ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Η επόμενη ημέρα των εκλογών-άρθρο του Οικονομολόγου ΠΕΤΡΟΥ ΒΙΡΒΙΛΗ

Βιώνουμε τις επόμενες μέρες των εκλογών.
Οι πανηγυρισμοί έχουν καταλαγιάσει, οι ηττημένοι έκαναν τους απολογισμούς τους και οι δημοσκόποι προσπαθούν να ερμηνεύσουν ακόμη τη λαϊκή ετυμηγορία κατά το δοκούν.

Εμείς όμως οι κάτοικοι των Άνω Λιοσίων και του ευρύτερου πλέον Καλλικρατικού Δήμου Φυλής είμαστε εδώ αντιμέτωποι με την πραγματικότητα των σκουπιδιών και του καρκίνου.

Αντιμέτωποι με την παραβατικότητα των Ρομά, τους γεμάτους λακκούβες δρόμους, τα άφτιαχτα πεζοδρόμια, τις άθλιες σχολικές αίθουσες.

Η πρώτη σκέψη που μου έρχεται στο μυαλό μου είναι και τώρα τι κάνουμε σαν «Ενότητα Πολιτών»; Είμαστε εδώ ανυπομονώντας να ρίχτουμε στον αγώνα για το νέο ξεκίνημα, βάζοντας στην άκρη την απάθεια τόσων ετών, η θα κοιτάμε ανενεργά τους μετανιωμένους συμπολίτες μας, γιατί ακόμη μια φορά επιλέξανε το παλιό και το φθαρμένο επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά το «μαζί τα φάγαμε»;;

Όχι κύριοι ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!. Δεν τα φάγαμε μαζί, δεν έχουμε καν τις ίδιες κοιλιές. Δεν μπορείτε να γεμίζετε με ενοχές ένα λαό που τον αφήνετε σκόπιμα απαίδευτο, εγκλωβισμένο στις δίμηνες συμβάσεις και στα ψευτοδιλήματα δουλειά και σκουπίδια η ανεργία.

Η «Ενότητα Πολιτών» δηλώνει ΒΡΟΝΤΕΡΌ παρών στις μελλοντικές προκλήσεις και είναι έτοιμη για νέους αγώνες.

Αγαπητοί μου Συμπολίτες και συμπολίτισσες. Δεν υπάρχει δουλειά ούτε ανάπτυξη από τα σκουπίδια. Μόνο θάνατος, υποβάθμιση της ζωής και της περιουσίας μας. Κοιτάξτε γύρω σας και αναρωτηθείτε, τόσα χρόνια με τόσα λεφτά τι έργα έχουν γίνει στο Δήμο μας.

ΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ.

Μόνο κακόγουστες φιέστες και άσκοπη κατασπατάληση του Δημοσίου χρήματος που μας οδήγησε στο Μνημόνιο.
Εμείς την υπέρβαση μας την κάναμε. Μακριά από κομματικές σκοπιμότητες σας καλούμε να ταξιδέψτε μαζί μας στο όνειρο. Ελάτε να φτιάξουμε ένα Δήμο γεμάτο χρώματα. Ένα Δήμο που θα στέκεται αρωγός στον πολίτη θα φροντίζει τους απόμαχους της ζωής και θα δίνει ελπίδα στους νέους. Σας καλούμε να συμπαραταχθείτε μαζί μας για να παλέψουμε για ένα Δήμο που όχι μόνο δεν θα ντρεπόμαστε να λέμε ότι είμαστε κάτοικοί του αλλά που θα αποτελεί πρότυπο και για τους άλλους. Εμείς σας κοιτάμε ίσια στα μάτια και σας λέμε, ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!!
ΒΙΡΒΙΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

2α Δεκεμβρίου. Παγκόσμια ημέρα κατά της Δουλείας.

Το άρθρο 4 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αναφέρει ότι «κανείς δεν επιτρέπεται να ζει υπό καθεστώς ολικής, ή μερικής δουλείας. Η δουλεία και το δουλεμπόριο υπό οποιαδήποτε μορφή απαγορεύονται».

Μπορεί να ακούγεται ''αυτονόητο'' αλλά διανύουμε ημέρες που τα ''αυτονόητα'' δεν είναι και τόσο αυτονόητα. Μέχρι χθες η δουλεία εξακολουθούσε να αποτελεί μια σοβαρή πραγματικότητα για χώρες σαν την Αφρική, ή την Ασία. Σήμερα,τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας, νέες μορφές δουλείας αναδύονται γύρω μας.

Η λίστα των αποτρόπαιων πρακτικών , νέων και παλιών, αυγαταίνει ακόμη και σήμερα στον ''πολιτισμένο'' μας κόσμο και βεβαίως στην Ελλάδα μας, το πάλαι ποτέ λίκνο της δημοκρατίας όπως μας άρεσε να το λέμε.....

Η λίστα λοιπόν, περιλαμβάνει εκτός απο τη δουλοπαροικία, την παιδική εργασία, την εμπορία ανθρώπων και ανθρώπινων οργάνων, τη στρατολόγηση μικρών παιδιών, τους αναγκαστικούς γάμους, και άλλα ''κόλπα'', παλιά και δοκιμασμένα, ντυμένα τώρα με το μανδύα της οικονομικής κρίσης. Τέτοια είναι η καταναγκαστική εργασία, η υποτέλεια, η εμπορία εργαζομένων, η επινοικίασή τους, το ξεπούλημα της υπεραξίας τους και τέλος, η συντριβή και η εξαύλωσή τους όταν πλέον οδεύουν προς τη σύνταξη, αφού πλέον ολοκληρώνουν την παραγωγική τους φάση και κοντεύει η ώρα να ''απολαύσουν'' τους καρπούς του εργασιακού βίου.

Δυστυχώς το πρόβλημα δεν αφορά μόνον τις ομάδες των φτωχών και των αποκλεισμένων της κοινωνίας, των μειονοτήτων, ή των μεταναστών.

Αφορά όλους τους έλληνες πολίτες και είναι σαν την παγίδα στο δάσος. Μπορεί μέσα στον καλυμμένο με κλαριά λάκκο, να πέσει η αργόσυρτη χελώνα, ο σβέλτος λαγός, το περήφανο ελάφι, η πονηρή αλεπού, ο κακός ο λύκος. Ο καθένας μας μπορεί να βρεθεί στον πάτο...


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δουλείας εορτάζεται διεθνώς -όπως και στη χώρα μας- με τη συρρίκνωση της εργασίας, με τον στραγγαλισμό του εργαζομένου και την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν μετά απο χρόνια αιματηρών αγώνων...

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

1η Δεκεμβρίου. Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

''Το 2011 η επιδημία του AIDS θα κλείσει 30 χρόνια ζωής. Η επέτειος αυτή αποτελεί την ευκαιρία να σκεφτούμε αλλά και να ανανεώσουμε την προσοχή και την αποφασιστικότητά μας», τονίζει στο μήνυμά του ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών(ΟΗΕ) Μπαν Κι-Μουν. Σήμερα το AIDS έχει ξεφύγει από τα ''στενά του όρια'' και ίσως βρίσκεται δίπλα μας. 


Χρειάζεται προσοχή κι εναρμόνιση με τις ιατρικές οδηγίες.



H πολιτική στην Ελλάδα για το AIDS
Η απουσία μακροπρόθεσμου και ευέλικτου σχεδιασμού, η ανεπάρκεια πόρων και ειδικού επιστημονικού προσωπικού και τα περιορισμένα ερευνητικά στοιχεία από εδικούς πληθυσμούς (όπως οι μετανάστες) αποτελούν βασικές αδυναμίες της χώρας μας στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του HIV/AIDS, σύμφωνα με πρόσφατη ποιοτική έρευνα του ΚΕΘΕΑ.
Η έρευνα διενεργήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματοςSunflower όπου συμμετέχουν 11 κράτη μέλη της ΕΕ. Στο ελληνικό σκέλος της έρευνας συμμετείχαν 37 διαμορφωτές της κοινής γνώμης, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, πολιτικοί, εκπρόσωποι υπηρεσιών υγείας και μη κυβερνητικών οργανώσεων, εκθέτοντας τις απόψεις τους για θέματα πολιτικής, χρηματοδότησης και αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων που εφαρμόζονται σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η Πολιτεία χρειάζεται να δεσμευτεί για την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης που θα απευθύνονται στους νέους αλλά και στοχευμένων παρεμβάσεων σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα προγράμματα πρόληψης χρειάζεται να αξιολογούνται ως προς την αποτελεσματικότητά τους, ενώ οι προσφερόμενες υπηρεσίες χρειάζεται να γίνουν πιο φιλικές απέναντι στα νεαρά σε ηλικία άτομα. Επισημάνθηκαν επίσης κοινωνικά προσκόμματα στην εφαρμογή προγραμμάτων για το AIDS στην Ελλάδα, όπως κοινωνικά στερεότυπα και ταμπού, αλλά και η απουσία ενεργών κοινωνικών κινημάτων, όπως τα κινήματα ομοφυλοφίλων.

Προτάσεις για την πολιτική και τα προγράμματα θεραπείας και πρόληψης
Τα αποτελέσματα της έρευνας στο πλαίσιο του Sunflower και στις 11 συμμετέχουσες χώρες ανέδειξαν επίσης σειρά από κοινές προτάσεις για την πολιτική και τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας:


  • Οι εκστρατείες για την πρόληψη της εξάπλωσης του HIV θα πρέπει να χρησιμοποιούν σαφή και κατάλληλη γλώσσα.
  • Τα κοινωνικά δίκτυα (όπως Facebook, Youtube, Twitter) χρειάζεται να αξιοποιηθούν στην πρόληψη για το HIV.
  • Οι εκστρατείες προαγωγής της υγείας σε όλη την Ευρώπη θα πρέπει να στηρίζονται σε συνεργασία νέων-ενηλίκων, τόσο στη φάση σχεδιασμού όσο και στη φάση της εφαρμογής τους, προκειμένου να είναι αποτελεσματικές.
  • Προγράμματα αγωγής υγείας για την πρόληψη του HIV, το σεξ και τις ερωτικές σχέσεις θα πρέπει να ενταχθούν στο σχολικό αναλυτικό πρόγραμμα.
  • Χρειάζεται σε εθνικό επίπεδο να τεθούν οι προδιαγραφές για τη δημιουργία υπηρεσιών φιλικών προς τους νέους σε σχέση με ζητήματα HIV και σεξουαλικής αγωγής.
  • Τα στοιχεία τα οποία συλλέγονται σε κάθε χώρα θα πρέπει να κατηγοριοποιούνται με βάση το φύλο, τη φυλή, την ηλικία, τις σεξουαλικές προτιμήσεις, τον τρόπο μετάδοσης του ιού, το εκπαιδευτικό υπόβαθρο και τη γεωγραφική περιοχή.
  • Χρειάζεται να γίνεται διάγνωση για HIV σε όλες τις εγκύους.


Ομάδες υψηλού κινδύνου στην Ευρώπη
Στην Ευρώπη 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό του HIV/AIDS, με τα περισσότερα νέα κρούσματα να καταγράφονται στην ανατολική Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή έκθεση στο πλαίσιο του προγράμματος Sunflower, κάνει επισκόπηση της κατάστασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με έμφαση, μεταξύ άλλων, στους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου.

Χρήστες ουσιών που κάνουν ενδοφλέβια χρήση
Βασική ομάδα υψηλού κινδύνου στα κράτη μέλη της ΕΕ αποτελούν επίσης οι χρήστες που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ουσιών. Στην Ανατολική Ευρώπη, μάλιστα, η ενδοφλέβια χρήση αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του ιού και ευθύνεται για τα 2/3 όλων των νέων περιπτώσεων. Η συνήθης συνύπαρξη της πορνείας με την ενδοφλέβια χρήση ουσιών διευκολύνει ακόμα περισσότερο την εξάπλωση του ιού HIV στην περιοχή. Το στίγμα που συνδέεται με την πορνεία παρεμποδίζει την παροχή αποτελεσματικών υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας στον πληθυσμό αυτόν. Επιπλέον, καθώς τα ποσοστά μετάδοσης στους σεξουαλικούς συντρόφους των χρηστών αυξάνονται, πολλές χώρες της περιοχής βιώνουν τη μετάβαση προς μια επιδημία η οποία, ενώ ήταν επικεντρωμένη κυρίως στους χρήστες ουσιών, χαρακτηρίζεται πλέον από όλο και μεγαλύτερα ποσοστά σεξουαλικής μετάδοσης.
Από την άλλη, στις χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης ο ρόλος της ενδοφλέβιας χρήσης ουσιών στη μετάδοση του HIV/AIDS έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό. Το 2007 οι χρήστες που έκαναν ενδοφλέβια χρήση αποτελούσαν το 8% με 13% των νέων περιπτώσεων HIV στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, αντίστοιχα.
Στη έκθεση υπογραμμίζεται η ανάγκη για ολοκληρωμένα προγράμματα αγωγής υγείας για τους χρήστες που κάνουν ενδοφλέβια χρήση, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των νέων περιπτώσεων στον πληθυσμό αυτό.

ΜετανάστεςΟι μετανάστες από χώρες με υψηλή επικράτηση του HIV και οι συνεχώς μετακινούμενοι πληθυσμοί πλήττονται ιδιαίτερα από το HIV/AIDS. Οι ετεροφυλικές σεξουαλικές σχέσεις στους μετανάστες καλύπτουν περίπου το 40% των νέων περιπτώσεων μετάδοσης του HIV στην Ευρώπη. Η έκθεση αναφέρει ότι είναι αναγκαίο να συλλεχθούν περισσότερα στοιχεία για τη σχέση ανάμεσα στο νομικό και κοινωνικό-οικονομικό καθεστώς των μεταναστών, τη δυνατότητά τους να προσεγγίζουν τις υπηρεσίες υγείας και το πόσο ευάλωτοι είναι απέναντι στο HIV/AIDS. Σε κάθε περίπτωση η πλήρης ενσωμάτωση των μειονοτήτων και των περιθωριοποιημένων ή κοινωνικά ευπαθών ομάδων αποτελεί βασικό κριτήριο επιτυχίας των πολιτικών για την καταπολέμηση του HIV/AIDS. Χρειάζεται να εξασφαλιστεί η δυνατότητα πρόσβασης όλων, χωρίς διακρίσεις, σε υπηρεσίες υποστήριξης, πρόληψης, φροντίδας και θεραπείας.

ΦυλακισμένοιΤα στοιχεία δείχνουν εδώ και καιρό πως ο επιπολασμός του ιου HIV στους φυλακισμένους είναι μεγαλύτερος από ό,τι στο γενικό πληθυσμό. Στην έκθεση επίσης αναφέρεται ότι οι αληθινές διαστάσεις της επιδημίας του HIV στις γειτονικές στην Ευρώπη χώρες είναι άγνωστες.

HIV/AIDS και Ηπατίτιδα
Συνήθης είναι η ταυτόχρονη μόλυνση από τους ιούς της ηπατίτιδας B και C (ΗΒV, HCV) και του HIV. Σχετικά στοιχεία περιλαμβάνονται στην έκθεση του ευρωπαϊκού προγράμματος Sunflower, με τη συμμετοχή του ΚΕΘΕΑ από την Ελλάδα.

Φορείς Ηπατίτιδας Β και HIV
Διεθνώς το 10% περίπου των φορέων του HIV έχει μολυνθεί και από ηπατίτιδα B (2-4 εκατομμύρια). Στην Ευρώπη το HBV μεταδίδεται συνήθως μέσω του σεξ στην εφηβεία ή στην αρχή της ενήλικης ζωής. Επομένως δεν προκαλεί έκπληξη η ταυτόχρονη μόλυνση και από Ηπατίτιδα Β και από τον ιό HIV, καθώς μεταδίδονται με παρόμοιο τρόπο.
Η σεξουαλική δραστηριότητα ή /και η χρήση ουσιών ενδοφλεβίως είναι οι πιο συνηθισμένοι τρόποι μετάδοσης του ιού της Ηπατίτιδας B στους φορείς του HIV.
Στην Ευρώπη η συνολική επικράτηση της χρόνιας μόλυνσης HBV στους φορείς HIV είναι μικρότερη του 10%. Ωστόσο, είναι μεγαλύτερη ανάμεσα στους άνδρες που έχουν σεξ με άλλους άνδρες και στα άτομα που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ουσιών. Εκτιμάται ότι το 70-90% των φορέων HIV παρουσιάζει παρελθοντική ή ενεργή μόλυνση με HBV.
Ανάμεσα στους ενδοφλέβιους χρήστες ουσιών το 90% των φορέων του HIV έχουν εκτεθεί στην Ηπατίτιδα B, ενώ το 60% έχει μολυνθεί κατά το παρελθόν στον ιό της Ηπατίτιδας Β. Το ποσοστό των ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες ανάμεσα στους φορείς HIV και του HBV κυμαίνεται από 9%-17% στις χώρες της δυτικής Ευρώπης και στις ΗΠΑ.

Φορείς Ηπατίτιδας C και HIV
Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ περίπου το 30% των φορέων HIV είναι φορείς και του ιού HCV. Πάνω από το 10% των θανάτων από HIV οφείλεται σε ασθένειες του ήπατος. Παγκοσμίως περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι είναι φορείς του ιού HIV. Παγκοσμίως 170 εκατομμύρια άνθρωποι είναι φορείς του ιού HCV και από αυτούς τα 10 εκατομμύρια είναι φορείς και των δυο ιών.
Ο ιός HIV επιταχύνει την εξέλιξη των ασθενειών του ήπατος που οφείλονται στον ιό HCV. Ωστόσο η Ηπατίτιδα C δε φαίνεται να επηρεάζει την πορεία εξέλιξης του HIV.
Φορείς ηπατίτιδας είναι και το 50-70% των φορέων HIV που ταυτόχρονα κάνουν ενδοφλέβια χρήση ουσιών. Ο κίνδυνος μετάδοσης αυξάνεται επίσης από διάφορες σεξουαλικές πρακτικές.
Ο κίνδυνος μετάδοσης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αυξημένος όταν οι μητέρες είναι φορείς και των δυο ιών. Ωστόσο, η υψηλής αποτελεσματικότητας αντιρετροϊκή θεραπεία και η καισαρική τομή μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού HIV σε κάτω του 1%.
Η ταυτόχρονη μόλυνση από τους ιούς HCV και HIV είναι κάτι συνηθισμένο στους ενεργούς και πρώην χρήστες ουσιών που έκαναν ενδοφλέβια χρήση και λόγω αυτής μολύνθηκαν.
Η ταυτόχρονη μόλυνση μειώνει την πιθανότητα ανάρρωσης από οξεία Ηπατίτιδας C, διακυβεύει την αποτελεσματικότητα της ήδη υπάρχουσας θεραπείας για την Ηπατίτιδα C και επιταχύνει την εξέλιξη της Ηπατίτιδας C σε κίρρωση του ήπατος και σε ηπατική ανεπάρκεια.

Τριπλή μόλυνση
Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη έδειξε πως η ταυτόχρονη μόλυνση από τους ιούς της ηπατίτιδας B, της ηπατίτιδας C και του HIV συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την χρήση ουσιών ενδοφλεβίως .
Τα δεδομένα αυτά δείχνουν την ανάγκη για εντατική εκπαίδευση και ολοκληρωμένη φροντίδα των πληθυσμών που κάνουν χρήση ουσιών ενδοφλεβίως, προκειμένου να μειωθούν τα ποσοστά μετάδοσης των ιών.
Ανθρωποι που είναι φορείς και των τριών ιών καθώς και όσοι είναι φορείς του HIV και της Ητατίτιδας C κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν, παρά τη διαθεσιμότητα αποτελεσματικής αντιρετροϊκής θεραπείας.

Η μάχη κατά του HIV/AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες
Η μάχη κατά του HIV/AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζει μια διπλή απειλή, που έχει ως συνέπεια την αδυναμία εφαρμογής των ενδεδειγμένων θεραπειών και την ματαίωση των υποσχέσεων μιας νέας επιστήμης.
«Η τιμή των καινούριων φαρμάκων που χρειαζόμαστε προβλέπεται να εκτοξευθεί, καθώς οι δωρήτριες χώρες αποφάσισαν να αθετήσουν την δέσμευση τους να επεκτείνουν την παροχή θεραπείας κατά του AIDS», εξηγεί ο Δρ Γκίλς βαν Κάτσεμ, ιατρικός συντονιστής των ΓΧΣ για τη Νότια Αφρική και το Λεσόθο. «Στην προσπάθεια μας να θεραπεύσουμε ασθενείς με HIV/AIDS, αισθανόμαστε ότι ως γιατροί έχουμε τα χέρια πισώπλατα δεμένα».
Οι τελευταίες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περιλαμβάνουν την έναρξη της θεραπείας νωρίτερα και με καλύτερα φάρμακα. Η αναθεωρημένη στρατηγική συστήνει την περίθαλψη των ασθενών πριν νοσήσουν από ευκαιριακές μολύνσεις, όπως η φυματίωση.
Τα στοιχεία του προγράμματος των ΓΧΣ στο Λεσόθο που μόλις δημοσιεύτηκαν αποδεικνύουν την αξία αυτής της νέας στρατηγικής. Η έγκαιρη παροχή θεραπείας οδήγησε σε μείωση των θανάτων από AIDS κατά 68%, μείωση εμφάνισης νέων ασθενειών κατά 27%, μείωση νοσοκομειακής περίθαλψης κατά 62%, και μείωση κατά 39% των ασθενών που εγκατέλειψαν τη θεραπεία.
Η στρατηγική που προτείνει την πιο έγκαιρη έναρξη της θεραπείας είναι πολύ σημαντική τόσο για κάθε άτομο μεμονωμένα όσο και για την κοινωνία στο σύνολό της, καθώς κάνει τα κρούσματα HIV λιγότερο μεταδοτικά και άρα εξασθενεί την εξάπλωση του ιού. Έρευνες στην Αφρική έχουν δείξει ότι η θεραπεία του AIDS μπορεί να μειώσει την ετεροφυλική μετάδοση του ιού κατά 92%.
«Είναι πιο ισχυρή από ποτέ η ένδειξη του τι πρέπει να κάνουμε για να αλλάξουμε την πορεία της επιδημίας», δηλώνει ο Δρ βαν Κάτσεμ. Και προσθέτει ότι παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες συστάσεις για τη θεραπεία είναι πολλά υποσχόμενες, τα χρήματα που προσφέρουν οι δωρήτριες χώρες για το HIV/AIDS είναι σε στασιμότητα.
Ακόμα και η Νότια Αφρική, μια μεσαίου εισοδήματος χώρα, με το μεγαλύτερο πρόγραμμα αντιρετροϊκής θεραπείας παγκοσμίως, θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει πλήρως τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αν η πρόταση για το 10ο Γύρο προς το Παγκόσμιο Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας δεν εγκριθεί».
Το Παγκόσμιο Ταμείο έλαβε πρόσφατα μόνο 11,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τα 20 δισεκατομμύρια που δήλωσε ότι χρειαζόταν. Η πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου για το HIV/AIDS, ένα πρόγραμμα που παρέχει θεραπεία τουλάχιστον στους μισούς ασθενείς με HIV/AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθεί να είναι μειωμένη η χρηματοδότηση για τρίτη συνεχή χρονιά.
Την ίδια στιγμή, πλούσιες χώρες προσφέρουν αδίκως πλεονεκτήματα σε εταιρείες που παράγουν προϊόντα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (πατέντα), περιορίζοντας την πρόσβαση σε αντίγραφα φάρμακα και αυξάνοντας τις τιμές.
Το 80% των φαρμάκων που χρησιμοποιούν οι ΓΧΣ για τη θεραπεία 160.000 ανθρώπων προέρχονται από εταιρείες παρασκευής αντίγραφων φαρμάκων στην Ινδία, το λεγόμενο «φαρμακείο του αναπτυσσόμενου κόσμου», που παράγει πάνω από το 80% των χρηματοδοτούμενων φαρμάκων κατά του AIDS σε παγκόσμια κλίμακα. Η θέση της Ινδίας ως βασικού παρασκευαστή οικονομικά προσιτών φαρμάκων έχει ήδη τεθεί σε κίνδυνο από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που υποχρεώνει τη χώρα να χορηγεί διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τα φάρμακα.
Ωστόσο, η νομοθεσία της Ινδίας για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας επιβάλλει αυστηρά όρια στο τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας. Πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν προσπαθήσει χωρίς επιτυχία να ανατρέψουν αυτό το νόμο και τώρα η Ε.Ε. αγωνίζεται για τα δικά τους δικαιώματα. Μέρος των διαπραγματεύσεων της ελεύθερης εμπορικής συμφωνίας με την Ινδία, είναι και η πίεση της Ε.Ε. για πολιτικές, όπως «αποκλειστικότητα δεδομένων», που θα περιόριζε ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα εκείνων που παράγουν αντίγραφα φάρμακα να διαθέσουν ακόμα πιο φτηνά φάρμακα στην αγορά. Αν η Ε.Ε. κερδίσει, τότε θα κινδυνεύσει η πρόσβαση σε νέα οικονομικά αντίγραφα φάρμακα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS.
«Δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι στην προσπάθεια των πλούσιων χωρών να καταργήσουν την ικανότητά μας να περιθάλπουμε ασθενείς με HIV/AIDS», υπογραμμίζει ο Δρ Τιντο βον Σοεν-Ανγκερερ, Διευθυντής της Εκστρατείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα. «Πιέζουμε τους ανθρώπους να πάρουν θέση και να δηλώσουν ότι δεν υποστηρίζουν την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενισχύσει τις φαρμακευτικές εταιρείες».

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Αποτίμηση εκλογικού αποτελέσματος

Θέμα: '' Κλίμα έντονης πολιτικής σήψης και απαξίωσης''
Με αφορμή τις απαράδεκτες εικόνες συναλλαγής με τους αθίγγανους κατά τη διάρκεια των εκλογών στο Δήμο Φυλής, αλλά και την έρπουσα φημολογία για «υπόγειες συνεργασίες» μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής, ο υποψήφιος δήμαρχος Σάββας Σάββας, επικεφαλής της '' ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ'' εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Σε κλίμα έντονης πολιτικής σήψης και απαξίωσης διενεργήθηκαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Β’ Γύρου στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Φυλής.
Σε αυτό το κλίμα βιώσαμε για ακόμα μια φορά την προσπάθεια εξαγοράς συνειδήσεων και ψήφων αθίγγανων.
Οι παρατάξεις των 2 κομματικών υποψηφίων, επανέφεραν το Δήμο Φυλής πολλά χρόνια πίσω.
Για να διεξαχθούν οι εκλογές έφτασαν σε σημείο να καλέσουν τα ΜΑΤ και να υπάρχει ένα απαράδεκτο θέαμα βιαιοπραγιών έξω από τα σχολεία. Με άνωθεν κυβερνητική εντολή ήρθε μέχρι και Ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ. στο νέο Δήμο Φυλής.

Ο ''πολιτικός πολιτισμός'' που εξαγόρασε τους αθίγγανους μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
Εμείς εμμένουμε στην πάγια θέση μας να γκρεμιστούν οι παράγκες των αθίγγανων και να παταχτεί κάθε μορφή παραβατικότητας.
Δυστυχώς για ακόμα μια φορά, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, συναλλάχθηκαν μαζί τους και τους έκαναν ρυθμιστές της πολιτικής ζωής στον δήμο μας.
Και όταν υπάρχει συναλλαγή δεν μπορούν να ασκηθούν οι ανάλογες αναπτυξιακές πολιτικές για τον τόπο.

Σε αυτό το κλίμα σήψης και απαξίωσης, η ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και η επίσημη ανακοίνωση που εκδώσαμε προέτρεψε τους χιλιάδες ψηφοφόρους μας να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Και πράγματι, από το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής, το οποίο κρίθηκε σε ελάχιστες ψήφους, διεφάνη ότι οι ψηφοφόροι της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ κατά κύριο λόγο απείχαν.

Αλλά και όσοι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, ψήφισαν κατά συνείδηση και δεν πήγαν μαζικά στη μία ή την άλλη παράταξη. Το αποτέλεσμα των εκλογών τελικά διέψευσε κατηγορηματικά τους συκοφάντες που έλεγαν ότι υπάρχει συναλλαγή του συνδυασμού μας με την παράταξη του κ. Παππού ή του κ. Μπουραϊμη.

Απλά έκριναν «εξ ιδίων τα αλλότρια».
Τους διαψεύσαμε για ακόμα μια φορά, γιατί εμείς δεν έχουμε μάθει σε συναλλαγές.
Τους παραδίδουμε στην κρίση και την χλεύη των δημοτών.
Όσον αφορά την ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μακριά από συναλλαγές.
Θα συνεχίσουμε την παραγωγή θέσεων και προτάσεων.
Θα παραμείνουμε ανεξάρτητοι και αυτοδιοικητικοί και κάθε μέρα που περνά, δικαιωνόμαστε περισσότερο…»
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας