θεωρείται κάτι ιδιαίτερα κακό. Θεωρείται όρος του συστήματος. Η διαφθορά είναι ένας όρος της δημόσιας λειτουργίας. Αυτός που νομίζει ότι μπορεί να κυβερνηθεί η Ελλάδα, και να πάρει έναν δρόμο ανάπτυξης, μείωσης των ελλειμμάτων και γενικά προκοπής και ευημερίας, χωρίς πρώτα να τσακιστεί η πολιτική κατ' αρχήν, διαφθορά, κάνει λάθος.

Πολύ μεγάλο λάθος. Η διαφθορά είναι σε θέση, και το έχει και ως στόχο άλλωστε, να ακυρώσει οποιοδήποτε αναπτυξιακό μέτρο. Η αντιμετώπιση της διαφθοράς είναι πατριωτικό καθήκον πια. Και οι εξεταστικές επιτροπές των βουλευτών έχουν αποδείξει πως δεν έχουν την παραμικρή αποτελεσματικότητα. Το ίδιο και οι συνήθεις ελεγκτικοί μηχανισμοί. Νόμοι, δικαστήρια, δικαστές, εισαγγελείς, ΣΔΟΕ, ελεγκτικό συνέδριο, κλπ κλπ. Αυτό που χρειαζόμαστε άμεσα, ειναι η πλήρης επαγρύπνηση.

Χρειάζεται να αναπτυχθεί το αίσθημα εκείνο σε όλους που θα ''κόβει'' τον ''ομφάλιο λώρο'' με όσους χρειάζονται ''μίζα'', ''φακελλάκι'', ''γρηγορόσημο'' ''μπαχξίσι'' η όπως αλλοιώς ονομάζουν την διαδικασία ντροπής. όλοι εκείνοι που κοιτούν το προσωπικό τους συμφέρον σε σχέση με το γενικό καλό. Γιατί πάνω από όλα υπάρχει και η ηθική υπόσταση όλων των πεπραγμένων.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας